🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kaple Nejsvětějšího srdce Páně v Češnovicích na Českobudějovicku

Kaple Nejsvětějšího srdce Páně se nachází v Češnovicích, v místní části Pištín na Českobudějovicku, u odbočky na Netolice.

Půjčovna sportovních potřeb Lipno Centrum

Lipno Centrum nabízí kvalitní služby ve svých pobočkách v Lipně nad Vltavou, Frymburku, Horní Plané a Nové Peci.

Rybník Tvrdkov u Rýmařova

Rybník Tvrdkov se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Rýmařova.

Kostel sv. Vavřince v Tatobitech

Barokní kostel obklopený hřbitovem s řadou pozoruhodných náhrobků stojí v nejvýše položené části Tatobit.

Přírodní biotop Mcely

Přírodní koupací biotop se nachází v areálu zámku Mcely a je určen pouze pro ubytované hosty.

Písník Hradištko u Kolína

Pískovny se nacházejí na jihozápadním okraji obce Hradišťko I na Hlubokém potoku, kde byly těžbou štěrkopísků vytvořeny dvě nádrže, oddělené úzkým valem, o celkové rozloze 37,8 ha.

Koupaliště Chrustenice v Campu Valek

Letní koupaliště v nádherné přírodě se nachází v Caravan Campu Valek v Chrustenicích mezi Rudnou a Berounem.

Přírodní biotop Otaslavice

Obec na Prostějovsku otevřela zmodernizované přírodní koupaliště. Alergici se tak zde nemusí obávat chemicky upravené vody.

Expozice bludných balvanů ve Velké Kraši

Expozice bludných balvanů ve Velké Kraši se nachází v obecním parčíku nedaleko koupaliště ve Velké Kraši. Je sestavena ze 72 bludných balvanů hornin švédského, baltského a finského původu.

Pustkovecké balvany v Ostravě

V městské části Ostravy v Pustkovci se nachází několik bludných balvanů, které k nám připutovaly ze Švédska.

Bludný balvan v Opavě

Kvádrovitý bludný balvan je největším dosud nalezeným bludným balvanem na Opavsku. Nachází se na Praskově ulici.

Koupaliště Konopáč u Heřmanova Městce

Koupaliště je zasazeno v klidném prostředí místní části Konopáč. V nádherné pahorkaté krajině na úpatí Železných hor, cca 1 km od Heřmanova Městce.

Písník Březhrad - Opatovický rybník u Hradce Králové

Opatovický písník u Hradce Králové, zvaný jako "Opaťák" nebo "Březhrad" nabízí čistou vodu ke koupání.

Cubex centrum Praha

Cubex Centrum Praha je nový multifukční prostor, který se nachází v unikátní lokalitě v „pražském City“ na Pankráci.

Koupaliště Včelné v Rychnově nad Kněžnou

Přírodní koupaliště se nachází v přírodním parku Včelný, který se rozkládá cca 1 km od Rychnova nad Kněžnou.

Přírodní biotop Paseka

Pasecké koupaliště je považováno za jedno z nejpříjemnějších a nejkrásnějších míst v regionu vhodných k rekreaci.

Kasematy hradu Špilberk se výjimečně otevřou k přenocování

V sobotu 25. srpna se koná jediné letošní nocování v kasematech brněnského hradu Špilberk, který sloužil za Rakousko-Uherska jako nejobávanější vězení v celé habsburské monarchii. Proslulo vězněním významných osob, jako byli lotr Babinský, italský básník Silvio Pellico nebo voják baron Trenck.

Tipy na víkend: Dejte si dobroty z regionů nebo ze zahraničí

Poslední srpnový víkend se koná zejména řada gastronomických akcí. Například v Praze můžete ochutnat speciality pouliční kuchyně ze všech koutů světa, na zámku Ploskovice zase dobroty z máku, na Moravě si pak můžete dopřát guláš, buchty, ale i tekutiny v podobě vína. Mimo to se o víkendu koná Hradozámecká noc.

Půjčovna elektrokol v Rožnově pod Radhoštěm

Naplánujte si výlet z Rožnova na Pustevny a Radhošť přes Horní Bečvu a Martiňák - na našem elektrokole to zvládne opravdu každý. Elektrokola Haibike vás překvapí svou lehkou ovladatelností a také krásným vzhledem.

Zdobení perníčků v historickém centru Prahy

Tvůrčí aktivita pro celou rodinu přinese společný čas plný zábavy. Vámi ozdobené perníčky si odnesete jako sladké vzpomínky na chvíle v Praze. Získáte originální osobní suvenýry pro svoje blízké a nebo voňavou svačinku.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte rýžování zlata, zarybařte si

Chtěli jste si někdy vyzkoušet, jaké je být zlatokopem? Pak si nenechte ujít akci, která se o víkendu koná ve Zlatých Horách, na níž si rýžování zlata s dětmi můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Navštívit můžete ale i řadu památek, které v rámci Hradozámecké noci chystají řadu akcí, ať už kostýmovaných prohlídek nebo aktivit pro ty nejmenší.

Toulky nejen Královédvorskem

Přesně to nabízí nová turistická hra, do které se můžete zapojit i vy. Příležitost poznat zajímavá místa nejen na Královédvorsku a zároveň soutěžit o atraktivní ceny.

Přírodní koupaliště Bílá voda u Chodova

Bílá voda je uměle vytvořená rekreační vodní plocha. Nachází se severně od Chodova vznikla na úpatí Smolnické výsypky, přesně v místě bývalé obce Smolnice.

Areál Boden u Habartova

Kvalitní zázemí včetně sportovišť nabízí vyhledávaný areál volnočasových aktivit u jezera Boden v Habartově na Sokolovsku.

Šidlovský rybník v Plzni

Nádrž byla vybudována v rámci výstavby rybniční soustavy na Boleveckém rybníce někdy po roce 1460. V současné době slouží jeho část ke koupání.

Koupaliště Zákoutí v Harrachově

Harrachovské koupaliště se nachází v lokalitě Zákoutí v blízkosti tenisových kurtů.

Koupaliště a sportovní areál Mříčná u Jilemnice

Nově zrekonstruované přírodní koupaliště se nachází ve středu obce Mříčná nedaleko Jilemnice.

Pustým žlebem - nejromantičtějším kaňonem Moravského krasu

Do Moravského krasu se jezdí především za podzemím, krápníkové jeskyně, plavba po Punkvě, proslulá propast Macocha táhnou. Ale i na povrchu je nádherně, nejhezčí partií je asi osmikilometrový kaňon Pustého žlebu. Táhne se od obce Sloup po Skalní Mlýn.

Bystřický park miniatur

V Bystřici nad Pernštejnem vyrůstá nová muzejní expozice s názvem Bystřický park miniatur. Kolem potůčku postupně vzniká kopie údolí Svratky se zhruba dvacítkou modelů hradů, klášterů a jiných památek v měřítku 1:50.

Disidentská stezka v Malé Úpě

Na konci srpna 2018 se v Horní Malé Úpě otevřela zbrusu nová stezka, která byla vymyšlena jako připomenutí 40 let od setkávání českých a polských disidentů v Krkonoších a ukázka toho, že za svobodu se vždy muselo bojovat.

Ornitologická pozorovatelna Lanškrounské rybníky

Oblast přírodního parku Lanškrounské rybníky nacházející se na severozápadním okraji města Lanškroun představuje ideální místo pro odpočinek a turistické vycházky.

Vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem

Elektrárna Střekov je součástí střekovského zdymadla, resp. Střekovské přehrady vybudované v letech 1932–1935, elektrárna byla spuštěna v roce 1936. Střekov je předposlední umělou přehradou na Labi před vyústěním řeky do Severního moře.

Vydejte se na výlet za divokými zubry

V prosinci 2015 bylo na stodvacetihektarové pastvině Traviny u Benátek nad Jizerou vysazeno stádečko zubrů dovezených z Polska. Již na jaře příštího roku se tu narodilo první mládě.

Podzemí vřídelní kolonády – místo, kde vznikají kamenné růže

Pod podlahou kolonády se nalézá místo pro čerpání, rozvod a tepelnou regulaci vřídelní vody. Jsou zde i prostory kde vřídlovcem „obrůstají“ karlovarské suvenýry. Ve staré části vřídelního podzemí je zprovozněna turistická trasa.

Tip na výlet: Objevte s námi Braunův Betlém ve východních Čechách

Braunův Betlém je netradiční památkou, které láká nejen české, ale i zahraniční turisty. Objevte sochařské umění ukryté v srdci lesa i vy. Braunův Betlém najdeme nedaleko hospitalu Kuks u Dvora Králové. Lákadlem pro turisty a všechny milovníky umění jsou zdejší sochy z počátku 18. století, které jsou rozeseté volně po lese. Byly vytesány přímo do skal... The post Tip na výlet: Objevte s námi Braunův Betlém ve východních Čechách appeared first on TOPZINE.cz.

Rozhledna v Podhradí u Aše

V malé obci na západě naší republiky najdete nejstarší stavbu Ašska - 22 metrů vysokou věž, která bude zpřístupněna jako rozhledna, ze které uvidíte do celého kraje.

Rozhledna na Kupě u Jestřebic

Rozhledna stojí na návrší Kupa asi půl kilometru od obce Jestřebice, která je součástí Bernartic ve výšce 503 m n.m.

Rozhledna Radětice u Bechyně

Dřevěná rozhledna byla postavena v roce 2004 na okraji lesa nad obcí Radětice poblíž města Bechyně.

Zámek Černice v Sudoměřicích u Bechyně

Lovecký zámeček nechal uprostřed bývalé obory postavit ve druhé polovině 18. stol. Kníže Václav Paar. Koncem 18. stol. Byl barokně upraven. Po 2. svět. Válce se majitelem zámku staly státní lesy. Dnes je zámeček v majetku soukromé společnosti.

Rozhledna Čermákův vrch u Krátošic

Současná železná rozhledna slouží především jako telekomunikační věž. Na dvou vyhlídkových plošinách je krásný výhled do okolí.

Evangelický kostel Na Rozvoji v Českém Těšíně

Evangelický kostel typu baziliky byl vystavěný v letech 1926–1927. Sloužil nejprve německým luteránům, po druhé světové válce ho převzala Českobratrská církev evangelická.

Kostel sboru Církve bratrské v Českém Těšíně

Kostel byl navržen v roce 1926 pro Německou evangelickou církev v Čechách, na Moravě a ve Slezsku v duchu vídeňské architektonické moderny.

Pevnostní opevnění Srbská Kamenice

Pevnostní linie v Srbské Kamenici vznikala na obranu před nacistickým Německem v letech 1937 – 38. Na mnoha místech najdete řadu železobetonových pevnůstek vz. 37, známých jako „řopíky“. Jejich název je odvozen od zkratky názvu Ředitelství opevňovacích prací – ŘOP.

Muzeum veteránů Bystřice nad Pernštejnem

Stálá výstava historických vozidel a dopňků s motoristickou tématikou, věnovaná značce Tatra, to je místo, které každému klukovi bez rozdílu věku rozzáří oči a vykouzlí úsměv na rtech. Nachází se v areálu bývalého lihovaru a nabízí stovky exponátů.

Kostel Českobratrského evangelického sboru v Hrabové

V Hrabové na Šumpersku můžete navštívit krásný kostel Českobratrského evangelického sboru, ve kterém zároveň najdete i hvězdárnu!

Hvězdárna v kostelní věži v Hrabové

Na konci června 2018 se v Hrabové na Šumpersku ve věži kostela Českobratrské církve evangelické znovuotevřela hvězdárna. Samotný prostor včetně úzkých schodů prošel náročnou rekonstrukcí.

Muzeum města Tišnova - Müllerův dům

Müllerův dům je nejen kulturní památkou, ale od roku 2011 také sídlem Muzea města Tišnov. Müllerův dům získal svůj název po bývalém tišnovském starostovi Františkovi Müllerovi, který dům vlastnil a provozoval zde koželužnu.

Barevná skála Český Krumlov

Kvůli havarijnímu stavu Barevné skály zde bylo až do konce července 2018 zakázáno proplouvat na vodě. Po proběhlé sanaci je Barevka opět bezpečná a vodáci pod ní opět projedou. A i horolezci se snad brzy dočkají.

Zřícenina vodní tvrze Kouty

Zřícenina bývalé vodní tvrze Kouty nedaleko Votic je od roku 1958 chráněna jako kulturní památka. Vodní tvrz byla kdysi známa jako kamenný hrádek.

Muzeum a pivovar Vítek z Prčice

Nejslavnější šlechtický rod, nový hrad a pivovarnictví. Na první „přečtení“ zdá se být tato kombinace trochu zvláštní. Opak je ale pravdou, vše se totiž pojí v Muzeu Vítek z Prčice v Sedlci-Prčici.