🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Přehrada Malé Sedlo Petřvald u Nového Jičína

Na umělé vodní nádrži "Malé Sedlo" v Petřvaldě u Nového Jičína je provozován hlavně sportovní rybolov.

Zaniklá obec Zhůří na Šumavě

Vesničku dnes připomíná už jen kaplička a pomník, kolem jsou romantické pláně a louky s osamocenými stromy. Obec stála na trase Zlaté stezky z Kašperských Hor do Pasova. Obci se stal osudným poválečný odsun sudetských Němců.

Mini Heroes - sportovní akademi pro minihrdiny

Sportovní akademie představuje lekce pro děti od 10 měsíců do 6 let. Investice do zdraví vašich dětí je to nejlepší, co jim můžete dát.

Namastery - místo pro jógu a zážitky

Designové prostory pro netradiční cvičení jógy nadchnou každého milovníka netradičních a zajímavých míst. Studio pro cvičení jógy je místem nejen pro jógovou praxi, ale také pro nespoutané zážitky.

Jógovna - místo s příběhem

Jógovna je kreativním místem, kde se potkávají lidé, nápady a vize. Je místem různého přístupu osobitých lektorů a zároveň neotřelých nápadů převážně českých designerů a kreativců.

Rodinná hrobka Daubků v Litni

Hrobka rodiny Daubkovy v lesíku na východním okraji obce Liten je dílem architekta Antonína Wiehla z roku 1888.

Naučná stezka Liteň

Naučná stezka Liteň byla instalována v roce 2013 Atelierem Svatopluk, obecně prospěšnou společností, jejímž zakladatelem je městys Liteň.

Vyhlídka a přírodní rezervace Zvolská homole

Skalnatý vrch Homole s přírodní rezervací Zvolská homole tvoří pravý břeh Vltavy na území Zvole nad Vraným nad Vltavou.

Přírodní rezervace Kulivá hora

Jižní hranici nevýrazného protáhlého hřbetu z vápenců a břidlic tvoří údolí potoka Švarcava u Třebotova.

Stálá expozice minerálů a fosílií Václava Stoupala ve Vískách

Bezmála 2 000 exponátů ze všech koutů světa vybral ze své sbírky Václav Stoupal do stálé expozice minerálů ve Vískách.

Pamětní síň básníků Františka Halase a Klementa Bochořáka v Kunštátě

Pamětní síň básníků Františka Halase a Klementa Bochořáka - stálou expozici najdete v prostorách Městského informačního centra Kunštát.

Muzeum sklářství v Úsobrně

S historií obce a vývojem místního sklářství se můžete seznámit v malém muzeu, které je na obecním úřadě.

Muzeum tradičního bydlení a perleťářství v Senetářově

Muzeum tradičního bydlení a perleťářství je příkladem typické hospodářské usedlosti střední Moravy s hákovou (dvoubokou) formou dvora, postavený z nepálených cihel s valbovou střechou krytou došky.

Galerie Umakart v Brně

Galerie Umakart je nezávislou studentskou platformou orientující se zejména na prezentaci tvorby nastupujících autorů.

Muzeum výpočetní techniky v Brně

Muzeum výpočetní techniky nabízí netradiční retro expozici výpočetní techniky pocházející převážně z dob normalizačního Československa.

Muzeum obce Dambořice

Jedním ze záměrů kulturní a vlastivědné společnosti Kunstát se sídlem v Dambořicích je vybudování obecního muzea - památníku obce Dambořice na předešlé generace.

Muzeum olomučanské keramiky

Olomučanská keramika se vyráběla přímo v obci Olomučany ve druhé polovině 19. století a počátkem století 20. Ve své době byla vyhledávaným užitkovým i okrasným zbožím.

Galerie Rojetín

Jedná se o autorskou výstavní galerii výtvarnice Martiny Fialové. Galerie nabízí k zhlédnutí obrazy, vypalovaná skla a mozaiky.

Galerie Monomach Veveří

Galerie Monomach je určena hlavně pro prezentaci současných mladých umělců.

Muzeum Starý kvartýr v Lužicích

Muzeum tradic, historie i šikovnosti našich předků i současných obyvatel Lužic na Hodonínsku.

Galerie Doma v Kyjově

Galerie vznikla v roce 1991 jako jedna z prvních soukromých galerií za pomoci Města Kyjova a Domu kultury.

Galerie Dolmen Ostrožská Nová Ves

Aukční síň a prodejní galerie nabízí obrazy, grafiky, sochy a knihy.

Středověký hrad Kost nešetří legendami i fakty

Hrad je sice starý stejně jako Karlštejn, ale oproti němu si až do dnešní doby mnohem více zachoval svůj gotický vzhled, který obecně známějšímu objektu nad Berounkou vzaly stavební úpravy. Kost je po staletí prakticky taková, jako před dobrými pěti sty lety. A pověstmi opravdu oplývá mnohými.

Kam o víkendu s dětmi: Poznejte podzim na vesnici, staňte se archeology

O tom, že je podzim v plném proudu svědčí i akce, které se konají. Spousta z nich se nese ve znamení dýní, které si můžete vyřezat a ozdobit. Pokud chcete vyrazit na něco tradičnějšího, navštivte skanzen v Zubrnicích, kde se dozvíte, jak trávili podzim naši předci. Podobně akční program na vás čeká v Archeoparku Všestary, kde se můžete proměnit v archeology.

Moravské Toskánsko - nejfotogeničtější krajina Česka

Dlouhé pásy hnědých či zelených polí se táhnou až k obzoru a jakoby nekončí. Malebně zvlněnou krajinu jižní Moravy jen sem tam doplňuje osamělý strom, remízek nebo bílá kaplička. Fotografové nazývají krajinu v okolí Kyjova Moravským Toskánskem.

Rodný dům Jana Herbena v Brumovicích

V Brumovicích se 7. května 1857 narodil publicista a spisovatel dr. Jan Herben, souputník T. G. Masaryka.

Blatnické muzeum

Obecní muzeum v Blatnici pod Svatým Antonínkem zahájilo provoz v roce 2006 a po přestávce, kdy bylo uzavřeno kvůli stavebním úpravám, je od začátku května 2016 opět otevřeno.

Správní budova bývalé firmy Ježek v Blansku

Objekt Ježkovy továrny získal svou současnou podobu v letech 1910 – 1911.

Studentská Hybernská - studentský dům s kavárnou

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy získala do správy deset let prázdný dům v Hybernské 4. Jde o první studentský dům v České republice, kde mají zázemí studentské spolky a organizace nejen z Univerzity Karlovy. V současné době je zde studentská kavárna.

Muzeum mlynářství - Průžkův mlýn ve Strážnici

Jedna z nejstarších dochovaných staveb Strážnice, o které se píše již v roce 1543.

Kavárna Pod pavlačí - Knorův statek v Dolních Chabrech

Jednopatrový dům barokního statku z druhé poloviny 18. století s novodobými úpravami se nachází v Dolních Chabrech. Obytné stavení a špejchar spojuje vstupní brána s členitým nástavcem, doplněným volutami a dvě postranní branky. V současné době se zde nachází kavárna Pod pavlačí.

Vápenné pece Lažánky

Na severním okraji obce Lažánky, v její bezprostřední blízkosti, se nachází významný krajinný prvek U staré vápenky (vápenka v Chrástkách - Havilkova).

Dyjsko - Mlýnský náhon v Krhovicích

Dyjsko - Mlýnský náhon, umělý kanál, je technická památka, známá také jako Mlýnská strouha, Krhovicko–jaroslavický náhon.

Památník Jana Ámose Komenského v Žeravicích

V Žeravicích již kolem roku 1538 sídlili čeští bratři, z nichž řada sem přišla z Čech.

Tipy na víkend: Na Husobraní, festival kávy nebo burčáku

Třetí říjnový víkend má přát počasí. Byla by proto škoda sedět doma. Pokud netoužíte po aktivním programu, navštivte některý z gastronomických festivalů. V Praze to může být třeba Husobraní nebo Prague Coffee Festival. Nechybí ani slavnosti vína či burčáku. Pokud chcete poněkud aktivnější program, nasedněte na kolo a uzavřete cyklistickou sezónu v Nymburku.

Ptačí oblast Rožďalovické rybníky

Mezi nejznámější rybníky patří Zrcadlo u Mlýnce, Pilský rybník u Brodku, Nový rybník u Hasiny a Bučický rybník přímo u Rožďalovic. Rybníky patří do patří do chráněné Ptačí oblasti Rožďalovické rybníky.

Kaple Panny Marie Bolestné u hradu Kámen

Kaple byla postavena roku 1667 jako hrobka rodu Malovců, tehdejších majitelů hradu Kámen. V blízké době proběhne rekonstrukce kaple, která se pak stane součástí prohlídkového okruhu hradu.

Socha plačícího kašpárka v Kolodějích nad Lužnicí

Socha plačícího kašpárka stojí v Kolodějích u Týna nad Vltavou u zatáčky u mostu. Původně socha stála v areálu kolodějského zámku. Socha připomíná loutkáře Matěje Kopeckého.

Městský park Michalov v Přerově

Park byl založen v roce 1904 přeměnou bývalého lesa, podle plánů významného zahradního architekta Františka Thomayera. Jde o nejstarší a nejrozlehlejší okrasný sad města Přerova. V roce 2017 prošel velkou revitalizací.

Hostinec Rekovice s ubytováním v Trojanovicích

V restauraci na vás čeká jednoduchý a elegantní styl, hořící krb a průhled do kuchyně pod pokličku šéfkuchaře. Hlavním motivem rekonstrukce budovy bylo propojení vnitřku s vnějškem.

Ořešák v zámeckém parku v Kvasicích

V památkově chráněném zámeckém parku v obci Kvasice na Kroměřížsku roste zhruba 230 let starý ořešák. Zvažuje se také vybudování repliky kapličky v jeho blízkosti, která u něj kdysi stávala. Strom získal ocenění Strom roku 2017.

Lávky u Vrbického jezera

Díky dvěma novým lávkám byl zpřístupněn pravý břeh Odry mezi Vrbickým jezerem a Antošovickou lávkou. Lávky jsou výsledkem česko-polskému projektu s názvem Odra a Olše blíže turistům i obyvatelům pohraničí a byly zpřístupněny 14. října 2017.

Vojenský dvorek v Terezíně

Malé hospodářství nacházející se přímo v pevnosti Terezín.

Zřícenina hradu Rýsov

Skromné pozůstatky nevelkého skalního hradu Rýsova z doby kolem poloviny 13. století, který se připomíná roku 1517 již jako pustý.

Zřícenina hradu Kuchlov

Zřícenina hrádku Kuchlov se nachází nad soutokem říčky Malá Haná a potoka Rakovec nedaleko vodní nádrže Opatovice.

Zřícenina Víckov v Drahoníně

Nevelká zřícenina gotického hradu, státem chráněná kulturní památka, která stojí na ostrohu na pravém břehu řeky Loučky.

Zámeček Hanspaulka

Podle zámečku byla pojmenována celá pražská čtvrť. Barokně - rokokový letní zámeček s výhledem na Prahu byl postaven Janem Paulem Hippmannem v roce 1773.

Zámek Veleslavín v Praze

Novobarokní budova byla postavena v první polovině 18. století podle návrhu Kiliána Ignáce Dienzenhofera. V roce 1910 zde bylo zřízeno plicní sanatorium. V roce 1912 byl zámek rozšířen o krátká postranní křídla.

Zámeček Jabloňka v Troji

Stavba z konce 18. století na obdélném půdorysu je situovaná do svahu. Zámeček, malebně umístěný na vysoké skále nad Vltavou, vytváří prvořadou dominantu severovýchodní části Prahy. Objekt se od svého vzniku nazýval pouze „Zámeček“, teprve zhruba během 70. let 20. století se vžil název „Jablůňka“.

Skalní obydlí Barušky u hradu Kost

Opuštěný skalní byt Barušky naleznete pár kroků od hradu Kost. V roce 1908 se jednalo o malebné skalní obydlí. V současnosti připomíná skalní dutina spíš jeskyni než trvale obydlitelnou prostoru.