🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Aplikační centrum Baulo - zdravý životní styl v Olomouci

Aplikační centrum Baluo při olomoucké FTK v Neředíně není žádné obyčejné sportovní centrum s halou a bazénem. Naopak jde o unikátní vědeckotechnický park zaměřený na podporu zdravého životního stylu, prevenci civilizačních onemocnění a na optimalizaci pohybové aktivity.

Wakeboarding a vodní lyžování v Hradci Králové

Cable Wake Park Hradec Králové nabízí skvělou adrenalinovou zábavu. Vyzkoušejte si vodní lyžování, wakeboarding. K dispozici vám budou tři vleky, ochotný personál, občerstvení a krásný areál. Využít můžete i trampolínu, slackline nebo paddleboarding.

Úchvatné skalní hřiby ve Slavném, a nejen tam

Zatímco se turisty nabité zájezdové autobusy i jednotlivá auta řítí zaplňovat skalní města Adršpachu, Teplic, málo již Ostaš nebo Skály, skalní útvary na Slavném jsou stranou většího zájmu. A je to dobře, přírodu si tu můžete vychutnat v klidu.

Proč se na hradu Rýzmberk zjevuje temný přízrak?

Hrad Rýzmberk na Domažlicku je opředen řadou pověstí. Podle jedné z nich jednou za rok vstává z hrobu dívka, která drží v ruce rudé jablko.

Mistr úniku Olomouc

Chystáte se na výlet do Olomouce a chcete si jej něčím okořenit? Nebo jste z Olomouce a najít něco, čím byste zahnali nudu je čím dál větší oříšek?

Sklárna Slavia v Novém Boru

Vydejte se poznat tajemství ruční výroby skla a vyzkoušejte si ze žhavé hmoty vyfouknout unikátní výrobek.

Na prohlídku památek v královském městě Slaný jeden den nestačí

Královské město Slaný je co do dochovaných architektonických památek mimořádně zajímavým a atraktivním městem. Jejich koncentrace je natolik velká, že jeden den k návštěvě zcela jistě nestačí.

Černé a stínové divadlo

V roce 2007 vzniklo divadlo HILT. Theodor Hoidekr jej založil po svých zkušenostech s černým divadlem před rokem 2007 jako tanečník a produkční v ČR i v zahraničí. Nyní uvádí své vlastní show nejen černého divadla, ale jako jediný soubor i stínového divadla v Praze.

Kostel v Horní Polici chtěl prý šlechtic vyhodit do vzduchu pomocí svící naplněných střelivem

Proč se traduje tato pověst, se neví, ale dvě obří svíce nikdy nezapálené stojí v presbytáři. Prý jsou naplněny střelným prachem. Poutní areál v Horní Polici u České Lípy je významným místem mariánského kultu, který se u nás v době baroka velmi rozšířil.

Kam o víkendu s dětmi: Přeneste se do středověku, vytvořte si šperky

Tento víkend potěší všechny, kteří mají rádi historické akce. Za rytíři a spanilými princeznami se můžete vydat hned na několik míst v naší zemi - do Slaného nebo na hrady Házmburk či Helfštýn. S dětmi se můžete také vypravit na pohádkovou cestu nebo si vytvořit nějaký šperk na jarmarku ve Volyni.

Tipy na víkend: Proběhněte se duhou, vyrazte na pivní slavnosti

Třetí květnový víkend nabízí široké spektrum akcí, které uspokojí milovníky jídla, piva i sportu. V Praze a Ostravě se konají dva barevné duhové závody, naplněné radostí z pohybu, do Litomyšle můžete vyrazit na velké gastronomické slavnosti k poctě Magdaleny Dobromily Rettigové a do Kostelce nad Černými lesy zase na slavnosti piva.

Úzkokolejka u Brna bude novým lákadlem pro turisty

Lokalita kousek od Brna s kdysi nejhlubší těžební jámou na černé uhlí ve střední Evropě bude mít novou turistickou atrakci. Nákladnou přestavbu bývalé železniční vlečky Rosických uhelných dolů z běžného evropského rozchodu kolejí na úzkokolejku dokončuje parta nadšenců pro drážní historii při Muzeu průmyslových železnic ve Zbýšově.

Den otevřených památek v Krnově zahájí turistickou sezónu

V sobotu 20. května se v Krnově otevřou veřejnosti všechny významné kostely, muzea a další historické objekty. Koná se totiž Den otevřených památek, který již tradičně zahajuje turistickou sezónu ve městě s 24 tisíci obyvateli.

Rozdělily ženské půtky zámky v Benešově nad Ploučnicí vedví?

Putovat severním Českým středohořím a nenavštívit zámky v Benešově nad Ploučnicí je téměř hřích. Zámků je tu pět, prohlídkové jsou Horní a Dolní. Postavit je nechali Salhausenové ze Saska, a zanechali tak jedinečnou renesanční památku. V neděli na nádvoří budou Májové trhy, takže bonus k prohlídce.

Zájem turistů o Vysočinu prudce vzrostl

Na Vysočině se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo přes 90 000 hostů, v meziročním srovnání tedy o téměř 22 procent více. Potěšitelné statistice pomohla podle organizace Vysočina Tourism příznivá zima.

Fitpark v Uhříněvsi

Fitpark v Uhříněvsi nabízí několik forem vyžití. Krom klasického cvičení a skupinových hodin pro muže a ženy si zde mohou zacvičit malé děti i děti starší, které zajímá parkour. Jako bonbónek nabízíme lezeckou boulderovou stěnu.

Podorlická pivní cyklostezka

Na nejdelší pivní stezce u nás poznáte pivovary v Rychnově nad Kněžnou, Dobrušce a Potštejně. Volit můžete jednotlivé trasy s různou náročností a degustaci místní piva spojit s vlastní prohlídkou pivovarů. Cestu si navíc zpříjemnit zastávkou v Letovisku Studánka.

Frýdek-Místek nabízí turistům nově průvodce v kostelích a výstup na vyhlídkovou věž

Krypta, která ukrývá ostatky poutníků z 18. století, dává zvláštní atmosféru Bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku. Chrám proto po nedávném otevření pro turisty nově získal také průvodce.

Lukovský kostel duchů přitahuje živé z celé planety

Poničený kostel sv. Jiří v Lukové na Manětínsku již dávno neposkytuje duchovní útěchu. Přesto je duchů plný. To k němu přitahuje pozornost návštěvníků celého světa. Již pět let v opuštěných lavicích sedí, a i pod kůrem postávají omšelé šedobílé sochy. Připomínají sudetské Němce, kteří tu dříve žili.

Winternitzova vila od Adolfa Loose na pražském Smíchově

Winternitzova vila slavného funkcionalistického architekta Adolfa Loose na Smíchově se otevírá veřejnosti jako galerie. Stavitelem vily byl právník Josef Winternitz, který si život v půvabném domě dlouho neužil. Spolu s dalšími členy rodiny za 2. světové války zahynul v koncentračním táboře.

Squash Sport - multifunkční sportovní centrum

Nabízíme tři profesionální squashové kurty. Stolní tenis ve dvou prostorných sálech, nebo na sq kurtu. Posilovnu. Skupinová cvičení (Yoga, TRX, Pilates, Alpinning, Siluet). Privátní saunu. Bar s výčepem.

Tichý turistický ráj, tajemná místa lapků i nezvyklé skalní útvary, to jsou Jizerskohorské bučiny

Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny je největším chráněným územím v Jizerských horách, patří k největším u nás. Rezervace byla vyhlášena v roce 1999, vznikla sloučením původních sedmi z roku 1960 (Špičák, Stržový vrch, Poledník, Štolpichy, Frýdlantské cimbuří, Paličník, Tišina).

Temně černé Ostrovské skály jsou téměř kapesním a málo známým skalním městem

Ostrovské a Volské skály jsou zapadlé, zastrčené, a to je dobře. Leží mezi hojně navštěvovanými Tiskými stěnami a Děčínským Sněžníkem, odbočku z hřebenovky můžete snadno minout. Což se většinou stává, málokdo ví, že na konci asfaltky klikatící se lesem najde nádherný koupací Ostrovský rybník.

Karlštejn byl po obléhání husity asi nejsmrdutějším hradem široko daleko

Hrad, kterým se nyní pyšníme jako jedním z nejznamenitějších v zemi, má v minulosti páchnoucí a potupnou událost. V bouřlivých husitských dobách byl v rukou příznivců císaře Zikmunda, úhlavního nepřítele kalicha. Pevnost oblehla v roce 1422 vojska pražanů a pomohla si smrdutou biologickou zbraní.

Koloběžky: půjčovna koloběžek Velké Karlovice – Vsetín

Užijte si jednodenní sjezd na koloběžkách po cyklostezce panoramatickým údolím řeky Bečvy z Velkých Karlovic do Vsetína. Koloběžky i s přilbami dopravíme na místo, které si sami určíte. Jízda je ukončena na začátku Vsetína ve sportovním areálu Ohrada – 10 min chůze od vlakového nádraží.

Lázně Luhačovice uzavřely pramen Ottovka

Krátce před slavnostním otevíráním pramenů a zahájením hlavní lázeňské sezóny o příštím víkendu museli v největších moravských lázních Luhačovicích uzavřít jeden ze známých pramenů –Ottovku. Ve středu to potvrdil výkonný ředitel a. S. Lázně Luhačovice Jiří Dědek.

Exit Door - únikové hry v Ostravě

Chcete zažít 60 minut té nejnapínavější zábavy a adrenalinu? Naše únikové hry vám to umožní! Budete ze svým týmem řešit důmyslné hádanky a rébusy, překonávat elektronická zařízení, závodit s časem i svým důvtipem.

Climball - interaktivní hra na horolezecké stěně

Přijďte si vyzkoušet první a jedinou interaktivní hru v ČR na horolezecké stěně – Climball, která kloubí legendární hru pong, hokej, pinball a lezení po horolezecké stěně.

Pivovar Stěbořice

V areálu bývalého pivovaru z roku 1745 nabízíme příjemné strávení volného času ve stylové restauraci a na zahrádce. Jako jediní vám v naší kuchyni připravíme kulinářské speciality z hovězího masa z našeho chovu. Pro výletníky mme ubytování v útulném penzionu nacházejícím se na okraji lesa.

Adrenalinový areál na Faji v Bohumíně

V areálu naleznete skatepark (který je jeho hlavní dominantou), bikrosovou dráhu nebo překážky pro cyklotrial. Nabízí vyžití také pro skateboarding, BMX kola, in-line brusle a koloběžky.

Církev otevřela turistům 28 chrámů v Moravskoslezském kraji

Osmadvacet kostelů zpřístupní pro turisty v rámci projektu Otevřené chrámy 2017 ostravsko-opavská diecéze s Moravskoslezským krajem. Bezplatnou prohlídku chrámů budou moci lidé od května do konce října absolvovat s průvodcem.

Šluknovský zámek zničil požár, po letech chátrání je z něj magnet regionu

Mohutný požár 2. dubna 1986 téměř zničil šluknovský zámek. Renesanční památka byla na odpis, naštěstí převážná část mobiliáře se nacházela mimo objekt. Dlouho chátral, peníze na záchranu záhy došly, poté začaly opravy a v roce 2007 byl zámek znovu otevřen. Nyní je chloubou nejen města.

Kam o víkendu s dětmi: Pochutnejte si na sladkostech, vyrazte na projížďku párou

Druhý z květnových prodloužených víkendů láká na skutečně rozmanité akce. Pokud budete chtít ukojit touhu po sladkém, vyrazte s dětmi do Kutné Hory na cukrářské slavnosti. V Jindřichově Hradci se naopak zabaví ti, kteří mají rádi parní vlaky. Vyrazit můžete také na různé workshopy, kde mohou děti vyrobit dárečky ke Dni matek. V neposlední řadě můžete zblízka poznat nejrůznější historická řemesla.

Tipy na víkend: Vyrazte na cyklotoulky nebo na gastronomické festivaly

Jaro bezesporu přeje kromě venkovních aktivit také nejrůznějším gastronomickým akcím. Za nimi můžete vyrazit do Prahy, Dobříše, Českých Budějovic nebo Karlových Varů. Pokud se chcete v tom jídelním shonu také protáhnout a dopřát svému tělu pohyb, můžete se vydat na první ročník Tour de Slovácko, akce, která spojuje cykloturistiku s jídlem.

Parní vlak Osoblažka vyrazí na první letošní jízdu pro turisty i milovníky železnic

Historický parní vlak Osoblažka v pondělí 8. května uskuteční svou letošní první jízdu. Dráha s atypickým rozchodem 760 milimetrů je v Jeseníkách v provozu od roku 1898.

Muzeum obilnářství Skočice

Expozice představuje řadu nástrojů, které pomáhaly v procesu pěstování obilí - od přípravy půdy, setí, až po sklizeň.

The Granary Restaurant

Restaurant The Granary je součástí hotelového zařízení v zámeckém areálu Ctěnice. Podáváme snídaně, obědy i večeře. Navštívit nás však můžete, i když máte chuť na kávu či dezert.

Bečov má další poklad – po relikviáři svatého Maura a archivu vín diamantový diadém

Bečov na Teplou je zámek plný překvapení, málokterý kastelán se může pyšnit tolika cennými artefakty jako Tomáš Wizovský. K nálezu relikviáře svatého Maura a archívu vín a koňaků se přidal diamantový diadém rodu Beaufort-Spontin (rod zde sídlil do konce druhé světové války).

Rozhlednu na Děčínském Sněžníku chtěli kvůli havarijnímu stavu strhnout

Jedné z našich nejhezčích rozhleden hrozilo před pár desítkami let stržení. Byla ve velmi špatném stavu, restauraci u její paty zničili vandalové. Největší tuzemská stolová hora Děčínský Sněžník by přišla o dominantu, návštěvníci o úžasné výhledové místo. Naštěstí se tak nestalo, tak vzhůru na vrchol.

Ve Znojmě mají nové pivovarské muzeum

Areál nejbližšího okolí historického znojemského hradu má novou atrakci. Město zde za víc než pět miliónů vybudovalo expozici znojemského pivovarnictví. Nachází se ve varně bývalého pivovaru Hostan, který ukončil svou činnost v roce 2009. Pro návštěvníky je expozice otevřená od soboty.

Bojiště Bílá hora – památník porážky českých stavů

Památné místo na Bílé hoře v Praze 6 připomíná neslavnou bitvu, která se zde odehrála 8. 11. 1620. Katolické armády porazily vojska českých stavů, hájící reformní náboženství a kulturu. V následujících letech byla česká politika zcela podřízena habsburské nadvládě, a to na 298 let.

Nuselský most – most, kterým jezdí metro

Železobetonový most spojující Nové Město s Nuslemi je dlouhý 485 metrů a široký 26,5 metru. Podpírají ho čtyři pilíře, které v průměru ční více než 40 metrů nad údolím. Výška tubusu pro metro činí 6,5 metru, přičemž tloušťka stěn dosahuje od 30 do 110 centimetrů. Po povrchu vede šestiproudá silnice.

Masarykovo nádraží v Praze

Masarykovo nádraží je jedno z posledních neprůjezdných pražských železničních nádraží. Jeho historie sahá až do poloviny 19. století, nádražní objekty jsou architektonickým unikátem a ačkoliv se uvažovalo o jeho zrušení, dnes slouží k přepravě na významných železničních tratích v České republice.

Sousoší Oběti komunismu na Újezdě

Svérázné sousoší, které určitě nepřehlédnete, stojí na Újezdě pod vrcholem Petřína, na konci Vítězné ulice, která pokračuje k mostu Legií. Pomník představuje zužující se schodiště, v jehož horní částí kráčí sedm nahých mužských, postupně chátrajících, postav.

Muzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň

Muzeum je rozděleno do expozic zaměřených na jednotlivé okruhy zemědělské techniky a strojů a poskytuje možnost seznámit se chronologií rozvoje zemědělské techniky a s jejím dopadem na způsob obhospodařování zemědělské půdy a způsob života na venkově.

Zámek Ratměřice

Ratměřický zámek se po dlouhé době dočkal nákladných oprav. Zájemci se mohou vypravit na vycházky po krásném areálu zámku s přilehlým parkem. V průběhu května 2017 bude zpřístupněna restaurace s hotelem.

Kostel Narození Panny Marie Orlová

Jedná se o novogotickou stavbu dostavěnou v počátku 20. století, k níž patří soubor soch se schodištěm, ohradní zdi a přilehlý areál zámeckého parku. Kostel je velmi hodnotná trojlodní monumentální stavba s presbytářem z roku 1466, jejíž novogotická úprava je slohově nejčistší v ČR.

Železná panna v lese u Rožmitálu pod Třemšínem

Litinová socha Panny Marie, zvané Železná panna, se nachází ukryta v lese u Rožmitálu pod Třemšínem v jihovýchodních Brdech. Váže se k ní příběh mladého hraběte, který zde byl nešťastnou náhodou při lovu postřelen.

Náměstí v Oseku - secesní lékárna i barokní domy

Klášterní náměstí v Oseku je tvořeno rozšířeným uličním prostorem, který poněkud zaniká vedle dominantního souboru staveb kláštera, ale přesto jsou zde soustředěny pozoruhodné památky. Mezi nejhodnotnější z nich patří barokní domy či secesní dům, kde původně bývala lékárna.

Porcelánová zastávka v Nové Roli - Návštěvnické centrum Thunu

V prostorách porcelánky Thun 1794 a.s. V Nové Roli byla otevřena tzv. Porcelánová zastávka - vstupní brána stávajícího Návštěvnického centra. Jedná se o expozici, kde se seznámíte se současnou produkcí porcelánky od samotné těžby kaolinu přes jednotlivé výrobní postupy, až po finální výrobky.