🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Parní vlak Osoblažka vyrazí na první letošní jízdu pro turisty i milovníky železnic

Historický parní vlak Osoblažka v pondělí 8. května uskuteční svou letošní první jízdu. Dráha s atypickým rozchodem 760 milimetrů je v Jeseníkách v provozu od roku 1898.

Muzeum obilnářství Skočice

Expozice představuje řadu nástrojů, které pomáhaly v procesu pěstování obilí - od přípravy půdy, setí, až po sklizeň.

The Granary Restaurant

Restaurant The Granary je součástí hotelového zařízení v zámeckém areálu Ctěnice. Podáváme snídaně, obědy i večeře. Navštívit nás však můžete, i když máte chuť na kávu či dezert.

Bečov má další poklad – po relikviáři svatého Maura a archivu vín diamantový diadém

Bečov na Teplou je zámek plný překvapení, málokterý kastelán se může pyšnit tolika cennými artefakty jako Tomáš Wizovský. K nálezu relikviáře svatého Maura a archívu vín a koňaků se přidal diamantový diadém rodu Beaufort-Spontin (rod zde sídlil do konce druhé světové války).

Rozhlednu na Děčínském Sněžníku chtěli kvůli havarijnímu stavu strhnout

Jedné z našich nejhezčích rozhleden hrozilo před pár desítkami let stržení. Byla ve velmi špatném stavu, restauraci u její paty zničili vandalové. Největší tuzemská stolová hora Děčínský Sněžník by přišla o dominantu, návštěvníci o úžasné výhledové místo. Naštěstí se tak nestalo, tak vzhůru na vrchol.

Ve Znojmě mají nové pivovarské muzeum

Areál nejbližšího okolí historického znojemského hradu má novou atrakci. Město zde za víc než pět miliónů vybudovalo expozici znojemského pivovarnictví. Nachází se ve varně bývalého pivovaru Hostan, který ukončil svou činnost v roce 2009. Pro návštěvníky je expozice otevřená od soboty.

Bojiště Bílá hora – památník porážky českých stavů

Památné místo na Bílé hoře v Praze 6 připomíná neslavnou bitvu, která se zde odehrála 8. 11. 1620. Katolické armády porazily vojska českých stavů, hájící reformní náboženství a kulturu. V následujících letech byla česká politika zcela podřízena habsburské nadvládě, a to na 298 let.

Nuselský most – most, kterým jezdí metro

Železobetonový most spojující Nové Město s Nuslemi je dlouhý 485 metrů a široký 26,5 metru. Podpírají ho čtyři pilíře, které v průměru ční více než 40 metrů nad údolím. Výška tubusu pro metro činí 6,5 metru, přičemž tloušťka stěn dosahuje od 30 do 110 centimetrů. Po povrchu vede šestiproudá silnice.

Masarykovo nádraží v Praze

Masarykovo nádraží je jedno z posledních neprůjezdných pražských železničních nádraží. Jeho historie sahá až do poloviny 19. století, nádražní objekty jsou architektonickým unikátem a ačkoliv se uvažovalo o jeho zrušení, dnes slouží k přepravě na významných železničních tratích v České republice.

Sousoší Oběti komunismu na Újezdě

Svérázné sousoší, které určitě nepřehlédnete, stojí na Újezdě pod vrcholem Petřína, na konci Vítězné ulice, která pokračuje k mostu Legií. Pomník představuje zužující se schodiště, v jehož horní částí kráčí sedm nahých mužských, postupně chátrajících, postav.

Muzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň

Muzeum je rozděleno do expozic zaměřených na jednotlivé okruhy zemědělské techniky a strojů a poskytuje možnost seznámit se chronologií rozvoje zemědělské techniky a s jejím dopadem na způsob obhospodařování zemědělské půdy a způsob života na venkově.

Zámek Ratměřice

Ratměřický zámek se po dlouhé době dočkal nákladných oprav. Zájemci se mohou vypravit na vycházky po krásném areálu zámku s přilehlým parkem. V průběhu května 2017 bude zpřístupněna restaurace s hotelem.

Kostel Narození Panny Marie Orlová

Jedná se o novogotickou stavbu dostavěnou v počátku 20. století, k níž patří soubor soch se schodištěm, ohradní zdi a přilehlý areál zámeckého parku. Kostel je velmi hodnotná trojlodní monumentální stavba s presbytářem z roku 1466, jejíž novogotická úprava je slohově nejčistší v ČR.

Železná panna v lese u Rožmitálu pod Třemšínem

Litinová socha Panny Marie, zvané Železná panna, se nachází ukryta v lese u Rožmitálu pod Třemšínem v jihovýchodních Brdech. Váže se k ní příběh mladého hraběte, který zde byl nešťastnou náhodou při lovu postřelen.

Náměstí v Oseku - secesní lékárna i barokní domy

Klášterní náměstí v Oseku je tvořeno rozšířeným uličním prostorem, který poněkud zaniká vedle dominantního souboru staveb kláštera, ale přesto jsou zde soustředěny pozoruhodné památky. Mezi nejhodnotnější z nich patří barokní domy či secesní dům, kde původně bývala lékárna.

Porcelánová zastávka v Nové Roli - Návštěvnické centrum Thunu

V prostorách porcelánky Thun 1794 a.s. V Nové Roli byla otevřena tzv. Porcelánová zastávka - vstupní brána stávajícího Návštěvnického centra. Jedná se o expozici, kde se seznámíte se současnou produkcí porcelánky od samotné těžby kaolinu přes jednotlivé výrobní postupy, až po finální výrobky.

Kostel sv. Archanděla Michaela Nová Role

Původně venkovský románsko-raně gotický kostel sv. Michaela byl postaven cisterciáckým klášterem někdy v letech 1240-1255. První zmínka o kostelu, filiálního ke kostelu sv. Anny v Sedleci, pochází z roku 1293.

Včelařské muzeum Rosice

Včelařské muzeum Rosice se nachází v jižní části města a je osvětovým a chovatelským střediskem Českého svazu včelařů. Součástí areálu je muzejní expozice, specializovaná galerie a včelařský skanzen s unikátními ukázkami současné i historické včelařské techniky, včetně úlů.

Vrcholové rašeliniště na Malém Jezerníku

Malý Jezerník je vlastně vedlejší vrchol Malého Děda (1 368 m). Plochý vrchol na pokračování hřebene Velkého Jezerníku (1 309 m). Na vrcholu je malá rašelinná louka s jezírky a zbytky lesa. Odlesněné místa nabízejí pěkné výhledy.

Čížkovy kameny

Asi 5 kilometrů jihovýchodně od Trutnova nad vesnicí Lhota naleznete skalnatý hřbet Čížkovy kameny. Jedná se o zalesněný skalnatý hřbet v nadmořské výšce 632 metrů nad mořem nad levým břehem Úpy, odkud je krásný rozhled na Trutnovsko a Krkonoše.

Muzeum - historie obce a zajateckých táborů na Jesenicku

Jesenickem prošlo za války okolo 6000 zajatců z Ruska, Anglie, Francie, Polska a dalších zemí okupovaných nacisty. Více než 130 z nich zde našlo svou smrt.

Z původního zařízení zbylo v pohádkové Raduni po záboru dvaadvacet předmětů

Raduň u Opavy je jedním z mnoha památkových objektů, které byly po válce „kulturně vyčištěny”. Veškerý mobiliář je svozový, ovšem perfektně instalovaná expozice vás zavede do doby poměrně nedávné. Do moderního šlechtického sídla, zařízeného pro potřeby spíše úředníků a diplomatů.

Železniční muzeum v Lužné otevírá své brány

Nablýskané, ošoupané, vyšňořené, na šňoření čekající. Železniční muzeum v Lužné-Líšanech u Rakovníka umístěné v areálu bývalé výtopny lokomotiv Společnosti Buštěhradské dráhy je plné nádherných exponátů. Na první návštěvníky nové sezóny se těší v sobotu 29. dubna.

Jezdecký klub Mustang

Jezdecký klub nabízí služby pro vyznavače koní a jezdectví. Snahou ranče a jezdeckého klubu je nabízet jeho členům možnost dopřát si požitek z krásné romantiky v sedle uprostřed přírody,.

Naučte se mlynářskému řemeslu ve vodním mlýnu ve Slupi

Co vše patřilo k práci mlynáře? Jaké dovednosti musel zvládat a mít v malíku? Kde se bere mouka na koláče? Na vlastní kůži můžete zakusit mlynářské řemeslo v sobotu 29. dubna, pokud navštívíte vodní mlýn ve Slupi, externí památku Technického muzea v Brně.

Zdevastovaný zámek ve Vimperku se změní v nový magnet Šumavy. Zájemce zatím čeká úplně jiná prohlídk

Hradní a zámecký komplex ve Vimperku se po dlouhých dvaceti pěti letech konečně dočká rekonstrukce. Rozlehlý areál Horního a Dolního zámku, gotická věž Haselburg a další objekty se po obnově jistě zařadí mezi nejvyhledávanější turistické cíle Šumavy. Ke znovuzrození památku čeká ještě dlouhá cesta.

Turistické značce je 128 let, výstavu o ní najdete v zámku ve Žďáru na Sázavou

Je tak běžná, tak fádní.. Ale bez značení turistických cest si po desetiletí nedokážeme představit putování přírodou. Síť značení patří v Čechách a na Slovensku mezi nejhustší a nejlépe značené v Evropě. Francouz Stéphane Corbet začal značky fotit, výsledkem je výstava Krajina značek, od 1. května potrvá na zámku ve Žďáru nad Sázavou do 18 června.

Minipivovar Jelínkova vila

Minipivovar, který je součástí hotelu Jelínkova vila, jsme vystavěli a zprovoznili v průběhu let 2003-2004. Navázali jsme tím na staletou tradici vaření piva ve Velkém Meziříčí, která zanikla v únoru 1949.

Kostel sv. Ambrože ve Vícově

Původně románský kostelík ukrytý v lese ve Vícově u Přeštic se může chlubit několika perličkami. Patří k nejstarším kostelům v západních Čechách, jako jediný v republice je zasvěcen svatému Ambroži a ukrývá vzácné gotické nástěnné malby z 16. století.

Minizoo v Seko Aerospace Louny

Přijďte se potěšit se zvířátky do areálu lounské společnosti Seko Aerospace. Mimo minizoo tu objevíte také největší model jízdního kola v ČR nebo letadlo Jakovlev.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte upálit čarodějnici nebo poznejte práci mlynáře

Konec dubna značí jedno - budou se pálit čarodějnice. A přesně podle toho vypadá i výhled na víkendové akce. Na pálení můžete vyrazit například v Praze na Prosek nebo na Jabloneckou přehradu, kde bude akce završena i ohňostrojem. Pokud vás spíše zajímá, v čem spočívá práce mlynáře, vydejte se do obce Slupy v Jihomoravském kraji.

Hanácký skanzen v Příkazech návštěvníci ještě pořádně neobjevili

A je to škoda, v přetechnizované době, a bude hůř, jsou podobná místa balzámem pro všechny smysly. Severozápadně od Olomouce, asi 10 kilometrů, leží v nivě Moravy malá obec. Bohužel konzumenti konzumu raději navštěvují multifunkční nákupní centra, obydlí „staříčků“ jsou jim povětšinou ukradená.

Kutná Hora Buskerům otevřená

Busking je provozování jakékoliv umělecké pouliční produkce spojené s dobrovolnou odměnou kolemjdoucích. Aneb zkrátka a jednoduše hraní na ulici.

Novomlýnská vodárenská věž v Praze

Novomlýnská vodárenská věž je pozoruhodná historická památka, která se stala jednou z dominant nábřeží Ludvíka Svobody. Stojí v Petrské čtvrti na Novém Městě, v místě bývalých pražských Nových mlýnů. První zmínka o ní pochází z roku 1484. Uvnitř najdete poutavou expozici "Praha hoří".

Přírodní rezervace Šance v Praze

Přírodní rezervace Šance je součástí přírodního parku Modřanská rokle – Cholupice. Hlavním motivem ochrany jsou zde skalnaté svahy v údolí Břežanského potoka, dubový les, lipové javořiny a také ohrožené druhy rostlin a živočichů. Jedním z nich je nočního motýl přástevník kostivalový.

Přírodní rezervace Zbytka u Českého Meziříčí

Přírodní rezervaci Zbytka naleznete ve východních Čechách nedaleko Českého Meziříčí u Opočna. Rezervaci tvoří slatinné louky a lužní les, rozkládající se v nivě říčky Dědiny. Roste zde habrobukový les s řadou chráněných rostlin a česnek medvědí tu tvoří husté koberce spolu s bledulemi a podléškami.

Tichá i divoká Kamenice, malá řeka s velkou romantikou, táhne jako magnet

Zrozena v Lužických horách coby pramének s každým metrem sílící v potok, poté říčku, krouží meandrovitě Kamenice vstříc Labi. Nemá dlouhý tok. Od Kytlice o sobě již dává znát, v České Kamenici znají její sílu dravé řeky, spěchá vstříc své sestře Chřibské Kamenici, která přitéká od Všemil.

Přírodní rezervace Království u Grygova

V Olomouckém okrese se nachází přírodní rezervace s pohádkovým názvem Království. V tomto chráněném lužním lese můžete pozorovat přírodě blízké ekosystémy s výskytem typických a vzácných druhů rostlin a živočichů. S příchodem jara lesem voní česnek medvědí.

Veltrubský luh

Přírodní rezervace Veltrubský luh o rozloze cca 99 ha se nachází mezi obcí Veltruby a pravým břehem řeky Labe v okrese Kolín. Zachoval se lužní les převážně listnatých stromů, mokřadů, niv a tůní a najdete tu také největší tůň v Polabských luzích.

Národní přírodní rezervace Žebračka

Národní přírodní rezervace Žebračka, vyhlášena roku 1949, se nachází na pravém břehu řeky Bečvy při severovýchodním okraji města Přerova. Dominantní rostlinou druhého jarního aspektu, která charakterizuje celé území i vůní, je česnek medvědí.

Libický luh v Polabí – největší lužní les v Čechách

Národní přírodní rezervace Libický luh byla vyhlášena v roce 1985. Rozkládá se ve Středočeském kraji u obce Velký Osek na pravém břehu Labe, v oblasti niv ležících pouhých 190 m n. M. Zabírá území o celkové ploše 410 hektarů. Na jaře zde rostou souvislé koberce česneku medvědího.

Rolavská vrchoviště - národní přírodní rezervace

Rolavská vrchoviště získala mimořádnou ochranu hlavně díky velmi zachovalému komplexu horských rašelinišť a podmáčených smrčin s typickou flórou a faunou. V oblasti jsou místa s řadou jezírek s charakteristickou krajinou, porosty borovice bažinné nebo podmáčené a rašelinné horské smrčiny.

Na zámku v Buchlovicích se „upekla“ předehra k první světové válce

Když začal před rokem 1770 hrabě Jan Dětřich Petřvaldský se stavbou buchlovického zámku určeného jako dar manželce Anežce Eleonoře Collona, netušil, čemu vila poslouží. Zámek nechal postavit, protože jeho jižanské krásce byla na kamenném hradu Buchlově zima.

Branické skály - krásná vyhlídka a naleziště zkamenělin

Nedaleko Barrandovského mostu, kousek od vltavského břehu, se v Praze 4 – Braníku tyčí působivé Branické skály. Sestávají ze dvou samostatných částí – z vlastní Branické skály s lesoparkem Dobeška a z lokality zvané Školní vrch. Obě části od sebe odděluje přístupová Stará cesta.

Zoo Plasy

Rodinná zoologická zahrada, která se nachází ve městě Plasy a oficiálně byla otevřena v květnu 2016. Snažili jsme se o propojení zábavy, odpočinku a vzdělání. Zoo se nachází v areálu Fantasy Golfu Plasy.

Odehrála se na Šumavě krvavá bitva?

Podkovy, ostruhy, části zbraní a především lidské kosti. To vše se prý v minulosti nacházelo na jednom méně známém místě Šumavy.

Pozapomenutým brněnským patronem je i svatý Primitiv

Na Zelném trhu, hovorově zvaném Zelňák, stojí dvě dominantní plastiky. První a monumentálnější je kašna Parnas, barokní dílo zhotovené podle návrhu J. B. Fischera z Erlachu z konce 17. století. Druhým je sloup Nejsvětější Trojice se sochami svatých od A. Schweigla z roku 1729.

Z chátrajícího moravského Šternberku vzniklo luxusní romantické sídlo

Donedávna se říkalo Český a Moravský Šternberk, to aby se hrady založené stejným majitelem odlišily. Z moravského zůstal jen Šternberk, objekt půvabný, sbírek plný. Přesto bývá jeho přestavba některými odborníky označována za necitlivou, ale návštěvníkům se líbí jak hrad, tak i přilehlý park.

Jízdárna a horolezecká stěna Malče

Otevřená jízdárna ve volné přírodě malebného podhůří Novohradských hor. Velký obdélník i kruhovka se sportovním písčitým povrchem.

Muzeum zemědělské techniky a venkova Ličov

Muzeum zemědělské techniky a venkova se nachází v Ličově, malé obci spadající pod Benešov nad Černou v okrese Český Krumlov.