🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum venkovského života Besednice

Muzeum venkovského života v Besednici prezentuje historické pomůcky a techniky používané v zemědělství od začátku 20. století do období socialismu.

Muzeum zemědělské techniky Údolí

Údolí u Nových Hradů je historicky zajímavým místem, kde se střetává historie rodu Rožmberků, Švamberků a Buquoyů. Vzhledem k historickým událostem zde bylo vystavěno Muzeum zemědělské techniky, které v expozicích nabízí nahlédnutí do historie a zemědělství.

Jízdárna Besednice

Jízdárna Besednice se nachází na severním okraji městyse Besednice v areálu farmy.

Adventure Golf Milín

Adventure Golf Milín u Příbrami byl otevřen v červnu 2016 a novota zde na vás dýchne na každém kroku. Osmnáctijamkové hřiště nabízí různé druhy překážek, jejichž překonávání zaručeně vykouzlí úsměv na tvářích přihlížejících a naopak velkou soustředěnost u toho, kdo překážku zdolává.

Mattoniho lázně Kyselka

Kyselka leží 11 kilometrů severovýchodně od Karlových Varů v úzkém lesnatém údolí řeky Ohře v nadmořské výšce 340 metrů. První zmínku o tzv. Bukové kyselce lze nalézt ve druhém vydání balnelogického spisu Dr. W. Payera z roku 1522. Největší rozkvět zažily lázně za Heinricha Mattoniho.

Hostinec U Pejska a kočičky

Restaurace s tradiční českou kuchyní, velkým množstvím piv a vín, k čemuž nechybí také originální atmosféra.

Malostranské náměstí v Praze

Malebné náměstí je odedávna centrem Malé Strany. Místo pro něj bylo vybráno v blízkosti brodů, mimo dosah častých záplav, kterými byla pověstná neregulovaná řeka Vltava. Náměstí je součástí Královské cesty - procházely tudy korunovační průvody a za Rakouska-Uherska tu sídlily nejvyšší zemské úřady.

Památky lákají: na Nebílovy, Horšovský Týn, Švihov a Červené Poříčí bude o víkendu zlevněné vstupné

Památková sezóna se pozvolna rozjela, tento týden ji zřejmě zbrzdí změna počasí, přesto ale zámky a hrady jsou připraveny na návštěvníky. V západních Čechách můžete využít víkendu 22. a 23. dubna k návštěvě čtyř objektů - Nebílov, Červeného Poříčí, Švihova a Horšovského Týna na reciproční vstupenku.

Ptačí pozorovatelna na břehu Litovického rybníka v Hostivicích

Litovický rybník je součástí přírodní památky Hostivické rybníky. Nachází se ve Středočeském kraji, nedaleko západní hranice hlavního města Prahy. Hlavním důvodem ochrany této lokality je řada hnízdících i celoročně zde žijících ptáků.

Selské baroko v Květově

Obec Květov se nachází v severní části píseckého regionu, na pravém břehu Orlické přehrady, 7 km jihozápadně od Milevska. Ve vsi se dochovaly památky lidové architektury, tzv. Selské baroko.

Barokní cyklostezka Sepekov - Písek

Cyklostezka pro zájemce o barokní architekturu začíná u barokního poutního kostela v Sepekově, vede například kolem milevského kláštera, okolo selského baroka v Květově a končí v královském městě Písku.

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte Den Země, otestujte si zručnost na dílnách

V sobotu se po celé planetě slaví Den Země, akce, která má upozornit na důležitost ochrany životního prostředí. Na oslavu tohoto happeningu můžete vyrazit na několik míst v Čechách i Moravě, třeba do táborské či ostravské zoo. V rámci akce se mnohdy konají také nejrůznější tvořivé dílny, kde můžete s dětmi otestovat svou zručnost.

Rozhledna na hradě Lichnice

Přímo v areálu hradu Lichnice naleznete kovovou rozhlednu, která se nenápadně ukrývá v torzu hradní věže. Za jasného počasí se odtud odkrývají fantastické výhledy do daleka.

Expozice celnictví Králíky

V budově bývalého gymnázia v Králíkách postupně vzniká expozice věnovaná historii celnictví. Prohlédnout si můžete celnictví ve starověku, středověku a novověku až po konec Rakouska-Uherska a začátku první republiky.

Kostel sv. Michaela Archanděla v Hrozové se středověkými freskami

Kostel je hlavní pamětihodností obce Hrozová, jenž je součástí Rusína. Je zasvěcen sv. Archandělovi Michaelovi a je písemně uváděn již v roce 1309, stejně jako vesnice. Areál farního kostela včetně ohradní zdi kolem přilehlého hřbitova je zapsán na seznamu nemovitých kulturních památek.

Katovna v Jeseníku

V Palackého ulici ve městě Jeseník stojí přízemní obytný dům téměř čtvercového půdorysu, postavený ze smíšeného zdiva s výraznou a značně převýšenou valbovou střechou. Podle pověsti zde měl v 17. století bydlet jesenický kat. Dnes zde najdete informační středisko s expozicí Niského knížectví.

Tajemné Hromnické vitriolové jezírko je vodou smrti

Jako obrovská studna kyseliny sírové s občasným štiplavým závanem narážejícím do chřípí vyhlíží Hromnické jezírko. V létě je hladina mrtvé vody zbarvena do červena, to způsobuje příměs železa, nyní se leskne modročerně. Vitriol používali středověcí alchymisté, účinky kyseliny jsou známy stovky let.

Prominent restaurant&terrace - potěší všechny vaše smysly

Kulinářským zážitkem a zdvořilou obsluhou je restaurace Prominent příslibem nezapomenutelného večera.

Kolínská židovská obec bývala po Praze druhou nejvýznamnější, dokládají to četné památky

Silné židovské osídlení patří mezi významné skutečnosti v historii Kolína, a to již v první polovině 14. století. Toto původně asi neveliké osídlení časem nabývalo rychle na významu. Po vyhnání Židů z Plzně (1504) se kolínská židovská obec stala po Praze druhou nejvýznamnější.

Tucet středočeských zámků, které byste měli navštívit

Střední Čechy jsou na památky bohatým regionem, najdeme tu nejen světské, ale i církevní objekty. Mimo to je tu i řada přírodních zajímavostí, od pískovcových skalních měst, po hluboké rokle a říční údolí. Cestou do lesů, luhů a hájů navštivte některý ze zámků, které nejsou od Prahy daleko.

Bunkr Bezovka pod pražskou Parukářkou

Protiatomový kryt Bezovka je komplex v podzemí Parukářky na pražském Žižkově. Byl vybudován v letech 1950–1955 a počítal s ukrytím přibližně 5 000 osob. Do krytu vede pětice přístupových chodeb a dvě odvětrávací věže použitelné i jako nouzový východ. Dnes by v něm našlo úkryt 2 500 osob.

Otevře se na Velký pátek poklad ukrytý na hradu Nový Herštejn?

Na Domažlicku se v nadmořské výšce 681 metrů nachází zřícenina hradu Nový Herštejn. Toto kdysi důležité místo má zajímavou historii a možná stále ukrývá i poklad.

Vydejte se na Pičhoru za Markomany

U Dobřichova na Kolínsku je kopec z kuriózním názvem Pičhora.

Zámek Slatiňany nabízí o Velikonocích prohlídku pro každého

Velikonoční svátky trávily bohaté šlechtické rodiny bývalé rakouské monarchie tradičně ve Vídni. Přesun z hlavního města se konal až po velikonočních svátcích, a to nejčastěji do letních sídel v Čechách a na Moravě na přelomu dubna a května.

Přeprava kol ve vlacích a autobusech LEO Express

Dopravce LEO Express provozuje na všech svých vlacích a vybraných autobusových linkách přepravu kol, a to vždy od dubna do října. Cestující mohou využívat nových stojanů, díky nimž není nutné kola skládat.

Kynžvartský kámen

Přírodní památka Kynžvartský kámen leží na žluté turistické trase vedoucí z železniční stanice Lázně Kynžvart po polní cestě k Pastevnímu rybníku a do města Kynžvartu. Osamělý žulový balvan dosahuje výšky zhruba 6 metrů a je porostlý mechorosty a lišejníky.

Viklan Dominik u Rybničné

Pokud se z Karlových Varů vydáte po modré turistické značce směrem na Vítkův vrch u letiště a poté dále na Toužim, objevíte u obce Rybničná 3,5 metru dlouhý, 1,5 metru široký a 2 metry vysoký viklan Dominik. Podle vysekaných nápisů s letopočty se zdá, že byl vyhledáván turisty již od 18. století.

Zadluženou Skalku nechtěl ani čert

Zříceniny se ve středním Středohoří vypínají takřka na každém kopci, a že jich tu je požehnaně. U Sutomi, obce pod Holým vrchem místními zvaným Holáček, je jich v okruhu několika kilometrů hned pět. Z Holáčku vidíme Skalku v údolí, vlevo Košťálov, vpravo Oltářík.

Přijeďte si užít Velikonoce na hrad Svojanov

Někdejší královské sídlo je připravené na první letošní slavnosti. Nebude chybět zábavný program, ani prohlídky hradu s vyprávěním o tradicích.

Netopýři na hradě Bítov

Palác, obývaný v průběhu staletí mnoha pozoruhodnými osobnostmi, je dnes letním útočištěm netopýrů velkých. Prastará sklepení pak slouží jako zimoviště pro dalších sedm druhů letounů.

Kam o prázdninách s dětmi: Oslavte Velikonoce v zoo nebo na tvůrčí dílně

Začátek velikonočních prázdnin naznačuje jedno – snad v každém koutě České republiky se konají oslavy příchodu jara. A vybírat je skutečně z čeho. Ať už oslavíte nejvýznamnější křesťanské svátky se zvířátky v zoo, na hradě, či v tvůrčí dílně, určitě se jim nevyhnete. Připravte se na Velikonoční pondělí upletením pomlázky nebo vyrobením dekorací.

Lesopark a rybník Amerika u Františkových lázní s ptačí pozorovatelnou

Lesopark Amerika se rozkládá kolem stejnojmenného rybníku a přímo navazuje na františkolázeňské parky. Z centra Františkových Lázní sem tak dojdete příjemnou procházkou, dojedete oblíbeným mikrovláčkem nebo za několik málo minut autem.

Chomoutovské jezero u Olomouce

Přírodní památka Chomoutovské jezero v Litovelském Pomoraví je zejména v období každoročního tahu ptáků vyhledaným místem pro pozorování řady zástupců ptačí říše. K pozorování ptáku slouží i ptačí pozorovatelna, odkud můžete spatřit třeba orla mořského nebo kormorána.

Kozmické ptačí louky s pozorovatelnou

U Kozmic na Hlučínsku, v povodí řeky Opavy, mezi městy Opavou a Ostravou, najdete oblast, kde má voda hlavní slovo. Zdejší nivní louky jsou domovem hmyzu, žab a především ptactva. Hluboko v území byla umístěna sedmimetrová pozorovatelna s přístupovým chodníkem a sedmi informačními tabulemi.

Lom Čertovy schody v Českém krasu

Velkolom Čertovy schody je největším výrobcem vápenných a vápencových výrobků u nás. Vápenec jako hlavní surovina se těží v přilehlých ložiscích Koněprusy a Suchomasty I. Z hlediska chemického složení obsahuje tato geologicky významná oblast nejkvalitnější vápence v České republice.

Velikonoční víkend zve do Jeseníků do lázní, na zámek i na košt slivovice

Prodloužený sváteční víkend ve dnech od 14. do 17. dubna láká k výletům, turistickým procházkám, návštěvě galerií, muzeí i dalších kulturních a sportovních akcí. Kam lze zavítat v Jeseníkách?

Vzpomínka na Ježkovy pluhy v Blansku, věhlasnou firmu zlikvidoval nálet a znárodnění

Ono se řekne pluh, takové téměř nic jezdící po poli. Ale tohle nic udělalo díru nejen do země, kterou kypřilo a připravilo ji na další úrodu, ale také do okolní Evropy. Zámečník Karel Ježek začal s živností ještě za hlubokého mocnářství, erár tenkrát byl novotám nakloněn.

Piknik či letní grilování na Dolní Moravě

Užijte si s přáteli a rodinou piknik na Kralickém Sněžníku s nádhernými výhledy do údolí řeky Moravy nebo letní grilování u penzionu Terezka. Piknikové koše nebo grilování vám rádi zajistí ve Wellness Hotelu Vista.

Piknik ve Freestyle Parku Modřany

Dopřejte si výtečné, lehké jídlo a pití, to vše ve spojení s přírodou na břehu Vltavy! Travnatá louka ve volnočasovém areálu Freestyle Parku Modřany je pro pravý piknik jako dělaná. Šéfkuchař Radek Roubíček pro vás připravil 2 varianty piknikových košů.

Piknik v zahradě zámku v Novém Městě nad Metují

Rádi byste zažili nevšední zážitek s vaší láskou, přítelem nebo partou kamarádů? Nebo sháníte vhodný dárek pro své blízké? Máme pro vás tip! Využijte jedinečnou možnost strávit romantické a pohodové chvíle v zámecké zahradě s piknikovým košem plným čerstvých dobrot.

Zahradní pikniky na zámku Třešť

Máte rádi netradiční gastronomii a hledáte opravdu výjimečný zážitek? Najděte malebná zákoutí zámecké zahrady v Třešti, pohodlně se usaďte do stínu vzrostlých stromů, do čerstvě posekané trávy a vychutnejte si zdejší lahodné pokrmy pod širým nebem.

Pikniky v parku na zámku Slavkov

Zámek Slavkov-Austerlitz připravil pro romantiky a gurmány netradiční zážitek - udělejte si výlet na zámek, pokochejte se pohledem na největší barokní památku a zažijte piknik v zámeckém parku. Vybírat můžete z široké nabídky piknikových košů.

Zámek Lechovice – na víno i na piknik

V obci Lechovice, asi 10 km od Znojma, objevíte zrekonstruovaný zámek s vinotékou a krásným anglickým parkem. V rozsáhlém areálu na vás dýchne kus historie, příjemně vás naladí romantická zahrada a rozhodně neodoláte připraveným pochutinám.

Děvín, neprávem opomíjený majestátní hrad, který nikdy nebyl dobyt, zdolal až zub času

Hamr na Jezeře, obec nedaleko Mimoně a Jablonného v Podještědí, je známa zejména vyznavačům letní rekreace. Milovníci filmů pro pamětníky si určitě vybaví písečnou pláž z filmu Dovolená s Andělem. Nedaleko zmíněného rybníka stojí neprávem opomíjená zřícenina rozsáhlého středověkého hradu Děvína.

Československé prvorepublikové opevnění posloužilo nejvíc Němcům

Na českém prvorepublikovém opevnění zkoušeli Němci nejen zbraně, ale také nacvičovali dobývání těžkých objektů. Měly sloužit jako železobetonový val před hrozbami německé agrese, ale i na jižní hranici s Maďarskem. V zahraničí se o nich hovoří jako o Benešově linii, dala se ale ubránit?

Tipy na víkend: Na festival sladkostí, košt pálenek či charitativní běh

Druhý dubnový víkend se především v Praze ponese ve znamení jídla. Zatímco na Hořejším nábřeží se uskuteční festival pouličního stravování, v hotelu Pyramida si budete moci smlsnout na sladkostech. Ve Velkém Meziříčí si zase milovníci lihovin pochutnají na pálenkách či likérech. Pokud se ovšem rozhodnete strávit víkend aktivněji a zároveň pomoci, vyrazte na charitativní běh do Stříbrné Skalice nebo na královédvorské Safari.

Vyhlídka Solenická podkova – romantický výhled na meandr Vltavy

Ve Středním Povltaví, mezi přehradami Kamýk a Orlík vytváří řeka Vltava jeden z úžasných meandrů Vltavské kaskády, kterému se přezdívá Solenická podkova. Nejhezčí pohled na něj je ze skaliska Na Vraném nedaleko vrchu Na Altánku u obce Solenice, kde skalní ostroh strmí asi 160 m nad řekou.

Panorama Golf Resort – Kácov

Golfové hřiště Panorama nabízející 27 jamek špičkové kvality přinese požitek a uspokojení golfistům všech kategorií pouze 35 minut od Prahy.

Ropice Golf Resort

Ropice Golf Resort je 18jamkové mistrovské hřiště, které nabízí panoramatické výhledy na masiv Slezských Beskyd s Javorovým vrchem Svými parametry (délka 5398 m ze žlutých odpališť, 4755 m z červených odpališť, PAR 72) je vhodné jak pro konání mistrovských akcí, tak pro sportovní i rekreační golf.

Bikepark Kopřivná v Jeseníkách

Bikepark Kopřivná nabízí 4 tratě o celkové délce 12 km. Tratě jsou sjízdné pro nejmenší i pro ty nestárnoucí. Napumpujte si do krve pořádnou dávku adrenalinu na náročných trasách, nebo si užijte rodinný výlet v srdci Jeseníků na vyjížďkových nenáročných stezkách.