🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zámek Luhov u Plzně

Zámek Luhov je dominantou stejnojmenné obce na severním Plzeňsku v blízkosti přehrady Hracholusky. Památkově chráněný zámek ještě v devadesátých letech připomínal spíše ruinu. Po dlouhé rekonstrukci, která mu znovu vdechla život, se zámek Luhov v roce 2006 otevřel veřejnosti.

Zážitková turistická trasa ze Srní k Návštěvnickému centru

Z obce Srní vede se můžete projít po zážitkové trase k Návštěvnickému centru s vlčím výběhem. Je sice dlouhá jen necelý kilometr, ale nabízí velkou porci zážitků. Jedná se o vyšlapanou lesní pěšinu bez mostu a povalových chodníků.

Pivní naučná stezka pivovaru Agent v Orlických horách

Mini pivovar Agent z Olešnice v Orlických horách vytvořil pro své fanoušky zábavně-naučnou pivní stezku. V lesích v okolí pivovaru turisté najdou na určených místech grafické cedule se zajímavými informacemi o pivu – jeho výrobě i druzích.

Interaktivní Loďka Davida Černého v areálu Automatických mlýnů

Umělecké dílo od Davida Černého uvidíte v areálu Automatických mlýnů v Pardubicích. Loďka je technologicko-uměleckým dílem, které svým pohybem odporuje fyzikálním zákonům. Symbolizuje životní cestu plnou překážek a naděje.

Tyršovo koupaliště Rakovník

Tyršovo koupaliště se nachází na východně straně města. Koupaliště, jehož historie sahá do první republiky, disponuje dřevěnými moly, skokanskými můstky, kabinkami a ostrůvkem se smuteční vrbou. Je zde také tobogán a možnost zapůjčení šlapadel.

Kostel sv. Kříže v Javorníku

Kostel v Javorníku je příkladem raně gotické architektury, první písemná zmínka pochází z roku 1290. Samotná církevní památka, která vznikla u tehdejší tvrze, může být ale ještě starší.

Vírská naučná stezka

Vírská naučná stezka začíná v obcí Vír u areálu továrny a zavede vás až ke koruně hráze Vírské přehrady. Součástí trasy je i odbočka na skalní vyhlídku Klubačice.

Novorolský rybník

Přírodní koupaliště, Novorolský rybník, naleznete nedaleko města Nová Role, které leží na úpatí Krušných hor nedaleko krajského města, světoznámých lázní Karlovy Vary.

Studánka Nad Lhotkou

Studánka v úpatí lesa nad vesnicí Lhotkou.

Neznámá česká zřícenina ukrývá fascinující úkaz. Temného rytíře předpovídajícího počasí

V Českém ráji, jen pár kilometrů od Turnova, leží na okraji Klokočských skal zřícenina romantického skalního hradu Rotštejn. Vyniká nejen umístěním u jedinečného skalního města, ale také iniciativou, s níž vychází vstříc návštěvníkům se smyslovým postižením. Nezapomíná ani na děti a zvířecí mazlíčky. Navíc se může pochlubit černým rytířem, který spolehlivě předpovídá počasí. Což je ve skalách lákajících blesky ceněno nad zlato.

Krammerova vila se skalní zahradou ve Znojmě

Jedinečným objektem je ve Znojmě Krammerova vila vystavěná ve skalní zahradě na příkrém svahu monumentální skalní stěny vypínající se nad soutokem řeky Dyje a Gránického potoka.

Budova Hvozdu v českokrumlovském Portu 1560

Budova Hvozdu je nedílnou součástí při výrobě piva.  V tom našem se do technologií promítá umění vyvolávající dojmy ze snového světa.

Skatepark Louny

V Lounech v červenci 2024 otevřel nový skatepark. Unikátní je svou rozlohou, je postaven na Letním cvičišti, kde se před rokem 1989 nacvičovaly spartakiády.

18. 7. 2024, 16:17 · Kudy z nudy · Louny, Ústecký kraj · Léto · Skatepark Louny

Naučná stezka Cínova cesta ve Svratce

Cínova cesta je naučná stezka ve Svratce pojmenovaná po malíři Františku Cínovi Jelínkovi, známá svými malovanými kameny. Stezka nabízí příjemnou procházku lesem a vede kolem významných míst, jako jsou Zkamenělý zámek a zámeček Karlštejn.

Nejkrásnější i nejvyšší. Český vodopád, který musí alespoň jednou v životě spatřit každý

Zurčení vody signalizuje, že cíl je již blízko. Když překročíme potok Pančava a vynoříme se z nízkého porostu, otevře se před námi široké údolí a na skalním úbočí vykoukne i jeden ze symbolů Krkonoš – Pančavský vodopád. Se svými 148 metry je tím nejvyšším v tuzemsku a vzhledem k působivé scenérii je jednoznačně i tím nejhezčím. Alespoň jednou v životě by ho proto měl spatřit každý Čech.

Rašeliniště Pele u Chlumu u Třeboně

Rašeliniště Pele nedaleko Chlumu u Třeboně představuje oblast rašeliniště v počátečním stádiu vývoje s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů vázaných na tento charakter půdy.

Pumptrack a skatepark Rokycany

V jižní části Rokycan naleznete skatepark, který nabízí i pumptrack. Areál je navíc napojený na cyklostezku v úseku Šťáhlavská – Kotelská.

Naučná stezka Kapříka Metlíka Nová Bystřice

Od roku 2024 mají všechny děti (nejen) z Nové Bystřice nového kamaráda! Jmenuje se kapřík Metlík a má svoji vlastní naučnou stezku u rybníku Benešák! Na deseti naučných tabulích se dozvíte všechny zajímavosti a podrobnosti ze života kaprů. Objevte s námi fascinující svět těchto sladkovodních ryb!

Tenisový areál Štvanice

Tenisový areál na ostrově Štvanice v centru Prahy patří k nejvýznamnějším místům české tenisové historie. Již od roku 1901 zde sídlí I. Český Lawn – Tennis Klub, centrální dvorec má kapacitu 8000 diváků. Tenisový areál mohou využít profesionálové i rekreační hráči.

Do českého zámku čtyřikrát uhodil blesk. Ukrývá i smutnou love story

Zámek Humprecht u města Sobotka, které je nazýváno jižní bránou do Českého ráje, zaujme už z dálky. Díky elipsovitému půdorysu si jej jen tak nespletete. Zámek jako z pohádky má také nevšední historii. Byl postaven českým pánem pro krásnou Italku a o pár let později do něj čtyřikrát po sobě uhodil blesk. Letos v květnu skončila tříletá rozsáhlá rekonstrukce, a návštěvníkům se tak otevřely nové prohlídkové okruhy.

Lyžařská škola pro děti

Chcete svým dětem dát ty nejlepší základy lyžování nebo snowboardingu? Chcete, aby si hrály a přitom se učily? Rádi byste se sami dobře svezli v odlehlejších koutech lyžařského areálu a nevíte, jak to udělat? Lyžařská škola K+K nabízí privátní dětskou výuku v uzavřeném areálu dětské školky.

Skitouringová trasa s průvodcem – první skialpové krůčky v Krkonoších

Chcete poznat zimní Krkonoše i jinak než na sjezdovkách? Vyzkoušejte ½ denní skitouringovou ochutnávku v lyžařském resortu Černá hora – Jánské Lázně nebo Peci pod Sněžkou. Vaše první krůčky povedou pod dohledem zkušeného průvodce lyžařské školy K+K Ski School.

Kaple sv. Vendelína v Oseku nad Bečvou

Soukromá kaple v moderním slohu byla u Oseka nad Bečvou postavena v roce 2017. Kousek od cyklostezky, na konci staré třešňové aleje, zve kolemjdoucí k zastavení i posezení na pískovcové lavičce.

Půjčovna koloběžek – sjeďte Černou horu

Vyzkoušejte sjezd na terénních koloběžkách z hřebenů Krkonoš. Terénní koloběžku včetně helmy vám půjčíme, vyjedete kabinovou lanovkou na Černou horu, a pak už vás čeká nevídaný sjezd nejen po asfaltových, ale i lesních cestách.

Půjčovna elektrokol a horských kol v Krkonoších

Objevte Krkonoše ze sedla elektrokola bez námahy. Naše půjčovna elektrokol v Janských Lázních nabízí jak horská elektrokola pro dospělé tak i dětská elektrokola.

Gardistka – expozice arcibiskupské gardy na zámku Kroměříž

V Mlýnské bráně kroměřížského zámku naleznete expozici Gardistka, která přibližuje, jak se kdysi žilo gardistům, kteří střežili vstup do Arcibiskupského zámku. Ocitnete se přímo v prostorách, kde gardisté bydleli, poznáte život příslušníků Arcibiskupské gardy a prohlédnete si uniformy i zbraně.

Důlní revír Bludná

U zaniklé osady Bludná se nacházela ložiska cínovce a železné rudy, která se dobývala od 16. stol. Až do 1. sv. Války. Po více než 400 let trvající těžbě se tu dochovalo množství pozůstatků – povrchové dobývky, pinkové tahy, zabořená ústí štol, četné haldy i rýžoviště cínovce v údolí Mrtvého potoka.

Naučná stezka Hřebečná v Krušných horách

Stezka na 8 zastaveních přiblíží dějiny i přítomnost horské osady Hřebečná. Prohlédnete si také pozůstatky po těžbě cínových rud a čedičový lom. Stezka měří osm kilometrů a vede převážně po zpevněných komunikacích.

Pinky a odvaly na žíle Schweizer

Pásmo odvalů a pinek na žíle Schweizer nad Jáchymovem představuje mimořádnou ukázku hornické krajiny. Jde o jeden z nejrozsáhlejších souvisle zachovaných raně novověkých haldových a pinkových tahů v Evropě.

Cínové sejpy u Božího Daru

Božídarské sejpy představují území nedaleko Božího Daru s pozůstatky po rýžování cínové rudy. Oblast je pokryta rýžovnickými kopečky, které zde zbyly po rýžování cínové rudy. Jedná se o území v okolí toku říčky Černé, Božídarského potoka a dalších přítoků.

Zámek Liptál

Zámek Liptál se nachází 8 km od města Vsetína. Dlouhodobě uzavřenou kulturní památku nyní oživuje spolek dobrovolníků, kteří zde pořádají akce pro veřejnost.

Přechod Beskyd – turistický zážitek v Těšínských Beskydech

Těšínské Beskydy jsou nejen krásné, ale také náročné. Přechod Beskyd je jedinečný projekt čtyř horských chat v Těšínském Slezsku, na česko-polsko-slovenském trojmezí.

Vila Engelsmann

V roce 1932 vyrostla v ulici Hlinky soukromá vila, která svým konzervativním pojetím přímo kontrastuje s moderní architekturou výstavního areálu, vybudovaného o čtyři roky dříve v protilehlé poloze.

Zámecká zahrada zámku Vyškov

Zámecká zahrada ve Vyškově existovala již v 15. století. Po švédském vpádu ji obnovil biskup Karel z Lichtenštejna. Architektonickou dominantou zahrady je lodžie z roku 1673. V průčelí má 7 arkád s toskánskými sloupy, horní část zdobí balustráda.

Bazilika sv. Vavřince na Vyšehradě

Na konci 11. století byla na Vyšehradě postavena bazilika sv. Vavřince, zanikla nejpozději v době husitských válek kolem roku 1420. Její pozůstatky jsou přes léto otevřeny veřejnosti.

Levandulové pole Velehrad

V roce 2021 jsme založili rodinné pole na Velehradě. Začátky nebyly úplně jednoduché, i přes to jsme je překonali. 4. července 2023 jsme poprvé otevřeli pro veřejnost a děláme tak radost i ostatním.

Levné rande i jeden z nejkrásnějších výhledů na Čechy v jednom

Češi jsou národem turistů, a není proto divu, že se u nás nacházejí vyšší stovky rozhleden. Na jednu z nejkrásnějších v Čechách, Tichánkovu rozhlednu na hoře Tábor nedaleko Lomnice nad Popelkou, se můžete vypravit celoročně 24 hodin denně. Stačí mít v peněžence ty správné mince. A za 40 korun pořídíte třeba to nejromantičtější rande při západu slunce.

Cyklotraily u Seneckého rybníka

U Seneckého rybníka v Plzni vznikly dva přírodní cyklotraily pro terénní cyklistiku s rozdílnou obtížností. Vybrat si lze z méně náročné modré trasy či náročnější červené.

Trinitářský klášter a zahrada v Zašové

Víte, že v Zašové je jediný dochovaný klášter trinitářů v Česku? Ostatní už podlehly zkáze. Jinde ve světě jsou třeba v Kanadě, USA, Mexiku, Španělsku a dokonce i na Madagaskaru…

Jedna z nejkrásnějších rozhleden Českého ráje připomíná zbytečnou smrt mladého šlechtice

Alainova věž není typickou českou rozhlednou. Stavba nedaleko Lomnice nad Popelkou zaujme jak nevšedním názvem, tak na první pohled i romantickou architekturou jako vystřiženou z pohádky o zakleté princezně. Ve skutečnosti se však váže ke smutnému osudu prince z rodu Rohanů.

Kostel sv. Jáchyma v Jáchymově

Kostel sv. Jáchyma byl postaven v letech 1534–1540 jako první luteránský (protestanský) kostel v Čechách. Po bitvě na Bílé hoře byl uzavřen a následně vysvěcen jako katolický kostel. Výrazně do jeho podoby promluvil ničivý požár z konce 19. století.

Koupaliště Tlučná

Koupaliště Tlučná vzdálené asi 6 km od Plzně nabízí velký a malý bazén, beachvolejbalové hřiště, restauraci s teplou i studenou kuchyní, prodej nanuků či ledové tříště.

Sportovní areál a koupaliště Líně

V obci Líně v okrese Plzeň-sever naleznete sportovní areál s koupalištěm se širokým množstvím vyžití.

Půjčovna elektrokol v Peci pod Sněžkou

Užijte si východní Krkonoše ze sedla horského elektrokola. Náročný terén nebude překážkou. Šetřete baterku a stoupání překonejte díky letním lanovkám SkiResortu z Janských Lázní, z Pece pod Sněžkou i z Velké Úpy.

Vchol Melechov

Vrchol Melechov (715 m) je nejvyšším vrcholem Světelska a Ledečska na Vysočině a zároveň i nejvyšším bodem okresu Havlíčkův Brod. Nachází se v pomyslném trojúhelníku mezi městy Ledeč, Světlá a Lipnice nad Sázavou. Na jeho vrchol vede několik turistických cest.

Vrch Suchý kopec ve Žďárských vrších

Suchý kopec je lesní lokalita s vrcholem terénu v nadmořské výšce 817 m v georeliéfu Devítiskalské vrchoviny, ve vrcholové části hřbetu Žďárských vrchů. Najdete jej mezi kopci Křovina a Malinská skála. Pod vrcholem prochází červeně značená stezka Via Czechia – centrální.

Vrchol Křovina ve Žďárských vrších

Křovina (830 m), druhý nejvyšší vrchol Žďárských vrchů na Českomoravské vrchovině je skrytý klenot, který stojí mimo turistické značky, ale je snadno dostupný z nedaleké červené trasy mezi Lisovskou skálou a Malinskou skálou.

Žijte jako šlechtici. Zámek Liblice nabízí nedělní prohlídky a romantické ubytování

Snili jste někdy o tom, vrátit se v čase a žít na zámku? Že je to nemožné? Ne tak docela. Na zámku v Liblicích se budete cítit jako šlechtici s modrou krví. Liblice jsou ideálním místem nejen pro milovníky historie a přírody, ale také pro ty, kteří se chtějí cítit alespoň na chvíli jako princ a princezna. Toto méně známé, avšak velmi krásné a klidné místo si zamilujete.

Netopýři v zámeckém parku ve Vrchlabí

Park obklopující renesanční zámek představuje jakousi miniaturu okolní krajiny. Kromě exotických dřevin potká poutník i rozkvetlou louku, lesík s houbami, potok nebo rybník. Pestré prostředí skýtá úkryty i prostřený stůl pro noční lovce. Najdeme tu minimálně pět druhů netopýrů.