🌄 Archiv článků - Pohorka.info

V Praze se na Nový rok otevře Novomlýnská věž, zoo se chystá na nápor

Praha místo oficiálních oslav Nového roku zpřístupní za symbolické vstupné některé věže nebo zahrady. Slevy nejsou určeny jen Pražanům, ale všem, kdo se mohou prokázat kartou či aplikací Lítačka, čili například těm, co do metropole denně dojíždějí za prací.

Industriální Dolní Vítkovice se změnily na světelný park. Spojuje fantaskní svět Julese Verna s váno

Industriální architektura ostravských Dolních Vítkovic se letošní zimu ukazuje návštěvníkům v novém světle. Bývalý průmyslový areál totiž zaplnila stovka světelných soch a instalací. Přinášejí do něj vánoční atmosféru i futuristické motivy třeba z knih Julesa Verna. Jak sváteční výstava zasazená do netypického prostředí vypadá, se můžete podívat ve videu Novinek.

Ospirský potok

Meandrující koryto Ospirského potoka na hranicích Olomouckého a Pardubického kraje pramení u Dlouhé Vsi nedaleko Křižanova, protéká tamními hlubokými lesy, Slováckým údolím a nakonec se vlévá do Moravské Sázavy.

Jihlavské renesanční domy

Perlou interiérů jihlavských renesančních paláců jsou velkoryse pojaté a zdobené vysoké síně.

Sportovní hala Uherské Hradiště

Sportovní hala je součástí sportovního areálu města Uherské Hradiště nacházející se v bezprostřední blízkosti krytého plaveckého bazénu s koupalištěm, atletického a fotbalového stadionu a asi 10 minut pěší chůze z centra města. Hala je majetkem města Uherské Hradiště.

Hipotrasy ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) uzavřel s koňskými stájemi kolem Babic nad Svitavou a Řícmanic smlouvy o využívání vybraných lesních cest. Cesty se oficiálně staly značenými hipotrasami.

Bývalá celnice nad Božím Darem v Krušných horách se má proměnit v muzeum a galerii

Tři objekty někdejší celnice stojící na státní hranici mezi Božím Darem a saským Oberwiesenthalem v centrální části Krušných hor se mají proměnit v muzeum a galerii. Muzeum má nabídnout vhled nejenom do historie života místních lidí, ale představit má i hornickou krajinu zapsanou na seznam UNESCO.

Zoopark Česká Skalice

Zavítejte do nového zooparku v České Skalici. Chovu zvířat se věnujeme již mnoho let. Snažíme se o odchovy běžných i vzácných živočichů.

Pražské náplavky

Pražská nábřeží jsou součástí regulace toku Vltavy, která vznikla převážně na přelomu 19. a 20. století. V současnosti jsou součástí Pražské památkové rezervace a představují kreativní prostor v centru města pro trávení volného času a konání nejrůznějších akcí.

Nábřeží Ludvíka Svobody

Nábřeží Ludvíka Svobody na Novém Městě v Praze vede podél pravého břehu Vltavy od Štefánikova mostu k Hlávkovu mostu. Své pojmenování dostalo podle českého státníka Ludvíka Svobody, který byl v letech 1968–1975 československým prezidentem.

Masarykovo nábřeží

Až na krátký úsek mezi Národním divadlem a ulicí Na Struze, který je starší a vznikl už v souvislosti se stavbou původního řetězového mostu, bylo nábřeží vybudováno po roce 1903. Zajímavostí je, že jde pravděpodobně o nejčastěji přejmenovávané nábřeží v Praze.

Hodiny na Florenci a čas ve světových metropolích

U stanice metra na Florenci v Praze si chodci všimnou zvláštní skulptury z éry brutalismu – jedná se o pozlacené kulaté hodiny a tabuli s časy ve světových metropolích, oboje je umě zakomponováno v plastice Rudolfa Svobody.

Ovocná alej v Praskačce

Nová ovocná alej v Praskačce poskytne stín i ovoce a bude místním sloužit k rekreaci a procházkám.

Singltrek Prachatice

Singltrek Prachatice je okruh stezky Singltrek nižší náročnosti o délce přibližně 10 km, který se nachází u kapličky na Zlaté stezce. Stezku si užije každý cyklista, od malých dětí až po zdatné a zkušené terénní cyklisty.

Lesní hřiště pro Lesnou a Královo pole

Lesní hřiště bylo realizováno z participativního rozpočtu města Brna v roce 2023. Na hřišti najdete nejdelší skluzavku v Brně, balanční prvky nebo pirátskou rozhlednu.

Dlouhý hřeben – běžkařský ráj v Malé Úpě

Malá Úpa skýtá ideální běžkařské lokality. Trasy nejsou obtížné a jsou vhodné i pro děti, starší milovníky sportu nebo začátečníky.

Zahrada pěti elementů

Zahrada 5 elementů je soukromá přírodní polootevřená zahrada, na kterou si můžete přijít odpočinout, inspirovat se nebo pomoct za přebytky ze zahrady.

Křížová cesta v Načeradci

Křížová cesta v Načeradci byla postavena v roce 1738 a vede na Holý vrch. Tvoří ji třináct zděných hranolových kapliček se stříškou.

Schejbalova vila v Chocni

Schejbalova vila je jedinečný prostor, který stále dýchá svobodným duchem první republiky a navozuje tak příjemně uvolněnou atmosféru. Vilu je možné si pronajmout na události různého druhu.

Sochařský objekt před Technickou univerzitou v Liberci

Umělkyně Blanka Kirchner, na 600 zaměstnanců a studentů fakulty i umělá inteligence. Ti všichni se autorsky podíleli na novém uměleckém díle – textové instalaci a publikaci pro Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou TUL.

Poděbradský trpaslík

Proslulým obyvatelem Poděbrad je malý trpaslík, který odbíjí kladívkem do mochomůrky čas nejen lázeňským hostům, ale také všem, co žijí nebo zavítají do Poděbrad. Trpaslíka s červenou čepičkou najdete kousek od květinových hodin.

FOTO: Zasněžený Pancíř jako ideální zimní procházka

Pokud jste milovníky zimní přírody, pak je nyní vhodný čas vyrazit do hor na procházku zasněženou krajinou. Šumavský Pancíř nabízí při ideálních podmínkách výhled na kilometry daleko, při neideálních se člověk vyfotí alespoň ve známých dveřích s mlhou v zádech. Desetikilometrový výlet Špičák – Pancíř – Železná Ruda po značených stezkách je i pro netrénované turisty příjemnou půldenní procházkou.

Zimní stadión LogSpeed CZ Aréna Plzeň

Zimní stadion s umělou ledovou plochou byl otevřen na bývalém Dobytčím trhu 11. února 1950. Hraje se zde extraliga hokeje. Stadion je možné pronajmout. Občas se zde koná veřejné bruslení.

Plaza Rink v Plzni

Venkovní kluziště Plaza Rink můžete navštívit v parku za OC Plaza. K zapůjčení jsou brusle pro děti i pro dospělé a nechybí široká nabídka občerstvení.

Křížová cesta Dětřichov

V obci Dětřichov je obnovená křížová cesta. Z původní cesty zbyly pouze kapličky, které jsou nyní doplněné skleněnými plastikami.

Krytý ledový stadion SPM Aréna

Na pomezí Jinonic a Nových Butovic vyrostl krytý ledový stadion s kluzištěm 26 x 58 m. Soužit bude jako hokejová hala, i jako místo pro veřejné bruslení.

Prvorepubliková zahrada Janovice nad Úhlavou – prohlídka soukromé přírodní zahrady

Provedeme vás celou zahradou, od růží až po kompost. Názorně předvedeme, jaké kombinace rostlin vám zaručí, že zahrada pokvete celou sezónu. Podělíme se o tipy, jak si usnadnit údržbu. Posedět můžete při kávě můžete v altánu nebo u řeky.

Ice Arena Kateřinky Praha 11

Moderní multifunkční areál se 2 ledovými plochami, kde si přijdou na své milovníci hokeje, bruslení a krasobruslení, vyrostl vedle základní školy Kateřinky v Praze 11. Součástí jsou také venkovní sportoviště, restaurace, sportovní obchod i půjčovna vybavení.

Budova Organica v Ostravě

Budova Organica v Moravské Ostravě byla postavena roku 2023 tak, aby energeticky efektivní a zároveň šetrná k životnímu prostředí. Jedná se o kancelářskou budovu postavenou podle návrhu Ludvíka Seka z ateliéru Schindler Seko Architects.

Sady Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku

Nábřežní park je zelenou oázou Frýdku-Místku na místě bývalé záplavové oblasti řeky Ostravice. Už na konci 19. stol. Ji obyvatelé Místku začali využívat k aktivnímu odpočinku. Vznikla zde např. Závodní dráha pro sport, který právě přicházel do módy – jízdu na velocipédu.

Cyklostezka Družec – Doksy

Cyklostezka spojuje obce Družec a Doksy na Kladensku v těsné blízkosti silnice III/2016. Cyklostezka bezpečně propojila obě obce a cyklistům zajistila pohodlnou trasu.

Šmeralův statek – centrum tradiční lidové kultury Třebíč

Šmeralův statek nabízí školákům v atraktivním prostředí historického příměstského statku vzdělávací programy zaměřené na lidové obyčeje v průběhu celého roku.

Naučná stezka Historie Židů v Habrech

Vydejte se na cestu zmizelé historie města Habry. Na sedmi zastaveních zjistíte, jak vypadal život židovské komunity, židovské zvyky, tradice a příběhy slavných osobností, které přesáhly hranice města i regionu.

Cyklostezka Pelhřimov – Vokov

Cyklostezka z Pelhřimova do Vokova vede od ulice Skrýšovská v Pelhřimově okolo říčky Bělé až do Vokova, který je od města vzdálen přes 4,5 km. Příjemný asfaltový povrch přináší cyklistům či in-line bruslařům komfortní trasu v pěkné krajině.

Na prohlídku Terezína budou až čtyři dny. Vstup mírně podraží

Jedno z nejnavštěvovanějších míst v severních Čechách, Památník Terezín, upraví od 1.  ledna 2024 podmínky vstupného. Za cenu jen o málo vyšší, než je současné vstupné, budou návštěvníci nově moci v rámci jedné vstupenky rozložit svou prohlídku až do čtyř dnů.

Přírodní park Svratecká hornatina

Jedná se o jeden z největších přírodních parků zasahující do Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Má rozlohu 365 kilometrů čtverečních.

Kostel svatého Pankráce v Jítravě

Kostel svatého Pankráce v Jítravě je barokní římskokatolický farní kostel v místní části obce Rynoltice. Návštěvníci si mohou prohlédnou jítravský skleněný oltář Božího Hrobu a interiér kostela.

Kaple sv. Anny na Hamrskách

Z historických památek se ve Velkých Hamrech dochoval novogotický kostel sv. Václava, kaplička sv. Václava z 18. století, textilní továrna či kaple sv. Anny z 19. století na Hamrskách s unikátním skleněným oltářem ve tvaru obrazu.

Památník obětem komunismu v Liberci

Památník upozorňuje na skutečnost, že bezpráví se odehrává okolo jedinců, kteří zůstávají většinou lhostejní. Památník, umístěný nedaleko centra Liberce, v parčíku poblíž křižovatky ulic Klášterní a Jablonecká, je tvořen dvěma pokovenými skleněnými deskami 3,2x4,5 m, každá o váze 800 kg.

Skalní hrad Sloup sloužil poustevníkovi i legendárním čertům

Hrad Sloup je jedním z našich největších a nejkrásnějších skalních hradů. Stojí na zhruba 35 metrů vysokém pískovcovém skalním suku ve stejnojmenné obci na Českolipsku. Nejprve se zde nacházelo středověké hradní opevnění a poté barokní poustevna. Ze samotného hradu se dochovalo jen málo, i tak nám prohlídka tohoto skalního sídla nabízí mnoho zajímavého. Projdeme se labyrintem chodeb, zahradními terasami a navštívíme filmové místo ze známé čertovské pohádky.

Zámek Tuř

Na přelomu 17. a 18. století byla původní tvrz jičínskými jezuity přestavěna na barokní zámek.

SPM Arena na Smíchově – zimní stadion na Praze 5

Nová zimní hala byla na pražském Smíchově otevřena v listopadu 2023. Veřejná bruslení probíhají o víkendech do konce dubna.

Kostel apoštola Pavla

Protestantský kostel Českobratrské církve evangelické z roku 1878.

Jumping v Praze s Míšou

Zkuste zábavné cvičení na Jumping trampolínách! Lekce v SC Palmovka na metru B.

Kostel Povýšení svatého Kříže v Jihlavě

Unikátní architektonická památka postavená ve gotickém slohu typickém pro severní Francii. Jedno z možných míst konání královské svatby Přemyslovce Václava II. A Guty Habsburské.

Kurz běžeckého lyžování – běžkování pro úplné začátečníky i pokročilé lyžaře

Naše kurzy jsou zaměřeny především na techniku běhu na lyžích, která je zásadní pro každého lyžaře, hlavně pro nádherný pocit z jízdy a efektivitu investované energie.

Cesta vody v Ostravě

Na území Bělského lesa mezi Výškovicemi a Starou Bělou v Ostravě se můžete projít po Cestě vody. Jsou zde chodníčky, hrací prvky i Priessnitzovy lázně.

Rodinný zookoutek Nová Říše

Rodinný zookoutek Nová Říše se nachází v malém městysi v Nové Říši, ležící nedaleko Telče. U nás se potkáte se zvířaty, která se běžně chovala na venkově i se zvířaty z cizích zemí. Můžete je pozorovat, hladit a některá i chovat a mazlit.

Hrádek v lesoparku Heulos

Bývalá říšská škola Hitlerjugend postavená ve starogermánském slohu za 2. světové války. V současnosti školící centrum pod hlavičkou policejního prezidia ČR.

Kaple svatého Karla Boromejského

Kaple postavená v letech 1903-1904 jako víceúčelový objekt pro potřeby jihlavského sirotčince.