🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Paraglidingové tandemové lety v v Tchořovicích

Nabízíme pocit z volného letu na tandemu. Jenom vy, vítr a volný prostor všude kolem vás. Zažijete pocit, který mají ptáci, když volně krouží nad krajinou a může se stát, že i nějakého ve vzduchu potkáme.

Zámek Břeclav

Počátky zámku v Břeclavi sahají až do 11. století, kdy byl v jeho místech po roce 1041 vybudován pohraniční hrad. V roce 1534 panství koupili bratři ze Žerotína, za nichž byl starý hrad přestavěn v renesanční zámek. Přístupná je pouze vyhlídka z věže.

Husova kaple Bernartice

Většina místních jmen s koncovkou -ice je odvozena z osobních jmen. Bernartice byly jistě původně vsí lidí Bernartových. Dodnes však není jisté, který Bernart byl ten pravý. První historická zmínka o obci pochází z roku 1251, přičemž osada tu s velkou pravděpodobností stála už mnohem dříve.

Keramika Satya Žihle

Modelování, točení na hrnčířském kruhu, dekorování, sochaření, glazování...

Zahradnictví u Kopřivů v Šebrově

Zahradnictví u Kopřivů v obci Šebrov není jen obyčejnou prodejnou květin, stromků a keřů. Během roku se zde pořádají zajímavé akce pro veřejnost a nejen dětem udělají radost zdejší veselá zvířátka.

Park Komenského ve Zlíně

Park Komenského se nachází u hlavní silnice v centru města vedle bývalé budovy knihovny F. Bartoše. Prostory parku, které nabízejí odpočinek i sportovní vyžití pro děti i dospělé, jsou součástí přístupových cest ke Kulturním a Universitním centru a Prioru.

Františkánská zahrada v Praze

V samém centru Prahy, mezi Václavským a Jungmannovým náměstím, se ukrývá jedna z nejpříjemnějších zahrad otevřených pro veřejnost, kde je možné usednout na lavičku, přečíst si knihu nebo si pohrát s dětmi.

Pomník medvědům od Kolína

Pomník Medvědům od Kolína patří známým postavičkám z kresleného filmu „Potkali se u Kolína“ režiséra Břetislava Pojara z roku 1965. Autorem pomníku, který tvoří dva velké balvany a reliéf obou medvědů je kolínský výtvarník Pavel Rajdl. Nachází se u okraje lesoparku Borky na Zálabí.

Dřevěné sochy u Protržené přehrady

Cestu k Protržené přehradě na Bílé Desné v Jizerských horách lemují dřevěné sochy. Je jich 12 a věnovalo je sedm dárců, kteří sochy vydražili na minulých ročnících dřevosochání v Desné. Na sochy narazíte jak u přístupové cesty na přehradu směrem z Albrechtic, tak z Desné.

Kaple sv. Václava ve Vlčí u Chlumčan

V obci Vlčí naleznete pozoruhodnou kapli sv. Václava, která vás uchvátí svým exotickým vzhledem. Stavba z roku 1893 připomíná odkaz byzantské architektury, což podtrhuje i symetrická struktura zdiva výrazných barev.

Tipy na víkend: Svatý Martin láká na husu, Plzeň na čokoládu

V pátek přijde Martin na bílém koni. Kromě pravděpodobnosti prvního sněhu to ovšem znamená také tradiční svatomartinské slavnosti, které se konají na nejrůznějších místech republiky. Ochutnejte husy či mladá vína, pokud dostanete chuť spíše na sladší pochutiny, vyrazte do Plzně na festival čokolády.

Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Bílovicích nad Svitavou

Farní kostel sv. Cyrila a Metoděje v Bílovicích nad Svitavou byl postaven v novogotickém slohu s prvky secese v letech 1908 až 13 podle projektu brněnského architekta Antonína Blažka (1874 – 1944). Uvnitř najdete vzácnou volně umístěnou sochu sv. Václava z 2. poloviny 17. století.

Zámek Písečné

Obec Písečné se rozkládá v krásné krajině jen několik kilometrů od hranic s Rakouskem. První zprávy o samotné obci, jejíž jméno vzniklo z povahy zdejší půdy, pocházejí z roku 1366.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si řemesla, vyrazte na průvod

Druhý listopadový víkend se odehrává ve znamení svatého Martina a tradičních řemesel. Bednářské řemeslo si vyzkoušejte v Plzni, v Lindavě zase to sklářské. Ke svatomartinským slavnostem se pojí také průvody se světýlky, na jeden takový se můžete vydat třeba do Blanska.

The Chamber escape Game - únikové hry v centru Ostravy

Pojďte si zahrát hlavní roli v napínavé detektivce, thrilleru, hororu nebo dobrodružném filmu. Zažijte vzrušení z řešení a překonávání nástrah, které na Vás čekají v našich tajemných místnostech.

Vrtule - svět her a poznání ve Valašském Meziříčí

Vrtule je místo pro zvídavé děti a dospělé. Můžete se zde pobavit u desítek společenských her či vyzkoušet svůj um u záludných hlavolamů. Naleznete zde velké postřehové hry, interaktivní expozici „Kdo neviděl, neuvěří“, obří „Krtkovo bludiště“ a novinkou je projekt „Evropou křížem krážem".

Kostel sv. Vavřince v Putimi

V místech, kde se dnes kostel sv. Vavřince nachází, byla v 11. století postavena kaple, jež byla nejdříve zasvěcena sv. Petru a později Nanebevzetí Panny Marie. V průběhu let byla kaple dostavována, až došlo k její přeměně na kostel, který byl později zasvěcen sv. Vavřinci, jáhnu a mučedníkovi.

Nymburská radnice - nejkrásnější městská radnice v ČR

Již poněkolikáté mohli hlasovat obyvatele České republiky v anketě o Nejkrásnější radnici či obecní úřad 2016 a o jejím vítězi už je rozhodnuto. Na prvním místě se v kategorii měst v konkurenci 35 krásných radnic umístila historická radnice města Nymburk.

Drážní cyklostezky na Hodonínsku

Na Hodonínsku mají dvě netradiční cyklostezky. Trend, který lze pozorovat v USA, Francii nebo Austrálii, se před několika lety dostal i do České republiky. Na místě zrušených železničních tratí vyrůstají cyklostezky jako houby po dešti.

Zámecký park Libochovice

V malebné krajině lemované romantickými kopci Českého středohoří se nachází město Libochovice. Toto nenápadné místo nabízí návštěvníkům krásný barokní zámek, na kterém se podílel italský stavitel Antonio della Porta a nejen to. Součástí areálu je také zahrada á la Versailles.

Muzeum kostek Lega ve Špindlerově Mlýně

Nejen lyžaři, ale i Lego nadšenci už mají v oblíbeném horském středisku svůj domov. Ve Špindlerově Mlýně si prohlédnete muzeum s více než 1000 modely poskládanými z Lego kostiček. Za zmínku stojí metr vysoká Eiffelova věž nebo Socha svobody.

Starý židovský hřbitov na pražském Smíchově nabírá druhý dech

Starý židovský hřbitov na pražském Josefově je populární turistickou atrakcí. Oproti tomu ten v Radlicích na své objevení teprve čeká. Rozlohou je sice mnohem menší, ale díky svému zasazení na kraji lesa jím prostupuje mystická atmosféra. Dnes se sem návštěvníci mohou vypravit třeba v rámci vlastivědných procházek.

Keltský skanzen Nasavrky

Skanzen v Nasavrkách je rekonstrukcí keltského "města" z mladší doby železné, tj. Z 2. až 1. stol. Př. N. L. Na takovém sídlišti ve své době žilo několik set až tisíc obyvatel. Všechny velké stavby (jedná se zejména o obytné domy) mají svoji předlohu v archeologických nálezech.

Krajinka – parkový areál pod Chebským hradem

Promítání filmů a pohádek, velký koncert populární kapely Katapult nebo dvoudenní klaunský festival Letní bláznění, to vše a mnoho dalšího bylo v minulých letech k vidění na Krajince v Chebu.

Lesní pohybová stezka v Prysku u České Kamenice

Pohybová stezka v délce 2,5 km začíná u obecního úřadu Prysk a končí v centru Horního Prysku. Každých cca sto metů zde najdete sportovní fitness zastavení, kde se můžete protáhnout na nejrůznějších posilovacích strojích a hrazdách.

Prosecké skály na Praze 9

Přírodní památka Prosecké skály byla vyhlášena v roce 1968. Jedná se o pískovcové sály a systém podzemních prostor, vzniklých těžbou písku, kde nyní žije několik ohrožených druhů netopýrů. Oblíbená je zde také vyhlídka Emy Destinové a Vyhlídka Prosecké skály.

Hospoda Na konci světa

Hospoda Na konci světa se nachází v malebné vesničce Drahňovice v Posázavském regionu. Jedná se o klasickou hospodu v budově bývalé školy. Drahňovice obklopuje nádherná příroda.

Hora Smrčina - nejrozsáhlejší horský smíšený les na Šumavě

Mohutný horský masiv Smrčiny (1332 m) se nachází v Národním parku Šumava, 5 km severozápadně od Zadní Zvonkové, v nadmořské výšce 850-1332 metrů. Vrchol leží přímo na česko-rakouské hranici. Jedná se o jedny z nejcennějších lesních porostů na Šumavě.

Klášter v Plasích zve na prohlídky hodinové věže s hodinářem

Závěr návštěvnické sezóny v Klášteře v Plasích proběhne ve dnech 17. - 19. listopadu, kdy jsou pro návštěvníky připraveny speciální prohlídky věžního hodinového stroje.

Měšťanský pivovar v Poličce

Měšťanský Pivovar v Poličce má staletou historii. Budova dnešního pivovaru byla postavena v roce 1865. Pivo se zde vaří pivo z vlastní vody a žateckého chmele původní technologií podle receptů sládka Františka Bittnera.

Zábavní centrum Krokodýlek v Olomouci

Trampolíny, horolezeckou stěnu, lanové centrum, k tomu obrovský koráb s hlavolamy nebo bazén se šlapacími lodičkami - to vše se najdete v novém zábavním centru pro děti i rodiče v olomouckých Lazcích.

Selský domek v Kněždubě

Slovácké stavení se žudrem a modrou obrovnávkou pocházející z roku 1876. Je postavené z kotovice na kamenném základu, s dřevěnými stropy a modrými kuchyňskými kachlovými kamny, na kterých se dodnes dělají patenty a báleše. Domek je vybaven v selském stylu období přelomu 19. a 20. stol.

Tábor: město památek husitského experimentu i vzdoru proti českým panovníkům

„Protože město, které obsadil, nebylo obklopeno hradbami, vybral místo u téže řeky opevněné přirozenou polohou. Obehnal je hradbami a rozkázal, aby si každý postavil dům tak, jak si dříve zbudoval stan.” (E. S. Piccolomini, Kronika česká).

Skvostný zámek, historické městské centrum a mimořádné krematorium - to jsou také Pardubice

O pardubickém perníku kolují legendy, Jeníček s Mařenkou by se tu i s ježibabou zalkli. Nejslavnější kontinentální dostih znají i ti, kteří koně nerozeznají od krávy. K tomu hokej a světoznámý bouchací semtex. To jsou Pardubice ve zkratce. Nutno ale vypíchnout architekturu, ta je ve městě náramná.

Dům Oskara a Jany Semlerových v Plzni architekta Adolfa Loose

Unikát mezi památkami architektury 20. století v ČR představuje byt rodiny Oskara Semlera, spolumajitele firmy na drátěné zboží, předně gramofonové jehly značky Sem. Přestože se Adolf Loos účastnil jen stanovení základní prostorové koncepce, lze interiér považovat za vrchol Loosovy činnosti v Plzni.

Brummelův dům od Adolfa Loose v Plzni

Přestavbu starého patrového domu a vybavení jeho interiéru projektoval Adolf Loos pro Jana a Janu Brummelovy na Husově třídě 58. Původní dům vystavěný v neorenesančním stylu mezi lety 1885–1886 později zakoupila rodina Liebsteinových, vlastnící obchod se dřevem.

Byt Viléma a Gertrudy Krausových Adolfa Loose v Plzni

Prvorepublikový byt Viléma Krause se nachází v Bendově ulici 10. Navrhl jej světoznámý architekt Adolf Loos pro potřeby inženýra Viléma Krause a jeho ženy Gertrudy mezi lety 1930 – 1931. V bytě se dochovaly vzácné mramorové obklady, protilehlé zrcadlové stěny a komfortně řešený vestavěný nábytek.

Byt doktora Josefa Vogla v Plzni architekta Loose

Adolf Loos patřil mezi nejvýznamnější architekty dvacátého století. Byt na Klatovské třídě navrhl ve dvacátých letech minulého století pro MUDr. Josefa Vogla, dětského lékaře, a jeho choť Štěpánku, která byla dcerou majitele domu. Do dnešních dní se zachovala i jídelna s obývacím pokojem.

Kostel Všech Svatých v Dlouhomilově

Kostel Všech svatých v Dlouhomilově je barokní stavbou z 18. století. V roce 1958 byl zapsán mezi kulturní památky. Jedná se o jednolodní kostel s odsazeným starým kněžištěm čtvercového půdorysu, k němuž po stranách přiléhají čtyřboká sakristie a kaple s oratořemi v patře.

Fara Předhradí – přeneste se do první republiky

Uprostřed obce Předhradí stojí budova staré fary. Najdete v ní školní třídu plnou kalamářů, učebnic i map, na kterých je Podkarpatská Rus ještě součástí republiky. Pokud si chcete prohlédnout, jak se učily děti v roce 1926, máte jedinečnou příležitost.

Weisshuhnův kanál – papírenský náhon u Hradce nad Moravicí

Weisshuhnův kanál sloužil v minulosti jako papírenský splav a dodnes je v provozu. Byl postaven na přelomu 20. století z popudu podnikatele Carla Weisshuhna pro chod továrny a papírnu v Žimrovicích.

Bezručova vyhlídka v Hradci nad Moravicí

Bezručova vyhlídka se nachází v zámeckém parku, asi 2 km jižně od Bílé věže. Od zámku k ní vede modrá turistická značka. Vyhlídka je dřevěná, umístěná na 4 kamenných pilířích v nadmořské výšce 435 m n.m. Je vysoká 9 m a má 16 schodů.

Rezervace zubrů Traviny u Benátek nad Jizerou

Rezervace Traviny zahrnuje rozlehlou oplocenou pastvinu nedaleko Benátek nad Jizerou. Jedná se o oboru i s kusem lesa, která se stala domovem zubrů evropských a divokých koní. Ti zde byli vysazeni pro záchranu biodiverzity bývalého vojenského prostoru, který je dnes evropsky významnou lokalitou.

Městské popraviště Horní Slavkov

Původní kruhové popraviště se třemi pilíři, které byly šest metrů vysoké, bylo postaveno na Šibeničním vrchu někdy kolem roku 1500 a prošlo třemi rozsáhlejšími stavebními úpravami. Posledním zdejším popraveným byla v září 1751 Marie Alžběta Früchtlová z Radošova za vraždu svého manžela a služebné.

Bosá stezka v Kolíně

Stezka dlouhá cca 40 metrů dává návštěvníkům možnost vyzkoušet si bosou chůzi po různých druzích povrchu, například v písku, štěrku, dřevu či slámě. Prostor bosé stezky doplňují lavičky a informační tabule o bosé chůzi.

Arcibiskupský palác v Praze

Arcibiskupský palác v těsném sousedství Pražského hradu představuje jednu z nejvýznamnějších pozdně barokních staveb Prahy. Vznikl v šestnáctém století a do dnešního dne prodělal několik přestaveb mimo jiné od J. B. Matheye.

Byt Huga Semlera od Adolfa Loose v Plzni

Unikát mezi památkami architektury 20. století v České republice představuje byt rodiny Oskara Semlera, spolumajitele firmy produkující drátěné zboží, předně gramofonové jehly značky Sem. Nachází se na Klatovské třídě 19 a vydat se sem můžete v rámci komentovaných prohlídek.

Planetární stezka v Horním Slavkově

Planetární stezka v Horním Slavkově je model sluneční soustavy. Jedná se o model v měřítku 1:1 miliardě. Každý metr na cestě má stejnou úměru jako milion kilometrů ve vesmíru.

Marmelády Šafránka

Svou celoživotní lásku k přírodě a venkovu se Romana Šafránková snažila přetvořit do reality, tak aby přinášela radost nejen jí a jejím nejbližším, ale i dalším lidem.

Kaple sv. Jáchyma a sv. Anny v Horažďovicích

Jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst na Horažďovicku je kaple sv. Jáchyma a sv. Anny nedaleko malé vísky Svaté Pole. V roce 1667 byla na místě původní dřevěné kapličky vystavěna barokní zděná kaple.