🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Šumava na běžkách – lyžování v okolí Frymburku a Lipna

Okolí Frymburku a Lipna nad Vltavou je k běžkařům velmi vstřícné. Když se zima vydaří a napadne dostatek sněhu, upravují se v této části Šumavy desítky kilometrů tras pro běžky.

Řeka Blanice na jihu Čech

Řeka Blanice (šumavská) pramení 10 kilometrů východně od Volar v 960 metrech nad mořem. Má velký spád a v jarním období sbírá velké množství vod. V minulosti se zde plavila polena dříví, rýžovalo se zlato a lovily se tu perlorodky.

Český Tajvan na Lipně - největší ostrov Lipenské přehrady

Jde o největší ostrov přehrady Lipno a kolem jeho exotického jména se točí několik pověstí. Někomu snad tvarem připomněl daleký ostrov Tchaj-wan, jiní tvrdí, že tu žil rybář se zvláštníma šikmýma očima přezdívaný Číňan a exotický název získal i jeho oblíbený revír.

Národní přírodní památka Dalejský profil v Řeporyjích

Národní přírodní památka Dalejský profil n nachází v Řeporyjích v údolí Dalejského potoka. Údolím prochází naučná stezka, která pak pokračuje Prokopským údolím. Nacházejí se zde paleontologicky významné lokality s řadou výskytem bezobratlých mořských živočichů.

Muzeum motorek láká tisíce nadšenců. Letos se dočká proměny

Ucelenou sbírku asi 170 exponátů souvisejících se značkou Jawa včetně modelu zvaného Rumpál z roku 1929 nabízí muzeum motocyklů v Rabakově na Mladoboleslavsku. Ročně se sem přijede podívat několik tisíc nadšenců. V letošním roce plánuje majitel muzea Martin Miclík rekonstrukci jedné z výstavních částí.

Ústí nad Labem málem přišlo o svou dominantu, restauraci s vyhlídkou na Větruši

Ústecká Větruše vypadá zdálky jako romantický zámeček. Na výšině, která se nazývala na počest císaře Ferdinanda I. Dobrotivého Ferdinandovou nad soutokem Bíliny s Labem stojí rozhledna s restaurací od rohu 1897. Otevřeli ji ten rok 17. října. Je dominantou města, ale málem o ni Ústečáci přišli.

Cvičení pro maminky a pro děti v Praze

Jsme tu pro všechny maminky a děti, které si chtějí protáhnout svá těla, zablbnout a užít si legraci. Organizujeme lekce pro maminky, děti, sourozence.

Krkonošská noční Stezka korunami stromů je zábavná i poučná

Zimní noční les je plný tajemna a zvuků. Děti spolu s dospělými ho mohou na krkonošské stezce v Janských Lázních nyní prozkoumávat každou středu po boku zkušeného průvodce.

Kemp Letní den

Kemp Letní den nabízí ideální možnosti ubytování i využití volného času. Specializujeme se především na rodiny s dětmi, čemuž odpovídá i naše vybavení.

Dílnička pro šikovné ruce

Dílnička má kapacitu 28 osob, otevřena pro veřejnost je dle sezóny, kdykoliv mimo otevírací dobu lze udělat rezervaci (pro min. 6 vyrábějících).

Zámek Rájec zve na své rozkvétající kamélie

Provoněné právě kvetoucími kaméliemi jsou skleníky zámku v Rájci na Blanensku, kde tým zahradníků pečuje již přes čtyřicet let o jednu z největších kolekcí těchto rostlin ve střední Evropě. Za tu dobu vyšlechtili 250 nových druhů kamélií.

Za Eliškou Přemyslovnou do Nymburka

Před více než sedmi sty lety se začal odvíjet příběh, který významně ovlivnil další politické dění v českém království. Významnou roli v něm sehrálo město Nymburk.

Může hraběnka Biri za to, že je noutonický hřbitov nejstrašidelnější?

Kostel svatého Jana Křtitele se hřbitovem leží na malém návrší nad obcí. Ta se nachází pár kilometrů od romantické zříceniny hradu Okoř, častého to výletního cíle. V Noutonicích žádnou pamětihodnost nenajdete, přesto o hřbitově jdou pověsti o výskytu duchů, o podivných zvucích, o hrůze…

Další kilometry nových cyklostezek. U Baťova kanálu i moravské Sahary

Obce na Slovácku dokončují další nové cyklostezky. Tento týden zahájil provoz první modernizovaný úsek v jižní části Baťova kanálu. Další kilometry přibudou v lese mezi Bzencem a Hodonínem.

Pizza Hned v Nuslích

Oblíbená Pizza Hned v pražských Nuslích nabízí kvalitní a širokou nabídku pizz všech druhů, včetně rozvozu do vzdálenějších míst. Provozovna se nachází hned u zastávky tramvaje Horky a uspokojí každého milovníka dobré pizzy kvalitním kouskem anebo celou pizzou.

Herecké workshopy

Workshopy zaměřené na rozvoj osobnosti i talentu účastníků. Pod vedením profesionálů představují tajemství a triky hereckého umění, pro herce i "neherce", začátečníky i pokročilé, dospělé i děti.

Muzeum hraček Stuchlíkovi

S čím si děti hrály, v čem se miminka vozila, v čem babičky vařily, to vše a mnohem víc vás čeká v Muzeum hraček v Novém Bydžově.

Rekreační oblast Olešná

Vyměňte svůj každodenní spěch za dlouhé hodiny relaxu a pohody a přijeďte si odpočinout. Propojte odpočinek se sportovní aktivitou a zahleďte se na linie nedalekých beskydských vrcholků.

Českokrumlovské kláštery nabízejí (nejen) masopustní veselí

Český Krumlov je znám především hradozámkem, druhým největším objektem toho druhu v České republice. Hrad založili ve 13. století Vítkovci, nejvíce ho proslavili Rožmberkové, jichž bylo město rodovým sídlem. Kvůli dluhům musel Petr Vok hrad prodat Eggenbergům, poté tu zakotvili Schwarzenbergové.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na masopust nebo tvořivou dílnu

Doba maškarních a masopustu je v plném proudu. Vyrazte s dětmi třeba na vodnický rej do Vodního domu v Hulicích nebo na masopust do Kadaně. Nebudete ochuzeni o soutěže ani dobré jídlo. Koná se také řada tvořivých dílen, na kterých se budete vystřihovat, malovat či kreslit.

Tipy na víkend: Na závody v lyžování, zabijačku nebo čokoládový festival

Aktivní program, gastronomické akce i výstavy. Druhý únorový víkend nabídne vyžití snad všem bez ohledu na preference. Sportovci mohou vyrazit na lyžařské závody na Lipno, do Jizerek nebo Krkonoš. Jedlíci si na své přijdou při zabijačce v Plzni nebo Čokoládovém festivalu v Teplicích.

Stověžaté příběhy – zábavné a hravé vycházky Prahou s privátním průvodcem

Pojďte se společně s námi, v duchu našeho motta: „Pravou, levou – hravou Prahou“, vydat na nevšední vycházky po Praze plné poznání, zábavy a dobrodružství, které v sobě Stověžaté příběhy skrývají.

Statek Zelený dub - ubytování, chov ovcí, výroba sýrů

Jsme místem pro klidnou dovolenou i pro dny plné zážitků. Nabízíme ubytování na krásném zrekonstruovaném jihočeském statku. Najdete u nás pohodu a klid na okraji malé jihočeské vesničky jménem Dubí Hora.

Finská sauna v Havířově

Útulné, nové a hlavně čisté prostředí finské sauny doplňuje špičkově zařízená relaxační odpočívárna s příjemným osvětlením, pohodlnými lehátky a relaxační hudbou.

Beskydy na běžkách: Z Pusteven na Horní Bečvu přes Martiňák

Pustevny nabízejí vyznavačům běžeckého lyžování mnoho možností. Krásná a nenáročná trasa odtud vede směrem k turistické chatě Martiňák, odkud můžete pokračovat již poněkud náročnějším terénem na Horní Bečvu, Bumbálku, do Bílé nebo do Starých Hamrů.

Krkonoše na běžkách: Z Pece na Janovy boudy aneb dlouhý sjezd z hřebenů hor

Pohodlná trasa s nezapomenutelnými sjezdy a výhledy měří 10 km. Vede od stanice lanové dráhy Růžohorky na Portášky, Velké Úpy a po modré zpět do Pece pod Sněžkou.

Česká Kanada na běžkách - zimní lyžařské trasy krásnou přírodou

Za dobrých sněhových podmínek je v přírodním parku Česká Kanada strojově upravováno přes 100 km zimních běžeckých tras. Některé okruhy jsou propojené s rakouskými.

Beskydy na běžkách: Z Pusteven na Horní Bečvu přes Martiňák

Pustevny nabízejí vyznavačům běžeckého lyžování mnoho možností. Krásná a nenáročná trasa odtud vede směrem k turistické chatě Martiňák, odkud můžete pokračovat již poněkud náročnějším terénem na Horní Bečvu, Bumbálku, do Bílé nebo do Starých Hamrů.

Krkonoše na běžkách: Z Pece na Janovy boudy aneb dlouhý sjezd z hřebenů hor

Pohodlná trasa s nezapomenutelnými sjezdy a výhledy měří 10 km. Vede od stanice lanové dráhy Růžohorky na Portášky, Velké Úpy a po modré zpět do Pece pod Sněžkou.

Česká Kanada na běžkách - zimní lyžařské trasy krásnou přírodou

Za dobrých sněhových podmínek je v přírodním parku Česká Kanada strojově upravováno přes 100 km zimních běžeckých tras. Některé okruhy jsou propojené s rakouskými.

Malé Perničky u Pusté Rybné

Zajímavý rulový skalní útvar Malé Perničky naleznete asi 1 km od Pusté Rybné, v CHKO Žďárské vrchy. Jde o dva oddělené skalní bloky s výškou stěn 16 m a 8 m.

Slunečná stráň u Svobody nad Úpou

Slunečná stráň ve východních Krkonoších ukrývá Slatinné a rašelinné louky s mnoha druhy ohrožených rostlin. Jedná se o jednu z posledních českých lokalit, kde roste kriticky ohrožený hořeček ladní pobaltský. Navíc je odtud krásný výhled do krajiny.

Petrova bouda ve Špindlerově Mlýně

Petrova bouda leží na hřebenu Krkonoš u státní hranice s Polskem. První zmínka je z roku 1790, kdy na současném místě stávala letní chata. Osud boudy zpečetil požár, který vypukl 31. července 2011. V současné době probíhá stavba zcela nové Petrovky, otevře se na Silvestra 2019.

Roztocký zámek na okraji Prahy je ideálním cílem poznání nedávné historie

Metropole je obklopena řadou zámečků a tvrzí, některé jsou v havarijním stavu. Jiné zkáze unikly a slouží jako soukromé objekty, školy, nebo je využívají státní instituce coby muzejní objekty. Taková je i bývalá vodní tvrz v Roztokách u Prahy.

Tipy na víkend: Dejte si skleničku ve sklípku, zaběhněte lyžařský maraton

Sněhové podmínky jsou na českých horách velmi uspokojivé, proto se o víkendu koná několik závodů. Na běžkařský maraton můžete vyrazit do Orlických hor, na víceméně odpočinkovou trasu zase do Mariánských Lázní. Ochuzeni nebudou ani turisté, kteří se mohou vypravit za ledopády v Českém Švýcarsku. A ti, co holdují alkoholu, mohou navštívit vinné sklípky na Moravě.

V Českém Brodu sejdete po schodech do 15. století

I v zimě je možné si udělat výlet za atraktivními památkami. Například do Českého Brodu, kde v bývalé radnici, původně gotické, přestavěné v 18. století renesančně, dnes sídlu Turistického informačního centra, sestoupíte po několika schodech zpět do historie.

Šumava na běžkách: běžkařské okruhy u Lipna

Oblast Lipna a Šumavy je jako stvořená pro nádherné výlety na běžkách. Při vhodných sněhových podmínkách jsou na Lipně pravidelně upravovány desítky kilometrů běžeckých tratí pro klasiku i bruslení, s výbornou dostupností na běžecké trasy na Šumavě a v Rakousku.

Zrcadlový labyrint Na Rychtě Úvalno

V Úvalně na Bruntálsku se ve zdejší starobylé rychtě ze 17. století nachází zrcadlový labyrint. V sezóně 2019 se na rychtě otevře dveřní bludiště a expozice živých obrazů.

Hradiště Boudy u Čimelic

Na vrcholu kopce Hrad nedaleko obce Boudy se nachází halštatsko-laténského hradiště z poloviny 1. tisíciletí před. N. L. Pravděpodobně se jednalo o centrální místo, na němž se setkávala okolní komunita za účelem směny zboží či provádění náboženských rituálů.

Dobřichovické sochořadí – alej soch v Dobřichovicích

Každý lichý rok se u dobřichovického zámku během dobřichovického sochařského symposia Cesta Mramoru, po dobu jednoho měsíce, vytváření sochy, které tvoří pozvaní sochaři. Sochy jsou osázeny na definitivní místa v prostoru kolem nově budovaného chodníku směrem k obci Karlík.

Dančí obora Veltrusy

Daňčí obora se na mapách veltruského parku objevuje už kolem roku 1802. Část veltruské obory je přístupná pro veřejnost. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost pozorovat daňky z blízka. Daňky, však prosíme, nekrmte. Mají svojí stravu, kterou pravidelně dostávají.

Velký Mehelník

Velký Mehelník (633 m n. M.) je nejvyšším vrchem Píseckých hor. Na severním svahu hory se nachází studánka zvaná Pimonova a na vrcholu pak řada velkých balvanů. Nejznámějším z nich nedaleko vrcholu je Loupežnický stůl.

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska

Z hlinitopísčitých vinic ve slovácké oblasti poblíž Kyjova získává vinařství Maňák už dvacet let kvalitní přívlastková vína bílých i červených odrůd. Vyrábí se zde i slámová, ledová i ovocná vína. Specialitou je 100% višňové víno. Lahve s etiketou vinařství Maňák se dostala do celého světa.

Na Rychtě v Úvalnu vzniká dveřní labyrint

Nejen zrcadlové bludiště, ale nově i dveřní labyrint bude od letošního dubna k prohlédnutí v památkově chráněné Rychtě v Úvalnu u Krnova na Bruntálsku.

Co skrývají skříně na mníšeckém zámku?

I v zimních měsících má zámek Mníšek pod Brdy otevřeno. O víkendech lze navštívit dvě prohlídkové trasy, zámek je rozdělen na část reprezentativní a soukromou. Obě jsou bohatě zařízeny nábytkem od baroka až po minulé století. Pravidelně jsou v nabídce také programy pro rodiny s dětmi.

Mariánský sloup v Krásné Hoře nad Vltavou

Uprostřed náměstí v Krásné Hoře stojí vysoký Mariánský sloup - oblý sloup s pozlacenou sochou Panny Marie Immaculaty, kterou ulily ze železa rožmitálské hutě roku 1862.

Památník padlým v Krásné Hoře nad Vltavou

Památník padlým je umístěn mezi kostelem a školou a byl postaven na počest padlým v první světové válce. Představuje vojína s puškou a tornou, jak se dívá zasmušile do dálky.

Památník letců v Krásné Hoře nad Vltavou

Památník letců je umístěn nedaleko památníku padlých a je věnován třem tragicky zahynulým letcům. Dne 5. září 1929 při závěrečném vojenském cvičení 2. a 5. bývalé pěší divize se srazila blíže Předního Chlumu dvě letadla, pozorovací a stíhací.

Kostel svatého Mikuláše Krásná Hora nad Vltavou

Dominantu Krásné Hory tvoří kostel svatého Mikuláše. Kdo kostel založil, se s určitostí neví. Kostel v obci stál již před rokem 1350, ale v 19. století se najednou sesul. Roku 1855 byl postaven současný kostel sv. Mikuláše.

Tipy na víkend: Dejte si zabijačkové speciality, vyrazte na svah

K aktuálnímu zimnímu období se pojí zabijačky. Pokud chcete ochutnat jitrnice, jelita nebo prdelačku, můžete tak učinit v Praze, Máslovicích, Plzni nebo Mostě. Sportovně založení jedinci se mohou těšit například na testování snowboardového či skialpového vybavení.