🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Minimuzeum československého opevnění z let 1935 – 1938

Nedaleko Moravského Krumlova, u obcí Rakšice a Bohutice, se rozkládá areál Minimuzea československého opevnění z let 1935 – 1938. Muzeum je tvořeno dvěma objekty lehkého opevnění vzor 37, jež byly vystavěny ve III. Armádním sboru v rámci úseku 16 – Moravský Krumlov v roce 1938.

Řopík Honzík – objekt lehkého opevnění vzor 37

Lehké opevnění vzor 37 (lidově řopík) je železobetonová pevnůstka, která byla vybudována v průběhu 30. let v rámci výstavby československého opevnění. Lidové označení „řopík“ vzniklo ze zkratky Ředitelství opevňovacích prací (Řop).

Hodinárium na zámku v Děčíně

V půdních prostorách zámku Děčín vzniklo Hodinárium – expozice časoměrných strojů. Výstava je zaměřena na prolínání technických exponátů, zejména velkých věžních strojů. Uvidíte zde však různé hodiny a také jejich příslušenství.

Znojemský městský pivovar

Jeden z nejhezčích pivovarů v České republice se nachází jenom pár metrů od Rotundy svaté Kateřiny, v okolí Národního Parku Podyjí. Nikdo, kdo navštíví město Znojmo, si nemůže nechat ujít tento krásný výhled na místo, kde se snoubí historie s českými tradicemi.

Poutní kaple svatého Floriana v Moravském Krumlově

Svatý Florián, ochránce před ohněm, je po staletí patronem Moravského Krumlova. Již roku 1623 stála na náměstí kašna s jeho sochou, která se však nedochovala. Byla odstraněna po druhé světové válce.

Lukostřelecký klub Cere

Lukostřelecký klub byl založen v roce 2001. Od počátku jsme se soustředili na výuku lukostřelby dětí a mládeže v tělocvičnách základních školách Prahy 4.

Javorová skála v Čertově hrbatině

Javorová skála se nachází 6,5 km severně od Jistebnice a 4 km jihozápadně od Prčice; asi 15 km severovýchodně od Milevska a 18 km severozápadně od Tábora. Po severním úbočí Javorové skály probíhá hranice mezi Jihočeským a Středočeským krajem.

Skála Čertovo Břemeno

Žulový skalní útvar na severním okraji Jistebnické vrchoviny leží asi 7 km jižně od Prčice. Na jeho vrcholku (715 m n. M.) lze pozorovat řadu skalních misek, které zde podle pověsti zanechal jako otisky svých zad a kopyt čert.

Jezerní vyhlídka Horní Planá

Dřevěná rozhledna asi půl kilometru od Horní Plané stojí v nadmořské výšce 800 m n. M. A že se jedná o mini rozhlednu, dokazují její rozměry – vysoká je celkem 9 metrů a na vyhlídkovou plošinu ve výšce 5 metrů vede pouhých 21 schodů.

Rozhledna Mokrá-Horákov

Asi 10 metrů vysoká železná rozhledna s točitým schodištěm vyrostla v průběhu roku 2015 nad obcí Mokrá-Horákov u Brna. Stojí na mírném návrší Skalky na severním okraji části osady Mokrá, cca 15km severovýchodně od Brna.

Naučný program Jan Hus na Kozím Hrádku

Pro děti z prvního stupně vytvořilo Husitské muzeum v Táboře naučný program, který se odehrává přímo na zřícenině Kozí hrádek a na naučné stezce.

Městské hradby v Berouně

Raně gotické hradby královského města založil roku 1295 Václav II., v 15. a 16. století byly zmodernizované a dodnes se dochovaly ve velkých úsecích. Většinou jsou volně přístupné jako součást parkové úpravy, mimo to se zachovaly dvě věžovité brány.

Hrad Rychmburk

Gotický hrad Rychmburk v obci Předhradí nedaleko Skutče ve východních Čechách, stojí na ostrohu mezi říčkou Krounkou a jejím levým přítokem a je součástí městské památkové rezervace. V objektu býval domov důchodců, v současné době hrad je domovem pro osoby s chronickým duševním onemocněním.

Luzenské údolí na Šumavě

Jedno z nejpůsobivějších šumavských údolí rozprostírající se mezi horami Velká Mokrůvka, Luzný, Hraniční hora a Špičník, se nachází přibližně 8 km jižně od Modravy. Vstupní branou do údolí je Březník, zakončuje ho impozantní kuželovitý vrchol Luzného.

Velkopřevorský palác v Praze

Velkopřevorský palác je jednou ze staveb patřících k areálu maltézských rytířů. Má románské základy; budova na jeho místě pravděpodobně vznikla již ve druhé polovině 12. století, v době kdy byl tento prostor darován Vladislavem I. Johanitům – pozdějším maltézským rytířům.

Vinné sklepy Skalák

Vinné sklepy Skalák se nachází ve Skalce u Kyjova, v severní části Slovácké vinařské podoblasti. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva.

Muzeum hraček Dobříš

Nově otevřené Muzeum hraček Dobříš, které se nachází na zámku Dobříš. Pro děti je připravena i stará školní třída, kde si můžou pohrát a vyzkoušet si, jak to vypadalo ve škole v dobách jejich rodičů.

Zámek Zlín

Zlín je vlastně stále z historického hlediska nový a mladý. Více jak 95% má své předky jen ve třetí či čtvrté generaci a město má jen pár domů starších sta let, které zůstaly zachovány v původní podobě. Budova zámku se zdmi starými 500 let je jedinou hmotnou spojkou s dávnou minulostí.

Taneční studio Fit&Dance Hradec Králové

Zatančete si, odreagujte se, zhubněte, naučte se správnému držení těla, zbavte se stresu.

Pátrači - venkovní dobrodružství

Máte rádi dobrodružství, hlavolamy a hry? Vyzkoušejte netradiční zážitek pro každého.

Zámek Doksy

Nejstarší částí zámku v Doksech je západní renesanční křídlo s bohatě zdobeným průčelím. Střední část s opěrnými pilíři je raně barokní. Východní křídlo s dominantní věží s cibulovitou bání nese stopy úprav z doby kolem roku 1700. Na trojkřídlý zámek navazuje park a hospodářské budovy.

Úniková hra Hradec Králové

Přijďte si s týmem zkusit uniknout do 60 minut z vyšetřovny na psychiatrické klinice.

Labská cyklostezka v Českém středohoří

Cyklostezka (trasa č. 2, EuroVelo 7) začíná ve Štětí, vede přes Roudnici nad Labem, Terezín, Litoměřice, Velké Žernoseky, Ústí nad Labem, Děčín přes Hřensko, odkud pokračuje dále do Německa.

Park Folimanka u Nuselského mostu

Park Folimanka se nachází v místě bývalé usedlosti a vinic na pomezí dnešních městských částí Praha 2 a 4. Svůj název dostal po již neexistující usedlosti a vinici, jejíž první majitel se jmenoval Jakub Foliman (Forman).

Zámek Sobotín u Šumperka

Luxusní zámecký resort Sobotín nabízí pestrou škálu služeb, která uspokojí i náročné klienty. Součástí resortu je vlastní zámecký pivovar, wellness centrum s relaxačním spa a saunovým světem, fitness, venkovní bazén a tenisové kurty, lanové centrum, adventure golf, minizoo a mnoho dalšího.

Stará poštovna ze Sněžky pod Javorovou skálou

Jeden z nejvyšších vršků Čertovy hrbatiny, Javorová skála nedaleko Sedlce-Prčice, pyšně nese české poštovní „nej“. Přestěhovala se sem totiž nejstarší česká poštovna, která léta stávala na vrcholku hory Sněžky.

Hrádek Letná s rozhlednou v Teplicích

Rozhledna vypadající jako hrádek z nějaké pohádky stojí v Letenském parku, nedaleko Zámeckého parku, téměř v srdci města. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 25 metrů, odkud se nabízí výhled na celé Teplice, Krušné hory a České středohoří.

Barokní skvost Hospital Kuks získal ocenění Stavba roku 2016

Rekonstruovaný areál ve východočeském Kuksu byl ve čtvrtek slavnostně prohlášen v Betlémské kapli Stavbou roku 2016 a oceněn Zvláštní cenou Ministerstva kultury ČR. Areál otevřeli po několika letech usilovné práce minulý rok. Před rekonstrukcí se plně využívalo pouze 35 procent zanedbané památky.

Matttoniho Kysibl už není, lázeňské ruiny ale pomalu ožívají

Pravobřežní nábřeží Ohře připomíná kulisu válečného filmu, v hlavní i vedlejších rolích jsou budovy někdejších proslulých Lázní Kyselka. Známy byly pod názvem Kysibl, německy Bad Gießhübl. Lázně nedaleko Karlových Varů vděčily za svůj rozmach proslulé Mattoniho minerálce.

Kam o víkendu s dětmi: Zažijte podzim na vesnici, ochutnejte dobroty z dýně

Chtěli byste prožít podzim tak, jak ho prožívali naši předkové? Vyrazte do skanzenu Zubrnice, kde budete mít příležitost a ještě si pochutnáte na sladkých i slaných staročeských dobrotách. Pokud vás spíše láká jiný druh podzimu, můžete dorazit na slavnosti dýní, nějakou si vyřezat a ještě si dopřát třeba polévku.

Expozice hornictví a sklářství v Dubňanech

Stálou expozici o historii hornictví a sklářství v Dubňanech a na Hodonínsku si můžete prohlédnout v Kulturním a informačním centru města Dubňany. Součástí expozic je i Slovácká jizba, která vznikla z iniciativy místních folklórních nadšenců.

Tipy na víkend: Na čokoládový festival či za chutěmi Švýcarska

Podzim a pomalu se vkrádající zima je obdobím, kdy nejvíce potěší především plné žaludky. Tento víkend se můžete vypravit hned na několik gastronomických akcí. V Praze se koná 1. ročník festivalu zaměřeného na Švýcarskou kuchyni, do Chebu se vypravte na slavnost zasvěcenou podzimu a do Tábora zase na akci, která se bude věnovat čokoládě.

Klášter v Kladrubech: místo, kde ruku k dílu přiložili Santini i Dientzenhofer

Plzeňsko – jedna z lokalit, kde naleznete několik stavebních pokladů geniálního architekta, zakladatele české barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Kladrubský klášter u Stříbra mezi ně neodmyslitelně patří. Jedete-li plzeňskou dálnicí k naší západní hranici, nemůžete jej minout.

Apartmán v Zahradní v Prachaticích

Ubytování v rodinném domku s prostornou zahradou v centru města s klidným a nerušeným prostředím soukromí rodinného bydlení.

Czech Photo Centre v Nových Butovicích

V galerii Czech Photo Centra v pražských Nových Butovicích se návštěvníci setkají s díly předních českých i světových fotografů i se street artovými a video instalacemi. Ve venkovní galerii je zde vybudován i variabilní prostor pro návštěvníky s možností interaktivní zábavy.

O nejhlubší zatopené jeskyni světa v Česku se vědělo už od středověku

Na konci září se Česká republika vryla na geologickou mapu světa. Speleologové totiž odhalili, že se v Hranicích na Přerovsku nachází nejhlubší zatopená jeskyně na planetě. Se svými 404 metry, které ani nejsou finální a pravděpodobně ještě narostou, předčila italskou propast Pozzo del Merro o 12 metrů.

Tvrz Býšov

Hospodářský komplex dvora a tvrze Býšov leží 7 km jižně od Týna nad Vltavou v ochranném pásmu elektrárny Temelín. Tvrz stojí na vyvýšeném prostranství, velmi dobře chráněném od okolí.

Rozhledna Děčínský Sněžník prošla rekonstrukcí

Nákladnou rekonstrukcí prošla během posledních let rozhledna na Děčínském Sněžníku. Ta patří k nejstarším v Česku, je stará více než 150 let. Město Jílové, kterému rozhledna patří, pořádalo v sobotu u rozhledny u příležitosti jejího znovuotevření slavnost, mimo jiné na ní soutěžili profesionální i dobrovolní hasiči.

Muzeum energetiky v jižních Čechách

Expozice představuje osmdesátiletou historii energetiky v jižních Čechách a zavede návštěvníky do první poloviny minulého století, do doby převratných změn. Specializované oborové muzeum, které rozhodně stojí za to navštívit.

Západní Krušnohoří: Magické Vlčí jámy, unikátní vodní příkop a Blatenský vrch s rozhlednou

Blatenský vrch s rozhlednou se tyčí nad bývalým hornickým městem Horní Blatná. Založeno bylo u bohatých cínových nalezišť jako Bergstadt Platten v roce 1532. Postavili ho podle předem připraveného plánu na popud saského kurfiřta Jan Bedřich, který území koupil od pánů z Tetova.

Odpočívadlo U Hříbku nad Zlatými Horami

Vydáte-li se po silnici z Rejvízu u Jeseníku směrem k hranicím s Polskem a k městu Zlaté hory, potkáte u odbočky na Ondřejovice v ostré zatáčce nenápadné odpočívadlo. Místo, odkud je možné pohlédnout směrem na Horní Údolí, poskytuje pěkný výhled a zajímavou historii.

Kopie svatováclavské koruny obohatí krajské sbírky

O nablýskanou kopii svatováclavské koruny obohatil Středočeský kraj svou sbírku cenných exponátů. Originál nechal vyrobit Karel IV. Ke své korunovaci v roce 1347. Koruna byla určena výhradně k ceremoniálním účelům. Nyní je ve správě Pražského hradu.

Ledeburská zahrada pod Pražským hradem

Ledeburská zahrada je součástí komplexu Palácových zahrad na jižním svahu Pražského hradu. Jedná se o barokní zahradu italského typu, která prošla za dobu své existence řadou oprav a úprav. Výstavba zahrady započala přibližně v roce 1710 a nahradila starší, renesanční zahradu.

Knihovna Strahovského kláštera - druhá nejstarší církevní knihovna v Čechách

Knihovna kláštera premonstrátů na Strahově je jednou z nejcennějších a nejlépe zachovaných historických knihoven, sbírky čítají téměř na 300 000 svazků. Dělí se na dva sály – klasicistní filosofický a barokní teologický.

Tipy na víkend: Vsaďte si na Velké pardubické, ochutnejte dobroty z hub

Tak jako obvykle si druhou říjnovou neděli můžete jít vsadit na svého favorita na koňské dostihy do Pardubic. Pro milovníky hub a houbaření je připravený Houbyfest nedaleko Prahy v Řevnicích a lidé se sportovním duchem vezmou za vděk nočním během v Českých Budějovicích.

Stálá expozice hudebních nástrojů v Ostružné

Expozice se nachází v areálu Skiland v Ostružné. Obsahuje více než 700 ks hudebních nástrojů z celého světa. Expozicí vás provede audionahrávka nebo lze objednat zážitkovou prohlídku s průvodcem.

Kam o víkendu s dětmi: Za permoníky do dolů, na dětský filmový festival

Druhý říjnový víkend se můžete s dětmi vypravit za sladkým do Kulturního domu Krakov nebo na Cukrové slavnosti v Dobrovických muzeích. Za permoníky se vydejte do podzemí pod Příbramí, dětský filmový festival můžete navštívit v Ostrově na Karlovarsku, a to od neděle.

Dříve zakázaný rybník Olšina láká stále víc návštěvníků

Šumava už dávno není bohem zapomenutým krajem, jak ji popisoval v románech Karel Klostermann. I přes vpád, ne vždy žádoucí, civilizace najdete mnoho míst, která jsou takřka nedotčená, a tedy přímo panenská. Jedním z nich je region rybníku Olšina, donedávna náležející k vojenskému prostoru Boletice.

Kino Světozor v Praze

Kino Světozor, které bylo vystavěno roku 1918, se nachází pod stejnojmennou pražskou pasáží. Několik let po první projekci bylo kino přestavěno na kabaret, ale k původní funkci se vrátilo v roce 1957. Od roku 2004 se Světozor stal artovým premiérovým kinem.

Bio Oko – legendární kino Prahy 7

Bio Oko mezi Letnou a Holešovicemi je jedním z posledních kinosálů v ČR, které si uchovaly svou původní atmosféru. Budova vznikla v roce 1940 jako poslední součást nově postaveného bloku obytných domů. Autory návrhu byli architekti Jaroslav Stockar-Bernkopf a Josef Šolc.