🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zámek Kratochvíle sálá renesancí na každém kroku

Zhruba dva kilometry za Netolicemi, jen kousek od silnice na Prachatice, se ukrývá renesanční klenot, který rozhodně stojí za návštěvu při toulkách jihem vlasti. Dýchá z něj atmosféra vil slunné Itálie, voní bylinkami ze zahrady a přenese návštěvníka do časů posledních Rožmberků.

Stezky Branou do Chřibů

Tři značené okruhové trasy, které tvoří pomyslnou severní bránu do Chřibů, začínají u lávky pro pěší u přístaviště Baťova kanálu v Otrokovicích.

Experimentální dřevěné objekty v Lelekovicích

Studenti z Fakulty architektury VUT v Brně vytvořili tři experimentální objekty v Lelekovicích u Brna. Jsou přístupné veřejnosti a studenti je vytvořili vlastními rukama.

Želví zahrada u Třemešné

V malé vesnici Dubec nedaleko Třemešné je od roku 2023 otevřena Želví zahrada s půvabnou roubenkou a kioskem. Pavilon želv se teprve buduje, expozice je přístupná po telefonické domluvě.

Uvnitř Žižkova koně. Netradiční prohlídka pomníku na pražském Vítkově

Pomník Jana Žižky na pražském vrchu Vítkov je dílem sochaře Bohumila Kafky. Třetí největší jezdecká socha v Evropě tu stojí od roku 1950.  V letech 2010 a 2011 ji restaurovali řemeslníci z pasířství Houska & Douda, revizi provedli po pěti letech a nyní po dalších sedmi. Poslední kontrola připadla na letošní červen. Využili jsme příležitosti a spolu s pasířem Ivanem Houskou a Michalem Lukešem, generálním ředitelem Národního muzea, které Národní památník na Vítkově spravuje, jsme se podívali dovnitř.

Městská památková rezervace Loket

Historické jádro města obklopené meandrem řeky Ohře bylo vyhlášeno v roce 1979 městskou památkovou rezervací. Dominantu města tvoří hrad s částečně dochovaným opevněním. Mezi další cenné památky patří kostel sv. Václava, kaple sv. Anny, barokní budova radnice či několik měšťanských domů.

Městská památková rezervace Litomyšl

Městskou památkovou rezervaci Litomyšl tvoří historické jádro města se zámkem (zapsaným v seznamu UNESCO) a zámeckým návrším, Toulovcovým náměstím, Smetanovým náměstím a přilehlými ulicemi. Rezervaci vymezuje říčka Loučná, Zámecká ulice, Komenského náměstí a Zahájská ulice.

Městská památková rezervace Cheb

Historické jádro města je od roku 1981 městskou památkovou rezervací. V jednom z nejstarších měst v Česku najdeme románský hrad, dvoupatrovou kapli sv. Martina, Erharda a Uršuly nebo kostel sv. Mikuláše a sv. Alžběty. Náměstí se pyšní Špalíčkem – souborem kupeckých domů ze 14. století.

iKeska – hra pro všechny

iKeška je celoroční hra pro malé i velké. Hledání míst v přírodě, objevování, plnění úkolů, řešení rébusů a soutěžení. IKeska je rozšířená verze geocachingu.

Zámeckou perlu nedaleko Znojma dotvořil slavný obránce Brna

Starý zámek, Nový zámek, městečko jak malované, pod ním v hlubokém údolním zářezu říčka, místy doslova se prodírající hustou vegetací, spousta oslnivých vyhlídek… Vítejte v Jevišovicích.

Model vodního mlýnu v Těšánkách

Mezi rybníky Jan a František je uměle vytvořen náhon a volně přístupná dřevěná stavba vodního mlýnu, která má za cíl ukázat zájemcům, jak se dříve využívala voda.

Městské koupaliště Veselí nad Moravou

Městské koupaliště Veselí nad Moravou nabízí koupání , relax a sport od června do konce září. Nachází se nedaleko Baťova kanálu a lanového centra, poblíž přístaviště. Kromě koupání jsou k dispozici beachvolejbalové kurty. Bezproblémové parkování.

Asijská poznávací stezka v Mikulášovicích

Kus Asie můžete poznat při svých procházkách v okolí Mikulášovic ve Šluknovském výběžku, kde je Asijská poznávací stezka. Od roku 2023 je trasa i vyznačena a vede od Dolní Mikulášovice přes Asijské centrum do Lipové.

Kongresové centrum GASK Kutná Hora

Kongresové centrum je součástí Galerie Středočeského kraje. Bývalá důstojnická jízdárna, která sousedí se zahradami jezuitské koleje, byla roku 2021 přestavěna na nové kongresové centrum. Multifunkční prostor slouží jako místo pro pořádání kongresů i různých kulturních a společenských akcí.

Lanové centrum v přístavu ve Veselí nad Moravou

Ve Veselí nad Moravou, přímo v přístavu Baťova kanálu, naleznete lanové centrum. Jedná se o 3D bludiště se spoustou různých překážek, velkou tobogánovou skluzavkou a vyhlídkovou věží ve tvaru majáku. V areálu se také nachází krytá lezecká stěna.

Šťastná katalpa – vzácný strom na zahradě vily Stiassni v Brně

Katalpa trubačovitá je velmi působivým stromem, který se nachází na mlatové terase před lodžií vily. Jde o majestátí houževnatý strom, který má obdivuhodnou schopnost regenerace, neboť někdy v mládí byl pravděpodobně vyvrácen větrem.

Nepomyšlská lípa

Nepomyšlská lípa srdčitá roste v Nepomyšli na Podbořansku už asi tři sta let. Obvod jejího kmene činí úctyhodných 467 centimetrů. Vypráví se, že zde stávala šibenice pro výstrahu. Přesto byla jednou využita – byl zde pověšen muž.

Borovice Krásná Pepina

Jedno ze zastavení NS Bohumila Hrabala v Kersku je statná borovice, která se jmenuje Krásná Pepina. Vedle stála ještě jedna borovice Švarná Tonka, ale z té zbylo po orkánu Kyril v roce 2007 jen torzo. Oba tyto stromy jsou známe díky povídce Slavnosti sněženek od Bohumila Hrabala.

Vodní minizoo Baška

Vodní mini zoo umožňuje nejen prohlídku zvířat: krokodýlů, želv a exotických ryb, ale i technického zázemí.

Vila bývalého prezidenta je ještě více přístupná veřejnosti. Ale jen o prázdninách

Vila manželů Benešových v Sezimově Ústí se více otevírá veřejnosti. Objekt Úřadu vlády ČR byl dosud přístupný jen o víkendech a po přechozí rezervaci. Přes léto se sem nově lidé dostanou každý den kromě pondělků. Vila byla zároveň spojena s přilehlým Památníkem Edvarda Beneše a tím byla vytvořena pro návštěvníky společná prohlídková trasa. Prošly si ji i Novinky s kamerou.

Beuronská kaple v Teplicích

Beuronská kaple neboli Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie v Teplicích je pravděpodobně nejstarší plně dochovanou památkou v beuronském stylu v České republice. Kaple je přístupná veřejnosti dle otevírací doby.

Portréty slavných zlínských osobností – street art v podjezdu na Dlouhé ulici

Zeď v podjezdu na ulici Dlouhá zdobí úžasné street artové dílo Michala Filáka, který tento prostor v červnu 2023 vymaloval plejádou portrétů významných osobností Zlína.

Most-tyčák – obří socha v Mostě

Socha Most-tyčák, jejíž autorem je Jakub Flejšar, dominuje prostranství před nákupním centrem Central v Mostě.

Hřbitovní kaple svatého Kříže v Slavonicích

Kaple byla založena v roce 1702, součástí je původní portál hřbitovní brány z roku 1586. Interiér kaple zdobí barokní fresky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Hradišti

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází v uherskohradišťských Mařeticích.

Džbán Park

Městská část Praha 6 otevřela Džbán Park, jako náhradu za zavřené koupaliště Džbán. Odpočinková plocha na jižním břehu vodní nádrže Džbán nabízí lehátka k odpočinku a opalování, aktivity rodinného typu, sportovní vyžití, občerstvení i toalety.

24. 7. 2023, 11:53 · Kudy z nudy · Praha, okolí Prahy · Džbán Park

Tři Trubky. Nová atrakce v Brdech

Romantický lovecký zámeček Tři Trubky v srdci Brd začíná fungovat jako turistické centrum. Někdejší hospodářská část areálu se proměnila v Dům přírody, zámeček je zatím opravený zvenčí a po rekonstrukci interiérů tady bude možné i přespat.

Chodíme beze stop v Orlických horách

Stejně jako zbytek České republiky, jsou i Orlické hory a Podorlicko oblastí navštěvovanou turisty. Chovejme se proto k přírodě tak, abychom toto bohatství zachovali i pro další generace.

Cyklovýlet okolím Bruntálu a Alejí roku 2022

Vyjeďte si s námi na kole do kopcovité krajiny Aleje roku 2022 a po nové cyklostezce kolem vodní nádrže Slezská Harta s plážemi a koupáním. Několik zastávek můžete přidávat/ubírat podle vašich sil.  Jediný větší výšlap vás čeká na Uhlířský vrch. Cesta je tedy vhodná i pro příležitostné cyklisty.

Rozhledna Pětnice u Záboří na Strakonicku

Rozhledna Pětnice u Záboří na Strakonicku je po pětileté pauze od léta 2023 opět otevřena. Navštívit ji můžete každou sobotu od 11 do 17 h. Přístupná bude přes léto a do konce září.

Pramen řeky Svratky

Na úbočí Křivého javoru a Žákovy hory ve Žďárských vrších pramení řeka Svratka. Nedaleká Stříbrná studánka, která je často považována za její pramen, je sice lépe dostupná a podstatně známější, ale pramenem Svratky není. Ten se označený pamětní deskou nachází v rašeliništi v lese pár desítek metr...

Do zahrady Úřadu vlády může i veřejnost. Otevřeno je až do října

Pokud v Praze vyhledáváte zelené plochy, navštívit můžete i zahradu Strakovy akademie na Malé Straně, kde sídlí Úřad vlády ČR. Park se veřejnosti otevřel v polovině minulého roku po zhruba roční rekonstrukci. Vstup je zdarma, k dispozici je tam také průvodce.

Chřiby na kole – cyklotrasa ikonickými místy hor kolem Velehradu

Dvě rozhledny a hrad Buchlov jsou hlavními cíli této kopcovité trasy, která Vás provede ikonickými místy Chřibů. Trasa začíná krátkým stoupáním nad Velehrad.

2500 let Miroslavi

Expoziceukazující vývoj osídlení na Moravě na modelech reálných podob zámku Miroslav a okolí jak se vyvíjel po staletích.

Medvědí stezka v Jáchymově

Necelé 3 km dlouhá Medvědí stezka v Jáchymově, kterou pro malé i velké připravilo Informační centrum, vás provede místy, kde se dříve těžilo stříbro, tajně se razily první jáchymovské tolary a kde byl spatřen a snad i uloven poslední medvěd na Jáchymovsku.

Naučná stezka Březiny

Naučná stezka Březiny má dvě části. Kukyho les a Literárně naučnou stezku Březiny. Obě jsou hravé a interaktivní, vhodné pro rodiny s dětmi.

Lávka přes Jizeru v Mladé Boleslavi od Josefa Pleskota

Lávka přes Jizeru v Mladé Boleslavi pro pěší a turisty propojuje cyklostezky z Krásné louky a na druhém břehu řeky. Navrhl ji architekt Josef Pleskot.

Areál Vltava – volnočasový areál na levém břehu Vltavy v Českých Budějovicích

V roce 2023 vyrostl za pouhých 55 dní na levém břehu řeky Vltavy v Českých Budějovicích nový sportovní a volnočasový areál Vltava. Naleznete v něm řadu herních prvků pro děti všech věkových kategorií, workout, parkour, hřiště na plážové sporty nebo gastrokoutek.

Vyhlídka Šárka u Halenkovic

Vyhlídkové místo Šárka najdete na návrší, kde stojí krytý dřevěný altán s kruhovým posezením. Nabídne vám skvělé místo pro odpočinek, zastávku na svačinu nebo i relaxaci ducha. Okolí altánu je krásně upraveno, doplněno o chodníčky a kamenné zídky, které jsou osázeny krásnými trvalkami.

Zámek Mokrosuky

Zastavte se na zámku Mokrosuky a užijte si zhruba 45 minut dlouhou prohlídku s majitelem zámku. Na zámku také najdete galerii maleb z Pošumaví, výstavu středověk očima umělé inteligence a drobné občerstvení. Na zámku je možné se i ubytovat.

Stálá expozice Bitva u České Skalice 28. 6. 1866

Stálá expozice věnovaná válečnému konfliktu v roce 1866. Některé z vystavených exponátů zapůjčili soukromí sběratelé či další muzea a spřátelené instituce.

Lesopark Bělský les

Lesopark Bělský les (přezdívaný Bělák nebo Studna) se rozkládá se na ploše 160 ha v městských obvodech Stará Bělá a Ostrava-Jih. Najdete tu množství pramenů (např. U Kaple Panny Marie Lurdské), mnohdy velmi skrytých. Ke kapličce a studánce lidé pro vodu chodí už přes sto let.

Cyklostezka Třešť – Salavice

Cyklostezka vede asi 6 km z Třeště přes Jezdovice do Salavic. Její začátek je vhodný také pro vyznavače jízdy na in-line bruslích – naleznou zde totiž pkěnž asfaltový povrch.

Zámek Mirošovice

První zmínky o Mirošovicích pochází z počátku 13. století, kdy byla obec majetkem kláštera v Oseku. V průběhu následujícího století zde již vzniklo panské sídlo, tvrz rytířů Mirošovských.

Koupaliště v České Kamenici

V České Kamenici najdete nádherné letní koupaliště s azurovou vodou. Od června 2023 tu také stojí nové bistro se skvělým občerstvením.

Barokní zámek v Trpístech výjimečně otevřou

Téměř celý rok je zámek v Trpístech na Tachovsku turistům nepřístupný, teď se výjimečně otevírá. Sobotní akce je součástí svatomarkétské pouti.

Zámek Zdounky

Ve Zdounkách, jihozápadně od Kroměříže, stávala původně renesanční tvrz Petra Čertorejského z Čertorej. O její přestavbu na barokní zámek se postarali jezuité. Postupně zde probíhá jeho citlivá rekonstrukce dle dochovaných historických plánů z roku 1907.

Lesní běžecká stezka v Hradci Králové

Městské lesy Hradec Králové otevřely novou běžeckou stezku pro zdravé běhání. 800 m dlouhý okruh u lesní cesty Hradenice má měkký povrch ze štěpky a pilin.

Okolí malé šumavské obce nabízí nejen krásnou přírodu, ale i dávná tajemství

Zvláště pak její okolí je prodchnuto něčím zvláštním, co sem člověka opakovaně přitahuje. Řeč je o jihočeském Nicovu, který se nachází u silnice z Kašperských Hor do Stach.