🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Cyklotrasa Srbsko - Tetín - Beroun a Stezka sv. Ludmily

Nově otevřena cyklotrasa ze Srbska na Tetín a Berouna. Jde o první krok k vybudování cyklostezky, která obohatí systém stezek na pravé straně Berounky v této lokalitě.

Klášter Plasy opět uchovává palcát českého rebela Žižky

Blíží se návštěvnická sezóna a i v letošním roce nabídne Klášter v Plasích návštěvníkům zajímavé novinky.

Lidé v Ostravském muzeu uvidí dorůstající mamutí kel i dvě Petřkovické venuše

Ostrava nevídaná. Tak se nazývá nová výstava Ostravského muzea, která se veřejnosti otevře v pátek 24. března. Muzeum ji připravilo při příležitosti 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Na výstavě budou k vidění unikátní historické exponáty týkající se města, některé z nich zde budou dokonce vystaveny zcela poprvé.

Farská louka Slunečná u České Lípy – domov šafránů bělokvětých

Na Farské louce v obci Slunečná, která byla vyhlášena přírodní památkou v roce 1949, se v hojném počtu vyskytuje šafrán bělokvětý. Každé jaro zde vykvetou desítky těchto přísně chráněných rostlin. V České republice je známo jen několik málo lokalit, kde se bílé šafrány objevují.

Přírodní památka Kytlice v Lužických horách - louky s výskytem šafránu

Louky na jižním okraji obce Kytlice, cca 4,5 km severně od Nového Boru jsou chráněné jako významné naleziště šafránu jarního, vysazeného zde pravděpodobně na začátku 20. století, od té doby se jeho populace spontánně rozšířila na sousední pozemky a dnes čítá kolem 1 300 jedinců.

Kam o víkendu s dětmi: Přivítejte jaro nebo se vydejte do pravěku

Začátek jara je spojen s tradicí topení či pálení Morany, která představuje symbol zimy. Na oslavu tohoto obyčeje můžete vyrazit na pražskou Malou Stranu nebo na Horní hrad v Karlovarském kraji. O tomto víkendu také spousta atrakcí zahajuje návštěvnickou sezónu. Vydejte se třeba do Archeoparku Pavlov za lovci mamutů.

Tipy na víkend: Ochutnejte cizokrajné polévky, buďte svědky bitvy

Pokud zavítáte o kalendářně prvním jarním víkendu na Smíchovskou náplavku v Praze, budete moci ochutnat nejrůznější polévky, omáčky či guláše. A nezáleží, zda holdujete spíše domácí či zahraniční kuchyni, na Polívkování najdete vše. U jihočeských rybníků zase můžete přihlížet rekonstrukci velkolepé bitvy u Sudoměře, od níž za tři roky uplyne bezmála 600 let.

Textilní Oustí – stálá expozice v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí

Nová stálá expozice se snaží připomenout významnou textilní tradici v Ústí nad Orlicí. Zájemci se zde mohou seznámit s historií textilu od dob cechů, přes tovární výrobu až po zánik některých podniků.

SmetanaQ - café & bistro

Pražská SmetanaQ láká nejen na výbornou kávu a dezerty, ale i na minimalistický design, kterému dominuje skleněný lustr z dílny české sklárny BOMMA.

SKØG Urban Hub

Interiér brněnské kavárny SKØG Urban Hub je inspirován skandinávským designem, a tak je z velké části dřevěný. Název kavárny pochází ze švédštiny a v překladu znamená "Les".

Red Salon

Do kadeřnického salónu na dobrou kávu? Pražský Red Salon má dvě patra a právě v tom horním se nachází útulná kavárna, která pokračuje přes bar do miniaturní knihovny.

Archeostezka Pavlov - Naučná stezka z archeoparku v Pavlově do Dolních Věstonic

Naučná stezka z archeoparku v Pavlově do Dolních Věstonic vás provede kolem několika sídlišť lovců mamutů. Na informačních panelech uvidíte, kde lovci tábořili a jaké nálezy jejich pobyt dokládají.

Ábelův Mlýn

Vychutnejte si poctivá jídla s důrazem na regionální produkty a čerstvé sezónní suroviny, nedaleko zámku Hrubý Rohozec, ve zrekonstruovaném mlýně, jež uchvátí svou dobovou atmosférou. Dokonalé místo pro milovníky přírody, historie a velmi dobrého jídla.

Zámek v Dlouhé Loučce a zámecký park

Zámek v obci Dlouhá Loučka v Olomouckém kraji již dlouho není ozdobou obce a vstup do budovy je zakázán. O poznání lépe je na tom zámecký park, který je atraktivním místem, kam místní přicházejí nejen za odpočinkem, ale i za zábavou.

Pivovarské muzeum Loket

V rodinném minipivovaru svatý Florián v Lokti na Sokolovsku se nově nachází pivovarské muzeum, které se stalo součástí rozlehlých prostor pivovaru. Malá pivovarská expozice se nachází v Payerově domě - jednom z nejstarších domů ve městě.

Phill's Twenty7

Dokonale promyšlený a do puntíku vyladěný interiér, tak vypadá kavárna Phill's Twenty7, která se nachází v pražských Holešovicích. Interiér a designová světla Neverending Glory navrhli Jan Plecháč a Henry Wielgus. Cihlové stěny, TON a Stockist židle dokonale doplňují industriální prvky.

Mlýn Dänemark u Kutné Hory

Dnes už se do Kutné Hory nejezdí pouze za poznáním, ale také za odpočinkem uprostřed krásné přírody. Může za to stylový hotel Dänemark, který vás přenese do světa klidu a relaxace bez zbytečných vymožeností moderní doby. Každý lichý víkend si mohou užít i rodiny s dětmi.

Mikyna Coffee&Food Point

Každého návštěvníka liberecké kavárny Mikyna jistě zaujmou skládané geometrické lustry a chalupářské židle. Rodinná kavárna a bistro nabízí každý den originální vegetariánská jídla ze surovin, které většinou pocházejí z tuzemských polí, zahrad a lesů.

Kostel sv. Petra a Pavla v Poříčí nad Sázavou

Kostel ze žulových kvádrů v románském slohu byl postaven v 11. století a až na drobné detaily se v této podobě dochoval do dnes. Starobylá stavba se nachází v centru obce Poříčí nad Sázavou ve Středočeském kraji a je přístupná během bohoslužeb.

Kavárna Punkt.

Interiér kavárny Punkt. Je inspirován minimalistickými hipsterskými kavárničkami a klíčovým prvkem je mořené borové dřevo. Podnik nabízí výběrovou kávu z českých i zahraničních pražíren na espresso i na filtr.

Kavárna Místo

Kavárna Místo se nachází v pražských Dejvicích a zákazníci si zde mohou vychutnávat výběrovou kávu doubleshot a kochat se u toho nástěnnými ilustracemi Kateřiny Kynclové. Originální interiérový design doplňují židle české firmy TON, které byly oživeny barevným nátěrem vždy jedné ze čtyř nohou.

Kavárna a pražírna kávy Dos Mundos

Na pražské Letné se nachází kavárna Dos Mundos s velice originálním interiérem, kterému dominuje výrazná grafika za barem. Pohodovou atmosféru dotvářejí výlohy, jež jsou vyplněny houpačkovými systémy v červené barvě. O designovou stránku se zde zasloužil Architektonický ateliér +arch.

Muzeum Fojtství v Kopřivnici

Budova muzea je nejstarší dochovanou budovou na území Kopřivnice a je současně centrem bohaté historie města. První zmínky o nynější, zděné podobě objektu pocházejí z roku 1789. Expozice je věnována výrobě kočárů, bryček a saní, ale také zakladateli kočárové výroby Ignáci Šustalovi.

Lašské muzeum Šustalova vila v Kopřivnici

Stálá expozice v Šustalově vile se věnuje někdejší místní továrně na hliněné zboží a kopřivnickým rodákům, zejména pak malíři a ilustrátoru Zdeňku Burianovi.

Regionální muzeum v Kolíně - Veigertovský dům

Na Karlově náměstí v Kolíně naleznete zrekonstruovaný Veigertovský dům, hlavní budovu Regionálního muzea. Uvnitř si prohlédnete stovky předmětů z jeho sbírek – umělecká díla, historické, uměleckořemeslné, numismatické a národopisné památky, archeologické nálezy a exponáty z entomologické sbírky.

Historický stereoskop Kaiserpanorama v Třebíči

V třebíčském Malovaném domě si můžete prohlédnout předchůdce kinematografu – Kaiserpanorama. Jedná se vlastně o stereoskop - optický přístroj „k plastickému a perspektivnímu vidění z fotografií plochých“. Kolem roku 1900 se světelné panorámy nacházely v jedenácti českých a moravských městech.

Neratovský kostel přestál ránu z panzerfaustu i demoliční výměry

Rána z pancéřové pěsti ruského vojáka na konci války poslala kdysi významné poutní místo v Neratově do pekel. Plameny pohltily nádhernou církevní stavbu uprostřed lesů v hlubokém údolí Orlických hor. Krovy se zřítily, zdi praskaly.

Tipy na víkend: Ochutnejte pojízdnou kuchyni, navštivte festival Kolem světa

Jaro je za rohem a trávit víkendy doma už začíná být pomalu nuda. Tak proč nevyrazit třeba na festival food trucků a neochutnat nějakou dobrotu? Pokud vás lákají dálavy, nenechte si ujít cestovatelský festival Kolem světa. Tento týden se koná také celá řada akcí spojených s vínem, a to nejen na Moravě, ale třeba i v Českých Budějovicích. V Plzni zase můžete vyrazit na výšlap.

Kam o víkendu s dětmi: Naučte se cirkusovou akrobacii, navštivte Josefínský jarmark

Jaro je pořád někde za humny, ale válení se doma už máme všichni dost. V Praze své potomky můžete vytáhnout na cirkusové cvičení, kde se společně naučíte beze strachu akrobatické triky. Ve Slaném či Rožnově pod Radhoštěm propuknou tradiční jarmarky na počest všem Josefům a Josefínám. A přivolávat jaro budou návštěvníci ve skanzenu v Přerově nad Labem.

Kostel sv. Jana Křtitele v Orlickém Záhoří

Pozdně barokní kostel pochází z let 1754-63 a stojí na místě staršího dřevěného kostela. Ke stavbě přiléhá hranolová věž se šindelovou střechou. U kostela se také nachází hřbitov a márnice.

Lužní lesy v Poodří – místo, kde vykvétá tisíce sněženek

Děje se tak rok co rok na konci března či na začátku dubna. A přesto tento přírodní jev nepřestává fascinovat tisíce lidí. Sotva roztaje sníh a lužní lesy podél Odry se začínají zelenat, změní svou barvu znovu do bílé. Tentokrát ale ne pod vrstvou sněhu, ale díky kobercům sněženek.

Přírodní rezervace Karlov – Údolí lásky

Přírodní rezervace, která patří mezi nejstarší na Znojemsku, se rozprostírá na svazích a údolí Příčního potoka. Díky romantickému rázu krajiny toto údolí dostalo přezdívku Údolí lásky. V rezervaci rostou vzácné duhy rostlin, na jaře zde vykvétají koberce sněženek.

Bezděz nebo Trosky zdraží od nové sezóny vstupné

Pět z osmi státních hradů a zámků v Libereckém kraji od nové sezóny zdraží vstupné. Ceny vzrostou až o 20 korun. Novinářům to v úterý řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec. Vstupné se podle něj naposledy měnilo v roce 2011.

Naučná stezka Obora v Rosicích u Brna

Naučnou čtyřkilometrovou stezku v bývalé oboře v Rosicích u Brna vybudovaly Lesy ČR ve spolupráci s odborem životního prostředí Městského úřadu Rosice. Naučná stezka je zaměřená na přírodní zajímavosti, historii a geologii rosické Obory. Délka celé trasy je cca 4 km.

Právě rozkvetly rokle nedaleko Mcel

Ve skryté lokalitě s názvem Čtvrtě na Loučeňsku právě rozkvetly bledule. Projíždíte-li autem z Loučeně ve směru na Mcely, vůbec netušíte, že pár metrů od silnice leží netušená divočina.

Vranovské skály u Ralska

Pískovcové skalní útvary najdete v osadě Vranov, kousek od Mimoně. Některé mohutné skalní bloky zde byly zpřístupněny již roku 1822 schodištěm tesaným v pískovci. Neznámějším místem je skalní vyhlídka zvaná Julinka, odkud se nabízí daleký výhled na Českolipskou kotlinu.

Muzeum lázeňských pohárků v Lokti

Muzeum vystavuje více než 1800 kusů lázeňských pohárků na pití karlovarské minerální vody z let 1760-1970. Jedná se o největší a nejucelenější sbírku na světě. Prohlídky jsou možné jak samostatně, tak na objednání s průvodcem.

Kraj pod horou Mehelník - naučný areál Semice - Flekačky

Přírodně naučný areál Semice – Flekačky se rozkládá na pozemku o výměře 4 ha a zahrnuje krom lesovny a infocentra Lesů města Písek i mlatovou stezku s prvky geoparku a expozici lesního semenářství.

Expozice lidické poválečné domácnosti v lidickém domku

Interiér poválečného domu v Lidicích si prohlédnete v Památníku Lidice. Ukáže vám původní poválečnou lidickou domácnost včetně vybavení. Otevření expozice je plánováno na 29. března 2017, kdy uplyne 75 let od vypálení obce nacisty.

Starozámecký vrch u Adršpachu

Na Starozámeckém vrchu (681 m.n.m.), v západním cípu skal, stojí zřícenina hradu Adršpach. Z vyhlídky na skalním ostrohu se otevírá velkolepý výhled na skalní město. Na hradiště vedou dvě cesty - první je turistická cesta od Adršpachu, druhá zvaná Jezdecká je širší a obtáčí Starozámecký vrch zprava.

Herecké muzeum Ratibořice

V Hereckém muzeu v Ratibořicích si prohlédnete vzácné a zajímavé relikvie, fotografie, rekvizity, dokumenty a další artefakty, které věnují samotní herci nebo jejich potomci.

Expozice pivovarnictví Znojmo

Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s městem Znojmo připravilo v areálu bývalého pivovaru expozici pivovarnictví. Hlavním exponátem je původní technologické zařízení varny z roku 1930. Slavnostní otevření je v plánu 28. dubna 2017.

Rónovo Podobenství s lebkou u Zlaté uličky

Na Pražském hradě u východu ze Zlaté uličky objevíte Rónovo Podobenství s lebkou, mystickou skulpturu, která zachycuje obří lidskou lebku umístěnou na klečící postavě.

Sáňkařská dráha na Křížovém vrchu v Jeseníku

Sáňkařská dráha s dlouhou historií začíná na Křížovém vrchu a spouští se dolů kolem křížové cesty do Smetanových sadů v Jeseníku. Start dráhy se nachází na hřebenu Křížového vrchu, v nadmořské výšce 690 metrů nad mořem. Na délce necelého kilometru překonáte převýšení necelých 100 metrů.

Trojský most v Praze – elegantní architektonický unikát

Jedním z nejplošších oblouků mezi ve světě realizovanými mosty vyniká nový Trojský most nad Vltavou, který i díky tomu dostojí pověsti technického unikátu, a to nejen v českém, ale i v evropském měřítku. Svým rozpětím se most řadí mezi největší mosty v ČR.

Zámecký park Lány a palmový skleník

Francouzská květinová zahrada v těsné blízkosti zámku plynule přechází v lesopark v anglickém stylu o rozloze 110 ha s pohodlnými promenádami. Přístup pro veřejnost je hlavní zámeckou bránou ze Zámecké ulice. V zahradě vás určitě upoutá krásně opravený litinový skleník, upravený J. Plečniekm.

Produkční zahrady Pražského hradu

Produkční zahrady na Pražském hradě, které jsou kvůli bezprostřednímu sousedství obydlí prezidenta republiky přístupné pouze dva dny v roce, se rozkládají na ploše cca 4 hektarů. Jedna polovina slouží jako ovocný sad s rybníkem a druhá polovina jako produkční část pro záhony a skleníky.

Pivovar Modrava

V lednu 2014 byl na Modravě, v samém centru Šumavského národního parku na břehu Roklanského potoka, otevřen nový pivovar s osobitou hospodou a ubytováním. Vyrostl na starých základech hospodářského stavení. Lyer je obchodní značka výčepních piv, ale i ležáků a speciálů, které zde můžete ochutnat.

Mohutné Veveří, vydrancovaný hrad, zničený přestavbami, pozvolna znovu ožívá

Vypadá monumentálně, mohutný hrad se tyčí nad Brněnskou přehradou. Dostal zabrat hlavně v minulém století. Kdysi mocná pevnost založená asi moravským údělným knížetem Konrádem I. Brněnským kolem roku 1059. Ve středověku sloužil jako vězení pro panovníkovy odpůrce, byl v zástavě. Dějiny má pestré.

Počernický pivovar

Počernický pivovar je součástí unikátního areálu Panský dvůr v Dolních Počernicích, který v sobě ukrývá krásné přírodní scenérie zámeckého parku, kvalitní gastronomii i kulturní akce a relaxaci.