🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel sv. Václava ve Veliši

Pozdně barokní kostel sv. Václava byl v malé obci Veliš vystavěn v polovině 18. století. Jeho průčelí s monumentálním nástupem je unikátním příkladem pozdně barokního iluzionismu. Interiér kostela je přístupný v době nedělní bohoslužby.

Nákladové Nádraží Žižkov

Pro sezónu 2017 se zde plánují opět pravidelné projekce v letním kině a koncerty. Hudba v kolejích, divadelní představení, výstavy a mnoho dalšího.

Experimentální prostor NoD

Galerie NoD spolupracuje dlouhodobě s umělci generace 80. a 90. let, velký důraz však klade na mladou nastupující uměleckou scénu.

Husova knihovna v Polné

Budova s číslem popisným 9 se nachází na Sezimově náměstí v Polné a je chráněna jako kulturní památka ČR. V rámci naší republiky se za první republiky proslavila převratnou novinkou, kterou byl volný výběr knih rovnou z regálu.

Radisson Blu Alcron Hotel

Hotel nabízí ubytování ve 204 pokojích ve stylu Art Deco. K dispozici jsou i pokoje pro tělesně postižené, všechny pokoje jsou zcela nekuřácké. Možnost stravování v michelinské restauraci Alcron a La Rotonde. Hosté mohou využít také fitness a wellness služby.

Kamenný stůl na Javorníku

Na úbočí vrchu Javorník, nedaleko od cesty do Záskalí, se nachází Kamenný stůl. Ten zde byl vytvořen na počest hodkovického koláře Adolfa Walderta, jež byl členem tělocvičného spolku a v únoru 1935 se poblíž tohoto místa zrnil při lyžařských závodech.

Kamenný stůl u Ratají nad Sázavou

Necelých pět kilometrů od Ratají nad Sázavou se nachází Kamenný stůl. Jedná se o čtyři vztyčené kameny, na nichž je položena kamenná deska. Stůl byl vytvořen u příležitosti 57. sjezdu České lesnické jednoty v roce 1905, o čemž svědčí i český a německý nápis na podstavci.

Nový Dvůr v Novém Kostele

Historický areál Nový Dvůr v Novém Kostele na Chebsku prochází již od roku 2013 důkladnou rekonstrukcí. Avšak při kulturních a společenských akcích jsou objekty přístupné veřejnosti.

Zámek Rožďálovice

Původně renesanční zámek, postaven roku 1622. Následně přestavěn pozdně barokně roku 1760 a upravován koncem 19. a v 1. polovině 20. století. Hlavní portál se sochařskou výzdobou M. J. Brokofa. Zámek není přístupný veřejnosti.

Rytíř Brtník s dcerou Leontýnkou zvou na pohádkový Krakovec

Pohádkový Krakovec už to bez lidí nemohl vydržet, počasí na výlety je ideální, proto jeho kastelán Jiří Sobek zahájil od března letošní návštěvnickou sezonu. Otevřeno je o víkendech až do konce března, pak v normálním provozním režimu.

Přírodní rezervace Jechovec – bledule nedaleko Telče

Jechovec je přírodní rezervace na Telčsku, konkrétně v Markvartické pahorkatině, vyhlášená v roce 1982 kvůli ochraně bledulí. Má rozlohu asi 3 ha a jedná se vlastně o velmi vlhký až podmočený les, kde rostou v hojné míře olše (až 90 let staré) a pod nimi koberce bledulí.

Hroznětínská louka a olšina s bledulí jarní

Území se nachází v ploché nivě meandrujícího potoka Leština na jihovýchodním okraji Chraňbožského lesa nedaleko obce Leština u Světlé a Číhošť. Představuje ukázku údolních olšovo-jasanových luhů s navazující vlhkými loukami a mokřadními společenstvy. Na jaře je zde hojný výskyt bledule jarní.

Koberce bledulí v Podtroseckých údolích

V Českém ráji jsou místem se zaručeným výskytem oblíbené bledule jarní Podtroscká údolí řeky Žehrovky mezi Pleskoty a Podsemínem.

Přírodní památka Hersica – domov chráněných bledulí

Přírodní památka Hersica na jižní Moravě byla vyhlášena v roce 1997 a zabírá celkem 23,27 hektaru. Jedná se o mokřadní lesní společenstva s olšinami a chráněnými bledulemi. Nachází se mezi Lisicemi, Kunštátem, Černovicemi a Bedřichovem ve Svratecké hornatině.

Socha Jana Žižky z Trocnova

Památník Jana Žižky u Sudoměře je monumentální socha vojevůdce Jana Žižky, připomínající jeho vítězství v bitvě u Sudoměře. Nachází se mezi rybníky Markovcem a Škaredým, nedaleko Strakonic.

Přírodní rezervace Staré Ransko - bledule ve Žďárských vrších

Na jaře kvetou v přírodní rezervaci Staré Ransko mezi Ždírcem nad Doubravou a Havlíčkovou Borovou desetitisíce bledulí jarních. Zdejší rozsáhlé lesy o rozloze necelých 700 ha jsou domovem pro celou řadu chráněných a ohrožených rostlin a živočichů.

Památník Jana Žižky z Trocnova – muzeum

Tento rozlehlý areál, který se rozkládá poblíž osady Trocnov na Českobudějovicku, slouží k připomínání slavného vojevůdce Jana Žižky.

Muzeum Jawa – Rabakov

Soukromé muzeum historických motocyklů JAWA otce a syna Miclíkových se nachází na okraji Českého ráje poblíž zámku Dětenice, necelých 15 km od Mladé Boleslavi v obci Rabakov. Při návštěvě uvidíte ucelenou kompletní sbírku motocyklů JAWA od roku 1929 do roku 2006.

Muzeum hodin Klášterec nad Ohří

Rodinné muzeum starožitných hodin se nachází v historické části Klášterce nad Ohří. Sbírka tikajících skvostů, která vznikala přes 50 let a ještě není u konce, obsahuje hodiny caplové, špindlové, porcelánové, regulátory, stojánky na pánské kapesní hodinky a spousty dalších.

Rozhledna Čížovka

Téměř 40 metrů vysoká rozhledna ve tvaru jehlanu nabízí turistům úžasné pohledy do okolí Českého ráje. Stavba s kovovou konstrukcí a zděnou základnou začala v roce 2012, slavnostního otevření se dočkala však až v únoru roku 2017.

Rodný domek Aloise Jiráska v Hronově

Expozice v rodném domě A. Jiráska, literárně i politicky činného ještě za první republiky, kterého zde navštívil prezident TGM, se nachází v Hronově, obci mezi Náchodem a Policí nad Metují. Dům pochází z 18. století a byl založen dědečkem A. Jiráska. Dnes slouží široké veřejnosti jako muzeum.

Tylovo divadlo v Lomnici nad Popelkou

Tylovo divadlo nalezneme mezi ulicemi Plk. Truhláře a nárožní ulicí 5. května v Lomnici nad Popelkou. První hra byla odehrána již v roce 1930 a svou dlouholetou tradici nepouští ani dnes. Budova vznikla podle návrhu architekta Oldřicha Lisky a je zapsána v seznamu kulturních památek ČR.

Socha pro Josefa Toufara v Zahrádce u Ledče nad Sázavou

Sochu pro Josefa Toufara najdete v kostele sv. Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou, kde byla odhalena v den výročí knězova umučení komunistickou státní bezpečností. Národní památkový ústav sochu dostal darem od předního českého sochaře Olbrama Zoubka.

Bílá skála a pytlák Kormunda

Bílou Skálu rozhodně neobjevíte na mapě Brd na první pohled. Je to vcelku nenápadný, menší (jen 721 m vysoký) vrch v okrajové části středních Brd, zvedající se pár kilometrů západním směrem od obce Láz.

Vrch Provazec a tajuplná kamenná zeď v Brdech

Asi kilometr dlouhá na sucho vyskládaná mohutná kamenná zeď, v okolí vrcholu Provazce (639 m), se táhne po hřebenu až k sousednímu Holému vrchu, jinde pravoúhle sbíhá dolů příkrým jihovýchodním svahem. Profil této podivuhodné stavby je patrný i na leteckých snímcích.

Historická Maurská vodárna v Lednici

Maurská vodárna v Lednici neboli Maurský dům sloužila jako součást systému zásobujícího park vodou a jako lázně zámeckého panstva. Její současnou podobu jí dal v padesátých letech 19. století architekt Jiří Wingelmüller, který při výzdobě fasády kombinoval maurské a gotické prvky.

Centrum umění a designu SmetanaQ

Centrum umění a designu Smetana Q vzniklo na pražském Smetanově nábřeží číslo 4 v objektu, jenž byl v roce 2013 těžce zasažen výbuchem plynu.

Ďáblický hřbitov

Počátkem 20. století přestala Praze stačit kapacita městských hřbitovů nacházejících se na území Žižkova a Vinohrad. Zvažovalo se založení nového velkého obecního hřbitova v Hostivaři a souběžně s ním se projektovalo mnohem menší městské pohřebiště v Ďáblicích.

Kuks, barokní perla na Labi, uvítá své první letošní návštěvníky již o tomto víkendu

Díky příznivému počasí letošní návštěvní sezóna v Kuksu bude zahájena o měsíc dříve, již o nadcházejícím víkendu, v sobotu 4. března. V březnu budou možné prohlídky o víkendech, od dubna pak již v běžném celotýdenním turistickém provozu, mimo pondělí. Proč nezahájit Rok českého baroka právě zde?

Městské krematorium Nymburk

Nymburské krematorium postavené v letech 1922 až 24 je výjimečnou stavbou v dějinách české architektury - jde o jednu z mála realizací architekta Bedřicha Feuersteina (ve spolupráci s Bohumilem Slámou) a zároveň je objekt jednou z prvních puristických architektur postavených na našem území.

Krematorium a kolumbárium v Brně

Krematorium bylo postaveno podle plánů Arnošta Wiesnera v letech 1925 až 1930 v Jihlavské ulici. Je jedinou sakrálně-kultovní stavbou, kterou její tvůrce usiloval o nový výraz pro absolutní architekturu, jež by se vyrovnala egyptské pyramidě a křesťanskému kostelu.

V Královské zahradě Pražského hradu začíná Předjaří

Poslední rozkvetlé cibuloviny sázeli včera zahradníci v Empírovém skleníku na Pražském hradě. Tam v pátek začíná tradiční výstava Předjaří v Královské zahradě.

Invalidovna v Karlíně

Karlínská Invalidovna je jednou z nejstarších staveb této pražské městské části. Pro potřeby válečných veteránů ji začal stavět hrabě Petr Strozzi. Základní kámen Invalidovny byl položen za osobní účasti císaře Karla VI. Dne 15. srpna 1732.

Kaple svatého Antonína Paduánského - Svatý Antonínek v Blatnici

Svatý Antonínek patří mezi nejznámější poutních místa Moravského Slovácka. Nachází se na Blatnické hoře, nejzápadnějším výběžku Bílých Karpat. Kopec samotný dle předpokladu a archeologických nálezů sloužil v pradávné době jako pohanské pohřebiště.

Zřícenina hradu Blansko u Ústí nad Labem

Zříceniny hradu Blansko (Blankenstein) se nachází na vysokém kopci nad levým břehem Labe nedaleko Ústí nad Labem. Poprvé je zmiňován roku 1401, místo však bylo osídleno již od 2. pol. 13. století.

Kino Art v Brně

Kino Art, poslední městské kino, chce být důstojnou protiváhou multiplexů a útočištěm nejen pro náročného diváka, ale i širší divácké skupiny, které hledají pestřejší dramaturgii. V programu tak najdete představení pro mládež a studenty, seniory, ale i rodiče s malými dětmi.

Hrad Svojanov se otevře i pro nevidomé a neslyšící

Tablety, speciální zvukový naváděcí systém nebo bronzový model hradu. I tak chce správa hradu Svojanov na Svitavsku od víkendu zpříjemnit a vlastně umožnit návštěvu historického objektu lidem se zrakovým nebo sluchovým postižením.

Obora pohltila les nad Vltavou. Střeží ji zámek se zříceninou

Jih Čech skýtá neomezené množství výletů, turistických cílů a zajímavostí. Jedním z nejnavštěvovanějších je určitě Hluboká nad Vltavou, která láká na pohádkový zámek. Neprohloupíte však, když se vydáte na výlet od zámku podél Vltavy až k jednomu z hradů Karla IV.

Dřevěné sochy v Lišově

K romantické procházce láká Horní rybník v Lišově na Českobudějovicku. Jeho okolí totiž zdobí řada dřevěných soch. Vyřezali je při dvou ročnících řezbářského sympozia umělci z celé republiky.

Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí

Divadlo vybudované předním českým architektem Kamilem Roškotem v letech 1935-1936 ve funkcionalistickém stylu bylo velmi populární v době první republiky. Divadlo je stále funkční a je možné ho v rámci představení navštívit.

Veslařský kanál Račice

Veslařský areál vznikl v 70. a 80. letech 20. století na místě bývalé pískovny. Za dobu své existence hostil řadu významných sportovních akcí – mistrovství světa veslařů, světové poháry v kanoistice a světový šampionát dračích lodí. Areál je v současnosti přístupný veřejnosti a nabízí prostor pro ši.

Dva zámky v Benešově nad Ploučnicí otevřou své brány již v březnu

Zimní údržbová sezóna na památkových objektech pomalu končí. Některé otevřou dřív, jako například Kuks, který můžete navštívit o březnových víkendech od 9 do 17 hodin, v dubnu najede na normální sezónu. Podobně je tomu i u Benešova nad Ploučnicí, zámky se tu otevřou 18. března.

Porcelán měl větší cenu než zlato, v kláštereckém zámku najdete křehký poklad

Klášterec bylo v minulosti velmi zanedbané město, dnes už nikdo nepozná zničené budovy a terasy z válečného filmu Až do konce, z roku 1984. Film Holky z porcelánu si vybaví téměř každý, Juraj Herz ho točil tady. Porcelánka ale ustoupila supermarketu, přesto Klášterec nad Ohří bílým zlatem žije.

Centrum historie Hamzovy léčebny

Nové minimuzeum otevřené v areálu Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé v Luži – Košumberku na Chrudimsku je věnováno historii léčebny a především pak období, kdy se i v našem kraji vyskytovala tuberkulóza.

Muzeum psacích strojů Roprachtice

Jak už název napovídá, malé muzeum nabízí ukázky nejen psacích strojů vyrobených do roku 1939, ale i věci související s jejich údržbou a také provozem dobové kanceláře.

Těšínské divadlo Český Těšín

Těšínské oblastní divadlo bylo pod kuratelou Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě zřízeno v srpnu roku 1945. Přes nejednoduchý vývoj si divadlo zachovalo své původní kouzlo a dnes je ojedinělou výjimkou, neboť v něm působí umělecké soubory hned dvou národností, Česká a Polská scéna.

Soukromá sklárna Habry

Možnost individuální prohlídky sklárny, kdy vás zavedeme na naší galerii, kde při výkladu budete moci sledovat práci našich sklářů, a poté vás vezmeme se podívat přímo na sklářskou huť...

Stolová hora Kozelka se sklaním bludištěm

V sopečných horninách Českého masívu je Kozelka ojedinělou a dobře zachovanou stolovou horou, která příkře vystupuje nad okolní terén. Ve vrcholové části objevíte spoustu pseudokrasových závrtů a na okrajích plošiny vznikly bizarní skalní věže, pyramidy a ploché stěny.

Kotelská lípa - tisíciletá lípa v osadě Kotel u Osečné

Lípa v osadě Kotel na první pohled zaujme svou rozložitou korunou a vykotlaným kmenem s několika otvory. Tisíciletá lípa byla vždy pevně spjatá s historií osady a jejích obyvatel. Roku 2009 zvítězila v anketě Strom roku.