🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum energetiky v jižních Čechách

Expozice představuje osmdesátiletou historii energetiky v jižních Čechách a zavede návštěvníky do první poloviny minulého století, do doby převratných změn. Specializované oborové muzeum, které rozhodně stojí za to navštívit.

Západní Krušnohoří: Magické Vlčí jámy, unikátní vodní příkop a Blatenský vrch s rozhlednou

Blatenský vrch s rozhlednou se tyčí nad bývalým hornickým městem Horní Blatná. Založeno bylo u bohatých cínových nalezišť jako Bergstadt Platten v roce 1532. Postavili ho podle předem připraveného plánu na popud saského kurfiřta Jan Bedřich, který území koupil od pánů z Tetova.

Odpočívadlo U Hříbku nad Zlatými Horami

Vydáte-li se po silnici z Rejvízu u Jeseníku směrem k hranicím s Polskem a k městu Zlaté hory, potkáte u odbočky na Ondřejovice v ostré zatáčce nenápadné odpočívadlo. Místo, odkud je možné pohlédnout směrem na Horní Údolí, poskytuje pěkný výhled a zajímavou historii.

Kopie svatováclavské koruny obohatí krajské sbírky

O nablýskanou kopii svatováclavské koruny obohatil Středočeský kraj svou sbírku cenných exponátů. Originál nechal vyrobit Karel IV. Ke své korunovaci v roce 1347. Koruna byla určena výhradně k ceremoniálním účelům. Nyní je ve správě Pražského hradu.

Ledeburská zahrada pod Pražským hradem

Ledeburská zahrada je součástí komplexu Palácových zahrad na jižním svahu Pražského hradu. Jedná se o barokní zahradu italského typu, která prošla za dobu své existence řadou oprav a úprav. Výstavba zahrady započala přibližně v roce 1710 a nahradila starší, renesanční zahradu.

Knihovna Strahovského kláštera - druhá nejstarší církevní knihovna v Čechách

Knihovna kláštera premonstrátů na Strahově je jednou z nejcennějších a nejlépe zachovaných historických knihoven, sbírky čítají téměř na 300 000 svazků. Dělí se na dva sály – klasicistní filosofický a barokní teologický.

Tipy na víkend: Vsaďte si na Velké pardubické, ochutnejte dobroty z hub

Tak jako obvykle si druhou říjnovou neděli můžete jít vsadit na svého favorita na koňské dostihy do Pardubic. Pro milovníky hub a houbaření je připravený Houbyfest nedaleko Prahy v Řevnicích a lidé se sportovním duchem vezmou za vděk nočním během v Českých Budějovicích.

Stálá expozice hudebních nástrojů v Ostružné

Expozice se nachází v areálu Skiland v Ostružné. Obsahuje více než 700 ks hudebních nástrojů z celého světa. Expozicí vás provede audionahrávka nebo lze objednat zážitkovou prohlídku s průvodcem.

Kam o víkendu s dětmi: Za permoníky do dolů, na dětský filmový festival

Druhý říjnový víkend se můžete s dětmi vypravit za sladkým do Kulturního domu Krakov nebo na Cukrové slavnosti v Dobrovických muzeích. Za permoníky se vydejte do podzemí pod Příbramí, dětský filmový festival můžete navštívit v Ostrově na Karlovarsku, a to od neděle.

Dříve zakázaný rybník Olšina láká stále víc návštěvníků

Šumava už dávno není bohem zapomenutým krajem, jak ji popisoval v románech Karel Klostermann. I přes vpád, ne vždy žádoucí, civilizace najdete mnoho míst, která jsou takřka nedotčená, a tedy přímo panenská. Jedním z nich je region rybníku Olšina, donedávna náležející k vojenskému prostoru Boletice.

Kino Světozor v Praze

Kino Světozor, které bylo vystavěno roku 1918, se nachází pod stejnojmennou pražskou pasáží. Několik let po první projekci bylo kino přestavěno na kabaret, ale k původní funkci se vrátilo v roce 1957. Od roku 2004 se Světozor stal artovým premiérovým kinem.

Bio Oko – legendární kino Prahy 7

Bio Oko mezi Letnou a Holešovicemi je jedním z posledních kinosálů v ČR, které si uchovaly svou původní atmosféru. Budova vznikla v roce 1940 jako poslední součást nově postaveného bloku obytných domů. Autory návrhu byli architekti Jaroslav Stockar-Bernkopf a Josef Šolc.

CrossCafe - káva pro lepší den

Originální česká franchisová síť kaváren s přátelskou atmosférou, nabídkou prémiové kávy, horkých i ledových nápojů, dortů vlastní výroby, sendvičů, salátů i vydatných polévek.

Velonet - sdílená městská kola v Praze

Jaké jsou možnosti bezpečné, rychlé a ekologické dopravy v Praze? Jednou z nich jsou po celém světě čím dál oblíbenější a využívanější systémy sdílení městských kol. Pohodlná jízdní kola, která společnost v rámci bikesharingu nabízí, jsou nejen velmi pohodlná, ale i ušita na míru městskému provozu.

Krušnohorské Jelení: V místech, kde Brežněv střílel vysokou, postavila česko-indická rodina jurtu

Je to jako zjevení. Po šesti kilometrech cesty nádherně vzrostlým lesem z Nových Hamrů se otevře rozsáhlá kotlina. Tady stávalo Jelení (Hirschenstandt). Pozornost upoutá velká cihlová stavba s přístavkem. Před ní stojí něco naprosto neobvyklého - mongolská jurta.

Přehrada Pařížov

Vodní nádrž Pařížov je gravitační přehrada na řece Doubravě. Přehradu stavělo na 500 dělníků v letech 1910-1913. Rok předtím byla postavena obtoková štola a jez, vybudované pro ochranu vlastní výstavby hráze. Štola měla být schopna odvést i přívalové vody, kvůli kterým byla hráz stavěna. V letech 1885, 1888 a 1897 totiž vznikly na Doubravě za […].

Toulky Litomyšlí s rytířem Toulovcem

Zažijte dobrodružství v uličkách města s rytířem Toulovcem. Navštivte Krvavou uličku, sklepení s čarodějem nebo vystoupejte na věž. Prohlídka rytíře je zaměřená více na zážitky než na letopočty. Provází se denně včetně zimy, nedělí a pondělků.

Kamenný stůl u Kunějova v České Kanadě

Neobyčejný skalní útvar v podobě kulatého stolu naleznete v lesích poblíž žluté značky vedoucí z Kunějova do Kunějovských samot a dále ke Kačleřskému rybníku. Pravděpodobně se jedná o kamenný památník z předhistorické doby.

Erlebachova bouda v Krkonoších

Erlebachova bouda stojí na horském hřebeni v Krkonošském národním parku, asi šest kilometrů od centra Špindlerova Mlýna. Hostům nabízí bezplatné Wi-Fi a možnost zapůjčení lyžařského vybavení a horských kol.

Zpod Lomnického štítu přes kopec do doliny, kterou objevila hradní paní Beata

Jeden den, jeden výlet a nejkrásnější výhledy na Vysoké Tatry i podtatranskou nížinu nabízí oblíbená túra ze Skalnatého plesa na Zelené, která vyžaduje přece jenom o něco zdatnější turisty.

Velké Karlovice o víkendu provoní frgály, kyselice a zvěřina: začíná Karlovský gastrofestival

Valašskými Velkými Karlovicemi se od čtvrtka linou vůně frgálů, kyselice a zvěřinového guláše. Místní kuchaři se tady už pilně připravují na osmý Karlovský gastrofestival, který se bude v místním údolí Léskové u slovenské hranice konat o tomto víkendu - v sobotu 1. a neděli 2. října.

Zdevastovaný zámek v Boru se podařilo městu zachránit

Tachovsko není zrovna krajem turismu, přestože tu najdete hodně cenných památek. Je tomu i v případě zámku v Boru, v blízkých Vysočanech sídlil bojový útvar ČSLA, vojáci byli ve městě jako doma. Dominantou je romantický zámek, který na přelomu století začal rychle chátrat. Město ho zachránilo.

Sousoší čůrajících pánů Davida Černého u Hergetovy cihelny

Na Kampě, ve dvoře Hergertovy cihelny je od roku 2004 umístěno dílo nazývané Čůrající postavy. Dva bronzoví muži o výšce 210 cm jsou ovládány elektronickým zařízením, které umožňuje natáčet boky a zvedat penis tak, že proud vody na hladinu jezírka ve tvaru České republiky.

Virtuální herna Keen VR

Virtuální realita je technologie, která vás přenese kamkoliv budete chtít, do světa kde můžete být čímkoliv jen chcete a dělat cokoliv vás napadne.

Příchovice – malebný kraj Járy Cimrmana, největšího z Čechů

Na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, uprostřed horských hřebenů, se nachází kraj, kde nikdo nespěchá; nepotkáte davy turistů, je tu milo, snadno naleznete zákoutí nepoznamenaná ruchem současnosti – Příchovice. Mezi znalci známé jako Liptákov, místo, kde měl žít vítěz ankety Největší Čech – Jára Cimrman.

Kam o víkendu s dětmi: Za koloběžkami do Plzně, na drakiádu do Blatnice

První říjnový víkend si můžete jít s dětmi vyzkoušet historická řemesla a rozloučit se tak se sezónou v Zeměráji v Kovářově. Zasportovat si můžete v Plzni nejen na koloběžkách, ale i na lezecké stěně. V Blatnici si děti užijí zábavu nejen s draky. Je pro ně připraven i táborák či projížďka na koni.

Tipy na víkend: Otestuje chuťové pohárky, ochutnejte medovinu

První říjnový víkend láká například na festival pálivých papriček na smíchovské náplavce. Na něm můžete otestovat, jak silné jsou vaše chuťové pohárky. Zaběhat si můžete na závodu v České Lípě, posilnit se horkou medovinou jeďte na zámek Vrbičany.

Chrám sv. Jakuba Většího v Nepomuku

Kostel sv. Jakuba Většího vítá v Nepomuku každého, kdo přijíždí od Plzně. Nachází se na kraji města za Špitálským rybníkem na ostrohu uzavírajícím ze západu Přesanické náměstí. Na první pohled určitě zaujme gotická válcová bašta se střílnami s malovanou rustikou - pozůstatek chrámového opevnění.

Jízda na koni v Penzionu Český dvůr

Nabízíme vyjížďky na koních pro naprosté začátečníky i pokročilé jezdce a pro malé děti na poníku. Vyjíždky jsou budˇvenku krásnou přírodou, nebo na venkovní či kryté jízdarně.

Zámek Stvolínky

Renesančně-barokní zámek ve Stvolínkách u České Lípy ožívá příležitostně historickými řemesly, renesanční i folkovou hudbou a kostýmovanými postavami. V roce 1999 převzala obec zámek do vlastní správy a nyní se hledá další využití zámku.

Statek Polžov - ochutnejte život na statku a romantickém vejměnku

Nedaleko a přece daleko od civilizace, na konci cesty, uprostřed jihočeských lesů najdete statek plný zvířátek. Můžete zde nerušeně odpočívat, pozorovat přírodu a zvířátka, prostě se zastavit a vypnout!

Zámek Libeň na Praze 8

V srdci Libně, v pěstěném parku na pokraji rozlehlých sadů, stojí půvabný rokokový zámek. Na místě dnešního zámku čp. 1 stávala kdysi gotická tvrz.

Muzeum obce Kadlín

Muzeum sídlí v budově u Obecního úřadu. Muzeum je součástí 7 Kadlínských zastavení. Stálá expozice. Expozice venkovského kováře; expozice staré selské techniky a motyček.

Zámek Nová Horka

Zámek Nová Horka u Strudénky představuje veřejnosti poměrně málo známý zámek Moravskoslezského kraje. Až do nedávna sloužil potřebám sociálního ústavu, v minulosti však byl pro svůj bohatý kulturní život nazýván "malou Vídní".

La Fabrika - kulturní prostor v Praze Holešovicích

La Fabrika je kulturní centrum v pražských Holešovicích. Již od počátku byla koncipována jako víceúčelový prostor, vhodný pro vznik a prezentaci audiovizuálních projektů, divadleních a tanečních forem vyžadujích netradiční prostorové řešení, multimediální expozice a performance.

Pěší stezka z Chuchle do Modřan

Z Velké Chuchle se lze projít až do Modřan po téměř pětikilometrové stezce. Od Branického mostu se táhne přes zalesněnou část Hodkoviček a Kamýku až do Modřanské rokle. Pražané, kteří mají rádi vycházky do přírody, najdou na trase spoustu přírodních zajímavostí.

Arboretum Sofronka v Plzni-Bolevci

Arboretum Sofronka se nachází na severním okraji Bolevce. Zakladatelem byl roku 1956 Ing. Karel Kaňák poté, co byl Československou akademií zemědělských věd vypsán úkol "Šlechtění borovice". Protože dosavadní pokusné plochy nestačily, rozhodl se založit sbírku světového sortimentu druhů rodu Pinus.

Stolová hora Vidoule v pražských Jinonicích

Tabulová hora Vidoule (371 metrů nad mořem) je pozůstatkem rozlehlé plošiny, tvořené druhohorními usazeninami. Plošina byla zejména během posledních dvou milionů let rozčleněna erozí vodních toků na jednotlivé izolované vrchy.

Metelkův betlém v Severočeském muzeu v Liberci

Jedinečný Metelkův mechanický betlém obsahuje 142 pohyblivých figurek, přitom veškerý pohyb je převeden na jediný stroj poháněný pouze jediným závažím. Půvab kvalitní řezby a neobyčejně přirozeného pohybu umocňuje zcela ojedinělý zvukový program.

Muzeum užitkové techniky v Mníšku pod Brdy

Muzeum je umístěno v soukromých prostorách v areálu bývalého statku nedaleko náměstí v Mníšku, v místech, kde stávala továrna na barvení látek a výrobu škrobu. Soustřeďuje exponáty, které sloužily především k práci a dopravě.

Pražská zoo slaví 85. narozeniny

Zoologická zahrada v Troji slaví ve středu 85. výročí. Návštěvníky láká na pestrý celodenní program, který vyvrcholí křtem mláděte hrabáče kapského a žirafí samičky, jež se narodila 5. srpna.

Akvárium Vratislavský dům v Třeboni

V historickém centru města Třeboň, ve Vratislavském domě, je otevřena zajímavá stálá expozice sladkovodních ryb. Můžete si zde prohlédnout štiku, sumce, candáta, kapra i další naše zástupce našich ryb.

Galerie buddhistického umění v Třeboni

Na východní straně města Třeboně, v části Na kopečku je dominantní stavbou již od roku 1909 Kotěrova vodárenská věž, ve které je v současné době k vidění zajímavá expozice buddhistického umění.

Na Sychrově budou létat šípy jako na knížecím lovu

Park u sychrovského zámku ožije v sobotu 24. září třetím ročníkem Svátku luku a nože aneb Knížecím lovem. Pro děti je připravena lovecká stezka, na níž mají s lukem a šípy zasáhnout polyuretanové zvíře v životní velikosti - zvířat bude deset.

Stříbro bývalo bohatou výspou západních Čech, největším dnešním bohatstvím je jeho historie

Město Stříbro obtéká řeka Mže. I když rozlohou nevelké, nabízí řadu památek i turistických cílů, které zaslouží návštěvníkovu pozornost. Jeho historie vždy byla spjata s výhodnou polohou na trase obchodní stezky Praha – Norimberk a stejnou měrou i s hornictvím a dolováním rud.

Bankovní expozice Lidé a peníze v Brně

Expozice "Lidé a peníze" v Brně se nalézá v budově dřívější Hypoteční banky markrabství Moravského a dnes České národní banky. Nabízí unikátní pohled na historii vývoje peněz a prezentuje ucelený vývoj měny v českých zemích s důrazem na odlišná specifika tohoto fenoménu na Moravě.

Panská zahrada s bludištěm v Praze - Dubči

Park v Praze 10 – Dubči leží v ochranném pásmu Přírodního parku Říčanka, jednoho z nejstarších přírodních parků na území hlavního města vůbec. V dřívějších dobách zde bývala zahrada správce dvora, od čehož dnes park nese své jméno.

Vodní nádrž Lučina

Přehrada Lučina zůstává jedním z nejoblíbenějších turistických cílů tachovského regionu. Mohutný násep 21 metrů vysoké a 183 metrů dlouhé hráze, korunující hladinu rozlitou mezi zalesněné břehy skalnatého údolí, nabízí návštěvníkům působivé přírodní scenérie v každém ročním období.

Památník bitvy u Tachova

Bitva u Tachova za husitských válek se odehrála v srpnu 1427, v dnes již přesně neznámé lokalitě poblíž Tachova. Spojené husitské svazy pod velením Prokopa Holého zde téměř bez boje rozprášily vojska třetí křížové výpravy v čele s trevírským arcibiskupem Otou ze Ziegenheimu.

Tipy na víkend: Na vinobraní, dýňobraní či český Oktoberfest

Začátek podzimu se jako tradičně ponese ve znamení vín. Na vinobraní můžete vyrazit třeba na Karlštejn, kam vás odveze parní vlak, nebo do Kadaně či hrad Seeberg. Na královnu podzimní zeleniny, dýni, vyrazte do Šalmanovic a na český Oktoberfest k Liberci.