🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Sousoší husitských bojovníků na Velkém Chlumu

Po červené turistické značce se z Obory přes Huť svaté Antonie turista dostane k Velkému Chlumu, který je výjimečný pískovcovými sochami. Ty vytvořil amatérský sochař Stanislav Rolínek, rodák z blízkého Bořitova.

Hlubocká zoo nabídla i v mrazu nádhernou podívanou

Ani mrazivé počasí neodradilo v sobotu především rodiny s dětmi od návštěvy rok od roku atraktivnějšího areálu ZOO Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Desítky návštěvníků si nenechaly ujít možnost naposledy vidět nevšedně vánočně a novoročně nasvícenou zoo.

Sportovní areál Komec - lezení, tenis, míčové hry, ping-pong, skate, rozhledna

Komec nabízí prostředí pro řadu volnočasových aktivit. Nachází se zde lezecká stěna, ping-pongový stůl, tři tenisová hřiště a dvě hřiště multifunkční. Pro skatové nadšence je k dispozici také skate park, který je zcela zdarma. Součástí areálu je vyhlídková věž 25 m vysoká.

Nejhezčí výhled na Prahu je z Petřína, v dávnověku popravčího vrchu

Čtyřikrát za hodinu vyjedou nahoru a dolů vozy lanové dráhy z Újezda na Petřín. Kopec naproti Hradu zakončený pětapadesátimetrovou ocelovou rozhlednou je jednou z dominant metropole. Od dob romantismu je spjat s láskou, k soše Karla Hynka Máchy se tradičně na prvního máje chodí líbat stovky dvojic.

Běžecký okruh z Maliníku k Hašlerce

Také vám vadí tlačenice na jizerskohorských hřebenech a hledáte klidnější místa, kde si nerušeně zaběžkovat svým tempem, aniž by vás míjeli desítky „polykačů kilometrů“? Pak vyzkoušejte nové okruhy okolo Maliníku na Vysokém hřebeni a zpět pod Prostředním hřebenem.

Lyžaře čeká první opravdu zimní víkend

Začátkem roku panují po celé České republice ideální podmínky k lyžování. Na sjezdovkách je čerstvý sníh, střediska Krkonoš, Orlických, Jizerských, ale i dalších hor zasypalo přes půl metru sněhu. Lyžaři se tak zhruba po třech letech dočkají opravdu pořádného zimního víkendu.

Floriánova huť - sklárna ve stodole v Častolovicích

V roubené chalupě nesoucí název Floriánova huť, podle patrona těch, kteří pracují s ohněm, nenajdete ve stodole dobytek nebo čerstvě sklizenou úrodu. K vidění je zde pec na výrobu skla, které je známé nejen v České republice, ale i v Nizozemsku, Belgii nebo Americe.

Pivovar Zlosin - exkurze pivovarskou výrobou

Exkurze pivovarskou výrobou s možností ochutnávky.

Trifot Restaurant

Zaměření naší nové restaurace vychází z filozofie prakticky a racionálně smýšlejících lidí, ze které vyplývá, že každý má dělat to co umí.

Pytlácké kameny v Jizerských horách

Pytlácké kameny tvoří skupina žulových skal, ze kterých je pěkný výhled na celý hřeben Jizerských hor. Jsou jedním z nejznámějších jizerskohorských vrcholů. Místo je nazváno podle pytláka Hennricha, který měl pod nimi úkryt a který byl nedaleko od nich v roce 1813 zastřelen.

Vrch Velká Baba - sídlo pána brdských lesů Fabiána

Vrch Velká Baba (615 m) naleznete v severovýchodních Brdech. Lesnatý kopec v Brdské vrchovině je vysoký 614,5 m n. M. Nachází se zhruba 3 km jižně od města Hostomice pod Brdy.

Fabiánovo lože - skalní útvar v Brdech

Fabiánovo lože, skalní útvar nedaleko vrchu Velká Baba v severovýchodní části Brd, představuje asi 3 metry vysoké rozeklané skalisko, kde dva skalní bloky, opřené o sebe, vytvářejí v dolní části průchozí rozsedlinu. Místo je spojeno s pověstí o Fabiánovi, pánu Brd.

Vyhlídka Strážník u Rokytnice nad Jizerou

Skalní vyhlídka se nachází pod vrcholem Stráž, tyčícím se nad Rokytnicí nad Jizerou. Jsou z ní krásné výhledy na Rokytnici, Lysou horu a Kotel. Vyhlídka je zabezpečena řetězy, najdete zde lavičky se stolem a dřevěnou tabuli s popisem výhledů.

Klínové boudy v Krkonoších

Horské chaty roztroušené na západním svahu Zadní Planiny na Klínové louce. Jmenovitě například Petráška, Spisovatel, Kantorská, Skočka. Nejvýše položená bývala Klínová bouda, která v roce 1970 vyhořela a na jejím místě je dnes studánka a přístřešek pro turisty.

Bouda Na Pláni u Špindlerova Mlýna

Typická horská bouda se nachází v jedné z nejatraktivnějších lokalit Krkonoš, ve Špindlerově Mlýně, na vrcholu Přední Planina, ve výšce 1 200 m n.m. A 800 m od horní stanice sedačkové lanovky Svatý Petr-Pláň.

Žižkův dub u Mnichovic

Nejstarší pověsti o mohutném dubu nacházejícím se na konci obce Myšlín, která je dnes součástí Mnichovic, se datují již do 9. století, kdy kolem něj procházeli staří Slované na obětiště u Zvánovic.

Lanová dráha Špindlerův Mlýn – Pláň

Lanovka ze Špindlerova Mlýna (Svatého Petra) na Pláně je v provozu denně, v zimní i letní sezóně. V létě přepravuje pěší turisty i cyklisty a jejich kola, v zimě je pak součástí Ski areálu Špindlerův Mlýn - Sv. Petr. Moderní šestisedačková lanovka zde slouží od roku 2015.

Tipy na víkend: Vyrazte na tříkrálové koledování nebo degustaci vín

První letošní víkend se kvapem blíží a s ním také první akce. Některé se pojí k ukončení vánočních svátků. Zatímco s dětmi můžete vyrazit například na tříkrálové koledování, dospělé lákají koncerty nebo třeba degustace vín. V Praze pokračuje cyklus vlastivědných vycházek, v Rožňově pod Radhoštěm se koná výstava ledových soch.

Pamětní deska pramenů Vltavy z roku 1970 je umístěna jinde, než řeka pramení

Nebylo to dáno neznalostí milovníků této naší krásně řeky, ale dobou, kdy ke skutečným pramenům neměli turisté i milovníci našich hor a řek přístup, jelikož se místo nachází pár stovek metrů od hranice v zapovězeném pásmu.

Na Chodsku jsou k dispozici desítky kilometrů běžeckých stop

Desítky kilometrů běžeckých stop nebo nová útulna pro turisty a lyžaře. To vše nabízí okolí Čerchova na Domažlicku. V případě dobrých sněhových podmínek si potom bílé stopy mohou milovníci lyžování užívat i přímo v Domažlicích.

Městské muzeum Žacléř

Městské muzeum Žacléř se nachází na Rýchorském náměstí v památkově chráněné budově bývalého okresního soudu. Kromě stálé expozice, zaměřené na historii regionu, pořádá pravidelně tématické výstavy různého zaměření, workshopy, výtvarné dílny, Muzejní noc a další akce.

Plavecká Polévka

Na pražské Výtoni můžete navštívit bistro, kde tvoří polévky hlavní portfolio denního menu. Skvělé místo na oběd, ale také odpolední posezení. Očekávat můžete dobře fungující zařízení s jasným konceptem a stálou kvalitou.

Polévkárna pod schody

Téměř v centru města Brna se nachází příjemné posezení, které nabízí svým hostům zejména polévky, ať už tradiční či netradiční. Pokud vás přepadne větší hlad, můžete ochutnat obložené pečivo, saláty, slané i sladké koláče a zákusky.

Slunečnice - zdravá veganská a vegetariánská jídla

V samoobslužné jídelně se stravují zákazníci, kteří se chtějí najíst rychle a zároveň zdravě. Oceňují i to, že si mohou sami vybrat a zkombinovat jídlo podle své chuti a podle toho, jak je vzhledově naláká.

Supa Supa - polévkárna v Plzni

Město Plzeň se může pochlubit prvním podnikem svého druhu. Jedná se o polévkové bistro, které nabízí široké spektrum pokrmů. A to jak tradičních českých, tak i s nádechem exotiky.

Na zasněžený Rožmberk nejen za Bílou paní

Trochu ve stínu Českého Krumlova stojí jeden z našich nejhezčích hradů a zámků Rožmberk. Nese jméno mocného rodu, který vládl nejen jihočeskému dominiu pánů z Růže, ale taký byl hybatelem dějin. Lapka Jan Žižka, který Rožmberkům opověděl, by mohl vyprávět. I Perchta, bílá paní rožmberská, tu sídlí.

Chalupa Na Rozcestí u Liščího hřebenu v Krkonoších

Chalupa Na Rozcestí je jednou z legendárních krkonošských bud. Nachází se skutečně na rozcestí cest na hlavním hřebenu Krkonoš. Od boudy se dá dojít na Sněžku, do Pece, Špindlu nebo na Strážné (Vrchlabí).

JaK Studio v Brně

Nově otevřené studio v Brně Komíně zve všechny příznivce sportu - jumping, zumba, pilates, strečink, cvičení s dětmi v šátku atd. Cvíčíme denně.

Bobová dráha Kadlcův mlýn v brněnském Mariánském údolí

Bobová dráha v Brně – Líšni se nachází u restaurace Kadlcův mlýn v Mariánském údolí, kde také naleznete nástupní stanici. Boby vás svezou po téměř 800 metrů dlouhé trase povezou maximální rychlostí 40 km/h.

Novoroční zážitek při vycházce do Modlivého dolu ve Svojkovských skalách

Konec roku byl ve znamení záplavy lidí v horských střediscích, kde byl sníh, aby se dalo alespoň trochu lyžovat. Někdy stačilo neutralizovat večerní oslavy procházkou v neobvyklém přírodním prostředí. Vycházka do Modlivého dolu na Českolipsku ve Svojkově nabízí řadu krásných zážitků.

Romantickou Okoř přivedlo do rozvalin vandalství tehdejšího správce

Ojedinělý měšťanský hrad u Prahy Okoř přivedlo do současného stavu podle dobového tisku vandalství správce majetku. Hrad můžete navštívit v rámci populárního pochodu Tříkrálová Okoř již 7. ledna. Jde se 49. ročník. Trasy jsou čtyři, nejdelší 48kilometrová, nejkratší měří12 kilometrů.

Nejmalebnější vodopád Jizerských hor naleznete na Černém potoce na Hejnicku

Blankytná obloha, příznivá předpověď nabízející slunečný závěr roku nalákala do hor tisíce návštěvníků toužících po jiskřícím sněhu, i když leckde spíše umělém. Ubytovací kapacity nejznámějších středisek Jizerských hor jsou zaplněny na maximum. Existují však místa, kde turisty téměř nepotkáte.

Vědecké kroužky pro děti v ZŠ

V kroužku Věda nás baví se děti hravou a zábavnou formou seznámí s taji vědních oborů (fyzika, chemie, astronomie, přírodopis), postaví si sopku, přistávací modul z balonků, kompas, srdeční soustavu, lávovou lampu apod. A vyzkouší si, jaké to je, stát se na chvíli malým vědcem.

Chalupa Cikháj

Užijte si atmosféru bydlení našich babiček v romantické chalupě v srdci Vysočiny. Nově vybudovaná chalupa na krásném klidném místě v centru chráněné krajinné oblasti Žďárských vrchů je vyladěná do posledního detailu – lidovou architekturu doplňuje dřevěný interiér a stylové doplňky.

Vánoční atmosféra na Šumavě

Vánoční svátky nemusí být jen o nakupování, stresu, shánění dárků a přejídání. Stačí se na chvíli zastavit a zavítat třeba na Šumavu.

Tipy na akce do konce roku: Zasportujte si zdarma, oslavte Vánoce v zoo

Konec roku se neodvratně přiblížil a s ním také poslední letošní akce. Většina z nich je spojena s Vánocemi či silvestrovskými oslavami. V našem výběru naleznete tipy na akce jak pro dospělé, tak i pro rodiny s dětmi. V Praze si například vyrazte zasportovat zdarma nebo zamiřte s dětmi na Štědrý den či Silvestra do zoologických zahrad. Na zámcích se také koná spousta vánočních prohlídek.

Klášterní chrám Nanebevzetí Panny Marie – Nová Paka

Barokní chrám z osmnáctého století je nejvzácnější památkou Nové Paky. Kostel Nanebevzetí Panny Marie dokonce patří mezi nejkrásnější barokní stavby první čtvrti 18. století ve střední Evropě.

Kulturní a vzdělávací centrum PANT s kavárnou a knihkupectvím

Ostrava se pyšní novým kulturním a vzdělávacím centrem otevřené různým názorům. Prostor, ve kterém se bude naplňovat idea otevřené, vnímavé a sebevědomé společnosti, ochotné převzít odpovědnost za svůj osud a budoucnost, se snaží oživit střed města.

Polévkárna v Praze

Mnozí tento podnik nazývají královnou matkou pražských polévkových podniků. Nejenže je téměř nejstarší, ale navíc se jedná o dlouhodobou jedničku, co se týká kvality jídla.

Polífkárna v Praze

Denně si zde zákazníci mohou vybrat ze čtyř druhů teplých polévek a v létě navíc ze tří studených. Malý podnik nesoucí sice nespisovné, o to však více české jméno, se nachází v Praze v blízkosti kanceláří na Pankráci a na Budějovické, a tak jsou zde v době oběda návaly.

Polévkárna paní Mančo - Manana

Šéfkuchařka Manana Toidze, neboli paní Mančo, pochází z Tbilisi. Láskou jejího života se stalo vaření, a tak není divu, že si získala nejen srdce svých zákazníků, ale hlavně jejich žaludky.

Popusťte uzdu své fantazii ve virtuální realitě

Zažijte ve virtuálním světě to, co v reálném nemůžete. Projděte se po mořském dně nebo pod nohama dinosaura. Zastřílejte si z luku i z raketometu. Toto vše a mnohem víc můžete zažít ve virtuální realitě v herně Avatar. Užijí si jednotlivci, ale i celé rodiny s dětmi od 5 let až po babičku s dědečkem.

Abrahámova polévkárna

Vegetariánská restaurace s příjemnou atmosférou nabízí každý pracovní den tři polévky a dvě hlavní jídla, zeleninový salát či oblíbený Abrahamburger. Kromě výborné kávy si zákazníci mohou dát i zdravou variantu, ajurvédskou nebo zelenou kávu, domácí zákusky, limonády a pomazánky.

Polévkárna Aniččin dvůr

Dobrá domácí kuchyně založená na tradičních recepturách a surovinách od místních dodavatelů a farmářů. Krom polévek, od dršťkové po pórkovou, je v nabídce také široká škála zabíjačkových specialit, jako je tlačenka, sádlo nebo škvarky.

Lovecký zámek s jádrem gotické tvrze v Kněževsi

V budoucnu by měla být v tvrzi obnovena i kaple a v červenci roku 2017 zde najde útočiště Regionální muzeum horního Pooslaví zabývající se územím Radostínska, Křižanovska a Měřínska. Dále by zde měla být zřízena knihovna, archiv, badatelna a dětské dílny pro děti.

Zookoutek Divoká zahrada Hostivař

Po dlouhých měsících rekonstrukce se do nejstaršího pražského zookoutku v Hostivaři vrátila zvířata. V Divoké zahradě o rozloze 5 000 metrů čtverečních mohou nyní návštěvníci obdivovat stádo vzácných bílých daňků nebo páreček muflonů.

Expozice „Po stopách chřibských sklářů“ ve Stupavě

Expozice „Po stopách chřibských sklářů“, která se nachází v kulturním domě ve Stupavě, přibližuje návštěvníkům chřibské skláře, jejich práci a život. K vidění jsou zde pozůstatky skla vyloveného z potoka Kyjovka v blízkosti někdejších skláren, dobové fotografie a dokumenty.

Muzeum lidové kultury a tradic Vlachovska

Vlachovické muzeum je netypické hned v několika rysech. Místní lidé za podpory obce chtěli zachránit roubenou chalupu, které hrozila zkáza, a zároveň hledali místo, kde by se mohli setkávat. A tak vzniklo muzeum, ve kterém je dovoleno dotýkat se exponátů – od kachlových kamen až po vyřezávané dveře.

Zámecký letohrádek ve Velkých Losinách

Původní letohrádek, který byl vybudován Přemyslavem III. V polovině 17. století, byl počátkem 18. století přestavěn na obytné místnosti. Po roce 1945 našla v této budově útočiště mateřská školka, která byla zrušena v polovině 80. let minulého století, a objekt tak začal nezadržitelně chátrat.

Hroznatova akademie v Teplé

Kulturně-vzdělávací centrum Hroznatova akademie působí v prostorách jižního křídla kláštera, které v letech 2012-2015 prodělalo rozsáhlou rekonstrukci. Jeho cílem je prezentovat veřejnosti místo, ve kterém sídlí a jeho historii, a nabídnout zajímavé aktivity všem, zejména z regionu.