🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Písečný přesyp u Osečka - lokalita pískomilných hub

Písečný přesyp u Osečka, cca 3 km od Poděbrad, je přírodní památka s písečnou dunou, která je zároveň lokalitou více než 80 druhů vzácných hub. Tento písečný přesyp vznikl v pozdním glaciálu, dnes ho hojně pokrývají borovice, mechorosty, lišejníky, a je domovem pískomilného hmyzu.

Semínský přesyp u Přelouče - zbytek duny na náměstí

Národní přírodní památku Semínský přesyp nedaleko Přelouče tvoří dvě oddělené plochy, a to zbytkový písečný přesyp na návsi obce a druhý severně od bývalého pivovaru. Obě části jsou od sebe vzdáleny vzdušnou čarou okolo 100 metrů. Chráněné území zde bylo vyhlášeno v roce 1980 o rozloze 0,55 ha.

Vesecký kopec – vrchol písečné duny

Vlastně se jedná o vrchol na písečné duně, která stojí kousek od vesnice Veská v okrese Pardubice. Tento pískový přesyp dosahuje až 20 metrů výšky a je nejvyšší v Čechách. Jeho původ je ve vátých píscích z období mladšího pleistocénu, dnes je zalesněn borovými a dubovými lesy.

Přesypy u Rokytna – nejrozsáhlejší česká poušť

Chráněné území písečné přesypy u Rokytna najdete po pravé straně silnice z Rokytna do Býště. Jedná se o lokalitu přírodních útvarů prorostlých borovým lesem sestávající ze 14 vln různých tvarů a velikostí. Přesypy u Rokytna jsou v Česku nejrozsáhlejší - zabírají rozlohu zhruba 7 hektarů.

Areál volnočasových aktivit v podzemí Mladé Boleslavi

Sklepení s různými herními prvky, které je součástí areálu volnočasových aktivit na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Auto-moto muzeum Vitvar

Návštěvníci muzea mohou shlédnout historické automobily, motocykly a jiné exponáty. Z let 1870 - 2005. Zajímavou částí muzea je expozice věnovaná automobilovému a motocyklovému závodníkovi, původnímu majiteli objektu a zakladateli motoristického sportu na Novopacku Antonínu Vitvarovi.

Galerie Nonstrop - výstavy pod širým nebem

Třetí nejužší ulička v České republice se proměnila v galerii. Ulice je široká jen 180 centimetrů a teď se v ní budou každého čtvrt roku střídat výstavy umělců.

Hradčanská vyhlídka u Mimoně

Vyhlídka se nachází na okraji pískovcových skalnatých útvarů nazývaných Hradčanské stěny. Někdy bývá nazývána Havraní skála.

Kavárna Orient

NĚKTERÁ MÍSTA MAJÍ SVÉHO DUCHA. TAKOVÝM MÍSTEM JE I KAVÁRNA ORIENT. NEVYSVĚTLITELNÝ GENIUS LOCI, NEUCHOPITELNÝ RACIONALITOU ALE CÍTĚNÝ SRDCEM.

Kostel Povýšení sv. Kříže se sarkofágy

Celkem 19 litinových sarkofágů je nyní kulturní památkou a nachází se v kostele Povýšení sv. Kříže v Doubravníku na Brněnsku. Hřbitovní kaple není obvykle veřejnosti přístupná.

Kostel sv. Jakuba Většího v Prusinách

Kostel sv. Jakuba Většího je připomínán už roku 1366 a jako farní je zmiňován od roku 1384.

Muzeum historických vozidel v Olešnici

Stálá expozice historických vozidel a obrazů rodiny Hamerských.

Muzeum venkovského života Předslavice

Do muzea vstoupíte barokní branou bývalého statku U Blumů z roku 1848. Muzeum je ukázkou zemědělství a tradičních řemesel.

Rumcajsova stezka z Mladějova do Jičína

Pohádková turistická trasa nejkrásnějšími místy jihovýchodní částí Českého ráje je připravena doslova pro všechny věkové kategorie včetně těch nejmenších.

Wilsonova skála s vyhlídkou

Překrásná skála s vyhlídkou se nachází nedaleko obce Hartvíkovice.

Zámek Škrle u Chomutova

Zámek Škrle je barokní zámek ve vsi Škrle jihovýchodně od Chomutova. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Netopýři na zámku v Žihobcích

Středověká tvrz známá již od roku 1045 se postupně změnila v sídlo renesanční a nakonec v barokní zámek. Půda zámku, ve kterém se dnes nachází škola a muzeum s infocentrem, se stala domovem pro velkou letní kolonii vrápence malého.

Železniční muzeum v Cerekvici nad Loučnou

Železniční muzeum je instalováno v železničním domě na nádraží v Cerekvici nad Loučnou. Jeho návštěva je možná po telefonické dohodě se správcem sbírky.

Zřícenina hradu Zásadka

Původně gotický hrad ze 14. století později přestavěn na renesanční zámeček. Zříceniny sídla stojí na vysokém prudkém břehu nad soutokem Jizery a Mohelky asi 5 km od Mnichova Hradiště.

Válečné muzeum v Újezdu pod Troskami

Muzeum se nachází v malé obci pod zříceninou hradu Trosky v chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně

Budovu současné knihovny vystavěl v době první republiky jako Studentský dům architekt Čeněk Musil, jenž se v době první republiky významně podepsal na vzhledu města Jičín.

Pomník T. G. Masaryka v Hodkovicích nad Mohelkou

Autorem sochy je akademický sochař Bílek z Hořic. První slavnostní odhalení pomníku proběhlo v květnu roku 1938. Byl postaven celkem čtyřikrát, naposledy v roce 1990.

Písečný přesyp u Píst – domov polabských mravkolvů

Přírodní památka je jedním z posledních písečných přesypů ve středním Polabí. Unikátní a dodnes pohyblivá duna pochází už z období čtvrtohor a je domovem ohrožených druhů rostlin a živočichů, kteří žijí v prostředí vátých písků. Raritou jsou zde mravkolvi, hmyz, který chytá své oběti do pasti.

Již jen ruiny připomínají historii někdejšího zámku a gotické tvrze Zásadka

Jsou destinace, kam se turisté jen hrnou, skupiny na prohlídkových okruzích bývají tak velké, že není ani slyšet výklad průvodce. Ale ještě existují zákoutí, která jsou stranou zájmu, kde vás obklopí klid, pohoda. Jedním z nich je i Mohelnice nad Jizerou a zřícenina zámku Zásadka.

Holubovský mlýn

Areál původně renesančního mlýna v Holubově je vzácně zachovanou připomínkou místního rozvoje mlynářství od 16. do 20. století. V současnosti prochází rozsáhlou obnovou, díky níž významná technická památka po mnoha letech chátrání opět ožívá a nachází nové využití.

Zámek Nový Světlov slouží jako kulturní centrum. Zve i k prohlídkám

Zámek Nový Světlov se tyčí nad Bojkovicemi na Uherskobrodsku. Jeho soukromí majitelé lákají turisty na prohlídku hotelových apartmánů a dalších místností architektonického skvostu, který vystavěl rod Landštejnů v roce 1480.

Výlet Křivoklátskem: Z 50. rovnoběžky až k medvědům

Nenáročný letní výlet, na kterém si můžete užít nejen procházku lesem kolem potoka, ale také navštívit zámek, oppidum, rozhlednu nebo medvědárium. Takové je putování po hranici CHKO Křivoklátsko na Berounsku.

Kemp Branov

Kemp Branov (vodácké tábořiště) nabízí prostor pro stany a karavany v nezapomenutelné části Staré řeky Berounky. V kraji Oty Pavla, převozníka Karla Proška a Zlatých úhořů.

Pravoslavný chrám sv. Ludmily v Řimicích

Malý kostelík se nachází nedaleko Olomouce v obci Řimice. Kostelík je přístupný v době bohoslužeb. Na vstupní straně je nízká čtverhranná přístavba se zvonicí a freskou sv. Cyrila a Metoděje vytvořenou r. 1972 podle kresby Mikoláše Alše.

Wolkerova vila na Svatém Kopečku

Básník Jiří Wolker trávil na Svatém Kopečku mnoho času, kdy zde navštěvoval svou babičku. Její dům, kde Wolker trávil mnoho času, se nazývá dům "Na krásné vyhlídce" nebo též Wolkerova vila.

Naučná stezka T. G. Masaryka ve Valašském Meziříčí

Na 12 zastaveních představuje naučná stezka přírodu a historii Valašského Meziříčí a jeho okolí. Je dlouhá 13 km a je vhodná pro pěší a cyklisty na horských kolech.

Vila dr. Radima Hesse v Opavě

Vilu projektovali a navrhli bratři Čestmír a Lubomír Šlapetové.

Escape Room Plzeň

Vy a vaši přátelé jste uzamčeni v tematické únikové místnosti a vaším úkolem je dostat se ven během jedné hodiny. V místnosti je řada hlavolamů, šifer a dalších překážek, které vás z místnosti jen tak nepustí.

Berlova vila v Bruntále

V průběhu své historie prošla vila mnoha úpravami a sloužila mnoha účelům. Nyní se zde nachází centrum neziskových a charitativních aktivit.

Přírodní koupání v pražských Modřanech

Pokud patříte k milovníkům koupání v přírodě, určitě vyzkoušejte příjemné travnaté plážičky v těsné blízkosti Vltavské cyklostezky v Praze 4 Modřanech.

Prague Beer Bike

Beer-bike, je speciální vozidlo, které spojuje zdánlivě nespojitelné – fyzickou aktivitu a pití piva. Náš originální beer-bike je z odlehčených materiálů dokáže uvézt až 12 lidí a je vybaven - pohodlnými sedadly, čepovaným pivem, hudbou dle vašeho přání, noční podsvícení a nově také Wi-Fi připojení.

Kino Jitřenka v Semilech

Kino Biograf fungující od roku 1920, jeho vznik umožnila i dotace Státního úřadu pro péči o válečné poškozence a Pomocného výboru legionářského. Roku 1928 byl biograf označený za nejlépe vedený v mladoboleslavské župě. Roku 1931 bylo kino přestavěno na zvukové.

Mahenův památník v Brně

V roce 1992 byl vybudován jako trvalá připomínka osobnosti Jiřího Mahena v souladu s odkazem paní Karly Mahenové, vdovy po Mahenovi, v domě na Mahenově ulici č. 8 v Brně - Masarykově čtvrti, kde Jiří Mahen bydlel do své smrti.

Přírodní rezervace Břidličná

Rezervace byla vyhlášena v březnu 2008. Důvodem je ochrana výjimečných skalních a zemních útvarů, zachovaných lesních společenstev a řady vzácných a chráněných rostlin a živočichů.

Aktivní lesopark Řepy

Rozsáhlý areál lesoparku nabízí celou řadu atrakcí pro všechny věkové kategorie.

Park Maxe van der Stoela v Praze

Nový park o rozloze 2,5 hektaru vznikl na křížení Patočkovy, Myslbekovy a Střešovické ulice. Jde o prostor, kde se zčásti nacházelo staveniště tunelu Blanka.

Zoopark Radonice

V ZooParku Radonice se dostanete do bezprostředního kontaktu se zvířaty jak domácími, tak divokými, což je nevšední a poutavý zážitek nejen pro děti, ale i pro dospělé – většina zvířat je ochočená natolik, že se nechají pohladit.

Kemp a koupaliště Želízy

Kemp Želízy se nachází v CHKO Kokořínsko a je výborným výchozím bodem pro milovníky turistiky, cyklistiky a hlavně pro všechny, kdo mají rádi krásnou přírodu. Okolní lesy jsou známým houbařským rájem.

Staroboleslavský dvůr

Areál poskytuje možnost širokého využití pro pravidelné aktivity i jednorázové akce. Prostředí je atraktivní pro aktivní odpočinek, sport, relaxaci. Skladba nabídky pamatuje na celou rodinu, dává možnost využití pro firemní akce.

Floutrejl na Lipně - rodinná terénní cyklotrasa

Pokud jste se na asfaltových cyklostezkách najezdili již dosyta, zkuste něco nového, něco lepšího. Na Lipně se můžete projet floutrejlovou trasou o délce 5 km, která vede lesem. Pro rodinu s dětmi je to úplně nový zážitek z jízdy na kole.

Kruhová cihelna v Šárovcově Lhotě

Jednou z dominant obce Šárovcova Lhota blízko Lázní Bělohradu je čtyřicetimetrový komín. A je poměrně významný, protože nejde jen o komín. Patří totiž k pozoruhodné stavbě - k historické kruhové cihelně ze dřeva a pískovcových kvádrů.

Rodný domek Prokopa Diviše v Žamberku

Na okraji malebného města Žamberk najdete lidový roubeným domek – rodnou chalupu Prokopa Diviše, vynálezce bleskosvodu. Rodný domek patří pod správu žamberského muzea.

Homole sv. Prokopa u Chotouně

Mohyla zvaná Homole sv. Prokopa pochází zřejmě z pozdní doby bronzové a ukrývá pravěký hrob velmože z období bylanské kultury (7. – 6. stol. Př. N. L.).

Žatecká brána v Lounech

Základy Žatecké brány, které se součástí městského opevnění, byly postaven roku 1500. Nešlo o bránu v pravém slova smyslu – ta stávala poněkud východněji v Žatecké ulici; doba jejího zničení není známa.