🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Herecké kurzy pro děti i dospělé

Herecké kurzy v Praze pod vedením zkušené lektorky a herečky Kateřiny Janečkové.

Jazz dance v Brně

Jazz dance se stal v posledních letech velmi populárním tanečním stylem zejména díky televiznímu a filmovému světu. Přijďte si vytančit duši na lekci jazz dance každé pondělí od 18:00 do 19:30.

Zimní stadion Čáslav

Zimní stadion se nachází ve sportovním areálu Vodranty. Milovníci ledních radovánek zde naleznou plochu pro 60 bruslařů. Tribuna má kapacitu 420 diváků, k dispozici je 11 šaten, posilovna, občerstvení.

Zimní stadion Říčany

Na místě bývalého kluziště v těsné blízkosti sportovní haly a fotbalového hřiště ve Škroupově ulici nedaleko centra Říčan, najdete moderní zimní stadion. V hale jsou dvě ledové plochy o rozměrech 56 x 26 m a 28 x 20 metrů. Součástí je posilovna, kardiozóna a prodejna bruslí.

Maso a kobliha

Maso a kobliha je nejnovější podnik šéfkuchaře Paula Daye, který se nachází na pražském Novém Městě jen pár metrů od sesterského podniku Sansho.

Muzeum Oderska

Muzeum Oderska se nachází ve stejnojmenném městě, v malebném údolí Oderské kotliny obklopující lesnaté svahy Nízkého Jeseníku. Kromě stálých expozic spravuje muzeum také sbírky společenskovědního charakteru.

Grabova vila v Libni

Reprezentační vila židovského velkoprůmyslníka Hermanna Graba byla postavena v polovině 90. let 19. století karlínským stavitelem a architektem Josefem Blechou, který se podílel na realizaci mnoha továrních i obytných budov v Libni.

Enotéka Víno letem světem - deskové hry u skleničky vína

Neseďte doma u televize a přijďte si k nám zahrát třeba "Člověče nezlob se" ," Scrabble" a jiné.

Přírodní sáňkařská dráha u Skiareálu Klíny

Přírodní sáňkařskou dráhu najdete i u Skiareálu Klíny v Litvínově. Jedná se o přírodní cestu vedoucí lesem. Doba provozu není nijak omezena a sáňkování je bezplatné.

Bazén Hlinsko

Město Hlinsko nabízí pestré sportovní vyžití nejen v létě, ale i v zimě. Krom veřejného bruslení a squashe nabízí své služby i krytý plavecký bazén, který je v provozu již od roku 1996.

Ďáblický háj s tajemným vrchem Ládví

Nejvyhledávanější místo pro relaxaci a procházky v přírodě je na Praze 8 Ďáblický háj. Často zde probíhají akce pro děti, naučné stezky, nebo sportovní klání. Najdete zde několik dětských hřišť a prolézaček a nachází se zde také místo zvané Areál zdraví.

Modřanská rokle – oblíbené místo Pražanů z pravého břehu Vltavy

Přírodní památka Modřanská rokle, kterou prochází také naučná stezka, bývala už v 19. století oblíbeným výletním místem Pražanů. Vznikla během čtvrtohor při zahlubování vltavského údolí a jejích přítoků.

Riegrovy sady na pražských Vinohradech

Městský park Riegrovy sady najdete v pražské čtvrti Vinohrady. Tyto vinohradské sady, pojmenované po významném českém politikovi, se právem řadí mezi nejvyhledávanější místo s možností posedět v příjemných hospůdkách s neopakovatelným výhledem na Pražský hrad nebo Petřín.

Oslí stezka v přírodním parku Kačák

Putování s oslíkem v přírodním parku Povodí Kačáku s rodinou nebo přáteli.

Zámecké pivní lázně v Českém Rudolci

Navštivte naše zámecké pivní lázně v Zájezdním hostinci v Českém Rudolci a dopřejte si koupel vznešených Vladyků.

Lekce hatha jógy v centru Hradce Králové

Zeptejme se fyzického těla, co by si přálo, zeptejme se své duše a svého srdce, co by je naplnilo.

V bývalém lomu v Liberci vytvořil mráz ledovou horolezeckou stěnu

Začíná to trochu jako zimní pohádka. Za jedním průchodem ve starém velkém činžáku a za jeho velkorysým dvorkem, který jakoby právě vypadl z napínavého vyprávění Jaroslava Foglara, se nachází zelená branka a hned za ní neskutečné království z ledu.

Liebiegové změnili Liberec v Manchester Rakousko-Uherska a město, kde u nás jezdil první automobil

Liberec se honosí několika nej: nejstarší botanickou a zoologickou zahradou v České republice, horským hotelem na Ještědu oceněným jako Stavba století. Základ prosperujícího města založila v 19. století rodina textilních baronů Liebiegů, zásadně změnila jeho vzhled i význam.

Exkurze na Letišti Náměšť nad Oslavou

Exkurze pro širokou veřejnost na vojenském letišti nedaleko Náměště nad Oslavou probíhají od dubna do října, ve dnech: úterý, středa a pátek vždy v odpoledních hodinách.

Exkurze na Letišti Pardubice

Co vše je potřeba zařídit, aby se cestující dostal pohodlně do správného letadla a jak se navádějí letadla ze země? To vše a ještě mnohem víc se dozvědí návštěvníci exkurze na letišti v Pardubicích.

Exkurze na Letišti Ostrava

Co se děje se zavazadly po odbavení? Kdo uklízí palubu letadla? Dobrá zpráva pro všechny, kteří by rádi odhalili tajemství letištního provozu, a kterým nestačí odpovědi vyhledané na internetu.

Jihlavské kolektory

Vzhledem ke skutečnosti, že se kolektory nacházejí pod historickým centrem města, jsou místními nazývány „jihlavské metro“. Jihlavské kolektory slouží pro rozvod inženýrských sítí jako je elektřina, telefony, voda ...

Špejle – originální bistro v Praze

Ojedinělý koncept bistra má svůj původ ve španělských tapas barech, kde jsou nabízeny malé porce nejrůznějších pokrmů. Podnik Špejle však doplnil tuto ideu o typické české špejle, a tak vzniklo netradiční bistro přímo v centru hlavního města.

Zřícnenina hradu Hamrštejn

Hrad založený v první třetině 14. století plnil funkci opevněného sídla a správního centra pro okolní majetky Bieberštejnů. Kdysi významný hrad, který měl dohlížet na těžbu a zpracování železné rudy dnes připomíná jen obvodová zeď, zbytky dvou věží a zdi obytné budovy.

Zapomenuté kouty Krkonoš na běžkách - z Hříběcích Bud pod Liščí hřeben

Když je zima pořádná a napadne hustá sněhová pokrývka, můžete vyrazit na běžky i do méně známých částí Krkonoš, které zůstávají stranou hlavních tras. Takový je kout mezi obcí Strážné a Pecí pod Sněžkou, kde pocítíte samoty uprostřed hor. Pocitu, který si v Krkonoších moc často neužijete!

Krkonoše na běžkách – běžecké okruhy na Benecku

Perfektní úprava, velké množství tras, rozhledy do kraje a vysoká nadmořská výška, to je kombinace, díky níž Benecko nabízí jedny z nejlepších podmínek pro běžecké lyžování v České republice. V okolí Benecka je pro běžkaře připraven o několik turistických i závodních tratí.

Krkonoše na běžkách - okruh Žalskou Rozsochou na Benecko

Na tomto běžkařském okruhu vás čeká celkové převýšení 348 metrů a celkové klesání 821 metrů. Trasa je to velmi pěkná, středně náročná trasa a vede nádhernou krajinou Krkonoš. Startovním a zároveň i cílovým místem této trasy je Špindlerův Mlýn. Trasa měří necelých 30 km.

Kam o víkendu s dětmi: Na maškarní bál či výstavu upírů

Pomalu nastává plesová sezóna. Ta se ovšem netýká pouze dospělých, také s dětmi můžete vyrazit na maškarní bály a karnevaly. Zima si sice říká spíše o schování se někde v teple, ale pokud byste přeci jen chtěli vyrazit ven, můžete se vydat například na zimní prohlídku Dolních Kounic nebo do podzemí Krušných hor.

Krkonoše na běžkách - turistická běžecká trasa Buď fit v Jilemnici

Trasa Buď fit v délce 20 kilometrů začíná v Jilemnici, na místě zvaném U buněk, v areálu Hraběnka, ale je také možnost napojit se na více místech a lze jí projíždět v libovolném směru. Na lyže se mohou po této trase vydat děti, senioři i zdatní sportovci.

Krkonoše na běžkách - z Velké Úpy do Pece pod Sněžkou a přes Růžovou horu zpět

V Krkonoších vede spousta hezkých lyžařských běžeckých tras pro milovníky tohoto sportu. Po jedné takové se můžete vysat krásnou horskou krajinou z Velké Úpy do Pece pod Sněžkou. Náročnější trasa měří 24 km.

Jizerská oblast tmavé oblohy – nejtemnější místo v České republice

Jizerská oblast tmavé oblohy zaujímá území o rozloze necelých 75 km2. Tato rezervace tmy se nachází v téměř neobydlené, od velkých měst dostatečně vzdálené části Jizerských hor. Rozkládá se podél horního toku řeky Jizery na území Čech a Polska. Jedná se o oblast nejhustší tmy u nás.

Stolová hora na Pálavě - nejbohatší lokalita šalvěje etiopské v Česku

Stolová hora (Tabulová hora) na Pálavě je mohutný vápencový kopec s téměř dokonale rovnou vrcholovou plošinou, na které už v mladší době bronzové stávalo opevněné sídliště. Na jižním svahu roste vzácná šalvěj etiopská. Stolová hora jedinou původní lokalitou této květiny na našem území.

Židlochovické sklepení

V Židlochovicích se nachází unikátní soustava sklepení i jednotlivých sklepů, jejichž dlouholetá tradice souvisí zejména s vinařstvím. Sklepy jsou zajímavé stavebně historickými prvky i technologií stavby. Jedná se o největší renesanční sklepy v České republice.

Zábavně-naučná stezka rytíře Miloty z Kolowrat ve Zruči nad Sázavou

Zámecký areál je skvělé místo pro zabavení vašich dětí. Pro nejmenší děti je zde připravena stezky rytíře Miloty, kde si vyzkouší střílení z luku, hod sekyrou, šplhání na totem, rybolov aj. Pro větší děti je v areálu dětského hřiště například dopravní hřiště se šlapacími autíčky.

Moravské divadlo Olomouc

Moravské divadlo Olomouc je stálou českou divadelní scénou již od roku 1920, kdy v budově na dnešním Horním náměstí navázalo na devadesát let starou historii Königliches städtisches Theater.

Divácká galerie v Moravském divadle v Olomouci

Moravské divadlo Olomouc je jediné divadlo se třemi uměleckými soubory na střední a východní Moravě. V galerii je 12 boxů rozdělených paravány,součástí je také společenský salónek.

Tipy na víkend: Vyrazte na umělecký wrestling nebo mistrovství v lyžování

Co dělat v třeskutých mrazech, které po novém roce přišly do Čech? Zůstat doma je špatná odpověď, protože byste mohli o mnohé přijít. Praha bude žít uměleckým soubojem RAW, na Vysočině se bude soutěžit v klasickém lyžování, a když konečně z půdy sundáte své staré saně, můžete si užít pořádný skluz na samotném Ještědu.

Zřícenina hradu Kunžvart

Hrad na východním úbočí hory Strážný (1115 m) na dálku soupeří s Kašperkem – titul nejvýše položeného královského sídla v Čechách by si možná zasloužil právě on.

Pasáž českého designu v Praze

Pasáže najdeme v každé evropské metropoli. Někdy spojují dva zcela odlišné světy, ale vždy jsou zkratkou. O spojení dvou dimenzí jde i v unikátním projektu České národní banky Pasáž českého designu.

Pomník Járy Cimrmana v Pečkách

Recesistické dílko najdete v městském parku. Jedná se o kopii Cimrmanovy školní pomůcky z dob, kdy nebyly peníze na nákladné kabinety pro uložení potřebných předmětů. Svůj vynález nazval Zeměkoule v kostce.

Chata Velké Dářko

Velká chata až pro 15 osob leží na polosamotě u lesa v obci Karlov v krásné krajině Českomoravské vrchoviny.

Kostel svatého Vavřince v Chodově

Původní zřejmě ještě raně gotický dřevěný farní kostel sv. Vavřince byl vystavěn patrně již ve druhé polovině 12. století podle návrhu neznámého architekta na úpatí návrší nad centrem nově založené vsi Chodov. Vrcholně barokní stavbu nechal vystavět v první polovině 18. století Franz Johann Flamin.

Zaniklou jihočeskou ves Bastrčice připomíná malá kaplička

Pozůstatky středověké vesnice Bastrčice odkryli písečtí archeologové koncem roku 2005 při budování křižovatky u Nové Hospody - pro bližší konkretizaci lokace tohoto častého pojmenování místa nutno upřesnit, že se jedná o Novou Hospodu na Písecku, devět kilometrů od města nad Otavou směrem ku Praze.

Lanovka na Ještěd

Lanová dráha z Liberce na Ještěd je jedinou lanovkou Český drah. Z Horního Hanychova vás vyveze až k hotelu Ještěd, známé dominantě širokého i vzdáleného okolí. Za dobré viditelnosti se z vrcholu otevírá krásný pohled na Krkonoše, Jizerské a Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

Bruslení na Padrťských rybnících

Padrťské rybníky v Brdech jsou oblíbeným cílem milovníků přírodního bruslení. V zimě, když jejich hladiny pokryje silná vrstva ledu, stává se rájem bruslařů zejména Hořejší Padrťský rybník.

Běžky si lze užít do sytosti i v Praze a okolí

Kdo si chce protáhnout tělo například na běžkách, už nemusí putovat daleko do přírody. Praha skýtá několik lokalit, které tuto možnost nabízejí. Použít lze hromadnou dopravu, jelikož lyže, snowboardy, sáňky nebo dětské boby smějí cestující vzít do metra, tramvaje, autobusu nebo lanovky.

Detektivní hra Ukradená madona

Přijďte si s přáteli vyzkoušet vyšetřování zločinu. Detektivní hra Ukradená madona vás zavede do prostředí výtvarného ateliéru.

Kaple sv. Tří králů na hradě Hartenberg má opět klenbu

V pátek 6. ledna se na svátek Tří králů veřejnosti poprvé představila kaple sv. Tří králů s odkrytou novou klenbou. Po více než 30 letech od požáru hradu se podařilo obnovit původní zaklenutí kaple, které je dalším realizovaným střípkem v plánované rekonstrukci hradu Hartenberg na Sokolovsku.

Vinařství Sv. Tomáše Malé Žernoseky - degustace vín a prohlídka historického sklepa

Vinařství sídlí v historických sklepích, lisovna je z roku 1739. Nabízí příjemné venkovní posezení, nebo v lisovně, kde je příjemně i během horkých letních dní.

Rozhledna na Malém Chlumu

V Boskovické brázdě stojí od roku 2005 rozhledna Malý Chlum, díky své jedinečné poloze, se tak stala hojně vyhledávaným turistickým bodem i klasickou přírodní dominantou obce mikroregionu Svitavy.