🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pivovarský Dvůr Chýně - pivo vařené před vašimi zraky

První český restaurační minipivovar Pivovarský Dvůr Chýně byl uveden do provozu na podzim roku 1992. Celý objekt, ve kterém se pivovar nachází, byl dříve součástí hospodářských budov kláštera a sloužil k chovu dobytka.

Staňkův rukodělný pivovárek Třebonice

Staňkův rukodělný pivovárek, který se vměstnal do prostor čtyřikrát čtyři metry v garáži a části kuchyně, byl založen v březnu 2010 a naleznete ho v Praze - Třebonicích.

Questerland v Praze

Centrum únikových Her Questerland je místo, kde můžete na vlastní kůži zažít akci a napětí. Každá hra představuje strhující dobrodružství. Čeká vás 60 minut akční zábavy, při které bude otestován Váš úsudek, postřeh a logické myšlení.

Z vodárenské věže v Kolíně je rozhledna, brzy ji navštíví první výletníci

Kolín přestavěl památkově chráněnou vodárenskou věž na rozhlednu. Nyní se vybavuje interiér věže a připravují se vnitřní expozice a technika, řekl vedoucí kolínského odboru regionálního rozvoje Martin Tichý. Rozhledna je zkolaudovaná a veřejnosti by měla být zpřístupněna v září.

Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou

Muzeum nové generace nabízí unikátní spojení nejmodernější audio a videotechniky s klíčovými momenty historie bývalého cisterciáckého kláštera a zámku ve Žďáru nad Sázavou. S virtuálními průvodci prožijete příběhy osobností, které významně ovlivnili tento unikátní areál.

Vodopád na Černém potoce - nejmohutnější vodopád v Jizerských horách

Vodopády na Černém potoce, patřící mezi největší vodopády celých Jizerských hor, se nachází zhruba 2 km jižně od Bílého Potoka.

Růžový sad v Lidicích

Růžový sad v Lidicích patří mezi největší sad růží v naší zemi. Roste a kvete tu přes 24 000 růžových keřů ve 240 odrůdách, včetně unikátní odrůdy Lidice. A nové keře stále přibývají. Vysazují je sem například novomanželé poté, co si na tomto romantickém místě řeknou své "ano".

Zahradní železnice Vracov

V obci Vracov nedaleko Kyjova vybudoval spolek Železnice 600 250 metrů dlouhou zahradní železnici. Po úzkorozchodné trati postavené v letech 2007 až 2008 jezdí dvě vlakové soupravy o celkové kapacitě 35 osob. Zajímavostí je, že veškerý vozový park je vlastní výroby, nikoliv kopie vozidel ČD.

Fit resort Buková hora

Fit resort Buková hora ukrývá rozmanitou síť lesních stezek a mechových cestiček pro pěší i pro cyklisty, které propojují obě údolí - Čenkovice a Červenou Vodu. Tato vyhlášená zimní střediska přináší atraktivní nabídku i pro letní sezónu, a jako taková poskytují perfektní zázemí pro rodinné výlety.

Kostnice v Nížkově

Dvanáct kilometrů jihozápadně od Žďáru nad Sázavou je možné navštívit unikátní kousek historie. Jedná se o kostnici v Nížkově, která byla v malé obci na Žďársku postavena v roce 1709, protože místní hřbitov byl už nedostačující. Tehdy ale nikdo nevěděl, že se kostnice zaplní relativně brzy.

Japonská zahrada ve Sněžném

Japonská zahrada ve Sněžném u Nového Města na Moravě, která se začala budovat v roce 1996, je koncipovaná v duchu budhistických a šintoistických tradic. To se projevuje v postupném budování základních i doplňkových prvků, typických pro asijské zahrady.

Pomník Bitvy u Domažlic

Monumentální památník ve tvaru husitského kalichu, nacházející se na Baldovském návrší u Domažlic, byl vytvořen na počest husitské bitvy z roku 1431.

Zvonička v Hejnicích-Ferdinandově

V srpnu 2015 byla slavnostně vysvěcena 9 metrů vysoká zvonička, kterou postavil státní podnik Lesy ČR. Zvonička, ležící v Hejnicích-Ferdinandově, připomíná bleskovou povodeň ze srpna 2010, která napáchala v Libereckém kraji mnoho škod.

Kulturní centrum pivovar Domažlice

Od srpna 2015 je otevřeno ve zrekonstruovaném Hvozdu domažlického pivovaru nové Kulturní centrum pivovar Domažlice, které návštěvníkům nabídne několik služeb.

Znojemské vinobraní se letos poprvé protáhne na tři dny

Znojemské historické vinobraní si lidé letos mohou poprvé užít tři dny, tedy do neděle. Dosud festival vína a zábavy začínal v pátek a končil v sobotu, letos se protáhne od 11. do 13. září. Na neděli nebude potřeba vstupenka a město chce lidem nabídnout speciální zážitky, uvedl ve čtvrtek ředitel pořádající Znojemské besedy František Koudela.

3D bludiště v korunách stromů v Oseku

Ojedinělý lanový park neboli 3D bludiště v korunách stromů vzniklo poblíž oseckého koupaliště v létě 2015.

Bobová dráha U Slona na Dolní Moravě

Skvělá atrakce a adrenalinový zážitek na jedné z nejdelších a profilem nejzajímavějších bobových drah ČR. Svézt se můžete celou zimní sezonu na nejmodernějším typu bezpečné bobové dráhy s množstvím zatáček, 360 stupňovými otočkami a terénními zlomy ve výšce až 6 metrů.

Rozhledna Třasák v Útvině

Dřevěná rozhledna na kamenném podstavci se nachází ve výšce 610 m n. M. Stavba je 12 m vysoká a má tři vyhlídkové plošiny (nejvyšší je ve výšce 10 m). Za příznivého počasí nabízí krásný výhled na Plzeňsko, Rakovnicko a Krušné hory.

Slavenské hřiby na hřebeni Broumovských stěn

Slavenské hřiby nacházející se na hřebeni Broumovských stěn, podcelku Broumovské vrchoviny jsou považovány za nejdokonaleji vyvinuté skalní hřiby v České republice.

Tesařovská kaple Kořenov

Počátkem 20. století se němečtí evangelíci rozhodli postavit vlastní modlitebnu a vybrali pro ni místo na vyvýšenině dnešního Tesařova. Projekt kaple zhotovil berlínský stavitel architekt sakrálních staveb Dr. Otto Bartning.

Křížový vrch u Cvikova

Křížový vrch (437 m), často také označovaný jako Kalvárie, je nevelké čedičové návrší, tvořící severozápadní výběžek Zeleného vrchu asi 1,5 km severovýchodně od Cvikova.

Panonský háj pod Olivetskou horou – reminiscence Getsemanské zahrady

Nová klidová zóna s výhledy na Mikulov a okolí, nazvaná Panonský háj pod Olivetskou hrou – reminiscence Getsemanské zahrady v Mikulově v jižní části Svatého kopečku. Nově otevřeno od srpna 2015.

DanceDifferent - Tanec Praha

Jsme tu, protože milujeme skvělé lidi, a DanceDifferent pomáhá obrovské množství takových poznat. Existujeme, protože věříme, že učit se, jak tančit, poslouchat hudbu, cítit aozumět jí i ostatním lidem znamená o mnoho lépe ztrávný čas než u TV.

Kam o víkendu s dětmi: Na projížďku historickým metrem či na mrkvové slavnosti

Snad alespoň o trochu méně horký víkend nabídne kromě volného času na koupání a opalování také pestrý kulturní a zábavní program. Lákají tajemné noční prohlídky hradů a zámků, zážitková jízda historickou soupravou metra nebo třeba veselé sportovní klání na Božím Daru.

Kde se v Praze vykoupat: Šeberáku se vyhněte, zamiřte do Motola či Šárky

Mezi pražskými koupališti je nejhorší voda v rybníku Šeberák. Naopak nejlepší je v koupalištích Motol, Radotín a v Šárce. Vyplývá to ze zjištění pražských hygieniků, které zveřejnili na svých internetových stránkách. V Radotíně ale byla kvůli nedostatku vody omezena kapacita koupaliště.

Po vlnách Lužnice od největšího českého rybníka až do Soběslavi

Prvenství rybníka Rožmberk, co se rozlohy týče, je snad i dnes dobře známé každému školákovi, zaujímá plochu úctyhodných 489 hektarů, a je tím jednoznačně největším rybníkem u nás. Právě zde zahajujeme naše putování, při němž se nám průvodkyní stane řeka Lužnice.

Stezka v oblacích na Dolní Moravě - novinka 2015

Na Dolní Moravě se v ¨září 2015 otevře nová stavba, která návštěvníkům umožní projít se v korunách stromů s jedinečným výhledem na horské masivy v okolí. Svým tvarem má připomínat let nočního motýla. "Stezka v oblacích" vzniká poblíž horní stanice lanovky Sněžník ve výšce 1116 metrů.

Sup Pardubice

Stand Up Paddling Pardubice zkráceně „SUP Pardubice“ je projektem, který si klade za cíl založit pevné základy mladé, ale rychle rostoucí outdoor disciplíně právě v Pardubicích. Přinášíme do našeho města další zajímavou disciplínu, která pomůže k oživení cestovního ruchu, zatraktivní aktivní využití.

Zřícenina Krašov: vstup na vlastní nebezpečí a za odměnu pivo

Sto třicet metrů nad hladinou Berounky v přírodní rezervaci Krašov shlíží do údolí stejnojmenná zřícenina hradu. Malebný výhled můžete doplnit plavbou po řece anebo návštěvou nedalekých zbytků hradu Libštejn.

Gotický hrad Dobronice

Zřícenina hradu Dobronice se tyčí na skalnatém ostrohu nad řekou Lužnicí v nadmořské výšce 440 m, 6 km od města Bechyně. Počátky dobronického hradu sahají do 14. století, kdy byl v majetku vladyků z Dobronic, později pánů z Rožmberka.

Bodyzorbing Karlovy Vary

Je to nový světový fenomén! Jsi to ty ve snaze porazit protihráče v jedné z připravených her. Je to něco co tu dosud nebylo!

Rybník Chobot u Vysokého Mýta

Chovný rybník s rozlohou 49 ha, s možností koupání na vlastní nebezpečí, patří k soustavě Zálešsko - Vračovických rybníků, které jsou chráněným územím a významným krajinným prvkem s hnízdištěm vodního ptactva.

Okrouhlák - lom u Konstantinových Lázní

Nedaleko Konstantinových lázní v sousedství přírodního parku Úterský potok se nachází lom Okrouhlák, jehož tvar připomíná obří otisk tlapy psa. Lom je veřejnosti přístupný.

Taneční studio pole dance Irbis Acrobatics Tábor

Pole dance aneb tanec s tyčí je skvělá metoda, jak účinně tvarovat tělo a dát průchod svému svůdnému já.

Multifunkční volnočasové centrum Jihlava

VSM Academy se stává multifunkčním volnočasovým centrem, kde nebudou kladeny žádné meze věku ani kreativitě! Naším hlavním cílem je vytvořit prostředí, ve kterém si pomocí (nejen) kreativních aktivit odpočinete od dnešní uspěchané doby a do kterého se budete rádi vracet.

Expozice Neviditelná výstava v Novoměstské radnici v Praze

Neviditelná výstava Praha je ojedinělá interaktivní cesta po světě, v němž zmizelo všechno světlo, a kde se snažíte pomocí svých zbylých smyslů najít cestu ven.

Muzeum města Terezín

Muzeum Terezína chce návštěvníka seznámit s historií města a pevnosti Terezín od jeho výstavby až po období první světové války. V objektu Retranchementu 5 se nachází také nově otevřené návštěvnické centrum, kde má návštěvník možnosti si odpočinout a získat potřebné informace nejen o městě Terezín.

Kurzy kreslení a malování v centru Brna

Naučit se u nás můžete kresbu tužkou, která je zaměřená na rozvoj pravé mozkové hemisféry, kresbu pastelkou či pastelem, dále se zaměřujeme na malbu akrylovými barvami či barvami olejovými. V neposlední řadě vám nabízíme kurzy zajímavých kombinovaných technik.

Neptun na Novoměstské radnici v Praze

Sochu z jemného pískovce vytvořil v letech 1875 - 1877 sochař Bohuslav Schnirch na návrh architekta Jana Vorlíčka.

Úniková Hra - Escape Game

Dejte dohromady tým, přijměte výzvu a zkuste Únikovou hru. Vaším úkolem bude dostat se z tajemného pokoje dřív, než vyprší čas. Zvládnete pokořit sérii logických chytáků, hádanek a tajemství? Přijďte k nám Escape Game – Únikovou hru zkusit!

Jumping s Janou v Praze - Střížkově

Skupinové cvičení na malých trampolínách je zábavný způsob hubnutí. Jedná se o výjimečný sport, který vás bude bavit.

Rodinné centrum Jablíčkov

Rodinné centrum Jablíčkov je prostor pro celou rodinu. Poskytuje zázemí pro vzájemná setkávání maminek, tatínků a prarodičů. Jablíčkov také nabízí prostor pro seberalizaci a sebevzdělávání.

Na Karlštejn se na čas vrací poklad

Po zhruba 120 letech se na Karlštejn vrací poklad, který tam byl nalezen během opravy a rekonstrukce hradu na konci 19. století. Zatím je ve stálé expozici vystaveno jen několik desítek stříbrných a pozlacených spon a knoflíků, které zapůjčilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, ale od března příštího roku k poctě 700 let od narození Karla IV. Bude na Karlštejně vystaven poklad v celé své kráse, tak jako ho veřejnost dosud neviděla.

Ještědskými horami (nejen) po stopách příběhů Karoliny Světlé

Vedra nutí vyhledávat chladnější místa nejen u vody, ale i na horách. V Liberci je nejatraktivnější hřebenovka k vrcholu Ještědu, ale zajímavé jsou neobvyklou atraktivitou Terasy Ještědu na jižním svahu. Kameny loveckého štěstí, Mohyla letců, Vrata Karoliny Světlé jsou lákavé turistické cíle.

Dobronický pán byl naštvaný na sládka, že prý šidí pivo

Od restauračky na břehu před očima mizející Lužnice je soukromá zřícenina Dobronice vzdálena tak tři sta metrů piv. V tomhle vedru je každé těla posunutí, a víc než polovina vzdálenosti představuje stoupání, doprovázena vidinou moku, který jsem právě opustil. Je i motivací pro cestu zpáteční.

Vedra zhoršují kvalitu vody v přírodních koupalištích

Kvůli tropickému počasí se zhoršuje kvalita vody v přírodních koupalištích. Přibývá rybníků a nádrží, kde by se lidé raději koupat neměli. Více je i vodních ploch, kde hygienici koupání zakázali. Nově nesmějí plavci například do nádrže Sedlice na Pelhřimovsku, do koupaliště Vyžlovka u Prahy nebo do Velkého rybníku v Hroznětíně na Karlovarsku. Příznivci koupání a vodních sportů však stále najdou dostatek míst, kde si mohou zaplavat beze strachu z infekce.

Rodinný park Robinson v Jihlavě

Rodinný park Robinson je největší indoorový zábavní park v Kraji Vysočina, který nabízí mnoho originálních dětských atrakcí. Robinson je otevřen každému od 0 do 99 let.

Repliky Českých korunovačních klenotů ve šperkařství Graciella

Historičtí šperkaři vytvořili přesné repliky Českých korunovačních klenotů a částí Svatovítského pokladu jako poctu svému řemeslu a dovednostem. Unikátní exponáty můžete vidět v historickém šperkařství Graciella.

Klášter Zlatá Koruna zachvátí brzy plameny

Jihočeský cisterciácký klášter Svatá trnová koruna, dnes zvaný Zlatá Koruna nedaleko Českého Krumlova, založil v roce 1263 král Přemysl Otakar II. (1233 - 1278). Do vínku mu udělil vzácnou relikvii - trn z Kristovy koruny, zasazený do zlata.