🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Žižkův dub v Podhradí

Dub je nazýván Žižkův na základě dvou výprav husitů, které dobývaly hrad Lichnice. Žádné z výprav se však sám Žižka neúčastnil. Dub údajně stál u původní brány hradu, kde jej při stavbě sídla okolo roku 1250 vysadili.

Strom svatebčanů v Terezině údolí

Statný dub vévodí loukám nad Lázničkami v Terezině údolí, které získalo svůj název po hraběnce Terezii Buquoyové. Strom je více než 500 let starý a jeho mohutný kmen obejme osm menších dětí.

Strom splněných přání u Pohořan nedaleko Olomouce

Starému jilmu se říká „Strom splněných přání“. Podle místní pověsti v ní žije krásná víla, která dokáže hodným lidem vyplnit jejich přání, myslí-li více na druhé než na sebe. Strom se nachází na kraji lesa mezi obcemi Véska a Pohořany u Olomouce.

Popovský jasan u Jáchymova

Památný Popovský jasan je jedním z největších jasanů v republice. Roste na svazích Krušných hor na místě bývalé vesnice Popov u Jáchymova.

Buk u kostela v Jihlavě

Buk roste přímo v centru Jihlavy. Jedná se o strom s vysokou hodnotou, pyšnící se úctyhodným stářím, ale i výjimečnými rozměry. V roce 1990 byl vyhlášen za památný.

Divadlo Alfa v Plzni

Plzeň je městem s dlouhou a slavnou loutkářskou tradicí a jmény lidového loutkáře Karla Nováka, „otce“ dnes světoznámých loutek Spejbla a Hurvínka prof. Josefa Skupy a jeho žáka - později autora rovněž světově proslulých loutkových filmů - Jiřího Trnky.

Šestikmenná lípa v Zámrsku

Mohutný kmen lípy v Zámrsku tvoří šest spojených kmenů. Je pravděpodobné, že vznikl zmlazováním. Původní ztrouchnivělý strom byl v minulosti seříznut na pařez a po jeho obvodu vyrostly nové výhony, dnešní kmeny.

Pernštejnský tis

Pernštejnský tis je nejstarším červeným tisem na Moravě a jedním z nejstarších stromů v České republice. Roste na severním svahu pod hradem u staré cesty na Nedvědici. Strom je starý více než 1000 let, jeho výška je 16,5 m a obvod kmene 455 cm. Roku 2005 tis vyhrál anketu Strom roku.

Lípa na hradě Sádek u Třebíče

Ve starobylých zdech zámku Sádek roste asi 250 let stará lípa srdčitá. Hrad je opředen několika pověstmi a skutečnými historickými příběhy, v nichž velkou roli hrají právě stromy.

Stojanova lípa v Beňově

Mohutná lípa dominující návsi vesničky Beňov u Přerova dostala jméno po zdejším slavném rodákovi. Arcibiskup Antonín Cyril Stojan se mimo jiné významně zasloužil o založení poutních a exercičních domů v Hostýně a na Velehradě.

Lípa Jana Gurreho v Římově

Lípa roste v zahradě u římovského kostela již 670 let. Měla tak být přítomna i božskému zjevení v roce 1626, na jehož základě navrhl jezuita Jan Gurre u římovského statku vystavět loretánskou kapli a kostel sv. Ducha. Lípa je nejstarší a nejmohutnější památný strom okresu České Budějovice.

Hromův dub u Chomutova na Olomoucku

Památný strom Hromův dub (Dub letni) se nachází mezi obcemi Hlušovice a Chomoutov u Olomouce. Bohužel sem nevede žádná turistická trasa, ale pěšky nebo na horském kole se k tomuto památnému stromu dostanete po prašné polní cestě.

Alej ve Skaličce u Teplic nad Bečvou

Alej tvořená 22 lípami a 10 duby se nachází v zahradách zámku, v jehož budově dnes sídlí sociální ústav Domov Větrný mlýn. Alej byla oceněna v anketě Strom roku 2011, kdy se jí podařilo zvítězit.

Tvůrčí dílna pro výtvarná nemehla v GVUO

Chtěli jste vždy umět malovat nebo se zlepšit, případně jenom vyzkoušet různé výtvarné techniky?

Dub ochránce ve Višňové u Frýdlantu

V roce 2010 postihla Višňovou katastrofální povodeň. Řeka Smědá se vylila z břehů a nejvíce udeřila v části obce zvané Víska. Pod vodou zde bylo 42 domů z celkových 65. Voda s sebou vzala auta, stromy a další materiál. Proti naplaveninám se však postavil mohutný dub, který zde již dlouho roste.

Chudenická douglaska – nejstarší svého druhu v Evropě

Chudenická douglaska roste v arboretu Americká zahrada u Chudenic, které založil hrabě Eugen Černín v roce 1828, kdy zde začal budovat sbírku cizokrajných dřevin. Díky své zachovalosti, stáří a formám některých dřevin patří mezi nejvýznamnější v republice.

Parní pivovar Hauskrecht v Brně

Řemeslný pivovar, spojující tradiční české pivovarnické postupy s nejmodernějšími zahraničními trendy craft beers se nachází v Brně. V degustační místnosti můžete okusit Brněnskou 11 či 12, nechybí ani měsícové specialitky jako Špilberk nebo Moravia IPA.

Pivovarské muzeum v Olivětíně

Muzeum se nachází v areálu olivětínského pivovaru Opat. V rámci exkurze do pivovaru spojenou s ochutnávkou místních piv lze absolvovat i prohlídku stálé expozice pivovarnictví zaměřenou na historii pivovaru. Během návštěvy je k vidění například kancelář nejdůležitější osoby celého pivovaru - sládka.

Kostel sv. Barbory v Zábřehu na Moravě

Kostel sv. Barbory, který je v současné době přístupný pro veřejnost jen výjimečně, je středověká gotická stavba s barokní přestavbou. Legenda vypráví, že kostel založili za hradbami města příslušníci řádu Templářů. Nejstarší písemná památka však pochází až z druhé poloviny 15. století.

Kostel sv. Stanislava v Hynčině

Kostel svatého Stanislava v Hynčině je barokní stavba z roku 1725. V současné době ožívá jen jednou za měsíc, kdy se koná mše svatá. Ze silnice vede ke kostelu malá, neprošlapaná cestička.

Kaple Panny Marie na Prackově

Kaple Panny Marie v okrese Semily, byla vybudována ze soukromých prostředků prackovského rolníka Františka Trakala a její historie sahá až do roku 1918. Radosti nad skončením 1. světové války vedla k vybudování kapličky pod Prackovským vrchem v podhůří Kozákova.

Kostelíček Božího Těla v Bludově

Severně od lázeňské obce Bludov se uprostřed lesa nachází větší kostelík. O jeho původu vypráví mnoho legend, ale jen jedna se opakuje častěji než ostatní.

Přátelský pivovar Malešov

Mladý podnik, který ctí dávnou tradici pivovarnictví v Čechách, to je pivovar Malešov nedaleko Kutné Hory. Pivo se tu vaří původní metodou bez filtrace a pasterizace, používají se jen původní pivovarské ingredience a zdejší pivo představuje jak tradiční, tak i originální pivní styly.

Zbytky uhelny v Kovářské

V roce 1599 byla v obci Kovářská postavena vysoká pec, protože se v jejím okolí nacházely bohaté zásoby železné rudy, stříbra a olova. Přímo v obci se dodnes dochovaly zbytky uhelny, kde se skladovalo uhlí, jež bylo potřebné pro další zpracovávání uvedených kovů.

Letohrádek svatý Vojtěch – prvorepublikový hotýlek

Letohrádek svatý Vojtěch nabízí ubytování jako za starých časů. Ideální místo pro náročné hosty přesně jako za první republiky - včetně komorníků a služebných. Apartmány jsou pojmenovány po slavných prvorepublikových hercích a herečkách.

Největší bludný balvan v Ostravě

Za velkého cestovatele můžeme prohlásit náš největší bludný balvan v České republice, neboť při své cestě někde na území dnešního Švédska nebo Finska urazil téměř 1500 kilometrů. Nyní je k vidění na podstavci ve Vratimovské ulici v Ostravě Kunčicích.

Smrčiny – nejzápadnější hory Česka

Věděli byste, kde hledat Smrčiny, téměř neznámý kout naší vlasti? Napovíme, že je třeba zaměřit svou po pozornost do nejzápadnějšího cípu republiky, do Ašského výběžku.

Virtuální realita Kladno

Ve virtuální realitě prožijete celých 50 minut, během nichž nahlédnete na vzdálená reálná i nereálná místa, vyzkoušíte si extrémní zážitky nebo si zahrajete opravdu intenzivní hry. Zapomeňte na to, kde doopravdy jste, a nechte se pohltit světem, který se kolem vás otevře.

Motoskijörong Smržovka

Skijöring, původně způsob cestování do vzdálených míst během zimních měsíců, je nyní jedním z nejextrémnějších zimních sportů. Osoba na lyžích držící otěže je tažena za speciálně trénovanými závodními koni, které běží bez jezdce.

Zážitek na pohyblivém simulátoru vrtulníku v Praze

Také zvednete oči k nebesům pokaždé, když nad hlavou uslyšíte známý bzučivý zvuk vrtulníkuvzbuzující respekt? Zatoužili jste alespoň na okamžik na vlastní kůži pocítit, jaké to je vystoupatkolmo vzhůru směrem k blankytně modrému nebi nebo mít možnost zastavit se ve vzduchu?

Forbidden Spot

Unikátní prostory, kde se střetává pouliční umění s módou, gastronomií ale především originalitou, se nachází v pražských Holešovicích ve funkcionalistické budově staré přes 80. let, jež na první pohled nemusí vůbec zaujmout. To, co ukrývá ve svém nitru, stojí za návštěvu!

Měla být anglickou královnou, ale dožila pozapomenuta na zámku v Blansku

Příběh jako z červené knihovny, pro zúčastněné s nádechem hořkosti. V blanenském zámku, v němž je umístěno muzeum s bohatými sbírkami a výstavami, skončil ve 46 letech život ženy, která měla být anglickou královnou. Carolina Charlotta Dorothea von Lisingen se narodila v Hesensku roku 1768.

Krušné hory na běžkách – běžky v okolí Bublavy

Bublava je nejen nejvýznamnějším střediskem sjezdového i běžeckého lyžování na Kraslicku i v rámci celého Sokolovska, ale také nejzápadnější obcí napojenou na páteřní běžeckou trasu – Krušnohorskou lyžařskou magistrálu. V těsném sousedství se navíc nabízí možnost výletů do blízkého Německa.

Krušné hory na běžkách – nedotčenou přírodou v okolí Přebuze

Okolí městečka Přebuz vyniká nedotčenou přírodou a je pravým rájem těch, kteří v běžkování hledají nejen příjemnou fyzickou aktivitu, ale i ticho hlubokého lesa či otevřené horské pláně v ústraní davů, šněrujících známější hřebenové trasy.

Běžkařské tratě v Perninku v Krušných horách

Pojďte se projet pohádkovou krajinou! V okolí Perninku budete projíždět okouzlující přírodou, navštívíte krásná místa a vychutnáte si klid a romantiku zasněžených lesů a plání. V samotném městečku můžete vyzkoušet běžkařský osvětlený okruh i kolečko pro běžkaře s psími kamarády.

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se do strašidelného zámku, vyzkoušejte historická řemesla

Období masopustu eskaluje, akce spojené s tímto obyčejem se uskuteční například v Praze, v Libereckém, Královéhradeckém či Pardubickém kraji. Pokud vás ovšem láká něco zcela jiného, navštivte třeba zámek Chvaly na strašidelnou prohlídkou s upíří tematikou. Nebo se vydejte do Nové Vsi v Karlovarském kraji a vyzkoušejte si historická řemesla.

Muzeum maškar v Milevsku

Nové muzeum milevských maškar v budově bývalé spořitelny.

Tipy na víkend: Zajděte na Festival nového cirkusu či do moravských sklípků

Tento víkend se můžete opět těšit na nálož kulturních zážitků i příležitostí k zimním sportům. Praha si užije poslední tajemné představení festivalu Cirkopolis, Boží Dar naopak bude hostit mistrovství světa ve snowboardingu juniorů. Pokud vás spíš láká relax ve společnosti dobrého jídla a pití, Plzeňsko čekají vepřové hody a jihomoravské Dobšice otevřou své vinné sklípky.

Úniková hra – Staňte se agentem britské tajné služby MI6

Sekce MI6 britské tajné služby svolává všechny své agenty 00 pro jeden z nejdůležitějších úkolů své historie.

Královská zahrada Pražského hradu

Původně renesanční Královská zahrada z roku 1534 se stala jedním z mála klidných míst v centru Prahy. Zahradu na místě původních středověkých vinic založil Ferdinand I. Habsburský. Nachází se nedaleko letohrádku královny Anny.

Galerie Záliv v Bechyni

V prostorech bechyňských Libušiných lázní byla na počátku roku 2017 otevřena nová galerie, která nese název Galerie Záliv. Výstavní prostory mají přibližně 80 m2 a ročně by zde k vidění mělo být až šest výstav.

Jarošovský pivovar – bílá pěna, láhev orosená

Výroba piva pod taktovkou společnosti Jarošovský pivovar a.s. Se do Jarošova u Uherského Hradiště vrátila v roce 2015. Pivo pivovar vyrábí prostřednictvím moderní nerezové technologie za použití typických klasických výrobních postupů českého piva, které má doma i ve světě velkou oblibu.

Loupežnická jeskyně v Olešnici u Ústí nad Labem

Jeskynní systém loupežnické jeskyně patří k jeskyním rozsedlinovým, vzniklým odsedáváním skalních bloků. Jedná se o největší pseudokrasovou jeskyni v pískovcích labského kaňonu. V zimě se z podzemí kouří a okolí nikdy nezamrzá.

Lesní hřiště Háj Víly Ozdravy v Jeseníku

V lázních Jeseník najdou děti od června 2017 originální přírodní hřiště. Herní prostor citlivě využívá a rozvíjí přirozené lesní prostředí lázeňského vrchu. Děti zde čekají interaktivní herní a vzdělávací prvky. Průvodcem je zde víla Ozdrava, která symbolizuje zdravý a tvořivý život.

Černá dáma hlídá valečský zámek, který asi zachránil a zároveň zničil dětský domov

Na ukazatel k Valči narazíte na silnici spojující Prahu s Karlovými Vary. Odbočí málokdo, to spíše zajedou na druhou stranu do známější Chyše. Nedobře neodbočivší činí. Připraví se o ojedinělý zážitek, nepopatří barokní zámek, vévodící rozsáhlému parkovému areálu, který se také znovu rodí.

Kostel sv. Václava v Sazovicích

V obci, kde kostel nikdy nebyl, vyrostla během dvou let velice moderní stavba, která bude sloužit především náboženským účelům, ale své místo zde najde i kulturní život a komunitní centrum. Výstavba kostela měla rozpočet 20 milionů korun a více jak polovinu zaplatil místní mecenáš ze svého.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na vrchu Zvičina

Kamenný kostel byl vystavěn na místě původního dřevěného kostelíka, jež byl zasvěcen Janu Husovi. Stavba byla dokončena roku 1711 a téměř o století později byla přistavěna věž. V této podobě je kostel zmiňován i ve verších K. V. Raise.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku

První zmínka o kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku pochází již z roku 1418. Jednalo se o gotickou stavbu, která byla po požáru roku 1457 znovu obnovena a rozšířena. Současná podoba kostela pochází z let 1882 – 1883, kdy došlo k přestavbě především z důvodu nedostačující kapacity.

Ekofarma Javorník ve Štítné nad Vláří

Ekofarma Javorník ve Štítné nad Vláří na Zlínsku získala v roce 2016 titul Nejlepší sedlák roku. Vznikla v roce 1996 a dnes nemá mezi ekozemědělci v naší zemi obdobu. Jako jediná v celé republice nabízí v bio kvalitě i hermelín.

Kavárna Amadeus

Stylová kavárna v areálu Arcidiecézního muzea v Olomouci se nachází se v sousedství katedrály sv. Václava a láká na svůj netradiční interiér. Výstavy jsou připraveny jak v galerii kavárny, tak v přilehlém muzeu umění.