🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zřícenina Hrádek (Stagnov) u Ruprechtova

Hrad Stagnov, později nazývaný Nový hrad, stával západně od obce Rychtářov na ostrohu nad říčkou Malá Haná. Místo, na němž jsou dosud patrné zbytky zdí a náspů, se dodnes nazývá Hrádek.

Zřícenina hradu Trmačov u Hlubokých Dvorů

Zříceniny nevelkého hradu Trmačov se nachází na návrší jižně od vsi Hluboké Dvory.

Ateliér MeetArt v pražských Vršovicích

Pro všechny mladé výtvarníky, kteří nemají vlastní ateliérové zázemí, se nově otevřel sdílený prostor MeetArt. Hlavní myšlenkou celého projektu je poskytnout umělcům prostor k tvorbě i prezentaci v jediném multifunkčním prostoru. Meet Art je místem, které má mladé umělce spojovat a inspirovat.

Náměstí Na Podkově s barokní radnicí v Bystrém

Malé historické město se nachází na Českomoravské (Hornosvratecké vrchovině) asi 11 km od Poličky. Dominantou náměstí Na Podkově je budova radnice.

Hrádek Kepkov u Konůvek

Hrádek Kepkov najdete severně od Konůvek. Hrádek je obestřen tajuplnou historií. O jeho vzniku nejsou dochovány žádné záznamy.

Chrám sv. Hippolyta a klášter křížovníků s červenou hvězdou ve Znojmě

Hradiště bylo v 9. a 10. století významným sídelním centrem Velkomoravské říše a právě v místech kostela sv. Hippolyta a křížovnického kláštera vznikla na konci 9. století první církevní stavba ve Znojmě.

Hora Blaník - posvátný český vrch

Hora Blaník je legendární český vrch. V těžkých chvílích naší historie byl vždy symbolem naděje na získání svobody a svébytnosti českého národa.

Paliardiho hradisko Vysočany u hradu Bítov

Jedná se o archeologické naleziště pojmenované podle svého objevitele jihomoravském archeologovi Jaroslavu Palliardim, někdy také nazývané Vysočany.

Knihovna Moravské galerie s artotékou

V knihovně Moravské galerie v Pražákově paláci najdete nově kromě komfortnějšího prostředí a rozšířené nabídky knih o umění a designu také Artotéku – veřejnou půjčovnu současného umění. Obdivovat můžete také vznikající nástropní fresku od Jiřího Franty a Davida Böhma.

Masarykův kulturní dům v Mělníku

Státem chráněná kulturní památka navržená v duchu funkcionalistického purismu od svého dokončení v roce 1936 představuje centrum kultury ve městě. Jje sídlem Mělnického kulturního centra, které nabízí širokou škálu kvalitních kulturních, zábavních a vzdělávacích programů pro děti i dospělé.

Archeologická lokalita Těšetice-Kyjovice

Významná pravěká lokalita, která se zapsala do dějin výzkumu evropského neolitu objevem kruhového sociokultovního areálu – tzv. Rondelu.

Archeologické naleziště Hradiště ve Znojmě

V poslední době Hradiště proslulo především archeologickými výzkumy. Průzkum přinesl mnoho poznatků o pravěkém i velkomoravském osídlení zdejší lokality a o životě našich předků.

Historické Hradiště ve Znojmě

Hradiště je místem s více než tisíciletou historií. Nabízí cenné architektonické památky, nádhernou přírodu, úchvatné vyhlídky do okolní krajiny a v létě také návštěvu archeologických výzkumů.

Sportovní hala v Čestlicích

Nová sportovní hala je vhodná pro nejrůznější sporty, jako jsou basketbal, volejbal, badminton, nohejbal, futsal, fotbal či lakros.

Obec Úvaly jako součást Železné opony

Dnes jsou Úvaly součástí města Valtice. Obec se v období existence Železné opony nacházela v hraničním pásmu a byla určena k vysídlení, které nakonec nebylo realizováno.

Lidové tradice obce Ladná

Ladná patří do regionu Podluží, kde se doposud udržují lidové tradice. Ladnou by neměli vynechat zejména příznivci pěší turistiky a cykloturistiky, protože je to ideální místo pro vstup do Lednicko-valtického areálu.

Češkův mlýn ve Starém Městě

Mlýn najdete ve Starém Městě, v krásné a drsné krajině pod Králickým Sněžníkem v okrese Šumperk. Věnují se zde zpracování starých tradičních plodin, které dříve běžně pěstovali a využívali naši předci.

Přírodní památka Osypané břehy u Strážnice

Jedná se o neregulovaný úsek řeky Moravy u obce Bzenec se třemi vyvinutými meandry a přilehlými lesy.

Přírodní památka Břestecká skála

Přírodní památku Břestecká skála tvoří členité pískovcové skály s lesním porostem nacházející se na jižním úbočí vrchu Komínku.

Přírodní památka Andělka a Čertovka u Šlapanic

Přírodní památka Andělka a Čertovka leží nad pravým břehem řeky Říčky na severním okraji obce Šlapanice.

Přírodní rezervace Plačkův les a říčka Šatava

Přírodní rezervace Plačkův les a říčka Šatava o rozloze 112,9 ha se nachází zhruba v polovině mezi městy Pohořelice a Hustopeče.

Prameny ve Zdravé vodě - Žarošice

Léčivé prameny byly po minulá staletí využívány k lázeňství. Lázně zde založila abatyše starobrněnského kláštera v 18. století. Dnes jsou k vidění původní lázeňské budovy a vyvěrající prameny.

Přírodní areál Zlobice u obce Malhostovice

Přírodní areál Zlobice je bývalý vojenský prostor u obce Malhostovice. Leží asi 15 km severně od Brna směrem na Svitavy.

Kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské v Bystrém

Kostel v Bystrém je zasvěcen sv. Janu Křtiteli a je údajně nejstarším poutním místem Panny Marie Karmelské u nás.

Umělá zřícenina Ballymotte

Nad městečkem Nalžovské Hory byla kolem roku 1840 postavena věrná kopie irského rodového sídla hraběte Taaffe - hradu Ballymotte. Kolem zříceniny postupně vyrostl svérázný lesní park s jezírkem.

Krvomlýn - skalní mlýn a skalní byty Harasov na Kokořínsku

Mlýn byl postaven na místě bývalého skalního hrádku v Harasově. Jeho pozůstatkem je mlýnice, která byla přestavěna na knížecí hájovnu Černínov. Když byl stavěn nový mlýn blíže Harasova, musel být přejmenován na Nový mlýn. Nyní je ve skalním mlýně rekreační obydlí.

Národní přírodní rezervace Slanisko u Nesytu

Slanisko u Nesytu a jeho okolí patří bezesporu k několika posledním významným lokalitám slanisek u nás.

Vodní nádrž Rozkoš - osmá největší přehrada v České republice

Vodní nádrž Rozkoš bývá někdy přezdívaná Východočeské moře. Účelem vodního díla je protipovodňová ochrana, rekreace, vodní sporty a chov ryb pro sportovní i komerční využití. Přehrada byla dostavěna roku 1969. Má rozlohu 800 hektarů a průměrnou hloubku 10 m.

Národní přírodní rezervace Větrníky u Letovic

Národní přírodní rezervace Větrníky se nachází severně od obce Letonice. Je jednou z největších a nejcennějších stepních rezervací na jižní Moravě.

Národní přírodní rezervace Krumlovsko - rokytenské slepence

Národní přírodní rezervace Krumlovsko - rokytenské slepence tvoří dvě samostatná území a to v okolí osady Rokytná a pod kostelem Sv. Floriana nad městem Moravským Krumlovem.

Bývalé lázně Velká Roudka

Jedinečný přírodní areál bývalých lázní ve Velké Roudce pochází z roku 1805. V areálu v lesích jsou dodnes dva prameny s velmi kvalitní pitnou vodou. Největší rozmach zažívaly lázně v roce 1839.

Mramorové lomy u Nedvědice

Nedvědický mramor býval těžen nad obcí v několika - dnes již opuštěných - mramorových lomech.

Národní přírodní památka Miroslavské kopce

Území Národní přírodní památky Miroslavské kopce se nachází na nejjižnějším cípu Bobravské vrchoviny, v místě jejího přechodu do roviny Dyjskosvrateckého úvalu. Sestává se z několika izolovaných lokalit jižně od města Miroslavi.

Vinice klášterních sklepů Litoměřice

Víno se v Litoměřicích začalo vyrábět již v roce 1057 a dodnes je vyráběno ve starobylém sklepě z první poloviny 13. století.

Jihočeská filharmonie v Českých Budějovicích

Jihočeská filharmonie byla založena v roce 1981 s původním názvem Jihočeský státní orchestr. V současnosti má 37 členů a je jedinou profesionální filharmonií v Jihočeském kraji. Od roku 2008 je šéfdirigentem Jan Talich.

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

První zmínky o veřejné knihovně se datují již do 30. let 19. století. Založili ji posluchači filozofického institutu v roce 1834 a působila až do roku 1870. V roce 1885 byla zahájena činnost knihovny v budově Besedy v ul. Na Sadech. Jako student zde vypomáhal básník Fráňa Šrámek.

Němý svědek minulosti v Železných horách. Dub přihlížel stavbě, obléhání i zániku hradu

Na samém okraji Pardubického a Středočeského kraje se tyčí středověký strážce Železných hor zřícenina hradu Lichnice. V jeho podhradí najdete neméně zajímavou přírodní pamětihodnost - 750 let starý dub.

Největší turistická akce letoška nabídne v Bohumíně nevšední atrakce i novou rozhlednu

Nová rozhledna u meandrů řeky Odry, dvě lávky u Vrbického jezera, nové cykloboxy a naučná stezka v přírodní rezervaci. Tyto turistické atrakce, které letos vznikly díky společnému příhraničnímu projektu Bohumína, Šilheřovic a Krzyżanowic, se už v sobotu 14. října otevřou veřejnosti.

Šumavská návštěvnická centra umožňují pozorovat jeleny, sovy i šelmy

Konkrétně je řeč o dvou z více pozorovacích míst, a to v nedaleko od sebe ležící Kvildě a Borových Ladech. Ne každý má čas a trpělivost vyčkávat ne setkání s jelenem kdesi v hloubi hvozdů, nebo tichými nočními opeřenci v potemnělém lesním tichu.

Park Balabenka v Praze 9

Náměstí na pražské Balabence se změnilo v park se dvěma dětskými hřišti. Nachází se zde také herní a cvičební prvky pro děti i dospělé.

Jiráskovy sady v Litoměřicích

Největší litoměřický park vznikal postupně, patrně na základech dvou školních hřišť založených v polovině 19. století. Významnější parkové úpravy byly realizovány v letech 1890-1892. Park prošel roku 2017 obnovou, cílem bylo lépe ho přizpůsobit současným uživatelům a proměnit jej v moderní prostor.

Králova jeskyně u Tišnova

Králova jeskyně byla objevena náhodně 28. 5. 1972 na severovýchodním svahu vrchu Květnice u Tišnova.

Habrovská studánka v Nedvědici

Habrovská studánka – nachází se v Nedvědici v lokalitě zvané Žleb. Je to klasická lesní studánka.

Kovárna a muzeum dveřních zámků Komařice

Kovárnu s muzeem, jejichž vlastníkem je Jaromír Čížek, najdete v Komařicích u Českých Budějovic. Každého, kdo do kovárny zavítá, majitel rád uvítá a dovolí mu si řemeslo i vyzkoušet.

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kájově

Poutní kostel s pozdně gotickým síňovým dvoulodím sklenuté síťovou hvězdovou klenbou pochází ze 14. století. Komplex tvoří kostel, starý hřbitov, raně barokní fara, kaple úmrtí Panny Marie, hřbitovní kaple sv. Terezie s kostnicí, kaple sv. Jana Nepomuckého, ohradní zeď hřbitova a socha Panny Marie.

Muzeum starých tisků a lidové keramiky ve Štramberku

Ve sklepních kamenných prostorách muzea je vystavena sbírka lidové fajáns z 16 moravských a slovenských dílen. Výroba fajánsů, keramiky s olovnato-cíničitou polevou, byla na Moravě nejvíce bohatá a rozšířená od poloviny 18. století až do poloviny 19. století.

Šenovské muzeum

Šenovské muzeum je součástí šenovské knihovny založené v roce 1920. Nejstarším exponátem je kniha z roku 1668.

Muzeum Pila Ludmírov

V muzeu si můžete prohlédnout technické předměty související s místní lokalitou. Muzeum se soustřeďuje na vojenskou a historickou techniku, dřevozpracující techniku, speleologii a těžbu hornin.

Výstavní síň Musaion v Havířově

Záběr výstavní síně Musaion je široký od historických, etnografických, uměleckých po přírodovědná témata. Součástí výstavní síně je od roku 2017 stálá expozice o Havířově.

Muzeum Rusava – Památník obce

Památník se věnuje lidové kultuře a umění, představuje tradiční řemesla, nářadí, valašské kroje, dřevěný nábytek a další výrobky, které patřily ke každodennímu životu rusavského lidu. Nachází se ve druhém patře budovy Obecního úřadu Rusava.