🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kam o víkendu s dětmi: Připojte se do čertovského průvodu, upečte si perníčky

Tento víkend nebude jiný než plný čertů a sladkých odměn. Hopsárium v Českých Budějovicích nabízí možnost pečení perníčků všech možných tvarů, zatímco pro statečné se na Vysočině chystá pochod čertů. Nebo s dětmi zajeďte do Velkého Týnce a probuďte v nich ducha Vánoc tím, že si připomenete zvyky a tradice na svátek svaté Barbory.

Vánoční menu na Ještědu: silvestrovský výstup na vrchol, kilometry sjezdovek

Je neuvěřitelné, že každý, kdo přijede do Liberce, neodolá, aby nenavštívil vrchol Ještědu. Nejde ani tak o občerstvení jako o nádherné výhledy do okolní krajiny. Ročně se na špičku vydá nejméně milión lidí. Turisté z celého světa se pokloní architektuře, ale mnozí se vydají především za sportem.

Laser Game Liberec

Hra probíhá ve speciálně upravené tmavé aréně se spoustou překážek a úkrytů.

Kostel sv. Jakuba Většího v Bukově

Dominantou malé obce Bukov je kostel sv. Jakuba Většího, jehož vznik se datuje k přelomu 13. a 14. století. Objekt byl mnohokrát přestavován a nejmladší částí je věž z roku 1857. V kostele se nachází gotický presbytář a oltář s barokními sochami. Sakristie a chrámová loď jsou mladšího data.

Minipivovar Arnošt v Pardubicích

Ačkoli téměř každý Čech pije pivo a má ho rád, málokdo ví, jak vlastně vzniká. Nově otevřený minipivovar Arnošt v Pardubicích má tedy za úkol nejen vývoj nových druhů piv a rozšíření produkce pivních speciálů, ale i organizování specializovaných vzdělávacích kurzů.

Obří skály

Velmi zvláštní a tajuplné místo, které se nachází mezi obcemi Horní Lipová a Ramzová v Jeseníkách, vzniklo údajně díky obru jménem Amík. Ten se vsadil s druhým obrem, kdo dál dohodí obrovský skalní blok. Amík bohužel prohrál, a tak v rozhořčení Obří skály rozsekl v půl.

Horní zámek Panenské Břežany

Severně od Prahy leží malá obec Panenské Břežany, která se proslavili zejména tím, že na místním dolním zámku pobýval říšský protektor Konstantin von Neurath, kterého v roce 1941 vystřídal Reinhard Heydrich se svou manželkou a čtyřmi dětmi.

Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech

V břežanském památníku naleznete multimediální expozici protifašistického odboje, který tvoří spolu s Lidicemi a Terezínem jakýsi trojúhelník paměti národa daného období. Mimo informací o životě za protektorátu a odboji obsahuje i část věnovanou historii zámku.

Muzeum Trhová Kamenice

Nejstarší budova Trhové Kamenice nabízí zábavu jak pro děti, tak i dospělé. V budově bývalé fary u kostela sv. Filipa a Jakuba se nalézá muzeum, které odkrývá minulost skutečnou i pohádkou, neboť se do místního sklepení nastěhovala strašidla.

Zámek Paskov

Památkově chráněný zámecký areál v Paskově na Frýdecko-Místecku, ve kterém v minulosti působila onkologická léčebna, se po deseti letech dočká rekonstrukce. Turistům však sloužit nebude. Stane se středobodem města – sídlit zde bude městský úřad, knihovna i domov pro seniory.

Fara Malenice - farářova tajná komnata

Uprostřed vsi Malenice stojí na svahu pod kostelem svatého Jakuba opuštěná fara. Pan farář už v ní dávno nebydlí, zato se v ní nalézá jedna tajuplná komnata. Dáte hlavy dohromady a rozluštíte farářovo tajemství?

Statek Salajna

Dvorec je nejstarší stavbou v Salajně a představuje charakteristický a velmi hodnotný příklad lidové architektury Chebska.

Školní statek v Humpolci

Při návštěvě Školního statku v Humpolci narazíte kromě běžných hospodářských zvířat a koní také na ne úplně obvyklé živočichy v těchto krajích. Příjemnou procházku areálem si můžete zpříjemnit projížďkou na koni či v kočáře, který vás povozí celým městem.

Zámek Barchov

Zámek byl postaven neznámým architektem z okruhu F. M. Kaňky či J. B. Santiniho jako podélná jednopatrová budova se středním dvoupatrovým rizalitem, vrcholícím v trojúhelníkovém štítě. Hlavní průčelí je obráceno do zahrady.

Na běžkách po Hřebenech - brdská magistrála nedaleko Prahy

Brdské Hřebeny jsou severovýchodní částí Brdské vrchoviny. Když se povede zimní sezona a na Brdech je dost sněhu, je brdská magistrála tím nejlepším běžkovým terénem v sousedství Prahy. A začít se dá už třeba na Zbraslavi.

Středobrdská magistrála – na běžkách Brdami

Středobrdská magistrála, kterou udržuje během zimy několik místních nadšenců, začíná v Zaječově a končí u Příbrami. Základní varianta je dlouhá 23 kilometrů a vede přes Orlov, Obecnické sedlo, vrchol Velkého Toku, bývalou hájovnu Carvánka či vodní nádrž Palmovka.

Chřibské vodopády

Chřibské vodopády jsou výjimečné tím, že voda v nich padá skutečně kolmo dolů a nedotýká se skály. Odborníci zařazují tyto vodopády k typu vodorovných vrstev, které se často vyskytují v tropických oblastech. Zde se vytvořily na horizontálně uložených, nestejnoměrně odolných pískovcových lavicích.

Hora Svaroh na Šumavě

Ne na konci světa, ale na konci naší vlasti v šumavských lesích se ukrývá hora Svaroh, německy Zwercheck (1334 m). Německý název je uváděn právě proto, že Svaroh leží přímo na hranici s Německem, na západním okraji strukturního hřbetu Jezerní hory.

Kostel sv. Michaela v Maršíkově

Pozdně gotický roubený kostel sv. Michaela s renesančně řešeným interiérem kněžiště pochází z roku 1609. Roubený kostelík se nachází ve východní části obce Maršíkov a je nejstarší zachovalou lidovou stavbou na severní Moravě. Později byla stavba barokně a rokokově upravena.

Kostel sv. Štěpána Kvilda

Když v roce 1765 vyhověla pražská arcibiskupská konsistoř žádosti kvildských věřících, byla zahájena stavba dřevěného kostela, jehož stěny byly pokryty šindelem.

Kostel svatého Jiljí v Milevsku

První zmínka o této pozoruhodné stavbě pochází z roku 1150. Jednolodní kostel s pětibokým chórem a věží na západní straně je tedy o několik let starší než milevský kláštera. Později byla románská stavba goticky upravena.

Schlesingerova kaple s křížovou cestou

Schlesingerova kaple se nalézá ve Sněženkovém údolí nedaleko obce Lezník u Poličky. Spolku archaických nadšenců se podařilo obnovit křížovou cestu, která k ní kdysi vedla.

Městské středověké opevnění v Bechyni

Od jara 2017 bude moci každý, kdo zavítá do lázeňského města Bechyně, navštívit naučnou stezku, která spojuje jednotlivé části městského středověkého opevnění.

Obec Olešnice v Královehradeckém kraji

Na pomezí Královehradeckého, Pardubického a Středočeského kraje se nachází malebná obec Olešnice. První zmínky o ní spadají do roku 1393, kdy je označována jako Olessnicz.

Rozštípená skála

V 70. letech minulého století objevili tuto skálu amatérští horolezci a začali na ní trénovat. Dnes vábí díky svým 120 výstupům horolezce z celé republiky.

Černohorské vodopády

Černohorský potok protéká pod jihovýchodním úpatím Černé hory údolím Těsný důl, někdy také nazývaným Klauzový důl. Hluboké strmé údolí ukrývá mnoho vodopádů a kaskád na ortorulách a kvarcitech.

Kostel sv. Jindřicha v Petřvaldě

První zmínky o obci Petřvald pocházejí ze 14. století. O původním dřevěném kostelu jsou záznamy již z roku 1390. V polovině 17. století byl kostel, stejně jako naprostá většina věřících, luteránský. Později byl luteránům odňat a začal přestup věřících na katolickou víru.

Kostel svatého Wolfganga v Hnanicích

První písemný doklad o existenci obce Hnanice pochází z období 1200 až 1213, kdy sem přišlo sedm svobodných usedlíků a postavili si zde domy včetně malé kaple se sakristií a věží. Podle určitých pramenů sloužila tato obec jako shromaždiště rytířů křížových výprav do Svaté země.

Kostel sv. Filipa Vápenná

Římskokatolický farní kostel svatého Filipa je klasicistní budova z let 1780 až 1781 s barokním mobiliářem a obrazovou výzdobou Aloise Baucha z Vidnavy. Hned u kostela se nachází starý hřbitov obehnaný kamennou zdí.

Kostel sv. Barbory Příseka

Stavba, která vznikla na přelomu 13. a 14. století, byla zasvěcena svaté Barboře, patronce všech horníků. Jádro kostela je ranně gotické, ale mohutná hranolová věž pochází až z roku 1852.

Kostel Povýšení svatého Kříže v Dubicku

Barokní kostel Povýšení svatého Kříže v Dubicku pochází z počátku 18. století. Kněžiště, které dnes slouží jako sakristie, jako jediné přežilo řádění uherských vojáků v 15. století a nese tak prvky gotiky. Kostel byl v roce 1958 zapsán na seznam kulturních památek.

Barokní kostel Narození Panny Marie v Novém Malíně

Původní kostel s pěti obloukovými okny na podélné straně byl postaven na místě pohanského chrámu. Dnes jej připomíná jen obecní razítko z roku 1705, na němž je vyobrazena tato stavba.

Kaple Máří Magdaleny na Malém Blaníku

Hora Malý Blaník je již od pradávna spjat s Máří Magdalenou. Vůbec první zmínka o tomto poutu pochází z roku 1543, kdy na vlašimskou faru přišla žena z Kouřimi s žádostí o přenocování během svého putování za Máří Majdalenkou na Blaníku. Po té, co žena okradla farní kuchařku, beze stopy zmizela.

Rybniční zámeček

Současná podoba zámečku má původ v návrhu Josefa Kornhäusela z roku 1815. V roce 2003 byla objevena 80 cm široká a 10 m dlouhá zeď, která je důkazem, že zámeček byl někdy přestavován. Jeho původní podoba se tedy od té dnešní výrazně lišila.

Čížová: obec s čestným prvenstvím, spoustou historických památek a zajímavostí

Čížová, ležící jen sedm kilometrů od Písku, získala roku 2010 v klání o titul Vesnice roku toto prestižní ocenění. Je častým cílem výletníků, pátrajících po méně známých stopách historie i dalekých rozhledech. Najdete zde i připomínky krvavě kruté historie, stejně jako mystiku neuvěřitelnosti pověstí.

Poutní kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici

Významné mariánské poutní místo založil roku 1684 Julius Sasko-Lauenburský, stavbu dokončila roku 1723 jeho dcera Anna Marie Toskánská. Stavba kolem dvou nádvoří zahrnuje kostel, zvonici, arciděkanství, tříramenný ambit se sedmi kaplemi a hřbitov. Kostel je dílem Gulia a Octavia Broggiů.

Futuristická Koule v Liberci – socha, která odráží své okolí

Futuristická Koule nejen zrcadlí okolní objekty, ale jakmile se na město snese tma, probudí se v jejím nitru nečekaně tajemné moře světla, které vyzařuje také do okolí.

Socha Malý Marťan na Ještědu

Chcete být vyfoceni s Marťanem? V Liberci není nic nemožné, stačí se vydat k horskému hotelu Ještěd, kde mezi skalami nedaleko od této stavby, jež tak trochu připomíná kosmickou loď, jeden sedí a čeká na své přátele. Bronzovou sochu zhotovil sochař Jaroslav Róna.

Pomník obětem komunismu na Újezdě

Pomník od sochaře Olbrama Zoubka a architektů Zdeňka Hölzla a Jana Kerela tvoří zužující se schodiště. Stojí na něm sedm vyzáblých postav muklů, tedy mužů určených k likvidaci.

Preclíkova vlajka na Klárově

Na pražském Klárově „vlaje“ barevná bronzová socha české vlajky od Vladimíra Preclíka, která představuje pomník druhého odboje.

Čeští muzikanti na Senovážném náměstí

Na Senovážném náměstí Nového Města pražského tančí Čeští muzikanti sochařky Anny Chromy. Sochy byly původně barevně upraveny, ale postupem času barva mizí vlivem povětrnostních vlivů. Vedle fontány u záhonu květin je umístěno pískovcové pítko s kovovou koulí navrchu.

Socha Il Commendatore z opery Don Giovanni v Železné ulici – pražský Nazgûl

Před Stavovským divadlem sedí na soklu zvláštní postava. Dílo vytvořila sochařka a malířka Anna Chromy a nazvala ji italským výrazem Il Commendatore - Komtur, podle jedné z postav z opery Don Giovanni.

Šifrovací hry v Havlíčkově Brodě

Vaše dobrodružství v ulicích Havlíčkova Brodu může začít!

Segway Tours v Olomouci

Nabízíme zážitkové a poznávací projížďky městem se zkušeným průvodcem. Vyzkoušejte adrenalinový zážitek na dvou kolech.

V Hostivaři, na asi nejmenším náměstí světa, je možná ukrytý královský poklad

Minipláceček na břehu Botiče v pražské Hostivaři nese jméno Kozinovo náměstí. Jenže se táhne podle potoka, takže je to vlastně ulice pojmenovaná po Janu Sladkém-Kozinovi, který vyhrožoval Lomikarovi božím soudem. Tady má být zakopán poklad krále Vladislava II. Jenže je to asi legenda, i když...

Zážitek ve virtuální realitě

Můžete si přijít zahrát různožánrové hry od mimozemských stříleček po multiplayerové strategie. Virtuální realita se pronajímá za 150 Kč na 15 minut něčeho nezapomenutelného!

Tipy na víkend: Přivítejte advent nebo hodujte na posvícení

První adventní víkend je tu. S jeho úderem začínají na mnoha místech také adventní trhy se slavnostním rozsvěcením vánočního stromu. Na ten největší v Česku se jako tradičně můžete jít podívat na Staroměstské náměstí v Praze. Na své si přijdou hlavně milovníci gastronomických pochoutek, ale i ti, kteří hledají nějaký originální ruční dárek.

Lanová dráha Diana v Karlových Varech

Pozemní lanová dráha Diana v Karlových Varech, vystavěna v letech 1911 až 1912, byla v době zprovoznění nejdelší lanovkou v Rakousko-Uhersku. Je dlouhá 417 metrů, během cesty dosáhne převýšení 167 m při maximální rychlosti 2,04 m/s za 6 minut. Kapacita vozu činí 46 osob, vypravovány jsou dva vozy.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrobte si ozdoby, vyrazte na snowboard nebo brusle

Pomalu nastává vánoční období, proto přišel čas vyrobit si třeba ozdobičky na stromek. S dětmi si je můžete vytvořit například v liberecké iQlandii netradiční 3D technologií, nebo na zámku ve Ždáru nad Sázavou. V Olomouci můžete vytáhnout brusle a vydat se na veřejné kluziště, v Praze můžete překvapivě vyrazit na snowboard.

Workshop na tvorbu z palet

Také vás už dostihl fenomén současti v podobě paletového nábytku? Toužíte mít doma nějaký originální kousek, který se nikdy neokouká? Zároveň však máte tak trochu strach se do jeho výroby pustit úplně sami a bez pomoci odborníka? Pak je náš kurz výroby paletového nábytku určen právě pro vás!