🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě

Chrám založený v 40. letech 13. století, v době založení města Jihlavy. Od počátku sídlo minoritského řádu.

Poho Pavilon v Karviné

V Karviné poblíž areálu Lodičky dokořán v parku B. Němcové je od poloviny listopadu 2023 nové odpočívadlo. Modulární POHO Pavilon je z dřeva a betonu a lidé v něm najdou zázemí na odpočívání.

FOTO: Podzimní barvy rozzářily Máchův kraj. Kokořínsko je teď ideálním místem k výletu

Když podzim maluje, je to úchvatná podívaná. A pakliže vyjde i krásné počasí, je ideální čas na výlet do přírody. My se vydali do Máchova kraje na Kokořínsko, které nabízí širokou škálu turistických tras, hluboké lesy provoněné houbami a krásná zákoutí pískovcových skal. Naše kroky vedly od Harasova přes hrad Kokořín, skalní hrad Nedamy, Pokličky až po skalní bludiště. Podzimní Kokořínsko okouzlí na každém kroku.

Dům Karla Hubáčka v Liberci

Montovaný dům, navržený předním českým architektem Karlem Hubáčkem, představuje bezesporu nejzajímavější realizaci v oblasti individuálního bydlení na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století.

Pomník Aviatika na letišti Havlíčkův Brod

Pomník vznikl na počest všech pilotů a leteckých nadšenců spojených se zdejším letištěm. Autorem pomníku je sochař Radomír Dvořák.

Emerichova studna na Čerchově

Pod vrcholem Čerchova naleznou turisté odpočinkové místo se studánkou a jednoduchou útulnou, kterou lze využít při špatném počasí. Tzv. Emerichova studna či studánka byla postaveba na počátku 20. století a nyní je obnovena, včetně laviček pro posezení.

Zatopené žulové lomy Defurovy Lažany

Zatopené lomy nedaleko obce Defurovy Lažany jsou oblíbeným místem pro koupání a potápění.

Zámek Defurovy Lažany

Čtyřkřídlý patrový barokní zámek byl postaven na základech původní renesanční tvrze ve 2. polovině 17. století hrabětem Janem Desfours.

Budova Starého děkanství v Nymburce

Nedaleko Kostelního náměstí v Nymburce se nachází budova Starého děkanství a hradební věž Kaplanka. Unikátní areál Starého děkanství dokládá stavební vývoj fary od 17. do 19. století, tedy vývoj od roubené stavby po zděnou.

Kostel sv. Benedikta v klášteře Řádu bosých karmelitánů na Hradčanech

Kostel sv. Benedikta na Hradčanském náměstí byl zbudován kolem roku 1655 jako prostá stavba při klášteře barnabitů na místě staršího gotického kostela připomínaného v roce 1353 a upraveného koncem 15. století a přestaveného po požáru v roce 1541. Dnešní vzhled pochází z úprav v 17. a 18. století.

Rozhledna Na Pasece u Trhového Štěpánova

Rozhledna se nachází na kopci Paseka v krásné krajině Podblanicka, 1 km severozápadně od Trhového Štěpánova. Výška v nejvyšším patře je 30 m, stavba je ocelová, nezastřešená, s dřevěnými prvky, s ochozem v každém patře. Postavena byla v roce 2023.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Těchobuzi

Kaple sv. Jana Nepomuckého byla postavená v r. 1826 jako rodinná hrobka Hoffmanů, tehdejších majitelů panství.

Bolzanova studánka

Bolzanova studánka se nachází v lese u obce Těchobuz, na trase naučné stezky Po pamětihodnostech Těchobuze. Pojmenována je po Bernardu Bolzanovi, který v obci působil v letech 1830 – 1841.

Zámek Těchobuz

Základem zámku je tvrz ze 14. století, která byla v letech 1786-98 rozšířena a upravena v pozdně barokním slohu. Okolo prochází trasy naučných stezek Mozaika krajiny a Po pamětihodnostech Těchobuze.

Žídkův buk v Lužné

Díky své výjimečnosti patří tento strom mezi chráněné památné stromy České republiky. Místo skýtá výhled nejen na Vráblovy Paseky, ale i do širokého okolí.

Zřícenina Nový Šaumburk

Nový Šaumburk leží nad obcí Podhradní Lhota na úpatí Kelčského Javorníku v Hostýnských vrších. Z hradního jádra se návštěvníkům naskýtá nádherný výhled do okolní malebné krajiny. Severně přes Kelčskou pahorkatinu a Maleník dohlédnete až k výběžkům Oderských vrchů a Moravské bráně.

Zaniklá obec Petřejov

Petřejov se nacházel na jih od Studánek při soumarské stezce k Radvanovu. První písemná zmínka o osadě Petřejov pochází z roku 1379. V letech 1869–1950 byla vesnice při sčítání lidu osadou obce Studánky. V pozdějších letech osada zanikla.

Přírodní rezervace Plenisko

Přírodní rezervace Plenisko u obce Písek se rozkládá se na jižních a jihovýchodních svazích hory Kyčera a sahá až k jejímu vrcholu a hřebeni, které tvoří, podobně jako dvě strany pomyslného obdélníka území rezervace, zároveň hranici s Polskou republikou.

Za příběhem chmele – chmelařská stezka po stopách pěstování chmele na Žatecku

Chmelová stezka navržená organizací Místa zblízka a provozovaná Chmelařským institutem Žatec se zaměřuje na poznání problematiky pěstování chmele a lze ji absolvovat na kole i pěšky.

Hornická voliéra v Ostravě-Přívoze

V Ostravě-Přívoze naleznete jedinou dochovanou hornickou voliéru. Horníci v ní chovali kanáry, které brali s sebou do dolů, kde dokázali detekovat metan.

Kostel sv. Františka z Assisi u Karlova mostu

Kostel sv. Františka z Assisi (sv. Františka Serafinského) byl postaven v letech 1679–85 podle návrhu Jeana-Baptisty Matheye.

Kamenná panoramatická mapa s lavičkou ve Filipově Huti

Vyhlídkové místo vzniklo ve Filipově Huti na modravsku. Jedná se o několika tunový blok mrákotínské žuly, do něhož ručně vysekaly kamenosochaři ze střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České z Českého Krumlova panoramatickou mapu.

Štěpánský most v Obříství

Štěpánský most přes Labe v Obříství byl postaven roku 1912 podle projektu Karla Šimka, pozdějšího profesora Vysokého učení technického v Brně. Konstrukčně se jedná o tzv. Spojitý nosník s klouby.

Vyhlídka Kozí bouda u Bukovce

Vyhlídka pojmenovaná Kozí bouda nabízí krásný pohled na stáčející se Berounku, okolní lesy a nedaleký Bukovec.

Naučná stezka Bludovská stráň

Okružní naučná stezka Bludovská stráň na Šumpersku prochází téměř tři kilometry dlouhým zalesněným srázem na okraji nivy říčky Desné jihovýchodně od Bludova. Je značena žlutým turistickým značením a je dlouhá necelých 5 km. Součástí stezky je i rozhledna Brusná.

Kostel sv. Ignáce v Jihlavě z Loyoly

Bývalý jezuitský kostel svatého Ignáce z Loyoly je barokní perlou Jihlavy! Byl postaven v letech 1683-89 italským stavitelem Jacopo Braschou. Rozměrnou nástropní fresku namaloval v roce 1717 Karel Töpper, zajímavý ilusivní oltář je dílem Adama Lauterera, Josefa Kramolina a Františka Moldingera.

Naučná stezka Bučín

Naučnou stezku nazvanou Bučín otevřely Lesy ČR v blízkosti obcí Tetčice a Omice v okrese Brno-venkov, v Jihomoravském kraji v roce 2010.

Jihlavské vily

Soubor domů zahrnujících vily v ulicích Dvořákova, Jana Masaryka, Vrchlického a Jiráskova.‍.

Národní dům v Hradci nad Moravicí

Národní dům v Hradci nad Moravicí prochází kompletní rekonstrukcí. Znovuotevření je plánováno začátkem roku 2024.

Kostel sv. Ondřeje Nelahozeves

Kostel sv. Ondřeje v Nelahozevsi byl postaven v první třetině 14. století, současná podoba pochází z 19. století. V interiéru se nacházejí pozdně gotické kamenické články, vybavení pochází především z 18. století. K areálu kostela patří také dřevěná zvonice a oplocení s brankami.

Naučná stezka K Jezernímu dolu

Naučná stezka se nachází se u obce Čermná v lokalitě budoucího zpřístupněného důlního díla Jezerní důl.

Jezerní důl – Rodrigezův hrob

Jezerní důl je báňskou památkou související s dobýváním břidlice. Nachází se v místě, které spadá pod město Budišov nad Budišovkou.

Do okolí Pražského hradu. Královská zahrada i Jelení příkop ukrývají spoustu zajímavostí

Okolí Pražského hradu je obklopeno několika úchvatnými zahradami. Ta nejvýznamnější a bezpochyby i nejkrásnější dostojí svému názvu, Královská. Přímo k ní jezdí tramvaj do zastávky Královský letohrádek, ukrývá navíc mnoho zajímavostí i hezkých zákoutí. Sousedící Jelení příkop byl znovu otevřen minulý rok, a kdo jej ještě nikdy dříve neprozkoumal, neměl by váhat. Mnohé návštěvníky jistě překvapí tichou zelenou oázou i neokoukanými výhledy.

Venkovský ateliér a galerie Míly Doleželové a Jiřího Mareše v Klátovci

Tradiční venkovská chalupa č. P. 26 v Klátovci představuje ukázku lidové architektury západní části Českomoravské vrchoviny z poloviny 19. století. Je úzce spjata s životem a tvorbou uměleckého manželského páru Bohumily Doleželové a Jiřího Mareše. Od roku 2023 je budova kulturní památkou.

Náměstí Václava Havla – piazzetta Národního divadla

Prostor mezi Národním divadlem a Novou scénou Národního divadla v Praze se od roku 2016 jmenuje náměstí Václava Havla. Náměstí oživuje instalace sochaře Kurta Gebauera v podobě 160 cm velkého žulového srdce.

Vojtíškův statek ve Stružinci

Obec Stružinec na Semilsku buduje nové komunitní centru v bývalém statku. Pojmenovali ho po posledním hospodáři, který statek obýval Vojtíškovi holubáři.

Naučná stezka K Radošovu s rozhlednou

Svou délkou, 20 km, spíše cyklistická trasa návštěvníky provede po okolí Veselí nad Moravou a na 9 bodech seznámí s historií i současností oblasti a významnými tématy. Naučná stezka začíná v přístavišti Baťova kanálu. Součástí trasy je rozhledna Radošov.

Naučná stezka Lesní svět ve Veselí nad Moravou

Interaktivní naučná stezka v zámeckém parku ve Veselí nad Moravou má celkem 20 zábavných zastavení, které jsou věnované lesním zvířatům a rostlinám. Je dlouhá 1 kilometr a nabízí kromě informačních tabulí i hry a kvízy pro děti i rodiče. Stezka je vedená celým areálem parku a je bezbariérová.

Cyklostezka ze Slavičína do Hrádku

V roce 2023 vznikla ve Slavičíně nová cyklostezka ze Slavičína do Hrádku, a to v lokalitě Za Zemánky. Slouží jak pro cyklisty a chodce ve městě, tak i pro turisty jedoucí po dálkové cyklotrase.

Stezka Ovčí babičky – cyklotrasa z Toužimi na farmu Belina

Pokud s dětmi rádi šlapete na kole, stezka Ovčí babičky je ta pravá ořechová. Těšit se můžete na nenáročnou a bezpečnou cyklotrasu, kterou si oblíbí všichni členi vaší cykloparty, především ti nejmenší. Samozřejmě se na ní můžete vydat i pěšky, bez kola.

Hrázděná architektura Chebska – chebský statek

Lidské ruce dovedou vytvořit jedinečné stavby. K tuzemským skvostům bezesporu patří unikátní chebská architektura, která nezaměnitelně umocňuje ráz krajiny. Hrázděné domy najdete v západních Čechách na mnoha místech, ale ty chebské jsou jedinečné.

Červený most v Babiččině údolí

U Ratibořic na Náchodsku přes Úpu stojí památkově chráněný červený most. Od února 2023 je rekonstruován, stavbaři ho celý rozebrali, na podzim ho dávají dohromady z nového dřeva a pro veřejnost má být znovu otevřen v lednu 2024.

Městská naučná stezka v Humpolci

Nově aktualizovaná naučná stezka s názvem „Po stopách historie“ prochází historickými částmi města Humpolec, její trasa měří zhruba 2,5 km a obsahuje 12 panelů.

Nejen unikátní vitrážový strop, muzeum, hrobku a rozhlednu najdeme v Libyni

Nevelká Libyně u Lubence na Lounsku nabízí turistům a milovníkům umění a historie opravdu nebývale mnoho zajímavostí. Asi nejznámější je muzeum vitráží a romantická rozhledna nedaleko něj. Zmíněné muzeum ovšem není žádným tuctovým objektem, sídlí v k tomuto účelu v ideálních prostorách kostela.

Dům U Červené lišky na Starém Městě

Původně románský, později goticky upravený dům, získal dnešní raně barokní podobu kolem roku 1700. Autorství je připisováno architektu a malíři Jeanu Baptiste Matheyovi. Další úpravy domu proběhly v 19. a 20. století.

Vyhlídka Humenec

Vyhlídka se nachází na místě, odkud je působivý výhled na město, kopce Zábřežské i Hanušovické vrchoviny a Jeseníky.

Nejmladší český hrad leží kousek za Prahou. Vznikl teprve počátkem milénia

Přáli jste si někdy mít svůj vlastní hrad? Přesně takovéto přání nejen měla, ale rovnou si ho i splnila rodina z obce Červený Újezd, jež se nachází nedaleko Prahy. Stavba vznikla v místech bývalého mírně bažinatého pole teprve mezi lety 2001–2002 a jde tedy o nejmladší hrad v České republice. Sídlí v něm Muzeum českého venkova, ale najdete tu i skanzen nebo dobovou krčmu.

Procházka po Soběslavi – poznej město pětilisté růže

Zajímá vás historie města Soběslav? Máte rádi mobilní telefon? Plníte rádi zajímavé výzvy v terénu? Na všechny tyto otázky nabízíme jedinou odpověď – Actionbound! Poznávací hra pro celou rodinu.

Pohřební kaple sv. Terezie v Nečtinech

V Nečtinech se nachází působivá kruhová hřbitovní kaple v historizujícím slohu z 19. století. Sloužila jako rodinná hrobka rodu Mensdorff-Pouilly. V romantické výzdobě jsou použity novorománské a novogotické motivy.