🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Funkcionalistická zastávka Obilní trh v Brně

Z několika zastávek pouliční dráhy, které v Brně realizoval architekt Oskar Poříska, se dochovala pouze jedna. Zastávka, stojící na Obilním trhu, byla architektem navržena jako jedna z prvních v roce 1926.

Sochy granátníků v Březovicích v areálu Valdštejnsko

Oblíbeným cílem výletů na Mladoboleslavsku je lovecký areál Valdštejnsko. Kulturní památkou jsou zde sochy granátníků z 18. století.

Ledopád u tábořiště Lhotka

Velký "ledopád" vzniká každoročně při mrazivém počasí na veřejném tábořišti obce Lhotka, nedaleko Telče. Z trysek napojených na táborovou umývárnu vytváří mráz ledovou stěnu, která je každý rok jiná, ale vždy velmi krásná.

Zimní stadion Písek

Zimní stadion v Písku s kapacitou hlediště 4 452 má ledovou plochu v provozu každoročně devět až deset měsíců.

Zimní stadion Jana Marka Jindřichův Hradec

Zimní stadion v Jindřichově Hradci byl postaven v roce 1984. V roce 2005 prošel generální rekonstrukcí ledové plochy a technologie chlazení strojovny.

Zimní stadion Tábor

V Táboře se nachází zimní stadion, kde své zápasy hraje Hockey Club Tábor. Ale také zde probíhá veřejné bruslení.

Zimní stadion Veselí nad Lužnicí

Zimní stadion a nová přilehlá budova sloužící jako zázemí pro sportovce se nacházejí uprostřed sportovního areálu. V posledních letech prošel zimní stadion rozsáhlou rekonstrukcí, během níž došlo ke kompletní přestavbě ledové plochy, mantinelů a tribuny.

Zimní stadion Český Krumlov

V Českém Krumlově se nachází zastřešený zimní stadion s umělým povrchem, možnost celoročního provozu. Probíhá veřejné bruslení.

Povrchový důl ČSA – budoucí jezero

Rozsáhlý Důl československé armády (zkráceně ČSA) se nachází pod Krušnými horami, nedaleko Mostu. Samotná těžba započala roku 1901, nyní se od těžby pomalu ustupuje, k úplnému ukončení by mělo dojít na přelomu let 2025 a 2026. V rámci rekultivace vznikne na jeho místě velké jezero.

Kostel sv. Jana Křtitele v Babicích nad Svitavou

Dominantou obce Babice nad Svitavou je kostel sv. Jana Křtitele, kolem kterého se nachází hřbitov. Celý areál je obehnán zdí.

Ramena řeky Moravy u obce Babice

V blízkosti obce Babice naleznete na pravém břehu řeky Moravy ramena nazvané Babice I., II. A Uhliska. Vznikla ve 30. letech minulého století oddělením meandrů řeky při regulaci jejího koryta. Slouží k rybolovu a rekreaci.

Naučná stezka Kyselka – Andělská hora

Naučná stezka propojuje historické město Andělská hora s bývalými lázněmi Kyselka. Má deset až osmnáct kilometrů, podle toho, ke kolika zajímavostem odbočíte.

Naučná stezka za lilií zlatohlavou

Naučná stezka za lilií zlatohlavou přibližuje chráněné území Lužických hor a památek obce Svor širokému okruhu návštěvníků Svoru. Průvodci stezkou jsou skřítci lilie zlatohlavá, včela a chřestovníček.

Kostel sv. Bartoloměje v Chodovicích

Kostel sv. Bartoloměje stál v Chodovicích asi již ve 12. stol., později byl upravován a přestavován. Na kostelní věži jsou zazděny dvě náhrobní desky rodu Karlíků z Nežetic. Na hlavním oltáři se je vyobrazeno umučení sv. Bartoloměje. Moderní interiér kostela navrhl Jakub Berdych a Maxim Velčovský.

Syslí pozorovatelna na Mohelenské hadcové stepi

Na západním okraji stepi Mohelenské hadcové stepi najdete dřevěnou syslí pozorovatelnu, která byla postavena na konci roku 2023. Od jara do konce léta bude sloužit k pozorování četných obyvatel místních syslích kolonií.

Kačenčina sjezdovka u chaty Juráška

Kačenčina sjezdovka (Skiareál Juráška) disponuje vlekem a umělým zasněžováním. Parkování je zdarma přímo u sjezdovky, občerstvení se nabízí ve stejnojmenné chatě. Sjezdovka je umístěna na severním svahu v chladném údolí a je vhodná pro děti i dospělé.

Smrtní jeskyně v Moravském krasu

Smrtní jeskyně se nachází na kraji Vilémovic. Do jeskyně se na jaře nosila smrtka (Morana) a před jeskyní se upalovala. V daleké minulosti byla obydlena jeskynními medvědy, jejichž kosti zde byly objeveny.

Fotopointy ve Vrbně pod Pradědem – obří židle a houpačky

Ve Vrbně pod Pradědem vznikají nové fotopointy – jedná se o obří židli a dvě houpačky. Tři fotopointy s krásnými výhledy na město a Jeseníky budou hotovy už na jaře 2024.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Arnolicích

V obci Arnolice na Děčínsku se nachází poměrně velký pozdě barokní kostel. Byl postavený na místě staršího kostela mezi roky 1757 až 1758. Kostel obklopuje hřbitov. Severně od něj je fara.

Větrný mlýn v obci Arnoltice

Větrný mlýn holandského typu, který byl postaven v roce 1830, najdeme na jihozápadním okraji Arnoltic uprostřed obecní zástavby.

Kostel sv. Šebestiána a Rocha v Archlebově

Římskokatolický kostel sv. Šebestiána a Rocha se nachází v obci Archlebov v Jihomoravském kraji. Pravidelně se tu koná v neděli mše a pořádají i dětské mše.

Klokočské průchody

Klokočské průchody představují strmé rozsedliny skalních bloků nad obcí Klokočí, kudy lze projít skalním masivem do Klokočského skalního města.

Osada Šukačka

Šukačka je osada (877 m n. M.) spadající pod nedalekou vesnici Javorná v jihozápadních Čechách. Je známa hlavně kvůli svému názvu a sousedství s vesnicí Onen Svět.

Gerlův dvůr na Šumavě

Gerlův dvůr je bývalý zemanský dvorec nedaleko Javorné, který svým vzhledem přípomíná spíše venkovský zámeček. Původně zde asi už v polovině 16. století stávala sklářská huť.

Řeka Úhlava

Řeka Úhlava pramení na západním svahu Pancíře ve výšce 1110 m n. M. Od svého pramene teče na severozápad, za Nýrskem se její tok stáčí na severovýchod. Ústí do řeky Radbuzy v Plzni. Je 108 km dlouhá a odvodňuje území o celkové rozloze 919 km². Před Nýrskem byla v roce 1969 dokončena Nýrská přehrada.

Půjčovna lodí Tábor

Jsme půjčovna lodí Tábor, Soběslav, Sezimovo Ústí, Bechyně. Na trase od Veselí nad Lužnicí, přes , Soběslav, Sezimovo Ústí a Tábor půjčujeme kanoe a rafty ke splutí Lužnice.

Klášter kapucínský s kostelem sv. Jana Křtitele ve Znojmě

Památkově chráněný klášter s kostelem sv. Jana Křtitele pochází z první poloviny 17. století.

Dominikánský klášter ve Znojmě

Klášter dominikánů ve Znojmě patří k původně gotickým stavbám datovaným do 13. století.

Kostel sv. Michala ve Znojmě

Římskokatolický kostel sv. Michala ve Znojmě je starého data, vznikl na místě pohanského kultiště. Dnešní podoba je výsledkem několika přestav, které byly prováděny od 15. do 17. století.

Jezuitská kolej ve Znojmě

Jezuitská kolej pochází z roku 1634, od roku 1958 je renesanční stavba památkově chráněna. Jezuitský řád byl zrušený v roce 1773 a od té doby budova měla různou funkci (kasárna, škola, archiv).

Kostel Nalezení sv. Kříže ve Znojmě

Kostel Nalezení sv. Kříže byl postaven již v polovině 13. století v souvislosti s výstavbou dominikánského kláštera. Nicméně shořel a byl vystavěn znovu v druhé polovině 17. století.

Golčův palác – radnice ve Znojmě

Největší měšťanský dům ve Znojmě, takzvaný Golčův nebo Goltzův palác, vznikl sloučením tří gotických domů v polovině 16. století. Dnes má podobu renesanční a klasicistní a sídlí v něm městský úřad. Budova je památkově chráněna.

Rašínův kámen u obce Babylon

Alois Rašín byl ministr financí Československa, trávil svůj volný čas v České Kubici a jejím okolí. Na připomínku tohoto významného kamene je tamních lesích takzvaných Rašínův kámen. Je v místech, kde politik rád piknikoval.

Zámecká zahrada Čimelice

Zámecká zahrada Čimelice se zaměřuje na prodej květin, zeleniny a dřevin. Pořádá pravidelné výstavy. V jarních měsících nabízí široký výběr balkónových květin a letniček z vlastní produkce.

Rádiová stezka v Satalicích

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou Rádiovou stezku, která seznamuje s počátky a historií rozhlasového vysílání v České republice. Naučná stezka vede revitalizovaným parkem Rádiovka v Praze-Satalicích a má 8 zastavení.

Naučná stezka Jinošovské studánky

Stezka vede malebnou krajinou bývalé Jindřichovské obory s 11 studánkami, o které se dlouhodobě a pečlivě starají místní obyvatelé. U každé studánky se nachází dřevěný přístřešek nebo místo k posezení.

Archeologické naleziště Bylany

Asi 3 km jihozápadně od Kutné Hory, na jihovýchodním okraji obce Bylany, se nachází neolitický sídelní areál. Při archeologických průzkumech zde bylo odkryto přes 7 ha pozůstatků osídlení z období kultury s lineární keramikou a následné kultury s vypíchanou keramikou.

Židovský hřbitov v Batelově

Židovská obec v Batelově patřila k nejmenším na jihozápadní Moravě. Někdejší přítomnost Židů v Batelově je připomínána pouze jejich náhrobky na hřbitově ukrytém v listnatém lese nedaleko této obce na Jihlavsku.

Kostel svaté Barbory v Batelově

Památkově chráněný kostel sv. Barbory v Batelově dnes slouží jako hřbitovní kostel. Nicméně dříve fungoval jako hlavní kostel v obci.

Na jedné z nejromantičtějších zřícenin v Čechách se údajně zjevuje bílá paní

Nedaleko městečka Chotoviny se na zelené vyvýšenině tyčí zřícenina gotického hradu Borotín. Náleží k ní přilehlý barokní statek, nazývaný Starý zámek, kde se dříve nacházelo dřevěné předhradí. Zřícenina je též obklopena dvěma vodními zdroji, a to Starozámeckým a Babineckým rybníkem, které spojuje Košínský potok. Ačkoli se z hradu mnoho nedochovalo, je právě tato zřícenina považovaná za jednu z nejromantičtějších v Čechách, a objevila se dokonce v jedné známé pohádce.

Stříbrná stezka – naučná stezka Po stopách dolování

Naučná stezka Po stopách dolování u Kutné Hory vede kolem nejzajímavějších pozůstatků spjatých s kutnohorským hornictvím a hutnictvím. Celá trasa je rozdělena na dva samostatné okruhy. Stříbrnou stezku jižní okruh a Stříbrnou stezku severní okruh.

Kostel sv. Petra a Pavla v Batelově

Dominantou náměstí v Batelově na Jihlavsku je kostel sv. Petra a Pavla. Byl postaven ve stylu baroka v polovině 18. století.

Štěpnický rybník v Telči

Rybníky obklopují historické centrum Telče. Ze severovýchodu je to Štěpnický rybník.

Ulický rybník v Telči

Z jižní a západní strany historické centrum Telče obepíná Ulický rybník.

Kaple Všech svatých na zámku v Telči

Na hlavním nádvoří zámku v Telči se nachází kaple Všech svatých z roku 1580. Renesanční kaple byla vytvořena jako místo posledního odpočinku Zachariáše z Hradce a jeho manželky.

Zámecký skleník v Telči

V zámeckém parku v Telči nalezneme skleník z první poloviny 19. století. Vystavěn je ve stylu klasicistním a je památkově chráněn.

Zámecký park v Telči

K zámku v Telči přiléhá jednak zámecká zahrada, ale také zámecký park. Ten stojí v prostoru bývalé bažantice, a je příjemným místem k odpočinku.

Konvikt sv. Andělů v Telči

Konvikt znamená, že jde o domov s konkrétním duchovním programem. V Telči se v této budově dnes nachází vzdělávací a konferenční centrum.

Kostel Jména Ježíš v Telči

Kostel Jména Ježíš stojí na náměstí Zachariáše v Telči od poloviny 17. století, vysvěcen byl byl 11. září 1667 olomouckým biskupem Karlem z Lichtensteina.

Jezuitská kolej v Telči

Jezuitská kolej v Telči stojí nedaleko tamního zámku, byla postavena mezi léty 1651 – 1654.