🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Dixova brusírna dřeva v Temném Dole

Chátrající bývalá Dixova brusírna v Temném Dole v Krkonoších mnoho let chátrala. Nyní se stává středem zájmu turistů, nový majitel budově vdechl nový život. Nyní se jedná pouze o příležitostné dny otevřených dveří, v plánu je velká rekonstrukce.

Streetpark ve Žďáru nad Sázavou

Sportoviště pro alternativní sportovní disciplýny, skate, parkour, streetball, break dance, pumptrack bylo nově postaveno ve Žďáru nad Sázavou. Stojí na místě, kudy dříve tekla Sázava a pak byla lokalita zavezena při stavbě sídliště Libušín.

Ondrášovka - minerální voda z Nízkého Jeseníku

Minerální voda Ondrášovka pramení v malé obci Ondrášov, v podhůří Nízkého Jeseníku. Ondrášovka je známá od 13. století. Původně zde byly lázně, které po válce zanikly.

Orloj Hojsova Stráž - první orloj na Šumavě

První šumavský orloj se nachází v centru rekreačního střediska Hojsova Stráž na Železnorudsku, v jedné z nejmalebnějších obcí Šumavy. Orloj bude zprovozněn v listopadu 2017.

Galerie Malostranská beseda

Galerie Malostranská beseda se nachází ve zrekonstruovaném renesančním podkroví.

Televizní studio Praha - Kavčí hory

Televizní studio na Kavčích horách bylo uvedeno do provozu v roce 1970, poté docházelo k postupnému rozšiřování budov. Toto rozšiřování výrobních a technických kapacit umožnilo zvětšovat rozsah vysílání. Televizní studio Kavčí hory si můžete prohlédnout v rámci exkurzí.

Galerie Zlatá husa

Galerie Zlatá husa spravuje jednu z největších soukromých sbírek umění v Čechách, která nejen pro svůj značný rozsah, ale i díky bohaté a otevřené struktuře patří k nejvýznamnějším kolekcím v zemi.

Televizní studio Brno

Brněnské televizní studio vzniklo v červnu 1961 jako čtvrté studio tehdejší Československé televize. Prvním vysílaným pořadem byl zábavný pořad Sedmikrásky nad Brnem. První vysílání probíhalo ze studia Typos.

Galerie Vyšehrad

Budova galerie je pozůstatkem středověké strážní věže, součásti středověkého opevnění. Stojí na skále nad tzv. Libušinou lázní. Podle představ obrozenců, z vrcholku této skály, bájná kněžna Libuše věštila slávu městu Praze.

Galerie Vrtbovské zahrady

Na svahu Petřína můžete navštívit jednu z nejkrásnějších a nejvýznamnějších barokních zahrad v Praze, Vrtbovskou zahradu.

Keltské hradiště Skřipel - Švédské šance

Jedná se o zachovalý čtyřúhelníkový valovým areál o rozměrech 125 × 105 metrů, s výškou valu 2,75 metru nad vnitřní plochou a zřetelným příkopem na vnější straně. Říká se mu také Švédské šance a nachází se mezi Skřiplí a Osovem.

Galerie a kavárna Velryba

Kavárna Velryba je restaurace s bohatým výběrem nejen vegetariánských jídel.

Pustý žleb v Moravském krasu

Jedná se o 7,5 km dlouhý krasový kaňon v Moravském krasu. Stěny kaňonu tvoří strmé vápencové skály s velkým množstvím jeskyní, žleb je bezvodý až na spodní část, kde vyvěrá říčka Punkva.

Institut umění - Divadelní ústav

Divadelní ústav je otevřené informační, vědecké, poradenské, vzdě­lávací, produkční a nakladatelské centrum pro oblast divadla.

Galerie Nová síň

Nová síň je renomovaná, krásná galerie v centru Prahy. Vyniká především svým dokonale rozptýleným denním světlem, střídmostí funkcionalistického prostoru a výhodnou polohou nedaleko Národního divadla.

Galerie kritiků v Paláci Adria

Galerie se nachází v centru Prahy na rohu Jungmannovy ulice v 1.patře paláce Adria, který je slavnou památkou rondokubistické architektury.

Maroldovo panoráma na Výstavišti Holešovice

Kruhový objekt v dolní části areálu Výstaviště skrývá pozoruhodné dílo českého malíře Luďka Marolda z let 1897–1898.

Filmové muzeum Milana Wolfa v Braníku

V muzeu pana Milana Wolfa v pražském Braníku nalezneme vše, co se týká prvopočátků i další historie kinematografie.

Muzeum Žebrák

Městské muzeum v Žebráku bylo založeno v roce 1925 a původně sídlilo v místnosti bývalého hostince v městské radnici.

Expozice Edvard VII. v anglikánském kostele v Mariánských Lázních

Anglikánský kostel je pozdním dílem londýnského architekta Williama Burgese, podle jehož plánů byl postaven zdejším stavitelem Friedrichem Zicklerem v roce 1879.

Vyhlídka Třeštibok

Pozoruhodné místo nad řekou Sázavou nedaleko Jílového u Prahy.

Mikšíkův statek v Trstěnicích

Mikšíkův statek č.p. 56 je jedním z největších statků v Trstěnici u Litomyšle. Od roku 2015 jej rekonstruuje rodina Kmoškova se Spolkem archaických nadšenců do podoby, kterou měl statek v 50. letech 20. století, kdy jej nuceně opustila rodina, která zde hospodařila.

Přírodní památka Černolické skály - první horolezecké skály v Čechách

Černolické "Čertovy" skály je skalní masív tvořený pevnými ordovickými křemeny, který se tyčí se nad obcí Černolice.

Skalní vyhlídka Hvíždinec u Dobřichovic

Nedaleko vrcholu Hvíždinec u Dobřichovic se nachází vyhlídka, z které je krásný pohled na okolní krajinu.

Boatago Praha - pronájem lodí s kapitánem

Pronajměte si rekreační loď s kapitánem v Praze a užijte si soukromou plavbu. Na loď si můžete vzít vlastní občerstvení nebo využít nabídky lodního baru. Po domluvě s kapitánem je možné vyzkoušet si řízení lodi.

Polabské muzeum - Vlastivědné muzeum Nymburk

Vlastivědné muzeum v Nymburce je nejstarším muzeem v hranicích nymburského okresu a vůbec jedním z nejstarších ve Středočeském kraji.

Mahouš - vesnická památková zóna

Mahouš je zajímavou vsí chráněnou jako vesnická památková zóna. Nejstarší dochovaná zmínka o obci pochází z roku 1300. Z doby založení se dochoval půdorys značně rozlehlé návsi.

Městské muzeum Sadská

Malé muzeum místního významu tvoří expozice Z historie Sadské.

Tyršův most v Děčíně

Tyršův most v Děčíně v roce 1933 nahradil Řetězový most císařovny Alžběty. V době otevření byl Tyršův most největší svého druhu v Československu. Jméno dostal po děčínském rodákovi Dr. M. Tyršovi.

Zbytky cínových dolů v Krušných horách

V okolí městečka Přebuz v Krušných horách na Karlovarsku najdete v lesích ukryté pozůstatky cínových dolů a zpracovatelských závodů z druhé světové války. Jde o volně přístupné opuštěné areály.

Expozice Historie kontaktních čoček v Národním technickém muzeu

Expozice mapuje historii kontaktních čoček a představuje světový přínos českého vědce Otto Wichterleho, který stál za vynálezem vhodného materiálu a způsobu výroby měkkých kontaktních čoček.

Univerzitní kavárna Družba v Plzni

Univerzitní kavárna Družba je otevřena pro veřejnost, ale poskytuje také zázemí pro nejrůznější přednášky, kulturní a studentské aktivity. Kavárna především plní roli prostoru pro vzájemné setkávání studentů, akademiků, umělců, aktivistů. Kavárnu najdete na rohu Sedláčkovy a Riegrovy ulice.

George Prime Burger v Praze

Nově otevřená restaurace je mladším sourozencem restaurace George Prime Steak, která je známa díky prvotřídním americkým steakům. V George Prime Burger ochutnáte ručně dělané burgery z nejlepších řezů hovězího masa.

Tipy na víkend: Oslaďte si život dezerty nebo vychutnejte exotickou kávu

První ryze říjnový víkend nabízí mnoho gastronomických akcí. Podzim je totiž bezesporu dobou, kdy je třeba chmurné a sychravé počasí vyrovnávat přísunem dobrot. Oslaďte si život na pražském festivalu sladkostí Dolce Vita, pořádně ho rozpalte na ostravském chilli festivalu nebo vyrazte na nějakou z akcí, které se konají v rámci brněnského Týdne kávy. Ten vrcholí kávovým víkendem.

Muzeum Svatopluka Čecha a Jarmily Novotné v Litni

Muzeum se nachází v nově vybudovaných prostorách památné fary u kostela sv. Petra a Pavla, kde jsou umístěny stálé expozice Jarmily Novotné a Svatopluka Čecha.

Svatá holčička na Malostranském hřbitově

Mimo hlavní trasy turistů se můžete v Praze podívat na Malostranský hřbitov. V hrobě označeném „Anna Degenová (1848 – 1851), dcera c. K. Strážmistra a nádenice“ leží holčička, do níž se podle legendy vtělil anděl. U děvčátka lidé nechávají papírky s přáními, která prý splní.

Muzeum venkova na hradě Červený Újezd

Hrad byl postavený v letech 2001-02 ve stylu rytířské tvrze. Jeho součástí je Muzeum českého venkova s expozicí dokumentující venkovský život od 17. do 20. století.

MOOo Downtown - luxusní apartmány v centru Prahy

Apartmány jsou určeny pro milovníky města, designové nadšence a ty, kteří holdují­ klidné atmosféře v centru rušné Prahy. V apartmánech se luxusní­ urbanistický design potkal s atmosférou venkova.

Obecní muzeum Skoronice - expozice Jízdy králů

Budova obecního muzea je ukázkou původní venkovské zástavby na Slovácku a její současný stav kopíruje dispozici a vnitřní členění domu z roku 1903. Stavení bylo v roce 2013 rekonstruováno a v původních světnicích byly instalovány dvě expozice.

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte den zvířat, vyrazte na dýňové slavnosti

Na sobotu připadá Mezinárodní den zvířat a v mnoha zoologických zahradách se u této příležitosti konají akce. Zúčastnit se jich můžete třeba v Praze, Brně nebo Hluboké nad Vltavou. S podzimem se do popředí dostávají také dýně, na jejichž slavnosti můžete rovněž vyrazit hned na několik míst. Nechybí ale ani tvořivé dílny či drakiáda.

Lanová dráha Horní Mísečky - Medvědín

Od zimní sezony 2017/2018 se lyžaři poprvé svezou na čtyřsedačkové lanovce z Horních Míseček na Medvědín. Lanovka nahrazuje současný stávající vlek, vznikla opravou starší lanovky přesunuté ze Svatého Petra.

Křížův mlýn s pilou v Lidmaňce

Ve třetím čtvrtletí roku 2017 byl Křížův mlýn s pilou v Lidmaňce č. P. 28 v okrese Pelhřimov prohlášen za kulturní památku. Mlýn představujezajímavý příklad drobného venkovského vodního mlýna s pilou na slabším vodním toku.

Muzeum modelové železnice Křetín

Železniční modelové kolejiště umístěné v podkroví rodinného domku, které představuje jednokolejnou hlavní trať překonávající rozvodí mezi dvěma dominantními toky – Čeřankou a Málou a spojuje dva významné železniční uzly – Chudín a Malešov a místní tratě v podhorské krajině.

Dětské hřiště s herními prvky Olbrama Zoubka

V pražské Stromovce si mohou děti pohrát na zrekonstruovaném dětském hřišti s herními prvky ze 60. let, jejímiž autory je umělecká dvojice Eva Kmentová a Olbram Zoubek. Sám autor rekonstrukci přihlížel.

Vlastivědné muzeum Švábenice

Obecní vlastivědné muzeum se nalézá asi 100 metrů od kostela sv. Michala v budově staré školy z roku 1838. Je zde uspořádána stálá expozice památek po švábenických předcích.

Muzeum lidových kapel v Lesonicích

Místním obyvatelům se podařilo nashromáždit více než 30 starých hudebních nástrojů od potomků slavné lesonické dechovky Kosmáci, která byla známá i v širokém okolí. Muzeum je umístěno v jedné z místností místního zámku.

JumpArena Zličín Praha

Obrovský prostor plný atrakcí ke skákání a jumpingu najdete v Praze na Zličíně. Skákat zde mohou děti i dospělí. Nejde jen o klasické trampolíny, ale skákání zde vás určitě bude bavit.

ColorWood

Je Při adrenalinové jízdě na čtyřkolce nebo při paintballu vás čeká nevšední zážitek, který zcela jistě jinde nezažijete. Vyzkoušíte si vše, co čtyřkolka pod vaším vedením dokáže a právě to je ten podstatný rozdíl oproti jízdě na poli.

5. 10. 2017, 7:26 · Kudy z nudy · Česká Republika · Tipy na výlety · ColorWood

Arthouse Hejtmánek - galerie a aukční dům

Bubenečský Arthouse - překrásná vila ze 17. století manželů Tomáše a Marie Hejtmánkových - v současnosti slouží jako aukční dům a galerie. Vila se návštěvníkům otevírá pouze při příležitosti výstav nebo pravidelně pořádaných aukcí a je důstojným domovem pro umění, starožitnosti a design.

Nikon Photo Gallery v Praze

Jedná se o výstavní uměleckou galerii, kde jsou prezentovány nejrůznější výstavy fotografií. Prostory slouží také k organizování besed s renomovanými fotografy, na české i mezinárodní úrovni, a k fotografickým workshopům.