🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum Milana Dobeše v Dolních Vítkovicích

V multifunčkní aule Gong v Dolních Vítkovicích si můžete prohlédnout nové unikátní muzeum Milana Dobeše.

Naučná stezka Les Chlum u Nového Bydžova

Naučná přírodovědná stezka (6 km) seznamuje na 10 tabulích především s rostlinstvem a historií této lokality. Trasa stezky vás také zavede k zákoutí lesa Chlum, do bývalé pískovny s rybníčkem.

Naučná stezka Otokara Březiny

Naučná stezka, která nese jméno básníka Otokara Březiny, prochází oblastí mezi Počátkami a Jaroměřicemi nad Rokytnou na Českomoravské vrchovině.

Novogotická radnice v Novém Bydžově

Městská radnice je poprvé v pramenech připomínána k letům 1461 a 1462. Novogotická stavba z let 1862 až 1865 stojí na místě starší renesanční radnice a vedlejšího Hruškovského domu.

Památník Járy Cimrmana u Kunžaku

Hned u vlakové zastávky Kaproun nalezneme Cimrmanův památník společně s kamennou mohylou.

Pivovar v Olešnici

Stavba nedávno zbouraného pivovaru stála v těsné blízkosti kostela sv. Vavřince. Byla až do roku 1994 nejstarší budovou v Olešnici vůbec. Byla postavena kolem roku 1500. Na jeho stavbu si olešničtí měšťané vypůjčili od vrchnosti.

Pramen sv. Ludmily u Počátek

Pramen svaté Ludmily leží při cestě z Počátek do Polesí. Váže se k němu pověst o zázračném vyléčení.

Rekreační oblast Pilská nádrž

Nádrž byla vybudová v letech 1959 - 1962 na řece Sázavě z důvodu zásobování vodou pro strojírenský průmysl ve Žďáru nad Sázavou. Dnes slouží jako rekreační oblast, k rybolovu a jako ochrana před povodněmi.

Rodný dům Otokara Březiny v Počátkách

Pokud se někdo chce dovědět více o životě básníka Otokara Březiny, může navštívit Březinův rodný dům v Počátkách.

Rybník Sykovec na Vysočině

Rybník Sykovec se nachází mezi obcemi Tři Studně a Vlachovice, vznikl mezi lety 1587 - 1646. Má travnatou pláž s pozvolným písčitým vstupem do vody. Díky své nadmořské výšce je nejvyšším položeným rybníkem na Vysočině.

Skalní útvar Čtyři palice

Přírodní rezervace Čtyři palice je součástí CHKO Žďárské vrchy a leží východním směrem od obce Křižánky.

Starý židovský hřbitov v Novém Bydžově

Židovský hřbitov byl založen r. 1520. Svým stářím se řadí po pražském a kolínském na 3. místo v Čechách.

Zámecká zahrada v Moravské Třebové

Zámecká zahrada v Moravské Třebové je jako stvořená pro odpočinek a nabití se novou energií. Navazuje na zámecké nádvoří.

Zámek Loučná nad Desnou

Původně lovecký zámeček s dochovanými renesančními klenbami je obklopen velkým parkem. Zámek je veřejnosti nepřístupný, park je zpřístupněn volně.

Zbytky opevnění v Nové Bystřici

Nová Bystřice ležící na pomezí Vitorazska a Dolních Rakous se nachází v mírně zvlněné krajině. Někdy před rokem 1341 byl přičiněním pánů z Landštejna vybudován hrad a s ním související fortifikační systém.

Zřícenina hradu Louka u Olešnice

Zřícenina hradu na zalesněném kopci nazývaném Hradisko (635 m n. M., asi 2,5 km jihovýchodně od Olešnice) nad severovýchodním okrajem stejnojmenné vsi.

Naučná stezka Dářská rašeliniště

Naučná stezka provádí jedinečným územím Dářských rašelinišť a prostřednictvím 12 panelů a 2 vyhlídkových bodů seznamuje s živou a neživou přírodou této části Žďárských vrchů. Délka trasy je 3 km.

Army muzeum v Babicích

Milovníkům historie představí vojenskou výstroj, výzbroj a techniku od poloviny 18. století až po současnost. Všechny originální válečné zbraně jsou odborně znehodnocené, tedy nefunkční. Muzeum bude v provozu od léta 2018.

Barokní kostel Všech svatých v Rokytnici v Orlických horách

Farní kostel na náměstí vybudován v l. 1679-84. Jeho předchůdcem byla dřevěná svatyně ze 14. stol., zničená požárem v r. 1661.

Expozice Příroda ukrytá v depozitářích

Zbrusu novou expozici můžete navštívit v bývalé budově knihovny v Napajedlech. Mezi vystavenými exponáty převládají preparáty zvířat reprezentující faunu celého světa.

Galerie Pex - Muzeum letovické keramiky

V Galerii Pex nabízíme ke shlédnutí i ke koupi díla předních současných českých i moravských umělců a díla umělců našeho regionu.

Kaple Povýšení sv. Kříže v Chotěboři

Bývalá hřbitovní kaple byla postavena v roce 1863 dle projektu architekta Františka Schmoranze staršího. Ten ve svém návrhu smísil novogotický a novorománský sloh.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Letohradu

Kaple stojí nad městem Letohrad na výšině zvané Kopeček a byla vystavěná v letech 1734 - 1736. Kaple má půdorys pětiúhelníku - dle pěti hvězd kolem světcovy hlavy.

Kostel sv. Jakuba Staršího v Chotěboři

Na místě dnešního kostela stávala již ve 12. století pozdně románská kaple sv. Jakuba Staršího.

Kostel sv. Petra a Pavla v Albrechticích nad Vltavou

Kostel je v obci situován na mírném návrší. Jeho původní románský sloh prozrazuje hlavně hranolová věž s charakteris­tickými podvojnými okénky v nejvyšším patře.

Ohradní zeď hřbitova v Albrechticích nad Vltavou

Kolem kostela sv. Petra a Pavla se rozprostírá vesnický hřbitov, který je zdoben jednotně řešenými kapličkami s lidovými malbami a veršovanými náhrobními nápisy.

Zimoviště netopýrů na zámku Kynžvart

Pivo ve sklepích na zámku Kynžvart nahradili netopýři. Klasicistní zámek v malebném údolí Slavkovského lesa proslul jako sídlo rakouského kancléře, knížete Metternicha. Dnes jej pravidelně využívá jako zimoviště několik druhů netopýrů.

Protivínská naučná stezka Zelendárky

Naučná stezka "Zelendárky" se nachází severovýchodně a východně od Protivína a ukazuje množství historických, přírodovědeckých a technických zajímavostí tohoto krajinářsky zajímavého území.

Tůně a jezírka u Chotěboře

Zajímavá lokalita se nachází na okraji Chotěboře směrem na Ždírec nad Doubravou. Je zde pestrá vegetace, které dominují rozmanitá jezírka.

Vodárenská věž v Letovicích

Vodárenská věž upoutá návštěvníky města na první pohled, měří 20 m a je součástí I. Březovského vodovodu z r. 1911.

Vyhlídka Čertův stolek nad řekou Doubravkou

Čertův stolek je skalní vyhlídka, která nabízí výhled do hlubokého a skalnatého údolí řeky Doubravy.

Zámek v Rokytnici v Orlických horách

Raně barokní zámek na náměstí T. G. Masaryka s nádvořím a pilířovými arkádami vybudovaný v 2. pol. 16. stol. Původně jako pozdně renesanční.

Úniková hra s hutnou atmosférou - Stalo se 1977

Nechte se polapit atmosférou brněnského bytu. Váš detektivní tým má 120 minut na to, aby odhalil záhadu bytu číslo 6. Prověřte svoji kuráž a důvtip a ukažte nám, co ve vás je! Zahrajte si únikovou hru bez jediného visacího či kombinačního zámku!

Lázeňský dům Janský Dvůr

Nově zrekonstruovaný lázeňský dům mohou využívat hosté a pacienti v Janských Lázních. Nachází se v samotném centru města, pouze 500 metrů od lyžařských vleků a 100 metrů od lanovky na Černou horu.

Památník sv. Magdalény u Teplic nad Metují

Památník se nachází pár stovek metrů od vstupu do teplického skalního města. Jedná se o výklenek s obrazem sv. Magdalény od Veroniky Baumové. Ve skále je také kříž s Ježíšem.

Andělé na návrší - interaktivní expozice sakrálního umění v Litomyšli

Expozice poskytuje prostřednictvím atraktivních vizuálních prostředků prostor pro setkávání návštěvníka s uměleckými díly křesťanské kultury.

Galerie Krampus - expozice originálních masek démonických alpských bytostí

Unikátní expozice originálních masek démonických alpských bytostí v sklepích bývalého pivovaru. Rekonstruované sklepní prostory bývalého rožmberského pivovaru vás přenesou do démonického světa „Neživých“ tzv. Krampusů a Percht.

Kostel sv. Jana Křtitele v Noutonicích

Kostel byl původně nazýván "na horkách", protože je vystavěn na mírné vyvýšenině nad vesnicí a je zdálky dobře viditelný.

Litomyšlení - dětské programy na Zámeckém návrší v Litomyšli

Na Litomyšlení narazí návštěvník v konírně, ve stanu před kavárnou, v zámeckém parku, v kostele Nalezení sv. Kříže, ale také v Regionálním muzeu nebo přímo na zámku.

Sedlo Pindula v Beskydech

Orientační místo a rozcestí při cestě na Radhošť a Pustevny. V nadmořské výšce 552 metrů nad mořem.

Velký Javor – král Bavorského lesa

Velký Javor (německy Großer Arber) je s výškou 1 456 metrů nejvyšší horou horského masivu na pomezí Čech a Bavorska a bývá proto také nazýván „Král Bavorského lesa“.

Vrchol Tanečnice nedaleko Pusteven

Tanečnice (1084 m n.m.) je výrazný vrchol, který se zvedá severovýchodně nad horským rekreačním střediskem Pustevny. Právě z Pusteven vede na vrchol kopce červená turistická značka.

Zámecké zahrady v Litomyšli

Klidná místa k odpočinku nabízejí zámecké zahrady, které obklopují zámek ze tří světových stran.

Lekce veslování v Děčíně

Kurz veslování je zaměřen na širokou veřejnost. V tomto kurzu si zkusíte různé veslařské techniky.

Naučná stezka Po hranici

Naučná stezka má sedm zastavení a seznámí vás s dějinami, pověstmi, historickými mapami a vznikem stabilního katastru na jižní Moravě. Zavede vás na úsek historické hranice milotického a buchlovského panství, kde se dochovalo na 20 hraničních kamenů z 18. st. Vhodná pro rodiny s dětmi i seniory.

Zámek Hustopeče nad Bečvou

Renesanční zámek z roku 1596 s nejkrásnějším arkádovým dvorem na Moravě byl postaven pro Karla ze Žerotína a jeho syna Viktorina v poslední čtvrtině 16. století jako renesanční čtyřkřídlá budova s arkádovým dvorem kolem pravoúhlého nádvoří.

Malbami zdobený nádražní podchod v Kutné Hoře

Mikuláš Dačický z Heslova, král Václav IV., básník a novinář Karel Havlíček Borovský a další historické osobnosti vítají cestující v podchodu hlavního vlakového nádraží v Kutné Hoře. Součástí výzdoby jsou i hlavní turistické cíle - chrám sv. Barbory nebo bývalá Jezuitská kolej.

Rodný dům Arnolda Picka ve Velkém Meziříčí

Věhlasný neuropsychiatr Arnold Pick se narodil 20. července 1851 v domě na nároží Zámecké a Hornoměstské ulice ve Velkém Meziříčí.