🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Úniková hra Bývalí lidé

Jedná se o dobrodružnou hru, při které se v týmu necháte uzavřít do místnosti a cílem je dostat se v určitém časovém limitu ven. Toho dosáhnete pomocí různých indicií a rébusů, které musíte vyřešit a také díky spolupráci ve skupině s využitím logického myšlení, postřehu a důvtipu.

Studio Mandala Dobřichovice

Studio Mandala je místo s konceptem zdravého životního stylu, zdravého pohybu, seberozvoje a vyrovnané mysli. Najdete zde Qi Gong (čchi kung), jógu, relaxaci, meditaci, SM Systém, Dornovu metodu, masáže, homeopatii.

Včelařská farma Doležalův med

Návštěva včelařský farmy je určena pro všechny, který by se rádi dozvěděli více o životě včel, poznali zákulisí vytáčení medu. Exkurze spojené s prohlídkou a přednáškou o včelách probíhají od dubna do září.

Bio exkurze - kdo dřív přijde, ten dřív mele

Přijďte zažít bioatmosféru, podívat se, jak se melou mouky a dozvědět se, co je biozemědělství. Provedeme vás zákoutími bezlepkového biomlýna, balírny i skladu a společně strávíme příjemnou hodinku.

Reon Argondian - Magická jeskyně

Kousek pod vrcholem Petřína se nachází dům zarostlý břečťanem. Jeho zdi jsou pokryty maskami a vedle dveří zírá na kolemjdoucí démonický chrlič. Uvnitř třípatrové budovy se nachází galerie plná magických obrazů a plastik ve stylu l'art visionaire.

Ostrovská propast v Moravském krasu

Ostrovská propast, objevena roku 1861, se nachází přímo uprostřed obce Ostrov u Macochy na návsi před farou. Je zadělána mříží a ke hladině vody sahá do hloubky 50 metrů. Na dně propasti leží dvě tůňky.

Tipy na víkend: Vydejte se na degustaci uzenin či košt pálenek

Čeká nás první únorový víkend, na který Vysočina a Jihomoravský kraj připravují degustace zabijačkových pochutin a uzenin. Salaš pořádá pravý moravský košt pálenek, naopak Praha si bude užívat volných vstupů do výstav Národní galerie a alchymie kávy. Kam byste se tentokrát vypravili vy?

Zřícenina hradu Pařez

Zřícenina hradu Pařez, dříve nazývaný Husí nůžka, se nachází na okraji Prachovských skal. Ačkoli dávný lesk skalního sídla patří dnes už minulosti, přitahuje hrad Pařez už dlouhá léta poutníky a turisty, kteří se sem proplétají labyrintem skalních světniček.

Divadlo Alfred ve dvoře

Pražské divadlo Alfred ve dvoře v produkci Motus představuje prostor pro živé umění. Nejčastěji uvádí progresivní uměleckou tvorbu a unikátní autorské projekty českých, ale i zahraničních umělců a performerů.

Bedřichov, dnešní ráj běžkařů spjatý s Jizerskou padesátkou, začínal jako sklářská osada

Jizerské hory neprostupné, s rozsáhlými lesy a nepřízeň počasí k budování osad nelákaly. V roce 1598 sklář Peter Wanderer žádá libereckého knížete z Redernů o povolení vybudovat sklárnu na místě dnešního Bedřichova. První písemná zmínka o obci se sklárnou pochází z roku 1602.

Rudické propadání

Přírodní památka Rudické propadání je součástí CHKO Moravský kras. Jedovnický potok se zde propadá do 90 m hlubokého a přes 12 km dlouhého jeskynního systému, druhého nejdelšího v ČR. Jeho součástí je také největší podzemní vodopád v ČR (35 m), nejhlubší suchá propast (153 m) či Obří dóm.

Zelenáčova šopa ve Zlíně

Hospůdka pivních speciálů, hudební a divadelní klub je místem, kde můžete ochutnat desítky různých piv, zažít živé koncerty, cestovatelské besedy, nebo divadelní představení pro děti i dospělé.

Dřevěný kostel z Podkarpatské Rusi v Nové Pace

Dřevěný kostel ze 17. století se až do doby první republiky nacházel na území Podkarpatské Rusi. Odsud jej do Nové Paky převezl roku 1930 sběratel Otto Kretschmer a do kostela byla umístěna Kretschmerova sbírka sakrálního umění. Dnes je stavba přístupná pouze po předchozí domluvě.

Vodní elektrárna Spálov

Vodní elektrárna nacházející se v osadě Podspálov byla vybudována v roce 1921 podle návrhu slavného architekta Emila Králíčka a je dodnes plně funkční. Toto dokonale promyšlené a zhotovené vodní dílo, které sloužilo bez jediné přestávky celých 72 let, je po předchozím objednání možné navštívit.

Polabské muzeum Lysá nad Labem – expozice věnovaná Bedřichu Hroznému

Polabské muzeum v Lysé nad Labem věnovalo část svých prostor tamějšímu rodáku a rozluštiteli chetitštiny Bedřichu Hroznému a jeho dílu. Expozice obsahuje řadu unikátních předmětů a osobních věcí ze života tohoto předního orientalisty.

Muzeum patologie v Opavě

Muzeum patologie je součástí oddělení patologické anatomie, které bylo založeno profesorem Aloisem Maternou v roce 1911 a patří k velkým vzácnostem. Obdobné sbírky tekutinových preparátů jsou součástí lékařských fakult, ale bez možnosti návštěv pro veřejnost.

Zámek Okříšky

Zámek Okříšky vznikl koncem 16. stol. Přestavbou starší tvrze rytířským rodem z Hrochova v renesančním slohu.

Farma Baronka

Nabízíme vyjíždky do okolí Záhornice u Opočna, krásného hřebene Vrcha, Dřízenského údolí, rozhledny Osičiny nebo návrší lesa Chlum u Dobrušky pro pokročilé jezdce nebo začátečníky s vodičem.

Farma pod Ještědem

Ubytování na rodinné kozí farmě v Přírodním parku Ještěd s možností lyžování na Ještědu a v areálu Obří sud.

Expozice knižní vazby v knihovně v Lokti

Expozice přiblíží krásné řemeslo, které se po staletí podílelo na zachování a zpřístupnění jednoho z nejvýznamnějších lidských vynálezů – knihy.

Pouliční knihovna v Dejvicích

Čtete si rádi cestou do práce? Nestíháte chodit do knihovny a knihy v knihkupectvích jsou tak strašně drahé? Půjčte si knížku z pouliční knihovny – pokud tedy budete mít cestu přes Dejvice.

Geopark Vysočina

Geopark Vysočina se rozkládá převážně na Jihlavsku, nacházejí se tu významné geologické jevy, jako jsou kamenné moře u zříceniny hradu Štamberk a lomy s mrákotínskou žulou. Symbolem nového národního geoparku se stala Míchova skála poblíž vrchu Javořice.

Do bývalých vojenských újezdů Brdy a Ralsko s novou mapovou mobilní aplikací

Bývalý vojenský újezd Brdy se stále více otevírá turistickým aktivitám, vše ale v rámci přísnějšího režimu. Jsou otevřené cyklo i pěší stezky, k navigaci na jejich trasách připravily Vojenské statky a lesy (VLS) mapovou aplikaci. Týká se i prostoru Ralska.

Památník Tomáše Bati v bývalém Domě Umění ve Zlíně

Památník Tomáše Bati patří k vrcholným dílům zlínského funkcionalismu. V současnosti je uzavřen – probíhá zde rekonstrukce a připravuje se zde nová expozice, která připomene zakladatele obuvnického impéria, který zahynul při letecké havárii v roce 1932. Otevřít by se měl v roce 2018.

Běžecké trasy na Frýdlantsku

V Albrechticích u Frýdlantu a na pozemcích města směrem na Hartu naleznete upravené lyžařské stopy. Nástupních míst je ve Frýdlantě několik - v ulici Karolíny Světlé, v ulici Jiráskova a v Kodešově ulici hned pod hřbitovem. Do stopy se dá také nastoupit přímo z aleje vedoucí směrem na Hartu.

Jak se žilo v zimě na zámku? V Mníšku pod Brdy vítají návštěvníky i v lednu

Zámek v Mníšku pod Brdy je otevřen i v zimních měsících. O víkendech je možné navštívit obě prohlídkové trasy a prohlédnout si velké sály i soukromé pokoje posledních pánů. Jak se jim bydlelo na zámku v zimě?

Lyžařů ráj je Liberecký kraj

Na území České republiky nenajdete mnoho míst, kde by bylo tolik možností sportovního vyžití v zimním období, jaké nabízí Liberecký kraj. V ten čas se mění ve skutečný lyžařský ráj s nabídkou pro sjezdaře i běžkaře.

Ekocentrum Oldřichov v Hájích

Areál se nachází v poklidné obci Oldřichov v Hájích, která je branou do Jizerských hor severně od Liberce. Ekocentrum nabízí moderní a pohodlné ubytovací zázemí v obci Oldřichov v Hájích, která je výborným výchozím bodem pro výlety do regionu Jizerské hory.

Slavní detektivové se představují v letohrádku Mitrovských

Slavné fiktivní i skutečné detektivy napříč minulým stoletím představuje nová výstava v letohrádku Mitrovských na Veletržní ulici 19 v Brně, která se tu koná až do 19. března.

Tři tváře Jáchymova

Rudné bohatství, léčivé prameny i t (aj)emnou historii nabízí lázeňské městečko Jáchymov s třemi tisíci obyvatel v Karlovarském kraji. Nedaleko města krajině dominuje mohutný hřbet hory Klínovec.

5D Cinema Maxim Liberec Forum - nový rozměr fantazie

5D Cinema Maxim může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy.

5D Cinema Maxim Ostrava Nová Karolína - nový rozměr fantazie

Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů.

5D Cinema Maxim Liberec Nisa - nový rozměr fantazie

5D Cinema Maxim může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy. Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů.

5D Cinema Maxim Ostrava - nový rozměr fantazie

5D Cinema Maxim může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy. Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů.

Sportovní hala na Srní

Sportovní hala na Srní nabízí plochu pro míčové sporty - badminton, volejbal, tenis, futsal, florbal, basketbal. Lezeckou stěnu, m-squash, laserovou střelnice a visual sports (golf, fotbal, hokej).

Pánem unikátního Frymburku byl i vražedník a zloděj. Zkázu dokonali před 400 lety sedláci a Švédové

Svérázný a v Čechách neopakovatelný, unikátní propojení síly, vzdornosti a výšky opevnění s malým půdorysem. To vše charakterizuje hrad Frymburk u Nového Hrádku na Náchodsku, byť se z něj do dnešních dnů dochovala pouze zřícenina.

Plavecký bazén Nová Paka

V Nové Pace se můžete přijít zaplavat a relaxovat do nového plaveckého areálu. Vnitřní bazén má délku 25 m a teplota vody dosahuje 28°C. Dále zde naleznete vířivý bazén, rekreační bazén a několik vodních atrakcí. Nechybí ani parní kabina.

Smetanova vyhlídka u Třebsína – údolí Vltavy jako na dlani

Smetanovu vyhlídku naleznete u osady Třebsín, vysoko nad Štěchovickou přehradou. Byla vybudována roku 1974 vysoko nad hladinou Vltavy k 150. výročí narození Bedřicha Smetany. Podle místních legend sem Smetana rád chodíval a nechal se inspirovat k druhé části své symfonické básně Má vlast (Vltava).

Pamětní síň Antonína Kaliny v Třebíči

Antonín Kalina byl třebíčský rodák, obuvnický dělník a prvorepublikový komunista, ale hlavně byl zachránce nejméně 900 chlapců, kteří byli za druhé světové války vězněni v koncentračním táboře Buchenwald.

Lezení v lomu Škrovád u Slatiňan

Poprvé lom Škrovád objevili horolezci v roce 1958. Nedříve lezli s jištěním seshora a teprve s postupem času a budováním jistících prvků začali lézt s jištěním zezdola, jak to má v horách správně být. Díky kolmým stěnám a tvrdé skále jde o jeden z nejtěžších terénů v Čechách.

Zmrzlina 2AD

Podnik, který je schopný vyrobit až 100 druhů této studené pochoutky, a do kterého stále častěji přicházejí i zahraniční hosté. Řeč je o zmrzlinárně 2AD, která se nachází v malé obci na Kladensku.

Rozhledna Petřín v Jablonci nad Nisou

Dříve vyhlášená výletní restaurace s rozhlednou, kde byli zákazníci rozmazlováni nejen výbornými pokrmy, ale i nádherným výhledem na město Jablonec nad Nisou na pozadí Jizerských hor, je dnes opuštěná a veřejnosti nepřístupná.

Sluneční hodiny v Třešti - největší ve střední Evropě

Obří sluneční hodiny, které zaujímají plochu o rozloze 663 m2 a jejichž „ručička“ měří 8,21 m, se tyčí již od roku 2003 na náměstí malého městečka Třešť.

Muzeum Keltičkova kovárna

Ve Slezské Ostravě – Zamost se kdysi nacházela malá kovárna, která má dnes podobu rodinného domku. V přízemí je zde k vidění soukromá expozice připomínající objevitele uhlí a také prvopočátky hornictví na Ostravsku.

5D Cinema Maxim Kladno - nový rozměr fantazie

5D Cinema Maxim může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy. Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů.

5D Cinema Maxim Mladá Boleslav - nový rozměr fantazie

Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů.

5D Cinema Maxim Most - nový rozměr fantazie

5D Cinema Maxim může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy. Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů. Tento skvělý zážitek můžete prožít nejen v Brně, ale i v dalších městech v České republice a na Slovensku.

5D Cinema Maxim Olomouc - nový rozměr fantazie

5D Cinema Maxim může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy. Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů. Tento skvělý zážitek můžete prožít nejen v Brně, ale i v dalších městech v České republice a na Slovensku.

5D Cinema Maxim Přerov - nový rozměr fantazie

Tento skvělý zážitek můžete prožít nejen v Brně, ale i v dalších městech v České republice a na Slovensku.

5D Cinema Maxim Teplice - nový rozměr fantazie

5D Cinema Maxim může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy. Návštěvníci v 5D Cinema Maxim se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů. Tento skvělý zážitek můžete prožít nejen v Brně, ale i v dalších městech v České republice a na Slovensku.