🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Rozárka – vyhlídka a výletní lokalita v Hradci Králové

Rozárka je místní název pro střední část kopce svatého Jana na Novém Hradci Králové, kde se naskýtá nádherný pohled na město a za dobrých podmínek až na vrcholky Krkonoš a Orlických hor. V areálu se plánuje výstavba lyžařské sjezdovky.

Bruslení a hokej v Bílině

Draci Bílina podporují sportovní a pohybové aktivity. Jsme hokejový klub s tradicí přes 40 let a věnujeme se malým dětem individuálně.

Kamenné moře v údolí Doubravy

Naučná stezka provází řeku Doubravu na jejím toku divokým kaňonem mezi Horním Mlýnem a Bílkem. Jedenáct zastavení přibližuje zdejší zajímavosti – Kamenné moře, Čertův stolek, Sokolohrad, skalnaté Koryto a další. Naučné tabule vám představí i zdejší chráněné rostliny a živočichy.

Park Zdeňka Kopala v Litomyšli

Naproti Litomyšlské nemocnici byl v květnu 2023 otevřen nový park. Nese jméno po Zdeňkovi Kopalovi, místním rodákovi a astronomovi a astrofyzikovi.

Žatec a krajina žateckého chmele

Žatecká chmelařská krajina obsahuje nejcennější a nejúrodnější chmelnice, na kterých je celosvětově uznávaný žatecký chmel po staletí pěstován a šlechtěn. Chmelařským centrem oblasti je město Žatec s unikátním souborem skladů a sušáren, kde probíhalo zpracování chmele.

Hanzelkova vila ve Zlíně

Vila Jiřího Hanzelky stojí ve svahu o něco výše než Zikmundova vila a má pyramidální kompozici (završenou dříve ještě z dálky viditelnou americkou vysílačkou Collins na střeše domu). Značně se liší od organizovaného pojetí Zikmundova domu a symbolicky dominuje zástavbě Niv.

Zikmundova vila ve Zlíně

Nejdřív baťovský dům a bydliště prvního hejtmana zlínského okresu Josefa Januštíka. Na čas majetek oscarového režiséra Elmara Klose. Následně domov cestovatele Miroslava Zikmunda. A dnes? Kulturní památka protkaná příběhy, se kterými se jinde nesetkáte.  .

Zipline v Karolince

První Zipline v Beskydech otevřeli v roce 2023 ve skiareálu Karolinka. Měří 100 metrů.

Cyklotrasy na Slavičínsku

Ve Slavičíně vyrostlo několik cyklotras a další jsou v plánu.

Naučná stezka kolem Kostelan

Naučná stezka kolem Kostelan bude bavit malé i dospělé, vedle naučných tabulích je plná zábavných prvků. Měří necelé tři kilometry.

Hrobka rodu Lobkowiczů v Netíně

Hrobka je postavena severně od kostela Nanebevzetí Panny Marie na kopci Horka v novogotickém slohu. Navrhl ji architekt Augustin Prokop v letech 1869 – 1871 na přání kněžny Leopoldiny z Lobkowicz. Stavba je dvoupodlažní z cihlového režného zdiva.

Moučné pytle na Sokolovsku

Moučné pytle jsou přírodní památkou v CHKO Slavkovský les. Chráněné jsou žulové výchozy s blokovou odlučností.

Jeskynní vyhlídka u Lokte nad Ohří

V blízkosti Lokte nad Ohří se nachází oblíbená Jeskynní vyhlídka, žulová skála, kde se nachází kříž.

Zámek Libějovice

Nový zámek v Libějovicích, jak zní oficiální jméno, stojím na Strakonicku, jen na skok z Vodňan s výhledem na Českobudějovickou pánev.

Maják civilizace u Brna

Nedaleko od Brna můžete zahlédnout tzv. Maják civilizace. Věž představuje vývoj lidstva v období rozvoje technické civilizace umožněný využitím neobnovitelných zdrojů.

Rozhledna Búřov nad Valašskou Bystřicí

Nově zrekonstruovaná rozhledna Búřov byla v létě 2023 znovu otevřena pro návštěvníky. Naleznou ji v kopcích nad obcí Valašská Bystřice.

Vodní prvky na Dominikánském náměstí v Brně

Od léta 2023 se Brňané a návštěvníci jihomoravské metropole mohou osvěžit u nových vodních prvků na Dominikánském náměstí. Jejich podoba vzešla z architektonické soutěže.

Stezka svobody v Lučanech nad Nisou a okolí

Okružní stezka spojuje Lučany nad Nisou, Jindřichov a Horní Maxov. Stezka vede místy, kde byly vysazené nově Lípy svobody. Cestou uvidíte 12 zastavení s atraktivními výhledy.

Park Královka na Letné

Jedním z nejhezčích parků v městské části Praha 6 je park Královka na Dlabačově. Královka jee zbytkem původní zeleně Strahovského masivu.

Multifunkční sportovní hala v Újezdu u Brna

V Újezdu u Brna naleznete od konce léta 2023 novou multifunkční sportovní halu.

Nordic walking Heřmanův Městec

Nordic walking (severská chůze se speciálními holemi k tomu určenými). Jedná se o jeden z nejzdravějších sportů, kdy při dodržování správné techniky zapojíte 90 % svalů v těle.

Kurzy eskymování v bazénu Tuchlovice

Kurzy eskymování pod vedením zkušených instruktorů.

Horský areál Králičák

Horský areál Kraličák je pohádkové místo, které najdete na úpatí masivu Králického Sněžníku, dvě hodiny cesty z Brna a dvě a půl z Prahy mezi třemi vesnicemi Hynčice pod Sušinou, Stříbrnice a Štěpánov.

Cyklostezka Ploučnice

Cyklostezka Ploučnice je jednou z páteřních cyklotras Ústeckého kraje a dle cykloturistického značení KČT značená jako cyklotrasa číslo 15. Díky charakteru území, kterým prochází, se jí přezdívá zelená cyklomagistrála.

Naučná stezka po Dunajovických kopcích

Originálně pojatá stezka vás na jedenácti zastaveních seznámí s přírodou, krajinou i historií této národní přírodní rezervace.

Zámek Hradišťko pod Medníkem

Barokní jednopatrový zámek vznikl kolem roku 1709 na místě původní tvrze z roku 1571. Ve velkém sále se dochovaly fresky, které jsou inspirované postavami svatých.

Kaplička a brána v Hlásné Třebáni

Hlásná Třebaň je vyhledávaným rekreačním cílem díky malebné krajině a je populární i díky písni z dílny Ivana Mládka „Hlásná Třebaň je krásná“.

Zámek Chlumín

První písemné zmínky o obci Chlumín pocházejí ze začátku 14. století, kdy byl sídlem bohatého pražského měšťanského rodu Velfloviců. Malý zámeček s dnes již zchátralým hospodářským dvorem byl postavený rytířem Kyšperským z Vřesovic na místě staré zpustlé tvrze.

Vyhlídka Miloše Formana ve Starých Splavech

Ve Starých Splavech, poblíž Pensionu Rut, kam jezdíval Miloš Forman pravidelně na prázdniny, byla postavena na jeho počest Vyhlídka Miloše Formana. Výhled na Máchovo jezero je odtud stejně krásný, jako býval tehdy.

Zámek Tučapy

Obec v opuštěném zámeckém areálu plánuje vybudovat sociální centrum s domovem se zvláštním režimem.

Bývalý posádkový žitný mlýn v Terezíně

Bývalý posádkový žitný mlýn v Terezíně byl postaven v roce 1786, přestavěn do současné podoby byl v 19. století. Od 50. let 20. století byl mlýn opuštěn, noví majitelé připravují pekárnu či technické muzeum a usilují o vodní právo k obnovení provozu mlýna.

Dům jógy Chodov – jóga pro zdravá záda

Přijďte si protáhnout ztuhlé svaly a naučit se pracovat se svým tělem. Na lekci je nutná rezervace – telefonicky nebo e-mailem.

Pivovar v Libni

Pražská Libeň ukrývá kulturní památky a jednou z nich je pivovar za Libeňským zámkem. Z celého pivovaru zbyla pouze pozdně barokní stavba pocházející z počátku 19. století. Po letech opuštění prochází od roku 2022 rekonstrukcí a probouzí se k novému životu kulturního a komunitního centra.

Bosá stezka v Klánovickém lese

Na začátku září 2023 byla otevřena 8kilometrová stezka pro bosou chůzi v lese v pražské části Klánovice.

Goethova geologická vycházka – naučná stezka v lesích Karlových Varů

Goethova geologická vycházka je název naučné stezky realizované ve venkovní expozici hornin Karlovarského kraje. Vede od křižovatky Hřbitovní ulice a Gogolovy stezky, po zelené a žluté turistické značce, kolem vyhlídky Tři kříže až ke Goethově vyhlídce.

Botanická zahrada Malešice

Zahrada se nachází na jihozápadním úbočí vrchu Tábor v Malešicích, v části této čtvrti, která zasahuje do městské části Praha 9. Školní botanická zahrada byla založena kolem roku 1920 a slouží především pro výuku žáků. Pro veřejnost je však přístupná.

Párty skončila – expozice dřevěných soch v lesích v Karlových Varech

V roce 2022 přibyly v lesích v Karlových Varech dřevěné sochy, které mají upozornit na špatné chování v přírodě. Cílem je ukázat návštěvníkům, aby, co si do lesa přinesli, také odnesli, a nekrmili zvířata v oboře.

Goetrail – trailová trasa od Goethovy vyhlídky v Karlových Varech

V Karlových Varech vzniká nová trailová trasa pro bikery, povede od Goethovy vyhlídky.

Orlí hnízdo v lesích v Karlových Varech

Řezbáři v roce 2023 vytvořili nové orlí hnízdo v lesích v Karlových Varech. Najdete ho u hájenky Diana, nicméně přístupné není.  .

Páternoster v budově magistrátu v Praze

V budově magistrátu na Mariánském náměstí se nachází turisty hojně vyhledávaný páternoster. Od jara 2023 je mimo provoz a magistrát z něj chce vybudovat turistickou atrakci a vybírat vstupné.

Hurvínkova lavička v Chebu

Prostranství v sousedství Písečné brány pod Chebským hradem zdobí od léta 2023 Hurvínkova lavička. Vznikla v rámci projektu chebského participativního rozpočtu Mega nápady.

Multifunkční hřiště v Tišicích

V obci Tišice na Mělnicku mají multifunkční hřiště s umělým povrchem, které si lze pronajmout.

Sportovní areál v Přerově – Dluhonicích

Starý sportovní areál v části Přerova Dluhonicích ustoupil dálnici, nový vznikl na okraji čtvrti a otevřel se v létě 2023.

Kratochvílův statek v Řepích

V Řepích se nachází památkově chráněný Kratochvílův statek, který se skládá z několika budov.

Radotínské lávky

Od září 2023 mohou chodci a cyklisté v Radotíně využívat dvě lávky – přes Berounku a nad frekventovanou silnicí. Díky nim je bezpečnější provoz jak v samotné městské části, tak také i mezi dalšími okrajovými částmi Prahy 5.

Malšovická aréna v Hradci Králové

Malšovická aréna vznikla v letech 2022 a 2023 na místě dřívějšího Všesportovního stadionu v Hradci Králové. Ten byl postaven již v roce 1970, o patnáct let později k němu byla přistavena i slavná lízátka, která zůstala zachována i pro novou arénu.

Pravoslavný chrám sv. Anny v Plzni

Kostel a klášter byl postaven plzeňským architektem Jakubem Augustonem mladším, který žil v letech 1670 až 1735.

Outdoor Laser Lake

Jsme Vincent a Marjon a přijeli jsme sem z Nizozemska. V Čechách jsme koupili starý typicky jihočeský statek a na jeho pozemku vytvořili Outdoor Laser Lake.

1. 9. 2023, 14:22 · Kudy z nudy · Česká Republika · Outdoor Laser Lake

Bazén Rožnov pod Radhoštěm

V Rožnově pod Radhoštěm naleznete krytý bazén, kde je i dětský bazén a tobogán.