🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se na Divoký západ nebo do středověku

O posledním červnovém víkendu se můžete vydat na dobrodružnou cestu časem. A je jen na vás, jaké období zvolíte. Pokud zavítáte do Plzně, přenesete se do období Divokého západu, v Kutné Hoře zase mezi rytíře do středověku, zatímco zámek Fryštát ožije bujarým veselím první republiky. Všude jsou nachystány nejrůznější dobové aktivity, které dané období lépe představí.

Nová Stezka korunami stromů v Krkonoších zavede návštěvníky i pod zem

První prázdninovou neděli se na hranici Krkonošského národního parku v Janských lázní otevře nová Stezka korunami stromů. Je příbuznou oblíbené stezky na Lipně nebo dalších, které se nacházejí třeba v Německu. Nejnovější atrakce je ovšem unikátní mimo jiné i v tom, že se návštěvníci budou moci podívat i do jeskyně a spatřit kořeny majestátních krkonošských jehličnanů.

Adventure Golf v Trojanovicích

Adventure Golfu se nachází v hloubi Beskyd, na hotelu Troyer pod Pustevnami. Profesionálně navržené minigolfové hřiště má 18 jamek a každá z nich je výjimečná. Adventure Golf je sport pro všechny věkové skupiny (děti od 3 let), který není náročný na fyzickou kondici.

SapaTrip - zažij magickou atmosféru Dálného východu

Pojďte s námi okusit naprosto odlišný svět. Poznejte tajuplná zákoutí pražské tržnice Sapa, často označované za malý Vietnam a setkejte se s místními Vietnamci, kteří si zde zachovávají kus své rodné země.

Jeskyně Horizont v lomu Velká Dohoda

Vybaveni helmou a světlem, máte možnost se podívat do horizontální říční chodby, dlouhé necelých 100 metrů. Jeskyně nedaleko Holštejna byla objevena pracovníky kamenolomu Velká Dohoda po odstřelu v roce 1953, prozkoumána, zaměřena a dalším odstřelem znepřístupněna na dalších téměř padesát let.

Tipy na víkend: Zchlaďte se zmrzlinou nebo se osvěžte na pivním festivalu

Začalo kalendářní léto a nasvědčují tomu i teploty. Extra náročný program proto nepřichází v úvahu, chce to něco studeného. V Praze se například uskuteční další ročník oblíbeného Ice Cream Festivalu, na kterém se mohou návštěvníci zchladit zmrzlinou. Pokud dáváte přednost spíše zlatavému moku, na pivní slavnosti můžete vyrazit třeba do Plzně nebo na Křivoklát.

Muzeum bičů v Janovicích u Rýmařova

Ve westernovém areálu v Janovicích u Rýmařova si můžete prohlédnout unikátní Muzeum bičů. Uvidíte zde exponáty z celého světa a z nejrůznějších materiálů. Jsou tu biče biče americké, australské, japonské, maďarské, slovenské, české i kozácké.

Stezka osobností v Trojské botanické zahradě

V Botanické zahradě hlavního města Prahy je unikátní stezka, kterou tvoří téměř osmdesát vzácných rostlin a dřevin, které od roku 2009 v zahradě v rámci projektu Kořeny osobností vysazují významní představitelé českého, ale také zahraničního kulturního, sportovního, vědeckého či politického života.

Společná vstupenka do muzeí a galerií v kraji Vysočina

Společná vstupenka muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina umožňuje opakovaně zavítat do jednoho kulturního zařízení, navštívit postupně všechny nebo vybrané zapojené instituce do vyčerpání dvanácti vstupů. Vstupenka je navíc přenosná.

Terárium Modrá – džungle na dosah

Nejobsáhlejší terarijní expozici v České republice, najdete v Modré, kde ke více než stovka exotických zvířat. Na vlastní oči uvidíte obrovskou Anakondu, největší Krajty, nádherné pestré Hroznýše, dospělého Kajmana, zástupce nejjedovatějších hadů naší planety, nádherné ještěry a želvy nebo pavouky.

Vinařství Václav

Staňte se součástí moderního uměleckého díla a vychutnejte si jižní Moravu v její plné kráse.

Muzeum Panenek Smržovka

Nově otevřené muzeum panenek vám představí všechny skvosty, bez nichž si malé děti neumí život ani představit.

Lom Starý Klíčov u Mrákova

Přijďte se podívat do zatopeného kamenolomu, který dnes slouží ke koupání a potápění. Voda je nádherně čistá, pláže jsou travnaté i písčité. V areálu je možnost občerstvení. Nejen děti budou nadšené z pozorovací podvodní kabiny, odkud mohou pozorovat život ve vodě.

Muzeum Jaroslava Foglara v Ledči nad Sázavou

Muzeum Jaroslava Foglara je prvním muzeem věnovaným našemu významnému českému spisovateli, který pozitivně ovlivnil mnoho generací. Jedná se o stálé muzeum vzniklé k výročí 110 let od narození pana Jaroslava Foglara.

Mašovický lom u Znojma

Tam, kde se dříve těžil kámen na štěrk je dnes oblíbené koupací místo nejen místních obyvatel. Lom u obce Mašovice na Znojemsku přitahuje milovníky přírodního koupání svou průzračnou vodou, která příjemně osvěží.

Kurovický lom u Kroměříže

Přírodní památka Kurovický lom se nachází 1,5 km jižně od obce Kurovice, západně od vrchu Křemenná (315 m n. M.), na pomezí Hornomoravského úvalu a Hostýnských vrchů. Za horkých letních dnů si zde užijete nádherné koupání.

Třeboň byla hlavním městem Rožmberků, odkaz Petra Voka turisté obdivují dodnes

Jihočeská Třeboň si podmaňuje své návštěvníky neopakovatelným kouzlem vzácně dochovaného historického centra, lázeňské hosty pohodovou atmosférou. Každou letní sezónu přijíždějí tisíce cyklistů za upravenými stezkami vedoucími k půvabným cílům v okolí, na podzim lákají výlovy třeboňských rybníků.

Rébus games - úniková hra v Kutné Hoře

Otestujte svůj důvtip a logické myšlení v spleti našich úkolů a pokuste se dát šach mat jednomu z největších géniů své doby.

Farmářské stezky v Krkonoších

Arniková, orchidejová, hořcová a smilková – to jsou názvy čtyř farmářských stezek vedoucích po krkonošských loukách. Jmenují se podle význačných lučních druhů, které cestou můžete vidět. Na místních farmách si také můžete zakoupit výrobky na tamních loukách vyprodukované.

Lesní tělocvična a Stezka mladého lesníka u Trhové Kamenice

Procházku lesem u Trhové Kamenice vám zpříjemní venkovní tělocvična. Lesy ČR zde vybudovaly kombinovanou sestavu, řetězový most, ručkovadlo, hrazdy a otočku z kulánů. Nedaleko tělocvičny se můžete projít po zajímavé Stezka mladého lesníka.

Hřiště Krakonošův palouček ve Špindlerově Mlýně

Dětské hřiště Krakonošův palouček se nachází v těsné blízkosti panoramatické restaurace Na Pláni, je ideální místem pro návštěvníky hor s dětmi.

Mobilheim kemp Rožnov pod Radhoštěm

Kemp mobilních domů v Rožnově pod Radhoštěm, leží nedaleko centra, tohoto lázeňského města, plného kultury a sportu. V malebné krajině kolem řeky Bečvy se nachází Valašské muzeum v přírodě, nedaleko jsou Pustevny a Radhošť.

Camping Oase Praha

Camping leží na jižním okraji Prahy, mezi obcemi Zatníky a Libeň. Kemp nabízí ubytování ve stanech, karavanech i v budově. Je vhodný pro rodiny s dětmi, sportovce, turisty, cyklisty a další milovníky kempování.

Skryté příběhy provedou zajímavými pražskými zákoutími

Ocitli jsme se na Folimance v roce 1973, kdy se intenzivně řeší, zda právě dokončený Nuselský most unese váhu těžkého sovětského metra, uvádí přítomné do děje Dalibor Naar, jeden z autorů nové mobilní aplikace Skryté příběhy. Stojí u krytu Folimanka, odkud má stavbu překlenující hluboké údolí jako na dlani. Aplikace, kterou v tu chvíli slavnostně spouští, vezme uživatele na zajímavá místa v metropoli, kde se v minulosti odehrály nevšední události.

Camping Bucek u Řevničova

Camping Bucek se nachází 30 km západně od Prahy, v malebné části středních Čech. Leží v přírodním parku Džbán na břehu Buckého rybníka, mezi městy Řevnice a Nové Strašecí. Nedaleko leží také Krušovice a Rakovník. Oblast je v těsné blízkosti CHKO Křivoklátsko.

Kemp Resort Dešná - prostor pro zábavu i odpočinek

Kemp nedaleko Zlína disponuje dostatkem prostoru pro pobyt ve stanech, karavanech i chatách. Dokáže se dokonale přizpůsobit potřebám a představám návštěvníků, ať už upřednostňují přírodnější formu noclehu (stany), vlastní zázemí (karavany) či komfort a odpovídající servis (chaty).

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Třeboni

V expozici záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Třeboni jsou umisťována jen ta zachráněná zvířata, která se již z důvodu nějakého trvalého hendikepu nemohou navrátit zpátky do přírody.

Pěkně zmlsaná šlechta, v Dačicích uvidíte, jak si užívala kafíčka a čokolády

Je to trochu paradox, historické moravské město Dačice leží dnes v Jihočeském kraji. Jako blízkou Telč nebo Jindřichův Hradec je založili páni z Růže. Na rozdíl od obou jmenovaných měst, hojně turisticky navštěvovaných, mají Dačice smůlu, že leží trochu stranou turistického zájmu.

Korunovační klenoty na klenotu jižních Čech, zámku Mitrowicz

Druhým rokem je otevřen půvabný zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí, nedaleko soutoku s Vltavou. Zanedbanou památku s velkým úsilím zrekonstruovala a zhodnotila společnost Mitrowicz a. S. Letos se jim podařil husarský kousek, v červnu a červenci vystavují repliky českých korunovačních klenotů.

Strašidelný dům v Olomouci

Adrenalinová zábava ve strašidelném domě s hororovým příběhem.

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte Den otců, vyrazte na pohádkové hrady

Na nadcházející neděli připadá Den otců. Tento svátek není sice tolik rozšířený, jako Den matek, ale i tak si pomalu získává popularitu. Na jeho oslavy můžete s ratolestmi vyrazit do Plzně nebo Brna, kde je připraven speciální program. Ve znamení pohádek se odehraje zase program na některých hradech, třeba na Točníku, kde návštěvníky potěší kejklíři a rytíři.

Sheraton Prague Charles Square Hotel

Sheraton Prague Charles Square Hotel se nachází na pomezí Starého a Nového Města pražského, v těsné blízkosti Karlova náměstí. V okolí hotelu naleznete populární a navštěvovaná muzea, galerie a divadla. Václavské náměstí je téměř za rohem a proslulý Karlův most je vzdálen jen 15 minut chůze.

Po stopách zbojníka Ondráše

Vydejte se po stopách zbojníka Ondráše na Lysou horu. Při tomto výstupu doprovází skupinu kromě průvodce také Lašský král se svým ozbrojeným doprovodem. Účastníci se cestou k vrcholu učí písničku, kterou pak využijí k vykoupení se při přepadení zbojníkem Ondrášem a jeho družinou.

Werichovka - Werichova vila na Kampě

Muzeum Kampa ve vile buduje muzeum věnované Osvobozenému divadlu a jeho čelním představitelům, tedy Jiřímu Voskovcovi a Janu Werichovi. Prostor by však měli dostat i další někdejší obyvatelé historické budovy – jazykovědec Josef Dobrovský nebo básník Vladimír Holan.

Tipy na víkend: Potěšte chuťové buňky na pikniku nebo vyrazte na kolo

Červen se přehoupl do druhé poloviny a víkend láká na nepřeberné množství akcí. Tentokrát si na své přijdou především milovníci jídla, kteří mohou vyrazit například na piknik v pražské Grébovce nebo na Bosch Fresh Festival v Pardubicích. Sportovní nadšenci vyrazí spíš na cyklistický maraton Valašskem nebo běžecký závod Slavkovským lesem a ti, kteří si chtějí pohyb jen užít, na Rainbow Run do Ústí nad Labem.

Netopýři na zřícenině hradu Cornštejn

Vysoko nad Vranovskou přehradou se tyčí pozůstatky pozoruhodného středověkého hradu. Koncem léta se sem slétají netopýři z širokého okolí, aby zde našli přechodný úkryt i partnery pro rozmnožování. Někteří z nich tu pak také přezimují.

Tenis Kraví hora

Tenisový komplex v areálu VUT na ulici Rybkova se skládá ze sedmi antukových a dvou betonových kurtů.

Příměstské tábory a program pro děti v Českých Budějovicích

Hledáte pro své děti zajímavý prázdninový program? Pro všechny děti z Českých Budějovic a okolí nabízíme příměstské tábory. O co se jedná? Je to moderní forma táboru bez přenocování – děti ráno přivedete a odpoledne opět vyzvednete.

Půjčovna paddleboardů na Vysočině

V kempu Pávov u Jihlavy si můžete tento nový sport pečující o vaši fyzičku a postavu vyzkoušet na 16 hektarovém Pávovském rybníce hned u kempu. V půjčovně paddleboardů máme k dispozici několik tzv. Stand up paddleboardů, které si můžete zapůjčit i na výlet nebo na dovolenou.

Zázračný pramen, kaple, hradiště, rozhledna - to vše náleží Svákovu

Lokalita Svákov u Soběslavi byla osídlena již v mladší době kamenné, kdy zde stávalo hradiště, podle legend pozdější původní město Soběslav. Během let zde přibyly další historické, kulturní a turistické zajímavosti. A nechybí samozřejmě pověst i pohádka.

Escape game Ústí nad Orlicí

Také do Ústí nad Orlicí dorazil fenomén Escape Games, v překladu únikových her.

Escape Král pašeráků

Escape games, geocaching, pořádný záhul na fyzickou a psychickou kondici, samostatnost a vlastní rozhodování, týmová práce a taky nějaká ta sranda. Prostě vše co potřebuje správný pašerák. Pokud si na to vše troufáte tak se s námi ponořte do staré legendy ze západních Krušných hor.

Prastará Holubyho chata dominuje Bílým Karpatům

Jedenáctý rok se Miro Martinček stará o nejvýznamnější horskou chatu na česko-slovenské hranici. Takzvaná Holubyho chata stojí těsně pod vrcholem nejvyšší karpatské hory Velké Javořiny (970 metrů nad mořem) už 97 let. Martinček ji po letech pustnutí probral k životu v roce 2006. Od té doby se stala opět vyhledávaným turistickým místem.

Dětský svět s mašinkou v Táboře

Přijďte se podívat na mašinky, které jezdí pohádkou - uvidíte prales s Mamutem Tulínkem, hodné duchy, Sněhové království nebo podivuhodný les s megakrysáky.

Krušnohorské doly Johannes a Mauritius jsou nejen evropskou raritou, v horku příjemně zchladí

Krušné hory jsou z české a saské strany provrtány stovkami kilometrů podzemních štol. Cín, stříbro, měď, olovo, železná ruda, smolinec, vizmut, je to dlouhý výčet kovů, které hory ukrývají. Část byla vytěžena v podmínkách nelidských, opravdu krušných. Němci jim říkají Erzgebirge - Rudohoří.

Camping Olšina u Lipna

Camping Olšina se nachází necelý kilometr od obce Černá v Pošumaví v jižních Čechách, v těsné blízkosti Lipenského jezera. Kemp disponuje vlastní pláží a je obklopen krásnou šumavskou přírodou.

Autokemp Brodský u Červeného Kostelce

Kemp Brodský se nachází uprostřed turisticky nejkrásnější a nejzajímavější oblasti České republiky mezi Babiččiným údolím, Červeným Kostelcem a Náchodem. Samotný kemp leží na břehu rybníka Brodský, který je obklopen březovým hájem, velkou travnatou pláží a má písčité, pozvolna klesající dno.

Podorlický skanzen Krňovice - ukázky dobových řemesel

V areálu jsou umístěny jak stavby lidové architektury přenesené z původních lokalit Královéhradecka a podhůří Orlických hor, tak i obnovené nedochované stavby. Nechybějí ukázky dobových řemesel, strojů a pracovních nástrojů potřebných k životu předešlých generací.

Tři bratři - Street Food Pop Up, Street Food Jam a Street Food Festival

I o prázdninách se budete moci při toulkách Prahou občerstvit kvalitním street foodem - pouličním jídlem...