🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Štěpnický rybník v Telči

Rybníky obklopují historické centrum Telče. Ze severovýchodu je to Štěpnický rybník.

Ulický rybník v Telči

Z jižní a západní strany historické centrum Telče obepíná Ulický rybník.

Kaple Všech svatých na zámku v Telči

Na hlavním nádvoří zámku v Telči se nachází kaple Všech svatých z roku 1580. Renesanční kaple byla vytvořena jako místo posledního odpočinku Zachariáše z Hradce a jeho manželky.

Zámecký skleník v Telči

V zámeckém parku v Telči nalezneme skleník z první poloviny 19. století. Vystavěn je ve stylu klasicistním a je památkově chráněn.

Zámecký park v Telči

K zámku v Telči přiléhá jednak zámecká zahrada, ale také zámecký park. Ten stojí v prostoru bývalé bažantice, a je příjemným místem k odpočinku.

Konvikt sv. Andělů v Telči

Konvikt znamená, že jde o domov s konkrétním duchovním programem. V Telči se v této budově dnes nachází vzdělávací a konferenční centrum.

Kostel Jména Ježíš v Telči

Kostel Jména Ježíš stojí na náměstí Zachariáše v Telči od poloviny 17. století, vysvěcen byl byl 11. září 1667 olomouckým biskupem Karlem z Lichtensteina.

Jezuitská kolej v Telči

Jezuitská kolej v Telči stojí nedaleko tamního zámku, byla postavena mezi léty 1651 – 1654.

Rozhledna Pastviště na Holém kopci u Okounova

Osmimetrová dřevěná rozhledna s kovovým točitým schodištěm byla postavena v roce 2023 z kroucených akátových kmínků. Rozhledna se tyčí na čedičovém Holém kopci, který je zároveň vyhlášenou přírodní památkou Pastviště s výskytem vzácných druhů rostlin a bezobratlých živočichů.

Rozhledna na Janečku u Semil

Vyhlídka na Janečku vznikla na střeše bývalé trafostanice po rekonstrukci objektu. Prostory rozhledny slouží také jako příležitostné minimuzeum a galerie. Ochoz vyhlídky je v nadmořské výšce 515 m a poskytuje jedinečné výhledy do okolí.

Památník BBO Novosady

Památník u Křepice připomíná osvobození Brna během bratislavsko-brněnské operace na konci II. Světové války. Na tomto místě dal údajně maršál Malinovskij rozkaz k rozhodujícímu útoku na Brno. Stavba památníku započala roku 1984, jejím architektem se stal Ing. Arch. J. Špaček.

Drnovická vyhlídka na Ploštině

Drnovická vyhlídka je pěkným cílem pro turisty, kteří zavítají do zdejšího kouzelného kraje a také se poučí o historii v Národním kulturním památníku na nedaleké Ploštině.

Rozhledna Oznička

Na severním okraji Hostínsko-vsetínské hornatiny se u obce Oznice nachází dřevěná rozhledna Oznička.

Rozhledna Hradiště u Písku

Dřevěná pozorovatelna se nacházi na okraji Písku, v místní části Hradiště. Turistům slouží od roku 2023. Výhled je odtud do daleka, město Písek z rozhledničky však nespatříte.

Socha Černé Matky Boží – Černá Madona v Praze

Na křižovatce cest na Starém Městě pražském si na nároží mezi Ovocným trhem a Celetnou ulicí všimnete Černé Madony, prastarého domovního znamení, které bylo vyřezáno z lipového dřeva kolem roku 1700. Podle něj je pojmenován například kubistický dům U Černé Matky Boží.

Papilonia Karlštejn

Na poklidné cestě k hradu Karlštejn na vás čeká blízké setkání s nejkrásnějšími tvory této planety. Papilonia je svět, kde objevíte krásu motýlů, zázrak jejich zrození i fascinující pestrobarevný život.

Trampolínová hala na nádraží ČD Liberec

Můžete využít 4 x trampolíny Eurotramp, gymnastický koberec, zrcadlovou stěnu, žebřiny, molitanové prvky pro děti a další.

Radnice v Telči

Město Telč se jako jedno z nemnoha měst na Moravě mohlo chlubit už v 15. století tím, že mělo svou radnici. Nicméně dnešní podoba budovy je mladšího data. Původní budova vyletěla do povětří.

Kostel sv. Ducha v Telči

Kostel sv. Ducha v Telči byl postaven na půdorysu původního románského kostela k tamní věži. První zmínky pocházejí z roku 1414.

Goethova štola v Komorní hůrce

V nevysokém kopci Komorní hůrka nedaleko Františkových Lázní se nachází tzv. Goethova štola. Pro veřejnost je otevřena několikrát během roku.

Saxon Tours – organizované výlety do Česko-saského Švýcarska

Aby váš výlet proběhl co nejkomfortněji a bez jakýchkoli starostí, nabízíme využití služeb cestovní agentury Saxon Tours pořádající jednodenní výlety z Prahy a Drážďan do Česko-saského Švýcarska.

Půjčovna koloběžek Sobkovice

Půjčovna se nachází v Sobkovicích, vesničce s nádherným výhledem, díky kterému můžete zahlédnout rozhlednu Suchý vrch, Bukovou horu se sjezdovkami v Čenkovicích nebo Králický Sněžník.

Smíchovská lávka přes Jizeru v Mladé Boleslavi

Lávka, která téměř sto let překlenovala pražský Smíchov, byla v říjnu 2023 demontována, a v současné době se klene nad řekou Jizerou v Mladé Boleslavi.

Biopark Kladno v bývalých kasárnách

Kladenský Biopark vyrostl v Rozdělově, na místě bývalých kasáren mezi budovami ČVUT a areálem vodáren. Vedle řady vodních prvků nebo neobvyklé rozhledny především představuje pro Česko typické ekosystémy.

Naučná stezka Po sakrálních památkách obce Vrbka

Naučná stezka Po sakrálních památkách obce Vrbka má dvě části. Tou první je okruh obcí, měřící 4,2 km. Druhou část tvoří odbočení po cestě směrem na jih na Tabarky, tady s okruhem obcí ujdete 8,7 km. Součástí stezky jsou i vyhlídková místa na Chřiby a Hostýnské vrchy.

Nabíjecí stanice pro elektrokola na Valašsku

Uživatelé elektrokol mohou ve středním Vsetínsku využít několik nabíjecích stanic. Naleznou je v obcích Hošťálková, Ratiboř, Lhota u Vsetína a Liptál, kde je k dispozici také posezení.

Městský bazén Karviná

V srpnu 2023 byl otevřen nový krytý bazén v Karviné. Areál nabízí návštěvníkům pětadvacetimetrový plavecký bazén s osmi drahami, rekreační bazén s divokou řekou a bazén pro neplavce. Wellness zahrnuje sauny, vířivku, ochlazovací bazén a odpočinkový areál.

Sjezdy na kárách v Krušných horách

Bezmotorové čtyřkolky s pohonem na lidskou sílu pomocí šlapek vás svezou Bezručovým údolím. Pojedete z kopce dolů a vychutnáte si sjezd až do údolí. Káry jsou naprosto ekologické, s pohonem na lidskou sílu, pomocí šlapek.

Cyklostezka Svratka – Herálec

Město Svratku ve Žďárských vrších propojuje cyklostezka se sousedním Herálcem. Stezka měří přibližně 3 kilometry, přes řeku a mokřad ji převádí dřevěný most dlouhý víc než 70 metrů.

Parkánová bašta v Telči

Součástí městského opevnění v Telči byly i bašty. Poslední dochovanou románskou baštu můžeme vidět z ulice Krátké u Horní brány, kolem dnes již mělčího příkopu jdeme ulicí Na Parkaně.

Horní brána v Telči

Horní neboli Velkou bránu v Telči tvořily dvě průjezdné věže z obou stran příkopu. Vnější brána je doposud zachovaná, tvoří ji jednopatrová budova z 2. poloviny 16. století, zdobená sgrafitem.

Dolní brána v Telči

Z náměstí Zachariáše v Telči můžete vyjít Dolní bránou neboli malou bránou přes hráz Štěpnického rybníka.

Městské hradby v Telči

Hradby v Telči vznikly ve 14. století, byly původně asi 9 m vysoké, v 17. století pak zvýšeny na 10,5 m a ukončeny římsou.

Bývalá synagoga v Telči

Nedaleko náměstí v Telči naleznete budovu bývalé synagogy, která v 19. století vyhořela, pak byla přestavěna a následně v druhé světové válce bylo její vybavení zcela zničeno nacisty. Pro budovu se hledá využití, mohla by být obnovena.

Kašna se sochou Siléna v Telči

Kamenná šestiboká tzv. Horní kašna je situována ve východní části náměstí Zachariáše z Hradce v Telči na místě původní dřevěné kašny.

Kašna se sochou sv. Markéty v Telči

Uprostřed náměstí Zachariáše z Hradce v Telči se nachází renesanční kamenná šestiboká kašna, tzv. Dolní. Je památkově chráněna.

Po stopách dřeva, železa a lidí – za historií Těšínského Slezska

Poznejte nejen hutnickou historii Těšínského Slezska. Nová tematická trasa představuje 16 zajímavých míst spjatých s historií dřeva, železa a lidí, a to v české i polské části Těšínského Slezska.

Muzeum Bílý dům na Slovanském hradišti v Mikulčicích

V areálu národní kulturní památky Slovanské hradiště v Mikulčicích vzniklo muzeum „Bílý dům“, které bude od sezóny 2024 prezentovat historii a současnost archeologického výzkumu Velkomoravské říše jako předního významného centra Velké Moravy.

Městské hradby v Táboře

Hradební systém kolem centra Tábora je dodnes jeho chloubou. Vznikl kolem poloviny 15. století. Dnes jsou městské hradby chráněnou památkou.

Pravoslavný chrám Povýšení sv. Kříže – špitál a kaple sv. Alžběty v Táboře

Areál tvořený budovou bývalého špitálu čp. 285 se středověkými základy a budovou cenné kaple sv. Alžběty z roku 1718 se nachází na Špitálském náměstí v historickém jádru města Tábor. Budova je památkově chráněna.  Dnes slouží pravoslavné církvi.

Pomník Jana Žižky z Trocnova v Táboře

Na náměstí v Táboře stojí socha Jana Žižky z Trocnova. Slavný husitský vojevůdce sehrál důležitou roli v budování města i při vzestupu moci a slávy husitského Tábora.

Stará radnice v Táboře

Táborská radnice se řadí k nejvýznamnějším památkám pozdní gotiky v českých městech. S jejím budováním se začalo pravděpodobně v prvních letech 16. století, kdy městská rada nechala strhnout tři domy na západní frontě náměstí.

Dům přírody Hodonínské Dúbravy – ve výstavbě

Moderní objekt s výraznou dřevěnou konstrukcí, který bude sloužit jako informační a návštěvnické centrum, vyrůstá jako brána do hodonínské Bažantnice.

Památník seskoku Františka Pavelky a mužů z Koudelova

V malém lesíku mezi Koudelovem a Skovicemi u Čáslavi se nachází nenápadný pomníček, který upomíná na operaci Percentage, její tragickou dohru, a především na velkou odvahu jednoho výsadkáře a několika místních mužů.

Netopýří quest v pražské Stromovce

Zahrajte si netopýří quest aneb Letem netopýřím světem v pražské Stromovce. Při hře poznáte tento krásný park, který je i domovem mnoha živočichů, včetně netopýrů.

Nové proboštství na Pražském hradě

V areálu Pražského hradu stojí Nové proboštství od poloviny 19. století. V posledních letech prošlo rekonstrukcí, dokonce se zde přistavovalo.

Sýpka v zaniklé obci Bijadla – bývalý kostel sv. Vavřince

Pozůstatek zaniklé středověké vsi Bijadla u Merklína je sýpka. Ta byla přestavěna z kostela. Budova je kulturní památkou a o její záchranu se snaží manželé, kteří bydlí nedaleko.

Lví důl – běžkařský ráj v Malé Úpě

Trasy nejsou obtížné a jsou vhodné i pro děti, starší milovníky sportu nebo začátečníky.

Běžkařská magistrála v Malé Úpě

Začátek trasy je na Pomezních Boudách, kousek za parkovištem P1 u 1. zastavení Pohádkové stezky. Tady na vás čeká jediné stoupání na trase, abyste po sto metrech vyjeli na vrstevnici, po které pojedete až na Rennerovy Boudy k Moravance.