🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Šumavská návštěvnická centra umožňují pozorovat jeleny, sovy i šelmy

Konkrétně je řeč o dvou z více pozorovacích míst, a to v nedaleko od sebe ležící Kvildě a Borových Ladech. Ne každý má čas a trpělivost vyčkávat ne setkání s jelenem kdesi v hloubi hvozdů, nebo tichými nočními opeřenci v potemnělém lesním tichu.

Park Balabenka v Praze 9

Náměstí na pražské Balabence se změnilo v park se dvěma dětskými hřišti. Nachází se zde také herní a cvičební prvky pro děti i dospělé.

Jiráskovy sady v Litoměřicích

Největší litoměřický park vznikal postupně, patrně na základech dvou školních hřišť založených v polovině 19. století. Významnější parkové úpravy byly realizovány v letech 1890-1892. Park prošel roku 2017 obnovou, cílem bylo lépe ho přizpůsobit současným uživatelům a proměnit jej v moderní prostor.

Králova jeskyně u Tišnova

Králova jeskyně byla objevena náhodně 28. 5. 1972 na severovýchodním svahu vrchu Květnice u Tišnova.

Habrovská studánka v Nedvědici

Habrovská studánka – nachází se v Nedvědici v lokalitě zvané Žleb. Je to klasická lesní studánka.

Kovárna a muzeum dveřních zámků Komařice

Kovárnu s muzeem, jejichž vlastníkem je Jaromír Čížek, najdete v Komařicích u Českých Budějovic. Každého, kdo do kovárny zavítá, majitel rád uvítá a dovolí mu si řemeslo i vyzkoušet.

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kájově

Poutní kostel s pozdně gotickým síňovým dvoulodím sklenuté síťovou hvězdovou klenbou pochází ze 14. století. Komplex tvoří kostel, starý hřbitov, raně barokní fara, kaple úmrtí Panny Marie, hřbitovní kaple sv. Terezie s kostnicí, kaple sv. Jana Nepomuckého, ohradní zeď hřbitova a socha Panny Marie.

Muzeum starých tisků a lidové keramiky ve Štramberku

Ve sklepních kamenných prostorách muzea je vystavena sbírka lidové fajáns z 16 moravských a slovenských dílen. Výroba fajánsů, keramiky s olovnato-cíničitou polevou, byla na Moravě nejvíce bohatá a rozšířená od poloviny 18. století až do poloviny 19. století.

Šenovské muzeum

Šenovské muzeum je součástí šenovské knihovny založené v roce 1920. Nejstarším exponátem je kniha z roku 1668.

Muzeum Pila Ludmírov

V muzeu si můžete prohlédnout technické předměty související s místní lokalitou. Muzeum se soustřeďuje na vojenskou a historickou techniku, dřevozpracující techniku, speleologii a těžbu hornin.

Výstavní síň Musaion v Havířově

Záběr výstavní síně Musaion je široký od historických, etnografických, uměleckých po přírodovědná témata. Součástí výstavní síně je od roku 2017 stálá expozice o Havířově.

Muzeum Rusava – Památník obce

Památník se věnuje lidové kultuře a umění, představuje tradiční řemesla, nářadí, valašské kroje, dřevěný nábytek a další výrobky, které patřily ke každodennímu životu rusavského lidu. Nachází se ve druhém patře budovy Obecního úřadu Rusava.

Človíčkova stezka

Interaktivní naučná stezka pro všechny zvídavé človíčky. O tom, jak vznikal sport, od pračlověka až po novodobé Olympijské hry. Provede vás po ní 11 naučných tabulí (vzdělávací část), a na několika stanovištích (Človíčkovo hřiště) budete plnit úkoly, jako je hod, skok a podobně.

Muzeum v přírodě v Topolné

Zemědělské usedlosti v obci Topolná č.p. 90 a 93 jsou památkami lidového stavitelství. Přibližují obydlí s patrovou komorou, expozici rybářství a praní prádla. Areál doplňuje sad starých odrůd ovocných stromů.

Dolení (Babákův) mlýn v Bradlecké Lhotě

Vodní mlýn je poprvé písemně uváděný v roce 1568. V roce 1781 byl přestavěn do své současné podoby. Bývá označován také jako Babákův mlýn. Jedná se o první mlýn s obnoveným vodním kolem v Libereckém kraji.

Muzeum dřevěného porculánu v Držkové

Muzeum v Držkové zachycuje dřívější podomáckou výrobu dřevěného nářadí a náčiní na Valašsku a představuje rozsáhlou sbírkou jednak starých nástrojů, jednak hotových výrobků, ale i předmětů týkajících se historie obce Držkové.

Zimní zahrada v areálu Nemocnice TGM Hodonín

Botanický skleník má poměrně dlouhou historii. Byl založen již v roce 1953 místní nemocnicí jako součást zahradního zázemí.

Naučná stezka Ždánickým lesem

Tato naučná stezka byla zpřístupnan v létě roku 1996. Pokračují tak ekologické aktivity zahájené v roce 1990.

Rybníky Boří u Zbraslavce

Nádrže se nacházejí nedaleko prameniště a mokřin a mají proto sloužit k zadržení vody v krajině a k vytvoření místního biocentra.

Lesnický slavín Křtiny

Lesnický Slavín je soubor sedmdesáti objektů, které připomínají práci lesníků a učitelů lesnických věd.

Valečovské světničky - skalní byty u hradu Valečov

Při návštěvě skalního hradu Valečov nesmíte vynechat prohlídku valečovských světniček. Jedná se o komplex 28 bytů vytesaných přímo do pískovcových skal, které se nacházejí v přilehlém lese. Sloužily jako obydlí hradní čeledi a možná také jako opevněné tábořiště a zimoviště v husitských dobách.

Okusit život na zámku i bloudit desítkou labyrintů můžete v Loučeni

Barokní zámek Loučeň na Nymbursku patří navíc mezi objekty, které je možno navštívit celoročně, na zimu své brány neuzavírá. Jeho interiéry lákají návštěvníky stejně, jako park s desítkou labyrintů, nebo možnost nocovat v dobových komnatách, přímo navazujících na turistům zpřístupněné prostory.

Muzeum Zubří s expozicí zuberské krajky

Expozice muzea zachycuje historii Zubří, vyhledávané práce zuberských vyšívaček a prohlédnout si můžete překvapivě bohatou archeologickou či mineralogickou sbírku.

Přírodní rezervace Hradčanské rybníky

Hradčanské rybníky tvoří soustava lesních rybníčků propojených přirozeně meandrujícím potokem a zatopené pískovny s vodní, bažinnou a rašelinnou flórou a faunou, malá rašeliniště, mokřadní olšiny a rašelinné bory s výskytem ohrožených druhů živočichů a rostlin.

Rybník Žabakor s ptačí pozorovatelnou

Rybníky Žabakor a Oběšenec pod Drábskými světničkami jsou významnou ornitologickou lokalitou. Můžete zde spatřit například jeřáby popelavé, moudivláčka lužního, budníčka pruhohlavého, chřástala kropenatého i potáplici severní. K nerušenému pozorování bohatého života ptáků slouží krytá pozorovatelna.

Resort Svět

Naše poloha od obytné zástavby je výhodou pro nerušenou zábavu až do pozdních nočních hodin.

Síň selských tradic Police

Vesnická expozice v Polici představuje exponáty z lidové historie v obci a okolí. Expozice je umístěna v malém muzeu v kulturním domě.

Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově

Při návštěvě ornitologické stanice můžete navštívit stálou expozici Ptáci ČR a Ptačí zahradu Františka Gintera, která se v průběhu roku mění podle ročního období.

Naučná stezka Zlatodůl Roudný

Naučná stezka byla vybudována v areálu bývalého Zlatodolu Roudný, který leží jižně od obce Zvěstov.

Pomníček posledního vlka z Vysočiny

Nedaleko osady Koníkov u Nového Města na Moravě zastřelil v roce 1830 místní lesník vlka. Ten bývá často označován jako poslední vlk, který se objevil na Českomoravské vrchovině. Vycpanina tohoto vlka je nyní vystavena na hradě Pernštejn. Památník je v těsném sousedství přírodní památky Vlčí kámen.

Technické muzeum Technodrom v Hosticích

V rámci muzea můžete zhlédnout dvě expozice - Záznamová média a paměťové prvky a Výpočetní technika ČSSR. Muzeum se nachází v Hosticích u Rudy nad Moravou.

Expozice Historie Potštátska

Expozice sídlí v renesančním zámku, který byl postaven na začátku 17. století. Prezentuje bohatou a zajímavou historii Potštátska - nejen města Potštátu, ale celého okolí, včetně místních částí a zaniklých obcí na území vojenského výcvikového prostoru Libavá.

Pozůstatky keltského hradiště u Louňovic pod Blaníkem

Pověstmi opředená hora Velký Blaník neskrývá pouze Blanické rytíře, ale také hradiště z pozdní doby halštatské.

Památník posledního šumavského medvěda

I když se snažili Schwarzenbergové medvědy spíš chránit, rozhodli v listopadu roku 1856 o zástřelu poslední samice hledající marně v šumavských hvozdech vhodného partnera. Kníže nechtěl, aby medvědice zašla věkem nebo nemocemi, proto ji nechal odstřelit.

Venkovské minimuzeum Klopina

Muzejní expozice Venkovské minimuzeum se nachází v budově bývalé základní školy v obci Klopina. Konají se zde výstavy a nejrůznější kulturní akce.

Expozice ručních řemesel v Mohelnici

Minimuzeum prezentuje nejrůznější ruční řemesla, jako například krajkářství, patchwork a další zajímavé ruční práce.

Muzeum Vyškovska

Muzeum nabízí k prohlídce 8 stálých expozic, sedm z nich ve Vyškově a jedna v Bučovicích. Nejstarší expozice muzea vznikla před více než 50 lety, nejmladší z nich byla vytvořena v roce 2016. Ostatní jsou ze 70., 80. a začátku 90. let 20. století.

Bývalý zámecký pivovar a sklepení v Louňovicích pod Blaníkem

Klasicistní budova pivovaru byla postavena v letech 1836 a 1839–41. Autorem projektu byl arcibiskupský stavební ředitel arch. František Pavíček.

Památník posledního zastřeleného vlka v Beskydech

Památný kámen posledního zastřeleného vlka stojí na místě, kde byla tato šelma zabita výstřelem z lovcovy pušky, a tím začala necelých 100 let dlouhá éra, kdy vlci v Beskydech nežili. Poslední vlk v Moravskoslezských Beskydech byl zastřelen ve čtvrtek 5. března 1914 v lesích mezi Hrčavou a Bukovcem.

Muzeum Kořenec

Muzeum sídlí v prostorách části zemědělské usedlosti č.p.16. Nachází se zde expozice kořeneckého kroje a prezentována je i historie národopisných souborů Kořeňák a Kořeňáček, nositelů folklórních tradic obce.

Městské muzeum Klobouky u Brna

Svou uceleností jednotlivých kolekcí a estetickou hodnotou patří muzeum k nejpozoruhodnějším sbírkám na Moravě. Muzeum shromažďuje sbírky na témata archeologie, národopis, keramika, textil, malba na skle a kraslice.

Městské muzeum a galerie Hustopeče

Městské muzeum a galerie se nachází v domě U Synků, který je nejzachovalejším. Reprezentantem měšťanské renesanční zástavby hlavního náměstí.

Zahradní železnice Drásov

Expozice úzkokolejných železnic zejména o rozchodu 600 mm leží ve zvlněné krajině podhůří Českomoravské vrchoviny na západ 20 km od Brna v městysi Drásov. V daných termínech se na replikách vagonů i svezete.

Muzeum Bučovice

Expozice Bučovice v dějinách zobrazuje v pěti sálech vývoj města a jeho okolí od pravěkých nálezů do roku 1945. Muzeum sídlí na bučovickém zámku.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Louňovicích pod Blaníkem

Kostel je pozůstatkem ženského kláštera premonstrátek, který byl založen v Louňovicích pod Blaníkem v polovice 12. století.

Moravské zemské muzeum - Dům Jiřího Gruši

Moravskému zemskému muzeu se díky dobrým vztahům s Jiřím Grušou a na základě jeho osobního přání podařilo získat do sbírek jeho archiv, který je uložený v objektu Moravského zemského muzea v Hudcově ulici 76 v Brně. Objekt je proto pojmenován Dům Jiřího Gruši.

Bývalý klášter premonstrátek v Louňovicích pod Blaníkem

V roce 1149 byl založen želivským opatem Gotšalkem na území dnešních Louňovic pod Blaníkem ženský premonstrátský klášter jako protějšek mužského premonstrátského kláštera na Želivi.

Kostel Proměnění Páně se hřbitovem na vrchu Malšička ve Volyni

Jihozápadně od města Volyně, na zalesněném vrchu Malsička, stojí hřbitovní kostel Proměnění Páně obklopený rozlehlým hřbitovem.

Velkorakovský minipivovar Raková u Konice

Nově otevřený minipivovar v Rakové u Konice vaří pivo od července 2017. V nabídce jsou Velkorakovská desítka a Rupert 11 %.

Skleněná plastika sv. Jana Nepomuckého na mostě v Čepicích

Most přes řeku Otavu v Čepicích u Sušice na Klatovsku zdobí největší skleněná plastika sv. Jana Nepomuckého na světě. Socha je oboustranná, prohlédnout si ji tedy mohou kolemjdoucí i vodáci. Autorkou sochy je sklářka Vladimíra Tesařová.