🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostýmy z pohádek Zdeňka Trošky zdobí zámek Nový Hrad u Loun

Zámek Nový Hrad v Jimlíně mezi Louny a Žatcem nabízí dva prohlídkové okruhy a Barrandovská studia v něm přes léto již tradičně vystavují pohádkové kostýmy, letos ty, které natáčel Zdeněk Troška. Unikátní a rozlehlý zámecký areál na skále odděluje krajinu Přírodního parku Džbánu a Českého středohoří.

Léto na zámku Duchcov bude plné barev

Hudba, tanec, výstavy, výtvarné kurzy i modelářský festival zpříjemní návštěvníkům pobyt na duchcovském zámku v průběhu letních prázdninových měsíců. Správa zámku a její partneři připravují bohatou programovou nabídku. Na své si přijdou malí i velcí.

Rozhledna Lichnice

Nejnovější rozhlednou Železných hor je 10 metrů vysoká kovová konstrukce umístěná do střepu hradní věže na zřícenině hradu Lichnice nad Třemošnicí. Ta nahradila původní dřevěnou vyhlídkovou terasu, která byla v roce 1997 pro nevyhovující technický stav stržena. Vyhlídková plošina leží v nadmořské výšce 515 m.n.m a je z ní krásný výhled na údolí Lovětínské rokle, […].

Klub virtuální reality

Staňte se součástí našeho vesmíru v rozměru, který jste dosud nepoznali. Můžete se bavit, učit či vzdělávat - headset pro virtuální realitu s rozsahem 360 ° nesoucí označení HTC Vive vám to vše umožní. Zažijte zcela nový herní zážitek a buďte součástí nejlépe hodnocené virtuální reality současnosti.

Putim láká na sochu Švejka, najdete zde i kostnici a hrob sedláka Cimbury

Zejména nyní v létě proudí po starém putimském mostě mnohdy kolony cyklistů, zastavující se u necelé čtyři roky u něj stojící sochy vojáka Švejka. Hašek do Putim umístil četnickou stanici, proslulou výslechem ve filmové verzi s Rudolfem Hrušínským. Žil a pochován zde je románový hrdina Jan Cimbura.

Netopýři na hradě Šelmberk

Bergfritová věž hradu Šelmberk u Mladé Vožice nabízí krásný rozhled do krajiny a na podzim se zde lze setkat s netopýry ušatými tváří v tvář.

Hostinec Chřenovice

Hostinec Chřenovice je vhodným místem pro rodinné shledání, firemní či soukromé akce, svatby a večírky.

Bruslení s kočárky v Praze

Bruslení maminek s kočárky v Praze. Hodiny jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé bruslaře. Po předchozí domluvě vám rádi zapůjčíme brusle zdarma.

Půjčovna kol v Zaječí

Potřebujete si půjčit kolo či koloběžku? Pak vyzkoušejte půjčovnu v Zaječí, kterou naleznete u ubytování V zaječskej věži, nedaleko centra obce.

Ranč pod Skálou v Třebívlicích

Rodinný jezdecký areál v malebné krajině Českého středohoří nabízející vyžití rodinám s dětmi, párům i jednotlivcům.

Dům Štěpánka Netolického v Třeboni

V Domě Štěpánka Netolického je zřízena stálá expozice, která je věnována třeboňskému rybníkářskému dědictví a osobnosti rybníkáře a stavitele Štěpánka Netolického. Kromě stálé expozice nabízí objekt jedinečné galerijní prostory, konají se zde přednášky, výtvarné dílny, workshopy a kulturní akce.

Jeskyně Bertalánka v Pustém žlebu

Bertalánka leží v Pustém žlebu za Čertovou brankou. Trasa pro návštěvníky vede labyrintem chodeb s malými prostory a menší propastí. Nejde zde o krasové jevy, ale spíše o zvláštní zážitek – poznáte, jak se v jeskyních cítí jeskyňáři.

Tramvajová trať z Liberce do Jablonce – jízda tramvají v lese

Trať Liberec – Jablonec nad Nisou je úzkorozchodná a nejdelší meziměstská tramvajová trať v České republice. Vybudována byla v letech 1947 až 1955. Původně byla provozována společně dopravními podniky obou měst, nyní je trať součástí Liberecké tramvajové sítě.

Přehrada Olešná

Přehradní nádrž byla vystavěná v roce 1964 na řece Olešná je dlouhá 393 m a vysoká 18 m. Vodní nádrž ve Frýdku-Místku slouží k rekreaci - ke koupání a vodním sportům. V areálu příměstské rekreační oblasti se nachází autokempink. Poblíž je řada restaurací.

Vrchol Vlč v západních Brdech – místo s krásným výhledem

Nad silnicí, spojující Strašice a Dobřív, se jihovýchodně ostře zvedá zdaleka viditelný brdský vrchol Vlč (602 m). Náhorní partie za dobrého počasí umožňuje pohled jak na Přírodní park Trhoň s Bílou skálou (659 m), tak zejména na pásmo brdských vrcholů.

Tip na výlet: Hrčava je zapomenutá osada na Trojmezí

Hrčava je vesnička, která leží na hranici mezi Polskem, Českem a Slovenskem. Skoro panenská příroda zde láká k cyklistice či turistice. Folklór třech států se zde mísí jako nikde jinde. Tato vesnička je jakoby odříznuta od světa. Ještě dnes čeká na vybudování důležité cesty, která bude spojnicí pro místní obyvatele. Hrčava je skutečně zajímavostí, už... The post Tip na výlet: Hrčava je zapomenutá osada na Trojmezí appeared first on TOPZINE.cz.

Kam o víkendu s dětmi: Rozlučte se se školou, vyzkoušejte si řemesla

Děti se mohou radovat, konečně jim nastává doba prázdnin. Na mnoha místech po Česku jsou u této příležitosti nachystány odměny v podobě sníženého vstupného za dobré vysvědčení. Například do pražské zoo mohou za korunu všichni, kdo mají jedničky z přírodovědných předmětů. O víkendu poté můžete vyrazit na hrady či jarmarky a vyzkoušet si tradiční lidová řemesla.

Tipy na víkend: Ochutnejte speciality z grilu, vydejte se za katalánskou kulturou

Nastala doba prázdnin a začíná doba nejrůznějších festivalů, ať už hudebních či historických. Nenechte si ujít třeba Kutnohorské léto, filmový festival ve Varech nebo ostravský festival, jenž přinese katalánskou kulturu. Za jídlem můžete vyrazit například do Prahy, kde se bude grilovat, či na Moravu, kde budou hlavní roli hrát meruňky.

Relax v České Kanadě na Ranči Návary

Přijeďte zrelaxovat duši i tělo do přírodního parku Česká Kanada.

Odvážlivci mohou přespat v kasematech na Špilberku

Muzeum města Brna pořádá pro otrlé a nenáročné nocležníky další ročník nocování v kasematech na hradě Špilberku. Akce se uskuteční poprvé v sobotu 1. července, následně v sobotu 5. srpna a naposledy v pátek 15. září, vždy v době od 22 do 07 hodin.

Muzeum Šipka ve Štramberku - expozice archeologie a geologie

Muzeum o pravěku a archeologii ve Štramberku dostalo název po známé jeskyni Šipka, ve které koncem 19. století našli čelist neandrtálského dítěte. A nejenom to – celé přízemí totiž jako jeskyně vypadá, včetně zvuků a světel. Muzeum se otevře závěrem roku 2017.

Single Trails Bílá

Pokud máte rádi adrenalinovou zábavu a milujete rychlou jízdu na kole, zamiřte na Bílou. K dispozici je tu pro vás několik různě náročných tras, na jejichž start se dostanete lanovkou. Během jízdy dolů si vychutnáte prudké zatáčky i různě obtížné skokanské prvky.

Trail of Life Bílé Karpaty – singletraily a MTB okruhy v krásné přírodě

V jihovýchodním cípu naší vlasti, poblíž slovenské hranice se u rekreační oblasti Lučina klikatí krásné singletraily i nádherné mountainbikové okruhy. Protáhnou vás nádhernou krajinou Bílých Karpat a dají ochutnat ryze přírodnímu bikingu.

Javornické okruhy v Pošumaví pro cyklisty

Javornické okruhy jsou síť mountainbikových a cykloturistických tras v nádherné a člověkem relativně málo dotčené oblasti Javornického masivu. Na své si u nás přijdou jak milovníci jízdy ve volném terénu s technickými pasážemi, tak i cykloturisté a rodiny s dětmi.

Bikepark Peklák v České Třebové

Bikepark Peklák se nachází na svazích stejnojmenného ski areálu a v jeho okolí. Nabízí až překvapivě pestré vyžití na trailech různých náročností, od černých pro zkušené jezdce, červené technické tratě se spoustou skoků po modré pro širokou veřejnost.

Bikepark Ještěd

Bikepark Ještěd nabízí bikerům čtyři tratě různých obtížností. Všechny najdete v těsné blízkosti sedačkové lanovky Skalka, která vás nahoru pohodlně vyveze i s koly v průběhu celé letní sezóny. Přeprava kol je zdarma.

Turisty na Lipně svezou o prázdninách nové cyklobusy

Už o letních prázdninách vyrazí do terénu v okolí lipenské nádrže osm nových cyklobusů. Dvě linky spojí region od Rožmberku nad Vltavou až po Novou Pec. Lidé se tak pohodlně dostanou do vybraných míst ve vyšších polohách.

Podivuhodné Jesenicko, Rusalce by se ale její lom v Bedlně nelíbil

Jesenicko u Rakovníka je kraj půvabný, plný ploch lesů i vod, romantických zákoutí, krajina pro svůj genius loci získala statut Přírodní park Jesenicko. Turisticky trochu opomíjen, což pro přírodu není na škodu. Místní by ale zase trochu turismu uvítali.

Obnovený zámek v Jilemnici připomíná pravého českého kavalíra - hraběte Jana Nepomuka Harracha

Jilemnici, vstupní bránu do západní části Krkonoš, není třeba především milovníkům lyžování a zimních sportů příliš představovat. Méně známý je místní zámek, díky podpoře z Norských fondů rozkvetl v posledních dvou desetiletích do nebývalé krásy. Jeho návštěva je opravdu výjimečným zážitkem.

K romantické studánce s křišťálovou vodou i v době sucha

Obec Tlustovousy leží na potoku Výmola nedaleko Úval. Může být jedním z cílů pěšího či cyklovýletu v této části kolínského okresu (Rostoklaty, Tuklaty, Horoušany…).

Na pohádkový vodní zámek Červená Lhota se po letech vrací šlechta

Oblíbený zámek na jihu Čech, spojený u mnohých s filmem Zlatovláska nebo Svatby pana Voka, zůstává dál státním majetkem. Šlechta se díky kastelánovi Tomáši Horynovi, muži doslova dýchajícím pro jemu svěřený objekt, vrací pozvolna v nových instalacích.

Na sfingy u Měděnce si na rozdíl od egyptské můžete vylézt

Egyptská sfinga, napůl zvíře, napůl člověk, v předpolí pyramid u Gízy je stále historickou záhadou, což se o rulových bizarních skalách u Měděnce říci nedá. Přírodní památka nacházející se pár set metrů od krušnohorské obce Měděnec ale přitahovala ještě před pár desítkami let značnou pozornost.

Za broméliemi nemusíte do deštného pralesa, stačí vyrazit do Tábora

Botanická zahrada v Táboře je druhou nejstarší na našem území, v rodném listu má rok 1866. I když není rozlohou ohromující, má co nabídnout po celý rok. A příslovečnou pravdou rozhodně v tomto případě je, že co je malé, to je i hezké.

Provoz na Stezce řeky Vltavy se rozjíždí

Letošní letní sezóna se do historie cestovního ruchu na jihu Čech zapíše „zlatým písmem“. Po více než šedesáti letech se na Vltavu pod Českými Budějovicemi vrátila lodní doprava, představující nové možnosti významného rozšíření turistické nabídky celého regionu.

Půjčovna kolečkových lyží a terénních bruslí

Kolečkové lyže už dávno přestávají být jen specifickým tréninkovým prostředkem našich špičkových běžkařů. Čím dál častěji se na "kolečkáčích" objevuji i milovníci bílé stopy, kteří si v zimě dostatečně neužili sněhu nebo další aktivní sportovci.

Rytíři i princezny jdou do boje. O turisty

Rytířská klání, kostýmované prohlídky, romantika při svíčkách, taneční vystoupení, historické jarmarky, koncerty, výstavy. Památky se snaží nalákat turisty, státní hrady a zámky v Plzeňském kraji proto připravily na léto široké spektrum nejrůznějších akcí.

Retromuzeum v Nejdku – předměty z dob socialismu i Heinricha Mattoniho

Retromuzeum v Nejdku na Karlovarsku nabízí expozici předmětů všedního života z doby socialismu, ale také historické předměty, které jsou spjaty s osobností Heinricha Mattoniho a stáčením minerálních vod v regionu.

Městské i soukromé vinice v Praze otevřou o víkendu brány veřejnosti

O víkendu se otevřou v hlavním městě brány městských i soukromých vinic. Na bezmála desítce vinohradů se budou moci návštěvníci v rámci premiérového ročníku akce Pražské vinice seznámit s jejich historií i současností a v neposlední řadě ochutnat i tamní produkci.

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se na Divoký západ nebo do středověku

O posledním červnovém víkendu se můžete vydat na dobrodružnou cestu časem. A je jen na vás, jaké období zvolíte. Pokud zavítáte do Plzně, přenesete se do období Divokého západu, v Kutné Hoře zase mezi rytíře do středověku, zatímco zámek Fryštát ožije bujarým veselím první republiky. Všude jsou nachystány nejrůznější dobové aktivity, které dané období lépe představí.

Nová Stezka korunami stromů v Krkonoších zavede návštěvníky i pod zem

První prázdninovou neděli se na hranici Krkonošského národního parku v Janských lázní otevře nová Stezka korunami stromů. Je příbuznou oblíbené stezky na Lipně nebo dalších, které se nacházejí třeba v Německu. Nejnovější atrakce je ovšem unikátní mimo jiné i v tom, že se návštěvníci budou moci podívat i do jeskyně a spatřit kořeny majestátních krkonošských jehličnanů.

Adventure Golf v Trojanovicích

Adventure Golfu se nachází v hloubi Beskyd, na hotelu Troyer pod Pustevnami. Profesionálně navržené minigolfové hřiště má 18 jamek a každá z nich je výjimečná. Adventure Golf je sport pro všechny věkové skupiny (děti od 3 let), který není náročný na fyzickou kondici.

SapaTrip - zažij magickou atmosféru Dálného východu

Pojďte s námi okusit naprosto odlišný svět. Poznejte tajuplná zákoutí pražské tržnice Sapa, často označované za malý Vietnam a setkejte se s místními Vietnamci, kteří si zde zachovávají kus své rodné země.

Jeskyně Horizont v lomu Velká Dohoda

Vybaveni helmou a světlem, máte možnost se podívat do horizontální říční chodby, dlouhé necelých 100 metrů. Jeskyně nedaleko Holštejna byla objevena pracovníky kamenolomu Velká Dohoda po odstřelu v roce 1953, prozkoumána, zaměřena a dalším odstřelem znepřístupněna na dalších téměř padesát let.

Tipy na víkend: Zchlaďte se zmrzlinou nebo se osvěžte na pivním festivalu

Začalo kalendářní léto a nasvědčují tomu i teploty. Extra náročný program proto nepřichází v úvahu, chce to něco studeného. V Praze se například uskuteční další ročník oblíbeného Ice Cream Festivalu, na kterém se mohou návštěvníci zchladit zmrzlinou. Pokud dáváte přednost spíše zlatavému moku, na pivní slavnosti můžete vyrazit třeba do Plzně nebo na Křivoklát.

Muzeum bičů v Janovicích u Rýmařova

Ve westernovém areálu v Janovicích u Rýmařova si můžete prohlédnout unikátní Muzeum bičů. Uvidíte zde exponáty z celého světa a z nejrůznějších materiálů. Jsou tu biče biče americké, australské, japonské, maďarské, slovenské, české i kozácké.

Stezka osobností v Trojské botanické zahradě

V Botanické zahradě hlavního města Prahy je unikátní stezka, kterou tvoří téměř osmdesát vzácných rostlin a dřevin, které od roku 2009 v zahradě v rámci projektu Kořeny osobností vysazují významní představitelé českého, ale také zahraničního kulturního, sportovního, vědeckého či politického života.

Společná vstupenka do muzeí a galerií v kraji Vysočina

Společná vstupenka muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina umožňuje opakovaně zavítat do jednoho kulturního zařízení, navštívit postupně všechny nebo vybrané zapojené instituce do vyčerpání dvanácti vstupů. Vstupenka je navíc přenosná.

Terárium Modrá – džungle na dosah

Nejobsáhlejší terarijní expozici v České republice, najdete v Modré, kde ke více než stovka exotických zvířat. Na vlastní oči uvidíte obrovskou Anakondu, největší Krajty, nádherné pestré Hroznýše, dospělého Kajmana, zástupce nejjedovatějších hadů naší planety, nádherné ještěry a želvy nebo pavouky.

Vinařství Václav

Staňte se součástí moderního uměleckého díla a vychutnejte si jižní Moravu v její plné kráse.

Muzeum Panenek Smržovka

Nově otevřené muzeum panenek vám představí všechny skvosty, bez nichž si malé děti neumí život ani představit.