🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí

Divadlo vybudované předním českým architektem Kamilem Roškotem v letech 1935-1936 ve funkcionalistickém stylu bylo velmi populární v době první republiky. Divadlo je stále funkční a je možné ho v rámci představení navštívit.

Veslařský kanál Račice

Veslařský areál vznikl v 70. a 80. letech 20. století na místě bývalé pískovny. Za dobu své existence hostil řadu významných sportovních akcí – mistrovství světa veslařů, světové poháry v kanoistice a světový šampionát dračích lodí. Areál je v současnosti přístupný veřejnosti a nabízí prostor pro ši.

Dva zámky v Benešově nad Ploučnicí otevřou své brány již v březnu

Zimní údržbová sezóna na památkových objektech pomalu končí. Některé otevřou dřív, jako například Kuks, který můžete navštívit o březnových víkendech od 9 do 17 hodin, v dubnu najede na normální sezónu. Podobně je tomu i u Benešova nad Ploučnicí, zámky se tu otevřou 18. března.

Porcelán měl větší cenu než zlato, v kláštereckém zámku najdete křehký poklad

Klášterec bylo v minulosti velmi zanedbané město, dnes už nikdo nepozná zničené budovy a terasy z válečného filmu Až do konce, z roku 1984. Film Holky z porcelánu si vybaví téměř každý, Juraj Herz ho točil tady. Porcelánka ale ustoupila supermarketu, přesto Klášterec nad Ohří bílým zlatem žije.

Centrum historie Hamzovy léčebny

Nové minimuzeum otevřené v areálu Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé v Luži – Košumberku na Chrudimsku je věnováno historii léčebny a především pak období, kdy se i v našem kraji vyskytovala tuberkulóza.

Muzeum psacích strojů Roprachtice

Jak už název napovídá, malé muzeum nabízí ukázky nejen psacích strojů vyrobených do roku 1939, ale i věci související s jejich údržbou a také provozem dobové kanceláře.

Těšínské divadlo Český Těšín

Těšínské oblastní divadlo bylo pod kuratelou Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě zřízeno v srpnu roku 1945. Přes nejednoduchý vývoj si divadlo zachovalo své původní kouzlo a dnes je ojedinělou výjimkou, neboť v něm působí umělecké soubory hned dvou národností, Česká a Polská scéna.

Soukromá sklárna Habry

Možnost individuální prohlídky sklárny, kdy vás zavedeme na naší galerii, kde při výkladu budete moci sledovat práci našich sklářů, a poté vás vezmeme se podívat přímo na sklářskou huť...

Stolová hora Kozelka se sklaním bludištěm

V sopečných horninách Českého masívu je Kozelka ojedinělou a dobře zachovanou stolovou horou, která příkře vystupuje nad okolní terén. Ve vrcholové části objevíte spoustu pseudokrasových závrtů a na okrajích plošiny vznikly bizarní skalní věže, pyramidy a ploché stěny.

Kotelská lípa - tisíciletá lípa v osadě Kotel u Osečné

Lípa v osadě Kotel na první pohled zaujme svou rozložitou korunou a vykotlaným kmenem s několika otvory. Tisíciletá lípa byla vždy pevně spjatá s historií osady a jejích obyvatel. Roku 2009 zvítězila v anketě Strom roku.

Galerie s čokolaterií - Třeboň v marcipánu

Galerii, čokolaterii s prodejnou sladkých suvenýrů a zábavnou dílničku – to vše ukrývá Třeboň v marcipánu, která se nachází přímo v srdci rybníkářského města. Expozici ukazující Třeboň z tradiční i netradiční perspektivy bude možné navštívit denně od 1. května 2017.

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte přehlídku loutkových divadel nebo maškarní

K víkendům patří pohádky. A proč troškařit, když v Brně jich můžete zhlédnout hned šest, a to v rámci přehlídky loutkových divadel. Vyrazit ale můžete také na nějaký maškarní bál, v Praze se můžete zblízka seznámit s vietnamskou kulturou nebo se nechat s dětmi poučit o ochraně přírody. A až dostanete chuť na něco dobrého, navštivte Perníkovou chaloupku u Pardubic a oslavte s Ježibabou její narozeniny.

Městské muzeum v Čáslavi

Městské muzeum v Čáslavi, které sídlí v novorenesanční budově z roku 1884, patří mezi nejstarší venkovská muzea v Čechách. Veřejnosti byly muzejní sbírky zpřístupněny koncem listopadu 1885. Původní exponáty se dochovaly do současnosti a jsou vystaveny v dobových vitrínách.

Lesopark Martinská stěna

Lesopark nesoucí název Martinská stěna byl zbudován patrně již za první republiky, kdy o toto místo pečoval tehdejší německý okrašlovací spolek Hubertus. I přes dlouhé období úpadku se podařilo lesopark obnovit a dnes patří k nejoblíbenějším částem Dobřan.

Muzeum motocyklů a jízdních kol značky Simson

Největší muzeum motocyklů a jízdních kol značky Simson v České republice.

Andělárium – galerie pod širým nebem

Andělárium se nachází na louce v obci Rejchartice na Šumpersku. Skulptury andělských bytostí vznikly během prvních dvou ročníků místního sochařského a řezbářského sympozia. Další čtyři andělé jsou k vidění v městském lese na zelené a modré turistické značce. Andělská stezka začíná na Tulince.

U Kněžmostu na Boleslavsku se otevřela nová rozhledna

U Kněžmostu na Mladoboleslavsku se poslední únorový den pro turisty otevřela nová rozhledna Čížovka. Stavba vyšla na devět miliónů korun, dokončení se však kvůli problémům o čtyři roky opozdilo, sdělil mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař. Dostavbu komplikovala skutečnost, že hejtmanství nebylo vlastníkem pozemku.

Dům uměleckého průmyslu na Národní třídě - DUP36

Prosklená fasáda perly české funkcionalistické architektury Domu uměleckého průmyslu Svazu československého díla zářila nad pražskou Národní třídou od roku 1936. Postupně však začala chátrat a donedávna se jen sumtně a tiše rozpadala. Novou šanci na život dal budově kulturní klub DUP36.

Novodvorská alej v Moravském krasu

Novodvorskou alej, lipové stromořadí u obce Vavřinec, nechal vysadit v první polovině 19. století starohrabě Hugo Salm. Stromořadí z Nových Dvorů ke zřícenině hradu Blansek tvoří 57 lip malolistých. Nejmohutnější z lip (lípa s obvodem kmene 415 centimetrů) zvítězila v anketě Strom roku 2012.

Muzeum kol a vozítek Žireč

Královédvorský Domov sv. Josefa spojil síly s vášnivým sběratelem bicyklů Jiřím Uhlířem a v nevyužitém špýcharu v Žirči chystá na květen 2017 expozici historických kol.

Muzeum v Mělníku oživuje expozice

Chystat moderní interaktivní výstavy, nechat návštěvníky sáhnout na mnohé exponáty, pořádat různé akce, to je jediná cesta, jak nalákat návštěvníky do muzea. Potvrdila to ředitelka Regionálního muzea Mělník Miloslava Havlíčková. Pokud by spoléhali jen na stálé expozice, byť je to zajímavá výstava historických kočárků nebo dokumentace vinařství na Mělnicku, přišla by sotva čtvrtina lidí. Takhle jich mají v mělnickém muzeu kolem 40 tisíc ročně.

Slavonice, kdysi téměř neznámé město na hranici, dostalo přezdívku Mexiko

Dnes už se neví, kdo s tím přišel první. Po osvobození Rudou armádou tu nastala další z „kolonizací“ území. Město obývané převážně Němci, kteří tu zanechali v honosných domech veškerý majetek, z velké části obsadili noví příchozí z vnitrozemí. Najednou přišli k velkému majetku, hodně se rabovalo.

Literární památník Vysočiny

Památník soustřeďuje svou pozornost především na díla Jakuba Demla a ostatních spisovatelů pocházející z Vysočiny. Deml je rodákem z Tasova a ve svých dílech mimo jiné kritizoval T. G. Masaryka, za což byl také stíhán. Až samotný Masaryk musel stíhání zastavit.

Husův sbor Náchod

Kostel československé církve husitské se nachází v samém srdci města Náchod. Vyniká svým neoklasicistní až funkcionalistickým stylem dle projektu Bohumila Kuchaře. Na šesti oknech v lodi kostela jsou figurální vitráže s křesťanskými náměty, jejichž autorem je pražský malíř Karel Skála.

HaDivadlo

Brněnská divadelní scéna se čtyřicetiletou tradicí a osobitým pohledem na svět se nachází v Alfa pasáži poblíž náměstí Svobody. Oproti klasickým repertoárovým scénám, se divadlo zaměřuje především na autorský přístup herců k roli a tématu inscenace.

27. 2. 2017, 16:37 · Kudy z nudy · Česká Republika · Tipy na výlety · HaDivadlo

Palác Alfa v Brně

Nenápadná funkcionalistická budova s pasáží a ochozovou galerií, která spojuje brněnské ulice Jánskou a Poštovskou s náměstím Svobody, vznikla dle návrhů českého architekta Bohuslava Fuchse. Nyní se stala chráněnou kulturní památkou.

Pamětní síň Jana Zrzavého

Pamětní síň významného českého malíře Jana Zrzavého, který je pohřben na nedalekém hřbitově u kostela na náměstí Jana Zrzavého v Krucemburku na Vysočině. Jan Zrzavý byl významný avantgardní malíř a scénograf.

Galerie výtvarného umění v Náchodě

Galerie v Náchodě se může pyšnit sbírkami umění z 19. a 20. století, kde můžeme vidět výrazné zastoupení děl z první republiky. Tímto ale zdaleka nekončí, netradiční specializace na ruské kresby činí z galerie třetí největší sbírku ruského malířství u nás.

Galerie Prokopka

Výstavní prostor určený především pro mladou a střední generaci výtvarníků, který má obsáhnout všechny výtvarné obory od malby, designu, přes fotografii, nová média až sochu. Galerie se nachází v prostorách Centra Prokopka.

Improvizační divadlo Odvaz v Ostravě

Amatérská improvizační skupina vznikla v roce 2002 a od té doby odehrála přes 300 představení nejen v Ostravě, ale také v mnoha městech po celé republice.

Lázně v pivovaru Poděbrady

Lázně v pivovaru Poděbrady se nachází přímo v historické budově poděbradského pivovaru, v prostorách, kde se dříve skladovaly bloky ledu pro chlazení piva. Díky masivnímu zdivu a důmyslnosti našich předků dýchne genius loci tohoto místa na každého návštěvníka.

Pivní lázně v Hotelu Koliba

Pivní lázeň je obohacena pivovarnickými kvasnicemi, které obsahují vitamin řady B, protein a sacharidy. Pivní koupele tak mají mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. V prvé řadě uvolňují svaly, zlepšují krevní oběh a imunitní systém a mimo jiné zlepšují kvalitu vlasů a pleti.

Olivův pivovar – pivní lázně a masáže

Pivní lázeň má pro naše tělo blahodárné účinky, neboť pivní kvasnice a látky obsažené v pivu předávají pokožce celou řadu vitamínů B a minerálů. Prohříváním pokožky dochází také k uvolňování kožních pórů, kterými se i při mírném pocení odplavují škodliviny z těla.

Tipy na víkend: Nahlédněte pod ruku sklářům, navštivte festival ginu

Poslední únorový víkend nabízí jednak gastronomické akce spojené s masopustem, ale také například festival ginu. Ten se uskuteční v Praze a kromě degustací se mohou návštěvníci těšit i na vzdělávací semináře. Pokud se chcete dozvědět něco více o sklářském řemeslu, nenechte si ujít den otevřených dveří ve sklárnách v Květné. Vyrazit ale můžete také na sportovně zaměřené akce.

Nádraží Praha-Dejvice – nejstarší pražské nádraží

Nejstarší pražské nádraží stojí v Dejvicích, v provozu je od roku 1830. Původně tady začínala nákladní Lánská koněspřežka, po které se vozilo hlavně dřevo z Křivoklátských lesů. Za první republiky nádraží využíval prezident Masaryk pro cesty do lánského zámku.

Mlýn Skály ve Slatiňanech

Mlýn na řece Chrudimce na okraji Slatiňan stával už v 16. století. Svůj název získal od okolních pískovcových skal v údolí Škrovádu, kde se dlouhá léta těžil kámen pro velké stavby a sochy v nedaleké Chrudimi.

Nejmenší pražský dům

V Anežské ulici v centru Prahy stojí nejmenší dům v metropoli. Je široký jen dva a čtvrt metru a dřív sloužil jako nevěstinec. Vznikl v roce 1853 a architektem byl Josef Liebel. Dnes existuje už jen průčelí původní stavby, přes které se vchází do zadního obydleného traktu.

Památník romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu

Památník stojí na místě tábora, kde byly v období od srpna 1940 do listopadu 1950 internovány různé skupiny osob, které byly zejména z rasových, národnostních či politických důvodů vyčleňovány z většinové společnosti. Za II. Světové války sloužil jako sběrný tábor pro moravské Romy.

Kam o víkendu s dětmi: Kochejte se ledovou zoo, vymalujte si mandalu

Konec února je věnován především masopustům. Na ty můžete zavítat jak v Praze, tak v několika dalších krajích. Pokud vás ovšem lákají jiné akce, vypravte se třeba do Plzně do ledové zoo nebo na oslavu narozenin hradu Červený újezd. Pokud se chcete věnovat s dětmi něčemu relaxačnímu, zamiřte do Náchoda, kde si budete moci společně vytvořit a vymalovat mandalu.

Přírodní park Údolí Bystřice

Přírodní park se nachází v širším okolí řeky Bystřice, která se hluboko zařezala do plošiny Domašovské vrchoviny. Řeka vytvořila hluboké skalnaté údolí s řadou kaňonů, skalních ostrohů, sutí a kamenných moří. V pramenné oblasti se zachovaly zbytky rašelinných luk.

Hlavní nádraží v Praze - největší pražská secesní památka

Hlavní nádraží v Praze je vůbec největší osobní nádraží v České republice. Zdaleka však není nádražím nejstarším. Jeho historie se začala psát roku 1869 a do dnešní podoby bylo přestavěno podle návrhu architekta Josefa Fanty.

Socha Nicholase Wintona a dětí na Hlavním nádraží

Na prvním nástupišti pražského Hlavního nádraží spatříte emotivní sousoší sira Nicholase Wintona se dvěma dětmi, které „čekají na vlak“. Sir Nicholas George Winton v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Anglie.

Úniková hra v Liberci

Unikněte z Tajemné pracovny nebo zachraňte svět před mocným Hackerem přímo v jeho doupěti!

Naučná stezka Stříbrná osmička u Mladé Vožice

Stříbrná osmička prochází okolím obce Ratibořské Hory a seznamuje návštěvníky především s bohatou historií těžby stříbra v tomto regionu, která zde probíhala cca od roku 1526 do konce středověku. Jak název napovídá, stezka v krajině vytváří obrovskou ležatou osmičku.

Vrba zapomenutá u Únětic

Vrba zapomenutá je významný strom druhu vrba bílá, která roste v severním cípu katastrálního území Suchdol. Nachází se v Údolí Únětického potoka na soutoku Únětického a Horoměřického potoka.

Planá hrušeň na Helfštýně

Stáří plané hrušně na hradě Helfštýně se odhaduje na 250 let. Vyrůstá přímo ze skalnatého podloží strmé stěny příkopu. Kořeny musí bojovat o každý milimetr s bránícím se kamenem. Samozřejmě nechybí ani zajímavá pověst.

Jemnický buk lásky

Buk patří mezi nejstarší stromy v zámeckém parku v Jemnici na Vysočině, který v roce 1761 založil Maxmilián Daun. Stromu se říká „Buk lásky“, protože se na lavičce pod ním scházeli milenci a věřilo se, že je buk chrání.

Žižkův dub v Podhradí

Dub je nazýván Žižkův na základě dvou výprav husitů, které dobývaly hrad Lichnice. Žádné z výprav se však sám Žižka neúčastnil. Dub údajně stál u původní brány hradu, kde jej při stavbě sídla okolo roku 1250 vysadili.

Strom svatebčanů v Terezině údolí

Statný dub vévodí loukám nad Lázničkami v Terezině údolí, které získalo svůj název po hraběnce Terezii Buquoyové. Strom je více než 500 let starý a jeho mohutný kmen obejme osm menších dětí.