🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Noc kostelů zpestří i ponton František

V pátek proběhne již 9. ročník Noci kostelů. „Jen v Praze a Středočeském kraji se otevřou téměř tři stovky kostelů,“ říká Michal Němeček, ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského, s tím, že zájem o nevšední akci bývá obrovský: „Loni jsme ve středních Čechách zaznamenali na 130 000 návštěvnických vstupů, v celé republice to bylo na půl miliónu příchozích,“ dodal Němeček.

Studánky a prameny v Klimkovicích

Vydejte se na procházku k několika kouzelným místům,kde voda může opět odpočívat, klokotat i zpívat.

Brno tráví večery u přehrady s ohňostroji

Brňané toho v poslední době moc nenaspí. Město se totiž v podobě ohromného davu návštěvníků stěhuje především k brněnské přehradě, aby tam na noční obloze sledovalo klání v největší světové soutěži ohňostrojů, které vždy začíná v půl jedenácté večer.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si sporty, poznejte pravěkou kuchyni

Tento víkend zavítá do Karlových Varů festival Sporťáček, na kterém můžete pro své děti najít sportovní aktivitu, která jim bude nejvíce vyhovovat. Nebo si některé alespoň zkusit. Vyrazit můžete také do některé z otevřených zahrad, které se v rámci víkendové akce výjimečně zpřístupní. Při výletech do historie si můžete vybrat z několika období, středověku, baroka, ale i pravěku. V tom nejstarším budete moci nahlédnout do tajů někdejší kuchyně.

Tipy na víkend: Navštivte otevřené zahrady, vyrazte na food festival

Druhý červnový víkend se ponese především ve znamení akce Víkend otevřených zahrad. Při ní se po celé republice otevírají běžně nepřístupné zahrady či parky a mnohde je připraven doprovodný program třeba v podobě koncertů. Velkým lákadlem je také food festival, který se uskuteční v Ostravě a jehož hlavní hvězdou bude Zdeněk Pohlreich. Dále si můžete vybrat například z akcí zaměřených na pivo nebo víno.

Monastýrování: kláštery nabízejí prohlídky s výklady mnichů o jejich životě

Mezi kulturními památkami jsou trochu na okraji zájmu církevní, třeba že si broumovský, strahovský nebo břevnovský klášter na nedostatek zájmu stěžovat nemohou. Ale nádherné, i když hodně zanedbané, jsou třeba Plasy, dobře fungují Kladruby a Zlatá Koruna, lepší se Teplá. Změnit to má Monastýrování.

Polické náměstí provoní zelňačka, již potřetí

Náměstí v Polici nad Metují ožije v sobotu 10. června, již potřetí, soutěží o nejchutnější zelňačku, trhem a doprovodným programem. Celkem šest přihlášených týmů se bude snažit přesvědčit porotu, že jejich polévka je ta nejlepší.

Kaple svaté Anny Panenské Břežany

Horní zámek v Panenských Břežanech je místem, které bude navždy spojeno se jménem geniálního architekta barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, jehož rukopis je nesmazatelně vepsán do kaple svaté Anny stojící v jeho blízkosti.

Jakoubkovy stříbrňáky - poznávací hra na území města Bíliny

Dobrodružně poznávací hra pro celou rodinu na území města Bíliny v duchu honu za pokladem a odměnou v podobě absolventské vizitky v cíli výletu.

Zámecká kavárna v Blatné

Nasajte příjemnou atmosféru v Zámecké kavárně s šálkem čerstvě namleté kávy Mezzo z české pražírny. K tomu můžete vyzkoušet zákusky z lokálních a čerstvých surovin, ale i klasické zákusky, jako jsou koňaková špička, věneček, Maceška, punčový řez a jiné.

Levandulová kavárna Čechy pod Kosířem

Přijďte k nám ochutnat netradiční chuť levandule ve spojení s vynikajícím druhem kávy v BIO kvalitě, skvělé domácí dezerty nebo osvěžující levandulovou limonádu.

Kavárna U bylinkové zahrádky Březnice

V kavárně na březnickém zámku se mísí vůně bylinek ze zahrádky s mletou kávou z kavárny a vyhlášenými palačinkami. Posedět můžete v klidu u kávy, sklenky kvalitního vína od českých vinařů nebo jen poznat smyslnou chuť zmrzliny a následovat historii zámku Březnice protkanou duchem tajemství.

Relaxace v saloně Royal Jasmine Spa Praha

Chceme, aby jste si k nám přišli odpočinout, načerpat energii a zároveň se cítili jako v bavlnce.

Netopýři na hradě v Bečově nad Teplou

Bečov proslul poklady nesmírné historické hodnoty, především relikviářem svatého Maura či sbírkou vín z konce 19. století. Skrývá však i poklady živé. V podzemních prostorách tu každoročně tráví zimu až 10 druhů netopýrů.

Taroucafe - kavárna v průhonickém zámku

Kavárna na zámku v Průhonicích nabízí lahodnou italskou kávu, čaje a čokoládu Manuel. Všechny kávy zde navíc rádi připraví v bezkofeinové verzi nebo se sójovým mlékem.

Transbordér pod hradem Hamrštejnem

Přímo pod zříceninou gotického hradu Hamrštejn převáží turisty unikátní transbordér – samoobslužný kabinkový mostní přepravník, který nahradil starou kovovou lávku přes Lužickou Nisu. Transbordér přes řeku Nisu je jediný v ČR a druhý v Evropě.

Hraniční meandry řeky Odry

Několikakilometrový úsek řeky Odry od hraničního přechodu ve Starém Bohumíně až po bohumínskou část Kopytov, k soutoku Odry s Olší, vyhlásil Moravskoslezský kraj za chráněné území. Oblast má rozlohu přes 126 hektarů a představuje ojedinělý přírodní fenomén, který už na evropských tocích téměř není.

Nejstarší české mumie opředené legendami jsou „Kryšpáci“ ukrytí v hrobce kralovického kostela

Budete-li putovat severním Plzeňskem a navštívíte-li klášter Plasy nebo galerii a muzeum v nedávno zrestaurovaném areálu v Mariánské Týnici, věnujte také svou pozornost městečku Kralovice a jeho výjimečné stavbě kostela sv. Petra a Pavla, v jehož podzemní kryptě se nacházejí nejstarší české mumie.

Sněžka v obležení, mezi turisty stoupajícími na vrchol byly i řádové sestry

Zatímco lanovka z Pece pod Sněžkou byla téměř prázdná, na vrcholu zněla téměř výhradně polština. Školáci měli na Den dětí volno, od lanovky z nedalekého Karpacze i po turistických cestách se valily na nejvyšší horu Česka zástupy. Restaurace na vrcholu byla obležena, náš bufet skoro prázdný.

V Krtských skalách bydleli trpaslíci, čert i bůh, ze zdejší žuly budovali Stalinův pomník na Letné

Nejznámější jsou v Krtských skalách trpaslíci. Bohužel od doby, kdy do kostela ve vsi nainstalovali zvon, který hlaholem pidimuže rušil, se odstěhovali do Krkonoš. Na mužíky s kápí neviditelnosti věřil univerzitní profesor J. Fodisch, který o jejich existenci v polovině 19. století nepochyboval.

Bohnická vyhlídka

Zajímavá vyhlídka prakticky na celou Prahu v Kobylisích.

Krumlovská věž

Unikátní ubytování v historickém městě Český Krumlov nadchne kdejakého milovníka historie a kultury. Penzion z roku 1502 nabízí dva samostatné apartmány, se dvěma pokoji a vlastní koupelnou. Nechte se unést romantickým posezením s krásným výhledem na město.

Novým lákadlem Chomutova jsou parní lokomotivy i vůz barona Rothschilda

Významné turistické lákadlo získal pro letošní léto Chomutov. Vedení města vyjednalo sezónní zpřístupnění železničního depozitáře Národního technického muzea, který ukrývá skvostné parní lokomotivy a další železniční vozy. Nově bude veřejnosti přístupný od 1. června do konce září vždy od čtvrtka do neděle od 10 do 17 hodin. Dosud byl depozitář otevřen jen dva víkendy v roce.

Kurzy malování v Pardubicích

Malovat, stejně jako dýchat, smát se, chodit, umí opravdu každý. A pokud máte překážky, nejsou kreativního rázu.

Muzeum Roubenka v Římově - od koněspřežky k železnici

V jihočeském Římově objevíte v původní roubené budově, která je jednou z nejstarších v obci, expozici modelů vláčků. Má připomínat bývalou koněspřežní železnici z Českých Budějovic do Lince a jejího projektanta Františka Antonína Gerstnera, který míval na římovském zámku projekční kancelář.

Stálá interaktivní expozice Mraveniště

Největší dětská galerie musí mít to největší Mraveniště. Sladovna ho má. Chcete ho vidět? Písecká Sladovna pro vás připravila třetí pokračování nejoblíbenější a nejúspěšnější pro děti.

K&K American bistro

Vaříme z poctivých, čerstvých, zdravých surovin výhradně od českých dodavatelů. Dát možnost lidem s alergií na lepek objednat si spolu s kamarády vynikající burger a skvěle si pochutnat.

Kolonie netopýra velkého v Kladrubech

Bývalý benediktinský klášter na Plzeňsku je spojen s řadou známých osobností, například s osudy sv. Jana Nepomuckého. Dnes je s klášterními budovami propojen život jedné z nejpočetnějších letních kolonií netopýra velkého v západních Čechách.

Tipy na víkend: Otestujte svou vytrvalost na extrémním závodu nebo půlmaratonu

Za kulturou, gastronomií i sportem můžete vyrazit o prvním červnovém víkendu. V Litoměřicích se koná tradiční Litoměřický hrozen, výstava zaměřená na víno, ve Zlíně soutěž ve vaření guláše. Kulturu zastupuje festival, který v sobotu začíná v Kutné Hoře, ale také večerní prohlídky Plzně. Hojně jsou o víkendu zastoupeny i sportovní akce. Na své si přijdou milovníci běhu, cyklistiky, ale i extrémního závodu, který se koná v Ostravě.

Piknik na zámku Herálec

Piknik v zámeckém parku patří k nejkrásnějším zážitkům z pobytu v romantickém hotelu Chateau Herálec. Ve stínu majestátních staletých velikánů si v pokojné atmosféře vychutnáte piknikové lahůdky zámecké kuchyně.

Za Čertovými skalami nemusíte do pekla, leží jen kousek za Prahou

Přídomek Čertovy totiž náleží Černolickým skalám, ležícím mezi Všenorami a Řitkou na okraji obce Černolice. A jak jinak, nejsou příslušné pověsti, zavánějící peklem, nikterak prosty. Jsou oblíbené u horolezců, turistů i milovníků čertovských historek.

Úniková hra Enigma v Kolíně

Ve městě Kolíně, ve sklepních prostorech prvorepublikového domu stojícího na pomezí ulic Ruská a Americká, se nachází konspirační byt, do kterého přicházíte rozluštit záhadu o svém kolegovi agentovi. Co se s ním stalo? Na čí straně stál? Která tajná služba je ještě ve hře?

Městský plavecký stadion Lužánky v Brně

Plavecký stadion za Lužánkami nabízí padesátimetrový bazén, skokanskou věž, letní venkovní terasu i příjemný bar. Nabízí tradičně služby plavcům, školám a sportovním oddílům. Děti se vydovádí v Dětském vodním světě.

Koupaliště Zábrdovice v Brně

Letní koupaliště Zábrdovice v Brně nabízí dva padesátimetrové bazény. V jednom z nich plavčíci spouští umělé vlnobití. Dále je zde k dispozici tobogán, rodiče s dětmi potěší dětské hřiště. K odpočinku slouží travnaté plochy a terasy nad úrovní bazénů. Nechybí čisté šatny a toalety.

Šumavský Špičák láká na bikepark. Chystá se i nová restaurace

Špičák v pondělí oznámil novinky pro letošní letní sezónu. Během ní chce navíc středisko kompletně dokončit projekt nové horské restaurace s bydlením. Multifunkční objekt za 50 miliónů korun by mohl být hotov do roku 2019.

Jedna z nejohroženějších památek, zámek Lipová, ještě nemá vyhráno

Mělo to 7 schodišť jako dnů v týdnu, 12 komínů jako měsíců v roce, 52 pokojů jako je týdnů a 365 oken a dveří jako dnů v roce. Bohužel se musí psát v čase minulém. Byl to jeden z nejhezčích zámků severních Čech, jmenuje se Lipová, leží u Šluknova a patří mezi naše nejohroženější památky.

Místo setkání pěti armád u Vítějovic připomínají dva pomníky

Na silnici mezi Prachaticemi a Netolicemi neuniknou oku gigantické betonové kvádry, vztyčené kolem sochy ženy. Tento kolos nahradil původní pomníček, nenápadně později režimem odstraněný. Dnes je alespoň pamětní deska opět v blízkosti místa, kde byla po válce prvně osazena, původní kámen však chybí.

Muzeum vysídlených obcí Novohradska

Stálá expozice o dramatických událostech Novohradska, odsunu, vysidlování, ale i dávné historii sahající až do středověku.

Quick Game Praha - sportovně zábavní centrum

Nově otevřené sportovně-zábavní centrum v Praze - Kyjích, jehož vznik byl inspirovaný legendární TV Show Ninja Faktor, je jediné svého druhu na světě.

V Litoměřicích mají muzeum s otisky dlaní slavných lidí

Osahat si otisky dlaní českých i světových osobností mohou lidé v Litoměřicích. Ve městě se ve čtvrtek 25. května oficiálně otevřelo Muzeum Křišťálový dotek, které představuje ojedinělé otisky dlaní například bývalého prezidenta Václava Havla nebo zachránce židovských dětí sira Nicolase Wintona. Muzeum založili litoměřický sklář Jan Huňát se svým otcem.

Rodný dům Jana Kubiše

Rodný dům Jana Kubiše připomíná tuto osobnost. Spolu s Jozefem Gabčíkem tvořili skupinu Anthropoid. Jejich úkolem bylo provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora, šéfa hlavního říšského bezpečnostního úřadu, SS-obergruppenfuhrera a generála policie Reinharda Heydricha (27.5.1942).

Tipy na víkend: Na Moravu za vínem, k Plzni za japonskou kulturou

Poslední květnový víkend nabízí velmi pestrý výběr akcí. Na Moravě se uskuteční tradiční den otevřených sklepů, který bude tentokrát spíše v komorním duchu. Do Plzeňského kraje mohou vyrazit ti, kteří se zajímají o japonskou kulturu a bonsaje, v Sezimově Ústí bude otevřena letní vila prezidenta Edvarda Beneše. V Ostravě si zase ženy mohou vychutnat závod, kam nesmí žádný muž.

Letní kolonie netopýra velkého na Starém zámku v Jevišovicích

Na Starém zámku v Jevišovicích lze spatřit archeologické či umělecké sbírky. Areál skrývá i jedno tajemství. Na půdě zámecké kaple sídlí největší známá letní kolonie netopýra velkého na jihozápadní Moravě. Na prohlídkové trase lze nyní díky kamerovému přenosu pozorovat, co se v úkrytu odehrává.

Z výhledů i utajených míst Klokočí hlava se málem zatočí

Český ráj patří k navštěvovanějším turistickým i horolezeckým oblastem u nás. Kdo by neznal pískovcová skalní města a další výletní cíle mezi Turnovem, Jičínem a Železným Brodem. Prachovské skály, Kost, Trosky, Malá Skála... Méně známé, však s mnoha překvapeními, jsou Klokočské skály.

Ze zámku Vizovice vyrážela zvláštní komanda k likvidaci partyzánů a kopaničářů

Je to temná kapitola barokního zámku ve Vizovicích. Obec je spojována s lidovými slavnostmi, pečivem, výbornou Jelínkovou pálenkou, bohužel zámek si vybraly na konci války za ubikaci složky wehrmachtu. Na jaře 1945 vyrazily s pomocí českých zrádců zmasakrovat kopaničáře na Ploštině a Prlově.

V Krásném Dvoře otevřeli nejstarší středoevropskou rozhlednu

Pouze na rezervaci bude fungovat vyhlídka z obnoveného Templu v parku u zámku Krásný Dvůr. Otevřeli ji ve středu 24. května za účasti velvyslankyně Norského království v České republice Siri Ellen Sletner, generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové a dalších čestných hostů.

Trojmezí Cyklotrack – cyklotrasa východní částí Beskyd

Dech beroucí výhledy na hřebeny hor či nádherné pohledy do hlubokých údolí Beskyd, to vše nabízí náročná cyklotrasa Trojmezí Cyklotrack, která měří 75 km a je na ní třeba překonat velké převýšení. Zato se vám odmění neopakovatelnými zážitky ve všech ročních obdobích.

Opava Radegast Cyklotrack

Opava Radegast Cyklotrack vede zvlněnou krajinou v okolí Opavy. Je vyznačena jako obousměrný okruh s celkovou délkou 90 km. Okruh je propojen se stávajícími cyklotrasami a cyklostezkami, které umožňují trasu zkrátit (nebo prodloužit) a přizpůsobit počet najetých kilometrů vaší fyzické kondici.

Otická sopka

Přírodní památka Otická sopka se nachází v těsné blízkosti obce Otice, zhruba 3 km jihozápadě od města Opava. Zdejší čedičový odkryv je památkou na dávnou sopku, jejíž stáří se odhaduje na 20 milionů let. Předmětem ochrany je průnik čedičových vyvřelin spodnokarbonskými horninami.