🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pohádkový Sychrov koupili Rohanové po revolučním krveprolití ve Francii

Mekka filmařů v Libereckém kraji má jméno Sychrov. Romantický zámek si zahrál v mnoha filmech, pro pohádky je jako stvořený. Navštívit ho můžete celoročně, prohlídka v zimě má velké kouzlo. Rohanovské sídlo s přilehlým parkem je turistickým magnetem, při prohlídce se vám vybaví nejeden film.

X Bowling Žižkov

Xbowling Žižkov je moderní bowlingové centrum, které disponuje šesti profi drahami QubicaAMF, je součástí Sportovního centra SK Žižkov a celý areál je nekuřácký. Součástí areálu je vlastní parkoviště a také samostatný salonek pro 20 osob.

Na betlémy se mohou lidé podívat na 17 místech v Třešti

Na 17 míst v Třešti na Jihlavsku se letos budou moci lidé zajít podívat od 26. prosince na domácí betlémy. Takzvaná Betlémská cesta potrvá až do 2. února. Kromě tradičních míst v třešťských domácnostech jsou betlémy umístěny například také v rodinné firmě Podzimek, v kostele sv. Kateřiny nebo na zámku. Jedno ze zastavení Betlémské cesty po třešťských betlémech je od 5. prosince také v Jindřišské věži v Praze.

Absolutní bowling v Holešovicích

Absolutní Bowling najdete nedaleko stanice metra Nádraží Holešovice. Nabízí čtyři nezkrácené dráhy na bowling, dva stoly na stolní tenis, tři kulečníky, dva stolní fotbálky a další možnost zábavy.

Bowling v Továrně v pražských Nuslích

Oblíbená bowlingová herna a pivnice vznikla v objektu bývalé textilní továrny, kterou založil, zde v Nuslích, ještě za Rakouska - Uherska továrník Otto Kretschmer, původem z Nové Paky. Zahrajete si zde bowling na čtyřech drahách a k tomu si můžete dát skvělé pivo.

Na hrad Bouzov za princeznou Jasněnkou a létajícím ševcem

Silueta hradu Bouzova, asi nejkrásnějšího na Moravě, k jehož věži směřuje létající švec Jíra, připomíná jednu z nejúspěšnějších pohádek. O princezně Jasněnce a létajícím ševci tu natáčeli v roce 1987, téměř před 30 lety. Na půvabném pohádkovém příběhu už vyrostly další generace, je stále skvostná.

Tipy na víkend: Zaběhejte si před Vánoci, poslechněte si adventní koncert

U příležitosti poslední adventní neděle se můžete vypravit také na poslední adventní koncerty. Konají se napříč republikou, například v Kladrubech, Duchcově či Zákupech. Pokud chcete víkend strávit aktivněji, vypravte se na předvánoční závody nebo na nenáročnou vycházku.

Kam o víkendu s dětmi: Za živými betlémy, na vánoční pohádku

Advent vrcholí a Vánoce jsou už za dveřmi. Vypravte se je oslavit třeba na hrady Karlštejn nebo Veltrusy. Vyrazit můžete na pohádku s vánoční tematikou nebo si prohlédnout živý betlém. Pokud v sobě máte tvořivého ducha, můžete si betlém třeba i vytvořit.

Sportovní areál Baťov v Otrokovicích

Moderní sportoviště se skvěle vybaveným welless centrem, kam jezdí načerpat nové síly i fotbalové reprezentace nejen z České republiky.

Fotbalgolf Modřany

18-ti jamkové celoročně otevřené fotbalgolfové hřiště.

Výlety po Praze a okolí na stylových elektrokolech

Zažijte jedinečné chvíle buď výletem v historickém centru Prahy nebo po parcích a přilehlé pražské přírodě.

Vrch Mědník v Krušných horách

Vrch Mědník je 910 metrů vysoká hora nedaleko Klášterce nad Ohří. V minulosti se zde hojně těžila železná ruda, takže samotný vrch je doslova prošpikován štolami. Pod jižním svahem hory se rozkládá bývalá hornická obec Měděnec.

Mikulášská štola v Hoře Svaté Kateřiny

Mikulášská štola v obci Hora Svaté Kateřiny je největší a nejznámější štolou v oblasti české části Krušnohoří. Ve středověku se zde těžilo stříbro a měď. Celkově dosahují chodby hloubky až 157 m pod zem.

Kaple sv. Wolfganga u Komáří vížky

Malebná zdaleka viditelná kaplička se nachází při silnici na Komáří vížku. Prostory barokní kaple sv. Wolfganga, patrona horníků, se využívají k výstavám, menším církevním slavnostem a ke společným setkáním obyvatel z obou stran hranice.

Štola Země zaslíbená na Mědníku

Důl Země zaslíbená se nachází ve vrchu Mědník, kde se kutalo pravděpodobně již v 10. století. Dochované záznamy pocházejí ale až z 15. století. Těžily se zde hlavně stříbronosné měděné rudy, a to až v 27 štolách.

Štola Marie Pomocné na Mědníku

Štola v blízkosti Měděnce byla využívána od 17. století. Těžila se zde hlavně měď, která dala místu jméno - v kopci Mědník vzniklo velké množství šachet a štol.

Stezka Sekanka – klášter na Ostrově – kostel sv. Kiliána

Stezka Sekanka provede návštěvníky těmi nejvýznamnějšími lokalitami souvisejícími s počátky českých dějin a s rozvojem regionu dolního Posázaví. Trasa vznikne v rámci projektu Ora et labora (Modli se a pracuj – motto řádu svatého Benedikta), který připravilo Regionální muzeum v Jílové u Prahy.

Kryštofovo Údolí má nejhezčí atmosféru v předvánočním období

Liberecko nabízí celoročně nepřeberné možnosti výletů. I v poněkud nevlídném počasí posledního adventního víkendu se turistickým cílem mnoha návštěvníků stalo Kryštofovo Údolí. Již po patnácté v centru obce opět vyrostl rozměrný betlém vytvořený akademickým malířem Josefem Jírou.

Rysí výběh nedaleko Kvildy

Do výběhu u Kvildy byl umístěn rys, kterého srazil automobil a po mimořádně náročné léčbě zůstal v péči člověka. Samotný výběh má rozlohu 0,5 ha a návštěvníci mohou rysa pozorovat přímo z vyvýšené a zastřešené pozorovatelny.

Naučný okruh ve výběhu s jeleny u Kvildy

Výběhem jelenů nedaleko Kvildy prochází naučný okruh a jsou zde vyvýšené pozorovací přístřešky. Mimo výběh se seznámíte se stopami jelenovitých, prasete divokého a některými místními stromy a rostlinami.

Muzeum nočních motýlů Příbram - druhé největší muzeum lišajů na světě

Kolekce muzea v Příbrami je druhou nejucelenější sbírkou lišajů na světě. Svým rozsahem jej předčí pouze Muzeum přírodních věd v Londýně. V současné době muzeum vlastní 1 325 druhů a celkově více jak 200 000 exemplářů.

Exkurze do výroby vánočních ozdob v Jičíně

Objevte kouzlo tradiční ruční výroby skleněných vánočních ozdob, kterou se zabývá firma Han v Jičíně. Exkurzi je možno navštívit ve všední dny po celý rok. Navíc je možné účastnit se workshopu a ozdobit si tak vlastní kouličku.

Příbram láká na světovou sbírku motýlů

Tři nové expozice, z toho jednu světového významu, mohla veřejnost o víkendu navštívit v Příbrami. V tamním domě Natura je podle organizátorů k vidění druhá největší světová sbírka motýlů z čeledi lišajovitých, kam patří asi nejznámější lišaj smrtihlav a kromě něj tisíce dalších druhů.

Exitgame Ostrava

Hra se odehrává v předem připraveném prostoru s věrnými kulisami za doprovodu zvukových a jiných efektů, které podtrhují celou atmosféru příběhu.

Plochodrážní stadion Markéta v Praze 6

Stadion, na němž se každoročně odehrává celá řada domácích i mezinárodních závodů zařadil Prahu už ve 30. letech 20. století mezi úzkou řadu měst disponujících na svém území plochou dráhou. Nachází se na Praze 6 mezi Břevnovským klášterem a oborou Hvězda.

Pumptrack Modřany

V Praze – Modřanech vyrostlo nové moderní sportoviště. V areálu Na Beránku v Pertoldově ulici tak najdete unikátní pumptrackovou dráhu, která je, o délce 86 metrů, nejdelší v České republice. Dráha je určena všem věkovým kategoriím.

Na běžkách Ladovým krajem

V Ladově kraji najdete několik populárních oblastí navštěvovaných běžkaři již dlouhá léta. Patří mezi ně Voděradské bučiny, Hornopožárské polesí a lesy mezi Říčany, Mukařovem a Struhařovem. Trasy zde vedou po lesních cestách.

Půjčovna elektrických fatbiků v Peci pod Sněžkou

Na našem fatbiku poznáte Krkonoše z úplně nového úhlu, z nečekané perspektivy. Neotřelým, bezpečným a hlavně pohodlným způsobem uvidíte to nejkrásnější z okolí. Průvodcem budete vy sami, ke kolu dostanete zdarma mapu s doporučenou trasou.

Muflonům se v Židlochovicích daří

Zámecký park v Židlochovicích je poněkud zvláštní. Na rozdíl od běžných parků v něm totiž žijí zvířata a park tak nese i znaky obory. Kromě bažantů a zajíců jsou zde doma jeleni a mufloni. Zejména muflonům se zde dobře daří. Jejich současné stádo má kolem 20 zvířat.

Geekárna - netradiční café bar plný sci-fi a fantasy v Praze

Netradiční café bar plný sci-fi a fantasy, kde se setkávají různí tvorové z odlišných světů a planet, občas i ze Země, naleznete na Smíchově. Komiksové prostředí a příjemná obsluha vás přenesou do jiného světa, odkud se nebudete chtít vrátit zpět.

Novorenesanční radnice Frýdlant

Dominantou Frýdlantu je neorenesanční radnice, která byla vybudována v letech 1893-1896 podle projektu vídeňského architekta Franze Neumanna, tvůrce radnice v Liberci.

Ski areál Fajtův kopec

Ski areál Fajtův kopec se nachází ve Velké Meziříčí, které leží v samotném srdci Českomoravské vysočiny. Dostupnost tohoto střediska je vzhledem k přímému napojení na dálnici D1 výborná.

Ve Skicentru Deštné v Orlických horách začíná nová sezóna, podmínky jsou parádní

Potěšující informace pro všechny milovníky zimních sportů se šíří ze Skicentra v Deštném v Orlických horách. V pátek 9. prosince začíná na bílých svazích v srdci Orlických hor nová sezóna.

Anger room

Antistresové centrum nové generace. Vše probíhá ve speciální místnosti, při hudbě, kterou si vybereš.

8. 12. 2016, 15:49 · Kudy z nudy · Česká Republika · Tipy na výlety · Anger room

Divadlo Buchty a loutky

Buchty a loutky je nezávislé alternativní loutkové divadlo založené čerstvými absolventy loutkářské katedry DAMU v roce 1991 v chebské ubytovně. Do jeho repertoáru spadají představení nejen pro děti, ale id dospělé.

Kam o víkendu s dětmi: Parním vlakem na trhy nebo do skanzenů za tradicemi

Vánoce se nezadržitelně blíží, proto se mnoho víkendových akcí věnuje především jim. Parním vlakem můžete na adventní trhy vyrazit třeba z Prahy na Křivoklát, mikulášská družina vás přivítá na cestě z Liberce do Křižan. Za tradicemi vyrazte do skanzenů v Zubrnicích či Příkazích, kde se můžete seznámit se zvyky našich předků.

Muzeum Babiččiny kočárky

Kočárky, panenky a ostatní hračky, které pamatují doby našich babiček, ale jenž neztratily svůj půvab a lesk. Takovou podívanou nabízí v pořadí již třetí stálá výstava Babiččiných kočárků.

Muzeum obce Jezernice aneb Co všechno odvál čas …

Malé obecní muzeum si dalo za cíl zachránit alespoň něco ze starých dochovaných věcí dříve, než tyto důkazy dob minulých nenávratně zmizí při modernizaci nemovitostí. Další motivací byla touha ukázat mladší generaci, jak se žilo v první polovině 20. století v Jezernici.

Funkční středověká pec na okraji Havlíčkova Brodu

Ačkoli existuje mnoho skleněných artefaktů ze středověku, žádná sklářská pec se z té doby nezachovala. Skláři tehdy cestovali za dřevem, a pokud došlo, přemístili se do jiného kraje.

Tipy na víkend: Na předvánoční závody či jógu nebo na den do podzemí

Pokud myslíte, že doba před Vánocemi přímo vybízí k obžerství, navštivte festival čokolády ve Znojmě. Pokud si naopak dáváte předsevzetí, že se chcete více hýbat, nečekejte na začátek roku a začněte na sobě pracovat už teď. Příležitost máte na závodech nebo třeba na předvánoční lekci jógy.

Cesta andělů Nečtiny

Obec Nečtiny se nachází na severu Plzeňského kraje a mnohým návštěvníkům bude už od první chvíle velice povědomá. To protože zde režisér Tomáš Vorel točil scény ke svým filmům Cesta z města a Cesta do lesa.

Zámeček Lány v Lednicko-valtickém areálu

Lánský zámeček se nachází asi 7 km jižně od Břeclavi v oboře Soutok. Zdejší zachovalé lužní lesy křižuje řada cest, některé jsou turisticky značeny. Interiér zámku je veřejnosti nepřístupný.

Lichtenštejnský statek Nový dvůr u Lednice

Nový dvůr se nachází asi 3 km jižně od Lednice nedaleko Prostředního a Mlýnského rybníka. Leží na červené turistické trase mezi Lednicí a Valticemi a nejbližší vlaková zastávka Lednické rybníky je vzdálena jen 500 m. V současnosti slouží objekt k chovu koní a interiéry jsou nepřístupné veřejnosti.

Kaple Svatého Huberta v Lednicko-valtickém areálu

Při cestě po červené turistické značce z Lednice do Valtic (nebo naopak) natrefíte na gotickou kapli svatého Huberta. Přívlastek „gotická“ vlastně není úplně na místě. Svatý Hubert je nejmladší stavbou Lednicko-valtického areálu, která na svém místě stojíteprve od roku 1855.

Zámeček Belveder nedaleko Valtic

V jednoduchosti je krása - o tom svědčí zámeček Belveder, vystavěný na severním okraji Valtic Josefem Hardmuthem. Příkaz knížete zněl „postavit pěknou bažantici“ a architekt se tohoto úkolu zhostil víc než dobře.

Romantická projížďka na lodi po Nečízu v Litovli

Projížďka na loďce korytem řeky přímo pod náměstím nebo v úzké uličce lemované starými měšťanskými domy. Takový kousek italských Benátek bude v dohledné době nabízet i malé české městečko na Střední Moravě.

Rozhledna Bukovka

Zavítejte na novou rozhlednu Bukovka na Předním Bukovém kopci v obci Rapotín, jenž nabízí skvostný pohled na údolí Desné a hřeben Jeseníku. Otevřena je celoročně.

Krumlov Escape Game

Že únik je zbabělost? Před soudruhy z StB to však jinak nejde... Presumpce neviny se nenosí a Vám nic jiného, než číst mezi řádky a uniknout nezbývá!

Lednicko-valtický areál je už 20 let na seznamu UNESCO

Přesně 20 let uplyne 7. prosince od doby, kdy byl Lednicko-valtický areál zařazen na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Oblast, která byla v 18. a 19. století rodem Lichtenštejnů zformována do podoby přírodního parku, se pokládá za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě. Nacházejí se zde například zámky Lednice a Valtice nebo jediný český minaret.

Místo, kde byl postřelen Král Šumavy, turistické trasy sice míjejí, je ale snadno k nalezení

Jedná se o lokalitu mezi obcemi Borová Lada a Kvilda, nedaleko Františkova. V květnu 1950 zde unikl legendární postřelený převaděč Kilián svým pronásledovatelům. Bizarní viklan Pivní hrnec je s tímto místem spojen stejně jako louka u Teplé Vltavy pod tímto pradávným strážním místem.