🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Městská naučná stezka v Humpolci

Nově aktualizovaná naučná stezka s názvem „Po stopách historie“ prochází historickými částmi města Humpolec, její trasa měří zhruba 2,5 km a obsahuje 12 panelů.

Nejen unikátní vitrážový strop, muzeum, hrobku a rozhlednu najdeme v Libyni

Nevelká Libyně u Lubence na Lounsku nabízí turistům a milovníkům umění a historie opravdu nebývale mnoho zajímavostí. Asi nejznámější je muzeum vitráží a romantická rozhledna nedaleko něj. Zmíněné muzeum ovšem není žádným tuctovým objektem, sídlí v k tomuto účelu v ideálních prostorách kostela.

Dům U Červené lišky na Starém Městě

Původně románský, později goticky upravený dům, získal dnešní raně barokní podobu kolem roku 1700. Autorství je připisováno architektu a malíři Jeanu Baptiste Matheyovi. Další úpravy domu proběhly v 19. a 20. století.

Vyhlídka Humenec

Vyhlídka se nachází na místě, odkud je působivý výhled na město, kopce Zábřežské i Hanušovické vrchoviny a Jeseníky.

Nejmladší český hrad leží kousek za Prahou. Vznikl teprve počátkem milénia

Přáli jste si někdy mít svůj vlastní hrad? Přesně takovéto přání nejen měla, ale rovnou si ho i splnila rodina z obce Červený Újezd, jež se nachází nedaleko Prahy. Stavba vznikla v místech bývalého mírně bažinatého pole teprve mezi lety 2001–2002 a jde tedy o nejmladší hrad v České republice. Sídlí v něm Muzeum českého venkova, ale najdete tu i skanzen nebo dobovou krčmu.

Procházka po Soběslavi – poznej město pětilisté růže

Zajímá vás historie města Soběslav? Máte rádi mobilní telefon? Plníte rádi zajímavé výzvy v terénu? Na všechny tyto otázky nabízíme jedinou odpověď – Actionbound! Poznávací hra pro celou rodinu.

Pohřební kaple sv. Terezie v Nečtinech

V Nečtinech se nachází působivá kruhová hřbitovní kaple v historizujícím slohu z 19. století. Sloužila jako rodinná hrobka rodu Mensdorff-Pouilly. V romantické výzdobě jsou použity novorománské a novogotické motivy.

Muzeum pekařství a cukrářství

Muzeum v průběhu rekonstrukce pořádá mimořádné prohlídky a Dny otevřených dveří s programem. V objektu původní pekárny vzniká nové muzeum.

Jánský vršek na Malé Straně

Jánský vršek se rozprostírá na jihozápadním svahu pod Pražským hradem. Nejlépe přístupný je z Nerudovy ulice, kde za Bretfeldským palácem zahnete doprava a po schodech sejdete do míst, které davy turistů míjí.

Terénní hra Vlček, který nekouše v Roprachticích

V Roprachticích si zahrajete hru na naučné stezce „Vlček, který nekouše“. Jedná se jak o naučnou stezku, tak i o terénní hru, která je určená všem, kteří se chtějí dozvědět něco z historie obce.

Lávka Eva v Adamově

Na nádraží v Adamově si nelze nevšimnout lávky z roku 2022, která má připomínat ženský chromozom XX. Architekti z ateliéru Hua Hua Architects se inspirovali industriální minulostí města.

Zahrada smyslů v Krnově

V centru města Krnova, v areálu bývalé textilní továrny Karnola, se nachází Zahrada smyslů. Nabízí klidné posezení v zajímavě upraveném industriálním prostředí. Místo zdobí streetové malby umělkyně Nellida.

Zámek Líčkov

Barokní, rokokově upravený zámek Líčkov se nachází nedaleko Žatce, na okraji přírodního parku Džbán. Soukromý zámek patřil akademickému malíři Oskaru Brázdovi a nyní jsou v něm umístěna jeho díla.

Bývalá Dynamitka Bohnice

První továrnu na výrobu dynamitu v Rakousku-Uhersku otevřel Alfred Nobel v roce 1870 na pravém břehu Vltavy mezi Bohnicemi a osadou Brnky (Zámky) v Zámeckém údolí při ústí Čimického potoka do Vltavy. Dnes se z továrny dochovaly jen zchátralé ruiny.

Skulptura Biologické těleso v Mostě

V mosteckém parku Střed se nachází zajímavá plastika Biologické těleso z dioritu. Autorem je Josef Klimeš, který jí vytvořil v roce 1971.

Louka vzpomínek – první ekologické pohřebiště v Česku

První ekologické pohřebiště u nás, tzv. „luční hřbitov“ naleznete na Ďáblickém hřbitově v Praze. Těla zemřelých se zde pochovávají v rakvích z přírodních materiálů a taktéž oblečení do rakve nesmí obsahovat nic syntetického.

Ski OZ – skiareál Orlické Záhoří pod vrcholem Koruna

V Orlickém Záhoří si zalyžujete v novém skiareálu Ski OZ. V provozu je zde čtyřsedačková lanovka a sjezdovka pod vrcholem Koruna (1101 m n. M.). Lanovku mohou využívat také běžkaři, kteří se tak dostanou snadno na hřebeny.

Plastika Václava Havla v Trutnově

Z fasády kina Vesmír v Trutnově vystupuje nakročená postava Václava Havla. Nakročenou postavu prvního porevolučního prezidenta zhotovil sochař Michal Gabriel z ocelových lamel.

Villa Gott na Bertramce

V roce 2024 by se mělo ve vile, kde polovinu svého života bydlel nejslavnější český zpěvák Karel Gott, otevřít jeho muzeum.

Skleněná stezka Brniště

V Brništi vznikla nová turistická stezka s tématem skla a sklářství. Skleněná stezka chce připomenout bohatou sklářskou historii regionu i významné sklářské firmy a osobnosti současnosti.

Nové lákadlo na Hukvaldech, hrad zpřístupní renesanční palác

O prostory renesančního Khuenova paláce se od soboty rozšíří prostory hradu Hukvaldy na Frýdecko-Místecku, který patří k největším na Moravě. Dosud mohli lidé jen na nádvoří, které palác z jedné strany ohraničuje.

Pomník Václava Havla v Trutnově

Na fasádě kina Vesmír v Trutnově je deska s plastickým reliéfem postavy bývalého prezidenta Václava Havla. Odhalena byla na výročí jeho narozenin 5. října 2023.

Hvězdář – socha Jaroslava Róny v Mikulově

Monumentální bronzová socha Hvězdáře od Jaroslava Róny je od počátku října 2023 vsazena ve zdejší zámecké zahradě. Umístění čtyřmetrové plastiky, kterou Mikulovu umělec dočasně zapůjčil, je premiérou a současně první destinací tohoto uměleckého díla.

Přírodní památka Zlatý potok v Pošumaví

Evropsky významná lokalita Zlatý potok v Pošumaví se nachází v údolí Zlatého potoka. Rozkládá se v devítikilometrovém úseku od ústí Chrobolského potoka téměř až k obci Vitějovice.

Přírodní památka Velký Hodonický rybník

Velký Hodonický rybník se nachází u Malont na samém okraji Novohradských hor a může se pochlubit populací silně ohroženého leknínu bělostného.

Přírodní památka Slavonické rybníky

Lokalita Slavonických rybníků u Slavonic na Jindřichohradecku je od roku 2023 zvláště chráněným územím. Vyskytují se zde vzácní čolci, vážky, ale také houby a řasy.

Rybník Mirešák v Jinočanech

V Jinočanech u statku Mirešice se nachází rybník Mirešák, kde provozujeme rybolov. Je zde v létě také možnost koupání a v zimě bruslení. U areálu jsou 2 parkoviště.

Rozhledna Vysoký vrch u obce Malé Kyšice

Dřevěná jehlanová rozhledna Vysoký vrch se nachází na stejnojmenném vrcholu kousek od Malé Kyšice.

Přírodní památka Údolí Lužnice a Vlásenického potoka

Evropsky významná lokalita Přírodní památka Údolí Lužnice a Vlásenického potoka byla vyhlášena v rámci soustavy Natura 2000 na podzim 2023. Nachází se jižně od Dražic u Tábora a jedná se o jednu z druhově nejpestřejších oblastí v tomto regionu.

Kaple sv. Barbory ve Špindlerově Mlýně

U chaty Hromovka ve Špindlerově Mlýně je od roku 2023 nová kaplička svaté Barbory.

Běhej bojiště Jankov

Kraj blanických rytířů tě vyzývá k běžecké bitvě. Vydej se do nitra Čech a proběhni krajinou, kde se před bezmála čtyřmi sty lety rozhodlo o dalším osudu novověké Evropy v jednom z nejkrvavějších střetů třicetileté války.

Zámek Zdislavice

Na Kroměřížsku v obci Troubky-Zdislavice se nachází soukromý zámek Zdislavice, který je veřejnosti nepřístupný. Působivá budova byla v posledních letech rekonstruována.

Březová alej u vlakového nádraží Osíčko

Březové aleje nejsou u nás příliš časté a už vůbec není běžné, že by byly břízy sázeny nahusto vedle sebe tak, jak je tomu u vlakového nádraží Osíčko, v podhůří Hostýnských vrchů. Mystické místo je atraktivní v každé roční době.

Třešňová alej u Nového Malína

Na katastrálním území obce Nový Malín lemuje silnici vedoucí k osadě Krásné již historická, krásná, třešňová alej, čítající 183 exemplářů třešní starších 100 let a dalších 134 dosázených třešní v posledním desetiletí.

Alej u Mlýnské strouhy

Alej vede z Dolního Benešova podél Mlýnské strouhy a potoku Opusta, až ke Kozmickým ptačím loukám a cesta dál pokračuje k hlučínské štěrkovně.

Lipová hraběcí alej

Romantická hraběcí alej je významným krajinným prvkem vedoucím od Strkovského zámku, kolem Košického rybníka až k rybníku Hejtman v Plané nad Lužnicí.

Alej na hrázi řeky Moravy v Uherském Hradišti

Přibližně 2,3 km dlouhá alej a stromořadí kolem cyklostezky a pěší stezky s malebnými výhledy na řeku Moravu se nachází mezi Uherským Hradištěm a Jarošovem.

Ovocná cesta z města Vyškov

Podél cyklostezky z města Vyškov k rybníku Kačenec vede Ovocná cesta lemovaná alejí ovocných stromů, dnes již polozapomenutých starých druhů. Přijďte se na ně podívat a na podzim ochutnat jejich ovoce!

Alej našich dětí v Hatíně a Stajce

V roce 2022 v obci Hatín u Jindřichova Hradce vznikla myšlenka vysadit Alej našich dětí na staré polní cestě pod obcí. Z trvale bydlících obyvatel bylo v tu dobu 18 dětí do 5 let a všichni rodiče se do projektu přihlásili. Starší děti však chtěly mít svůj strom také, a tak vznikla alej i u Stajky.

Historická fíkovna v Lysicích

Zámek v Lysicích se pyšní raritou, jaká nemá v Česku obdoby – součástí areálu je totiž vlastní fíkovna! Jde o speciální skleník, kde se díky posuvné střeše pěstovaly fíky až do období první republiky. Dnes je toto zařízení opravdovým technickým unikátem. Od jara 2024 by navíc měla být přístupná.

DiscGolfPark Stromovka v Českých Budějovicích

Discgolfové hiřiště je situováno v českobudějovickém městském parku Stromovka. Převážně se jedná o travnatý rovný terén, s dlouhými otevřenými jamkami pro dlouhé hody.

Bývalá Křižíkova elektrárna v Táboře

Elektrárna byla postavena v letech 1902–1903 v neorenesančním stylu. Jejím autorem je významný český vynálezce a podnikatel František Křižík. Dnes technická památka se nachází na břehu Lužnice poblíž železničního mostu.

Přírodní památka Údolí Okluky

Křovinatá stráň se starým ovocným sadem se nachází u Ostrožské Lhoty. Hlavním předmětem ochrany je populace ohroženého motýla bourovce trnkového, vázaného na porosty hlohu a trnky obecné (housenky bourovce se živí listy těchto dvou keřů).

Kostel sv. Jakuba Staršího v Ostrožské Lhotě

Kostel sv. Jakuba staršího v Ostrožské Lhotě pochází z roku 1908, postaven byl v pozdně barokním stylu. Stojí na místě zbořeného kostela z roku 1832, jehož věž pocházela z předchozího kostela, který se v roce 1830 zhroutil.

Rudenská luční prameniště

Předmětem ochrany rozlehlé přírodní památky jsou mechová slatiniště, přechodová rašeliniště, vlhké acidofilní luční biotopy a na ně navazující ochranářsky významné druhy vstavač nachový, prstnatec májový či prha arnika.

Bývalá obec Chaloupky u Přebuzi

Obec Chaloupky v Krušných horách nedaleko městečka Přebuz byla v 50. letech 20. století postupně vysídlena. Dnes jsou patrné jen pozůstatky základů některých domů nebo náhonu k pile.

Malé Jeřábí jezero v Krušných horách

Přírodní rezervace Malé Jeřábí jezero na česko-německé hranici v Krušných horách je jedním z nejlépe zachovaných rašelinišť vrchovištního typu v této oblasti. Nachází se na rozvodí Rolavy a Cvikovské Muldy a odtékají z něj potoky na všechny světové strany.

Bývalá obec Kepelské Zhůří u Javorné

Mezi Železnou Rudou a Hartmanicemi se na svahu hory Javorná nachází bývalá obec Zhůří, nazývaná též Kepelské Zhůří či po německu Haidl am Ahornberg. Osadu založili dřevorubci a uhlíři, kteří pálili dřevěné uhlí pro sklárny a hamry v okolí.

Sokolí skála

Sokolí skála je skalní masiv, z něhož máte téměř celé Jeseníky na dosah ruky.

Hořovický zámek je rájem nejen pro děti, ukrývá i trosky letadla

Zámek Hořovice najdeme nedaleko Prahy. Jeho charakteristickým rysem je krásná Sluneční brána zdobená sochami a rozlehlý park. V Hořovicích však najdeme zámky rovnou dva. Vedle nového tu uvidíme i starý, původně panský dvorec, jenž stojí nedaleko na skalním ostrohu nad Červeným potokem. Prohlídka zámku zaujme především malé návštěvníky, pro které se tu sešel depozitář z mnoha hradů a zámku ze středních Čech.