🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Bradáč pod Karlovým mostem

Kamenné hlavy tajemného Bradáče - muže s bradkou, si pod Karlovým mostem všimne málokdo. Vyčnívá z nábřežní zdi mezi Mosteckou věží a klášterem Křižovníků s červenou hvězdou. Původně byla na posledním oblouku Juditina mostu. Zda je však stejně stará a koho představovala, zůstává dodnes hádankou.

Vavřineček a kostelík sv. Vavřince v Domažlicích

Dnešní podobu získal kostelík až v roce 1851. Podle historických pramenů byl založen již v 10. století knížetem Boleslavem na památku jeho vítězství nad Maďary na Lešském poli.

Sochařská stezka na Baldov

Naučná stezka vede z Domažlic, respektive z okraje Týnského předměstí, na Baldovské návrší. Celková délka činní přibližně 1,5 km a na trase se nachází sedm zastavení.

Tipy na víkend: Poznejte vědu nebo okoštujte marmelády

První listopadový víkend můžete vyrazit na akce spojené s Týdnem vědy a techniky, které se konají po celé republice. V Praze můžete také vyrazit na veletrh žánru fantasy. Ve Zlínském kraji se koná sladká degustace, jejímž tématem budou marmelády. Pokud holdujete spíše vínům, můžete navštívit vinné sklípky na Moravě.

Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě

Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě sídlící v budově staré renesanční radnice ze 16. století bylo založeno roku 1892 jako druhé nejstarší muzeum na západní Moravě. Jeho expozice se zaměřují na lidovou kulturu v severní části moravského Horácka.

Tvrz Nebovidy na Kolínsku

Dolní tvrz v Nebovidech je v majetku obce, využívána je k občasným kulturním akcím, kdy také bývá přístupná. Stará se o ní občanské sdružení Nebovidská tvrz.

Centrum Slezská Harta

Rekreační, rehabilitační a školící centrum Slezská Harta se nachází v jižní části obce Razová v Moravskoslezském kraji, na břehu vodní nádrže Slezská Harta. Celé území leží v hojně navštěvované turistické oblasti – Jeseníky.

Husitská bašta Bílina

Pokud byste čekali nějaké husitské opevnění, tak jste na omylu. Tato bašta totiž nemá vůbec nic společného s Husity.

Interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí

Přímo v centru města Hronov vzniklo interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí.

Lesní kavárna Kafáč

Vedle lázeňských budov Kyselky se město Bílina pyšní legendární lesní kavárnou Kafáč, která měla své původní místo v Praze na zemské jubilejní výstavě v roce 1891.

Most v Zářečí

Poté, co starý most v Zářečí, místní části Bechyně, dosloužil, byl v roce 2004 postaven most nový s obloukovou konstrukci, předpjatou monolitickou deskou mostovky, ocelovými oblouky a síťovým uspořádáním závěsů.

Putimská brána v Písku

„Když jsem já šel tou Putimskou branou“ díky této znárodnělé studentské písni je Putimská brána nacházející se v jihočeském městě Písek všeobecně známá. Důkazem, že se jedná právě o tuto bránu, jsou reliéfy panenek na fasádě domu při kamenných schodech pod bránou, o nichž se ve zmíněné písni zpívá.

Divocí zubři se pasou v Dolním Pojizeří

Část přírodní rezervace Traviny nedaleko Benátek nad Jizerou se stala novým vyhledávaným turistickým cílem, a to především díky zde žijícím zubrům.

Mladotovský palác neboli legendami opředený Faustův dům

Faustův dům neboli Mladotovský palác se nachází na jižním konci Karlova náměstí. Pojmenování si dům vysloužil díky svým obyvatelům: alchymistovi Edwardu Kelleymu a později Ferdinandu Antonínovi Mladotovi ze Solopysk, který tu prý dělal hlučné chemické pokusy.

Vila rodiny Hrabalových v Nymburku

Typická vila z konce třicátých let 20. století se nachází v Nymburce na levém břehu Labe v ulici Na Bělidlech, č. P. 1661. Poblíž objektu byla instalována turistická orientační tabule s mapou Hrabalovy cyklostezky do Kerska a s popisky trasy.

Vycházková trasa ke Třem křížům

Trasa vedoucí do historické lokality nad městem Dačice je lemována jednotlivými zastaveními křížové cesty. Poutní zážitek je navíc umocněn výhledem na krásné centrum města Dačice.

Kunratický les – zelené srdce Prahy 4

Kunratický (Krčský) les je ostrůvkem uprostřed husté městské zástavby a panelových sídlišť. Lesem prochází několik značených turistických i cyklotras. Nachází se zde dětská hřiště, altány, velké množství laviček, piknikové místo s veřejným ohništěm a naučná stezka.

Žulové sympozium v parku Bažantnice v Milevsku

V jihočeském městě Milevsku se od roku 1992 do roku 1996 sešlo každoročně několik sochařů nejen z České republiky, ale i z různých zemí světa, aby se zúčastnili sochařského sympozia.

Galerie Starý zámek Hořovice

Na západě Středních Čech v městečku Hořovice se nacházejí hned dva zámky, starý a nový. Vzhledem k pestrosti historie, kdy se zde střídaly vlivné rody a osobnosti, se není čemu divit.

Kolonie Buďánka v Praze na Smíchově

Osada Buďánka, bývalá dělnická kolonie, leží na rozhraní Smíchova s částí přiléhající Košíř. Postavili si ji v letech 1820 -1840 na místě vytěženého vápencového lomu u usedlosti Zámečnice důlní dělníci, nádeníci z okolních vinic a dělníci z prvních právě vznikajících továren na Smíchově.

Kostel sv. Antonína Poustevníka u Hradce Králové

Barokní kostelík svatého Antonína Poustevníka stojí na Svatováclavském náměstí v Novém Hradci Králové. Vystavěn byl v letech 1769-1772, ale jeho vzhled je značně ovlivněn přestavbou z 90. let 20. století.

Kaple sv. Klimenta – nejstarší církevní stavba Hradce Králové

Původně stál u Velkého náměstí kamenný a zřejmě nejstarší kostel v Hradci, který sloužil do stavby kostela sv. Ducha. Ve 14. stol. Vyhořel a byl znovu vystavěn, v 16. stol. Se využíval jako sklad soli, později obilí i zbraní. V 18. stol zde byla vystavěna současná kaple dle plánu Santiniho-Aichela.

Dům přírody Slavkovského lesa

Návštěvnické středisko Dům přírody Slavkovského lesa na Kladské přibližuje návštěvníkům přírodní i kulturní zajímavosti a cennosti Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Hrad Mladá Vožice

Zaniklý hrad na návrší v obci Mladá Vožice byl založen zřejmě koncem 13. stol. Václavem II. Karel IV. Jej uvádí mezi podmínečně zcizitelnými hrady v Majestas Carolina. Za husitských válek byla Vožice dobyta vojsky Jana Žižky.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Hradci Králové

Kostel z 18. stol. Stojí v místě zbořeného královského hradu podle plánů V. Schneidera. Interiér zdobí malby z roku 1887. Výzdoba odpovídá tradicím beuronského umění s geometrickým členěním obrazů, barevností, rostlinnými ornamenty a vysokým podílem zlacení. Dnes se zde nachází Městská hudební síň.

Biskupský palác na Velkém náměstí v Hradci Králové

Reprezentativní barokní dvoupatrová budova se čtvercovým nádvořím uprostřed Velkého náměstí slouží jako biskupská rezidence. V kapli byl roku 1786 vysvěcen na kněze Josef Dobrovský. V budově se nacházejí portréty hradeckých biskupů.

Muzeum hrnčířství Kostelec nad Černými lesy

Muzeum Hrnčiřství bylo založeno v roce 1935. Součástí je také Galerie, kde se konají krátkodobé výstavy. Nachází v budově renesančního panského domu, který v roce 1613 daroval Albrecht Smiřický obci.

Kanovnické domy v Hradci Králové

Kanovnické domy jsou řadou původně renesančních domů pro členy kapituly při chrámu sv. Ducha, v jehož blízkosti se také nachází. Dnešní barokní podobu s bohatě zdobenými štíty domy získaly po úpravě dle návrhu J. B. Santiniho.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové

Kostel byl postaven v letech 1654-1666 italským architektem Carlem Luragem. Kostel byl v 18. století vypleněn pruskými vojáky a po zrušení jezuitského řádu se stal posádkovým kostelem. Interiér byl několikrát renovován. Vnitřní výzdoba zahrnuje také obraz sv. Jana Nepomuckého od Petra Brandla.

Riddle Twist: reálné únikové-quest hry

Máte rádi výzvy? Přijďte si zahrát dobrodružnou hru bez jediného visacího zámečku! Co když obraz Svatého Xaveria opravdu skrývá cestu k pokladu? Zažijte ponurý kostel plný nástrah génia mechaniky na vlastní kůži a zjistěte to!

Havlíčkovy sady na Vinohradech – park Grébovka

Park inspirovaný italskou renesancí nabízí kromě unikátních výhledů na Prahu i posezení v půvabné vinárně Viniční altán uprostřed rozsáhlých vinic či v zahradní kavárně Pavilon Grébovka s unikátní replikou původní historické kuželkové dráhy ze 70. let 19. století.

Jelení příkop pod Pražským hradem

Jelení příkop je přírodní rokle, kterou teče potok Brusnice. Jméno "jelení" má příkop proto, že zde byla i v době vlády Rudolfa II. Chována lovná zvěř.

Malostranský hřbitov v Praze láká na noční procházky

Svíčky, náhrobky, tajuplná atmosféra hřbitova, mystická směs, která přitahuje mnoho lidí. Neobyčejný zážitek s nádechem tajemna mají teď Pražané šanci prožít na Malostranském hřbitově. Ten se letos v létě po několika letech, kdy prošel opravami, otevřel veřejnosti. Pořádají se zde večerní prohlídky i čtení při svíčkách. Mezi lidmi jsou oblíbené.

Hasičské muzeum Kočí

Naše hasičské muzeum ocení nejen nadšenci hasičské techniky. Najdete zde i rozsáhlé sbírky historických a současných hasičských artefaktů jako jsou helmy, sekery, hadice, uniformy a další. Je vhodné pro děti i pro dospělé. Najdete nás uprostřed malebné obce Kočí, u hlavní silnice I/17 .

Hokejové tréninky v Brně

Hokejové tréninky pro amatéry a hobby hokejisty. Naše akce jsou vhodné pro všechny úrovně od začátečníku, až přes zkušené hráče.

Restaurant Michal - folklórní vystoupení v Praze

Během večerních hodin se v restauraci konají živá folklórní představení, které vám zprostředkuje cimbálová muzika Alexandra Vrábela a naši krojovaní tanečníci.

Hrady na Berounce: pohodlné rezidence i nepohodlná vězení mocných

Berounku, kdysi zvanou po celém toku Mže, lemují na vysokých skaliskách hrady. Některé jsou již značnou dobu rozvalené, ale i tak krásné, tvoří malebnou kulisu na návrších nad oblíbeným vodním tokem. Další, zachovalé, zvou k návštěvám.

Orlík: zámek stojící na místě dřevěné celnice vysoko nad údolím připomínal orlí hnízdo

Na vysoké strmé skále nad hlubokým údolím, kterým se vinula řeka Vltava, byl již v polovině 13. století postaven dřevěný hrádek připomínající orlí hnízdo. Tato podobnost dala vzniknout i jeho jménu: Orlík. Stavba samotná a zejména okolní příroda prošly zásadními změnami, ale název přetrval staletí.

Rozhledna Ostrá horka Soběšice

Konstrukce rozhledny je kovová, do výšky 19 metrů se vystupuje po točitém schodišti. V polovině výšky rozhledny je ochoz z výhledem a další z vrcholu rozhledny s kruhovým výhledem.

Zámek Lobkovice

Původní dřevěnou tvrz, nacházející se v jihovýchodní části Lobkovic na břeku řeky Labe, nechal přestavět Mikuláš Chudý z Újezda a Lobkovic na rozsáhlejší gotický věžovitý objekt, jehož jádrem se stala třípatrová hranolová věž z lomového kamene.

Hrobka Františka Palackého

Na starém hřbitově kolem barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Lobkovicích u Neratovic se dnes nachází už jen pár hrobů. Jeden z nich patří samotnému otci české historiografie, Františku Palackému.

Miluji – pískovcový monument Lenky Klodové

Kamenný nápis "Miluji" akademické sochařky Lenky Klodové stojí na umělém kopci v Neratovicích již od prosince 2001. Písmena vytesaná z pískovce jsou vysoká přibližně 2,5 metru.

Český svět – skanzen v Dolní Řasnici

Na pomezí Česka, Polska a Německa se nachází unikát v podobě tisícovek tzv. Podstávkových domů. První domy tohoto typu se zde objevily už v 16. století, kdy došlo k syntéze německé a slovanské lidové architektury.

Zřícenina hradu Kružberk

Pozůstatky nevelkého strážního hrádku jsou ukryty v lese na hraně Hlavní skály, která je místním horolezcům velice dobře známa. Hrádek byl lokalizován teprve nedávno a do literatury jej zanesl Petr Zajíc.

Tipy na prodloužený víkend: Zahřejte se polévkou, zažijte první republiku

Prodloužený víkend láká na mnoho akcí, které jsou spojené především s pátečním státním svátkem. V Praze se můžete vypravit do spousty běžně nepřístupných míst a sychravé počasí zaženete na sobotním Polívkování. Atmosféru první republiky můžete pak zažít na Křivoklátu nebo na plzeňském festivalu streetfoodu.

Úniková hra v západních Čechách

Přijďte nás navštívit a užít si neskutečně silný příběh a zábavu, o které budete mluvit ještě dlouhé týdny. Únikové hry jsou fenomén této doby a těch opravdu dobrých, je v celé ČR spousty, proč nezkusit právě tu naší ?

Zřícenina hradu Vildštejn

Místo, kde kdysi stával rozlehlý hrad oválného půdorysu obehnaný příkopem, je dnes zarostlé mladým lesem a zasypané množstvím sutě. Přesné uspořádání hradu není tedy možné určit, avšak s velkou pravděpodobností jsou pod vrstvami nánosu zachovány zbytky zdiva, čekající na archeologický průzkum.

Továrna Holešovice

Kolektiv kreativců svépomocí revitalizoval industriální budovu v pražských Holešovicích ve víceúčelovou Továrnu, zázemí pro umělcké ateriéry a výstavní prostory. Na zahájení jejího provozu byla připravena výstava All Ride Moto Show.

Zbiroh, dávný hrad železné masky, opanují duchové a strašidla

Pohodlné panské sídlo na vysokém kopci kdysi bývalo mohutným a pyšným hradem. Zbiroh býval pevností s mohutnými hradbami, věžemi a baštami. Nyní je připomínám coby zámek tří císařů, ale již za dob krále Václava IV. To byla znamenitá stavba, nad kterou kvetla červená pětilistá růže Rožmberků.

Kersko není jen Bohumil Hrabal a cykloturistika

Kersko je v povědomí lidí spjato především s osobou spisovatele Bohumila Hrabala a v poslední době i jako oblíbený cíl pro cykloturistiku. Méně je ovšem známá historie tohoto koutu středních Čech. A právě o historii Kerska pojednává současná výstava ve Vlastivědném muzeu v Nymburce.