🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Botanická zahrada Malešice

Zahrada se nachází na jihozápadním úbočí vrchu Tábor v Malešicích, v části této čtvrti, která zasahuje do městské části Praha 9. Školní botanická zahrada byla založena kolem roku 1920 a slouží především pro výuku žáků. Pro veřejnost je však přístupná.

Párty skončila – expozice dřevěných soch v lesích v Karlových Varech

V roce 2022 přibyly v lesích v Karlových Varech dřevěné sochy, které mají upozornit na špatné chování v přírodě. Cílem je ukázat návštěvníkům, aby, co si do lesa přinesli, také odnesli, a nekrmili zvířata v oboře.

Goetrail – trailová trasa od Goethovy vyhlídky v Karlových Varech

V Karlových Varech vzniká nová trailová trasa pro bikery, povede od Goethovy vyhlídky.

Orlí hnízdo v lesích v Karlových Varech

Řezbáři v roce 2023 vytvořili nové orlí hnízdo v lesích v Karlových Varech. Najdete ho u hájenky Diana, nicméně přístupné není.  .

Páternoster v budově magistrátu v Praze

V budově magistrátu na Mariánském náměstí se nachází turisty hojně vyhledávaný páternoster. Od jara 2023 je mimo provoz a magistrát z něj chce vybudovat turistickou atrakci a vybírat vstupné.

Hurvínkova lavička v Chebu

Prostranství v sousedství Písečné brány pod Chebským hradem zdobí od léta 2023 Hurvínkova lavička. Vznikla v rámci projektu chebského participativního rozpočtu Mega nápady.

Multifunkční hřiště v Tišicích

V obci Tišice na Mělnicku mají multifunkční hřiště s umělým povrchem, které si lze pronajmout.

Sportovní areál v Přerově – Dluhonicích

Starý sportovní areál v části Přerova Dluhonicích ustoupil dálnici, nový vznikl na okraji čtvrti a otevřel se v létě 2023.

Kratochvílův statek v Řepích

V Řepích se nachází památkově chráněný Kratochvílův statek, který se skládá z několika budov.

Radotínské lávky

Od září 2023 mohou chodci a cyklisté v Radotíně využívat dvě lávky – přes Berounku a nad frekventovanou silnicí. Díky nim je bezpečnější provoz jak v samotné městské části, tak také i mezi dalšími okrajovými částmi Prahy 5.

Malšovická aréna v Hradci Králové

Malšovická aréna vznikla v letech 2022 a 2023 na místě dřívějšího Všesportovního stadionu v Hradci Králové. Ten byl postaven již v roce 1970, o patnáct let později k němu byla přistavena i slavná lízátka, která zůstala zachována i pro novou arénu.

Pravoslavný chrám sv. Anny v Plzni

Kostel a klášter byl postaven plzeňským architektem Jakubem Augustonem mladším, který žil v letech 1670 až 1735.

Outdoor Laser Lake

Jsme Vincent a Marjon a přijeli jsme sem z Nizozemska. V Čechách jsme koupili starý typicky jihočeský statek a na jeho pozemku vytvořili Outdoor Laser Lake.

1. 9. 2023, 14:22 · Kudy z nudy · Česká Republika · Outdoor Laser Lake

Bazén Rožnov pod Radhoštěm

V Rožnově pod Radhoštěm naleznete krytý bazén, kde je i dětský bazén a tobogán.

Kino Hvězda Uherské Hradiště

Rozsáhlá budova kina Hvězda v Uherském Hradišti z roku 1967, která slouží zároveň i jako kryt civilní ochrany, je po desetiletí významným centrem kulturního života města a jeho okolí.

Cyklotrasy v okolí Varnsdorfu

V okolí města Varnsdorf narazíte na tři různě náročné cyklotrasy.

Synagoga v Hartmanicích vypovídá o zlu, lidské vůli i o naději na soužití

Šumavská synagoga nedaleko Sušice má oficiální název Horská synagoga Hartmanice. Jedná se totiž o nejvýše umístěnou tuzemskou synagogu. Jako mnoho jiných byla odsouzena k zániku, ale od roku 2006 se z ní stal díky záměru a úsilí spolku Památník Hartmanice, založeného Michalem Klímou, synem spisovatele Ivana Klímy, důstojný památník připomínající mnohé, čím si obyvatelé kraje prošli nejen v letech kolem druhé světové války.

Ve skanzenu Vysoký Chlumec máte pocit, že vesnice je tu od nepaměti

Skanzenů je v Česku několik, ale tento mezi Příbramí a Sedlčany patří k nejmladším. Zaujme už tím, že na první pohled máte pocit, že chalupy sem nikdo netransferoval, že vesnice tu stojí od nepaměti. Tříhektarový areál pod místním hradem jen někdo oplotil. Ten „někdo“ je Hornické muzeum Příbram, pod jehož správu místní areál vesnických staveb v přírodě patří.

ČEZ Areál Vltava České Budějovice

V Českých Budějovicích se v červenci 2023 otevřel pro veřejnost nový volnočasový areál u řeky Vltavy.

Ústav makromolekulární chemie

Ústav makromolekulární chemie Akademie věd ČR v Praze na Břevnově je významný nejen výzkumem, který v něm probíhá. Budova navržená architektem Karlem Pragerem je od roku 2000 památkově chráněna.

Zámek z Černých baronů chátrá. Přesto je Zelená Hora letos otevřená každý den

Zelená Hora na Plzeňsku - místo nálezu Rukopisu zelenohorského i dějiště zfilmovaného Švandrlíkova románu Černí baroni. Poprvé po odchodu československé vojenské posádky je zámek otevřený veřejnosti každý den. K vidění je tu několik výstav, ale také neutěšený stav této kulturní památky. Zchátralé prostory i pohledy na dominantu z výšky nabízí Novinky ve videu.

Letohrádek Belveder u Kutné Hory shořel o čarodějnicích

Kdysi dávno stával nedaleko Kutné Hory na vrchu zvaném Vysoká malý letohrádek, který si neužil příliš dlouhou dobu slávy a stal se nevyužitým, nechtěným. Dnes zde najdeme pouze romantickou zříceninu a rozhlednu s pěkným výhledem. I přesto má tato stavba své kouzlo, jež je umocněno přítomností léčivého menhiru.

V Železné Rudě stojí za návštěvu také muzea

Šumavská hraniční Železná Ruda je výchozím místem k mnoha výletům, ať již to jsou Čertovo a Černé jezero, vystoupání, či vyvezení se lanovkou k rozhlednám na Špičáku a Pancíři, rizikem dnes není ani překročení státní hranice do sousední bavorské části obce.

Centrum architektury a městského plánování v Praze

Centrum architektury a městského plánování je součástí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a je základním zdrojem přehledných a dostupných informací o hlavním městě. Je tu pro každého, kdo má zájem o společné plánování a fungování Prahy.

Sportovní rybolov v Kestřanech

Klidné místo pro váš relax na rybách. Rybník Kestřany o rozloze 4 ha se nachází v golfovém areálu Kestřany mezi městy Písek a Strakonice. Lovná místa jsou zpevněná a je k nim snadný přístup autem.

Žižkova síň v Čáslavi

Nechte na sebe dýchnout historickou a bitevní atmosféru husitských dob.

Skautská alej v obci Paseka

V roce 2022 vysázeli skauti alej stromů v obci Paseka, v roce 2023 v tom budou pokračovat.

Švestková alej Karla Klostermanna ve Strakonicích

V roce 2023 uplyne 100 let od úmrtí spisovatele Karla Klostermanna, který výraznou část života strávil na Strakonicku. Na jeho počest vzniká alej se švestkami.

Alej v obci Vražné – 200 hrušní pro J. G. Mendela

Na podzim 2022 vznikla v části obci Vražné Hynčice nová alej stromů, konkrétně se jedná o 200 hrušní.

Alej nad rybníky v Bravanticích

V roce 2022 vznikla z podpory nadace Partnerství alej za rybníky v Bravanticích. Najdete v ní 100 stromů.

Skautská alej v Semilech

V roce 2020 uplynulo 100 let od založení skautingu v Semilech a 30 let od jeho znovuzrození. Skauti si výročí připoměli zapojením do výsadby aleje 67 stromů (37 třešní a 30 jabloní) kolem nově zbudované cesty přes pole od kapličky u cesty na Nouzov k Benešovu.

Vyhlídka Radovič

Dvojici posedovitých malých vyhlídek na bocích vrchu Radovič u Velvar doplnila prostřední, velká vyhlídka. Nabízí příjemné posezení a výhled na České středohoří.

Modráskova naučná stezka

V Jimramovských Pavlovicích se můžete vydat na zajímavou naučnou stezku, která vás provede fascinujícím světem modráska očkovaného.

Naučná stezka města Svratka – historie a příroda

Tato trasa naučné stezky je vhodná pro všechny, kteří chtějí objevit historii města Svratka, poznat typická místní řemesla a prozkoumat jeho přírodní krásy.

Malířská stezka ve Svratce

Svratka a její nádherné okolí je již dlouhá léta vyhledávané pro svou krásu malíři krajináři. Mnoho z nich náš kraj svími díly proslavilo. Pojďme se podívat po místech, která malíři zachytili ve svých dílech a uchovali jejich ráz do dnešních časů.

Kryt civilní obrany ve Znojemském podzemí

Znojemské podzemí nejsou jen historické nebo adrenalinové trasy – nečekaně zde můžete natrefit i na vzácně dochovaný tajný kryt civilní obrany. Přístupný je ve vypsaných termínech a jeho návštěva je mimořádným zážitkem.

Městská památková rezervace Znojmo

Historické jádro města je od roku 1971 městskou památkovou rezervací. Jedná se o město se zachovalým původním opevněním. Mezi cenné památky patří rotunda sv. Kateřiny, kostel sv. Mikuláše, kostel sv. Michala, dominikánský klášter či znojemský hrad.

Městská památková rezervace Třeboň

Městská památková rezervace Třeboň byla vyhlášena již v roce 1976 k ochraně historického jádra s neobyčejnou hodnotou a uceleným souborem historických budov.

Městská památková rezervace Terezín

Na území historického pevnostního města byla vyhlášena městská památková rezervace v roce 1992. Mezi nejcennější památky patří například opevnění Velké pevnosti, Malá pevnost, kostel Vzkříšení Páně, budovy pošty a radnice a další.

Městská památková rezervace Telč

Historické jádro města ležící mezi dvěma rybníky je od roku 1970 městskou památkovou rezervací a od roku 1992 je zapsáno na seznamu UNESCO. Centrem rezervace je podlouhlé náměstí s měšťanskými domy a rozsáhlý areál renesančního zámku.

Městská památková rezervace Tábor

Městskou památkovou rezervaci v Táboře tvoří území původního půdorysu města, které zahrnuje Žižkovo náměstí a přilehlé ulice z něho vybíhající. Ohraničují ho ulice, kde se v dobách minulých nacházelo opevnění – ulice Na Parkáně, park Staré město, Holečkovy sady, Žižkova a Divadelní ulice.

Městská památková rezervace Štramberk

Pro svůj malebný a starobylý ráz byl Štramberk vyhlášen roku 1969 městskou památkovou rezervací. MPR tvoří převážně měšťanské domy kolem svažitého náměstí, obehnané hradbami, jež se z větší části zachovaly dodnes.

V Tower

V Tower je nejvyšším bytovým domem v Česku. Unikátní, třiceti patrová, nejvyšší, rezidenční budova se nachází na Praze 4 – Pankrác. Projekt byl dokončen v únoru 2018 pod názvem V Tower.

Bořislavka Centrum

Bořislavka Centrum – kancelářské a nákupní centrum s nadčasovou architekturou navržené v souladu se zásadami udržitelného rozvoje.

Národní archiv

Budovu Národního archivu navrhla architektka Iva Knappová. Pro veřejnost se stavba otevřela v roce 2001.

Kostel sv. Kunhuty v Hostěradicích

Obec Hostěradice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo. Její nejvýznamnější památkou je kostel sv. Kunhuty s farou a pozůstatky komendy.

Barre Days – cvičení pilates v Prachaticích

Přijď si zacvičit, užít skvělou atmosféru a být součástí skvělého kolektivu žen pod vedením Eli Sosnové.

Pístovický mlýn

Obec Račice-Pístovice se nachází na úpatí Drahanské vrchoviny 10 km severozápadně od Vyškova. Ve mlýně se nachází hospůdka. Blízký rybník je upraven jako přírodní koupaliště.

Zámek Hrubý Rohozec láká na bohatý mobiliář. Krvavou skvrnu z minulosti ukrývá koberec

Hrubý Rohozec se tyčí nad řekou Jizerou ve stejnojmenné obci blízko Turnova. Zámek, jenž byl původně hradem, nese známky renesance, baroka, empíru i romantismu. Ukrývá více než třicet zařízených místností, jež dříve sloužily jako reprezentační a obytné pokoje příslušníků původem francouzské hraběcí rodiny Des Fours Walderode, a skutečně bohatý mobiliář.

Císařská koupelna – příběh luxusu v Karlových varech

Perlou Císařských lázní je Císařská koupelna, luxusní lázeňská koupelna pojmenovaná po císaři Františku Josefovi I.