🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum veteránů Bystřice nad Pernštejnem

Stálá výstava historických vozidel a dopňků s motoristickou tématikou, věnovaná značce Tatra, to je místo, které každému klukovi bez rozdílu věku rozzáří oči a vykouzlí úsměv na rtech. Nachází se v areálu bývalého lihovaru a nabízí stovky exponátů.

Kostel Českobratrského evangelického sboru v Hrabové

V Hrabové na Šumpersku můžete navštívit krásný kostel Českobratrského evangelického sboru, ve kterém zároveň najdete i hvězdárnu!

Hvězdárna v kostelní věži v Hrabové

Na konci června 2018 se v Hrabové na Šumpersku ve věži kostela Českobratrské církve evangelické znovuotevřela hvězdárna. Samotný prostor včetně úzkých schodů prošel náročnou rekonstrukcí.

Muzeum města Tišnova - Müllerův dům

Müllerův dům je nejen kulturní památkou, ale od roku 2011 také sídlem Muzea města Tišnov. Müllerův dům získal svůj název po bývalém tišnovském starostovi Františkovi Müllerovi, který dům vlastnil a provozoval zde koželužnu.

Barevná skála Český Krumlov

Kvůli havarijnímu stavu Barevné skály zde bylo až do konce července 2018 zakázáno proplouvat na vodě. Po proběhlé sanaci je Barevka opět bezpečná a vodáci pod ní opět projedou. A i horolezci se snad brzy dočkají.

Zřícenina vodní tvrze Kouty

Zřícenina bývalé vodní tvrze Kouty nedaleko Votic je od roku 1958 chráněna jako kulturní památka. Vodní tvrz byla kdysi známa jako kamenný hrádek.

Muzeum a pivovar Vítek z Prčice

Nejslavnější šlechtický rod, nový hrad a pivovarnictví. Na první „přečtení“ zdá se být tato kombinace trochu zvláštní. Opak je ale pravdou, vše se totiž pojí v Muzeu Vítek z Prčice v Sedlci-Prčici.

Vesnická památková rezervace Ounuz

Osada Ounuz, byla v roce 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou, neboť jsou zde zachované původní roubené stavby lidové architektury, které posloužily jako kulisy pro natáčení pohádky Pyšná princezna.

Kostel Narození Panny Marie v Novém Kostelci u Borotína

Kostel Narození Panny Marie na Kostelci upoutá už z dálky. Stojí totiž na vršku nad vesničkou Nový Kostelec nedaleko Borotína.

Prohledárium Vejrovského zemanství v Branicích

Prohledárium Vejrovského zemanství je netradiční název, pod kterým se skrývá obecní muzeum tří obcí – Branic, Stehlovic a Veselíčka.

Křížkův mlýn u Bláhově Lhotě

Pohádkový mlýn v Bláhově Lhotě patří k nejstarším a nejlépe dochovaným památkám svého druhu u nás.

Tvrz Holešice u Orlické přehrady

Tuto starobylou tvrz ze 12.století najdete na samotě u Orlické přehrady na rozhraní okresů Příbram a Písek. Slouží jako restaurace, v blízkosti se nachází ubytování.

Zřícenina hradu Ostromeč na Slapech

Zbytky hradu na vysokém ostrohu nad soutokem Vltavy a Mastníku jsou poprvé zmiňovány v roce 1419. Hrad zanikl ale již kolem roku 1542.

Kostel sv. Šimona a Judy Arnoštovice

Kostel sv. Šimona a Judy v Antošovicích u Votic byl postaven v přechodném slohu ve 13. století. Svědčí o tom například raně gotický portál v jeho průčelí, který je také velice cennou kamenickou prací.

Kostel Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána v Praze

V místě dvou původních domů při bývalé Strahovské bráně v Nerudově ulici byl v letech 1691 až 1717 postaven kostel Panny Marie zvaný U Kajetánů.

Muzeum Váchův Špejchar v Drážkově u Seldčan

Původně gotická tvrz z přelomu 13. a 14. století jejíž rekonstrukce byla dokončena v roce 2009 slouží v současné době jako muzeum a místo pořádání kulturních akcí.

Muzeum Na Větrné hůrce

Muzeum Na Větrné hůrce se nachází v malé vesničce Pržno u Frýdlantu nad Ostravicí. V našem muzeu můžete vidět kočárky a panenky z období let 1850-1940.

Park s dřevěnými motivy v Bohumíně

Malý parčík u sokolovny v Bohumíně-Záblatí zdobí několik nových dřevěných prvků., které vytvořili účastníci každoročního Řezbářského plenéru.

Historická dubová alej u rybníka Kolečko u Tovačova

Alej věkovitých dubů letních, dosahujících i stáří 500 let dotváří citlivě krajinu mezi tovačovskými rybníky a je přirozenou dominantou přírodního prostředí obklopujícího areál tovačovského zámku.

Secesní Villa Hrdlička v České Lípě

Secesní vila Hrdlička leží v blízkosti centra České Lípy. Obklopuje ji zahrada. V současné době slouží k pořádání kulturních a společenských akcí.

Via ferrata Cakle u Ústí nad Orlicí

Umělá lezecká stěna se nachází v areálu Vodáckého tábořiště Cakle.

Seifertova via ferrata Nové Hamry

Obec Nové Hamry leží v Krušných horách, asi 20 km severně od Karlových Varů. A právě zde, u kempu, parta nadšenců navrtala skálu a během měsíce osadila čtyři zajištěné cesty (via ferraty).

Via ferrata Poustevna v Mírkově u Ústí nad Labem

Na levém břehu řeky Labe v Českém středohoří nedaleko obce Mirkov se nachází krátká, ale úderná via ferrata jménem Poustevna.

Via ferrata Lužická spojka u Ústí nad Labem

Via ferrata Lužická spojka začíná v lesním prostředí pod skalní vyhlídkou Skály a pokračuje až na její vrchol, kde se člověku naskytne skvostný pohled na zákrut řeky Labe.

Via ferrata Vinařská v Ústí nad Labem

Krátká jednoduchá cvičná via ferrata přímo v Ústí nad Labem je ideální pro začátečníky nebo děti.

Ve Velence uvidíte Dientzenhoferův barokní skvost

Při silnici mezi Sadskou a Mochovem, na vrcholu jednoho z polabských svědeckých kopců, svítí žlutými omítkami a červenou střechou kostel sv. Petra v okovech ve Velence.

Podyjí je moravským rájem, jedinečné, nezničené

Čtyřicet kilometrů toku Dyje, v Rakousku zvané Thaya, je dělící čarou dvou národních park. Na naší, a jak je nutno zdůraznit, moravské straně, je to Národní park Podyjí, na rakouské National Park Thayatal. Paradoxně štěstím pro naši přírodu bylo, že se nerušeně rozvíjela za ostnatým drátem.

Nová naučná stezka na Šumavě povede po břehu i mokřady

Kolem jednoho z nejvýše položených českých rybníků Olšina, který leží nedaleko šumavské Horní Plané, vznikne nová naučná stezka. Návštěvníkům má zpřístupnit nejen národní přírodní památku Olšina, ale také ptačí oblast Boletice a další chráněná území Natura 2000.

Supertajný bunkr S-7 v Třešti

Teprve v roce 2012 byl odtajněn podzemní kryt nedaleko Třeště, o kterém sice široká veřejnost nevěděla, ale většina místních ano. Co ovšem bylo vevnitř bunkru, nevěděl nikdo z nich.

Model mamuta v životní velikosti v Zoo Ostrava

V posledním roce bylo v areálu ostravské zoologické zahrady nainstalováno několik kosterních modelů v životní velikosti. Nejnovějším přírůstkem je kosterní model mamuta srstnatého, jehož vznik finančně podpořil Moravskoslezský kraj.

Do vinohradu už ne! Vinaři zarazí horu

Vinaři už začínají zarážet hory. Tento zvyk si připomenou lidé ve Strážnici a Vlkoši. Ozvěny Horňácka zase lákají do Velké nad Veličkou. Petrov bude patřit pivu, Veselí nad Moravou skateboardům.

Tipy na víkend: Regiony zvou na dobroty z borůvek a mrkve

Třetí srpnový víkend se ponese zejména ve znamení jídla a pití. V Praze můžete vyrazit třeba na čajový festival nebo ochutnávku vína. Pokud chcete ochutnat dobroty z mrkve, vyrazte do obcí Zliv nebo Polná. Pochoutky z borůvek budou hrát prim v Malé Morávce a tuzemská i zahraniční vína ochutnáte v Brně.

Budova Transgasu v Praze

Budova Transgas je komplex tří budov postavených v letech 1972 až 1978 v brutalistickém stylu. Stojí na Vinohradské třídě. V srpnu 2018 by mělo dojít k demolici této budovy.

Komplex Cube - bývalá budova Koospolu

Budova CUBE dříve Koospol je brutalistická kancelářská budova u Evropské třídy ve Vokovicích v Praze 6, poblíž Šáreckého údolí.

V brněnské kostnici se lze bát i večer

Brněnská kostnice nabízí speciální prohlídky pro otrlé. Prostory hromadného pohřebiště, ve kterém se nachází na padesát tisíc mrtvých těl, se lidem otevírají večer za svitu svíček a při tajemné hudbě.

Escape car

Úniková hra v dochovaném transportním vozidle Veřejné bezpečnosti. Zažijte 60 minut napětí, unikátních rébusů, a nostalgie.

15. 8. 2018, 10:04 · Kudy z nudy · Česká Republika · Tipy na výlety · Escape car

Linity - masáže v centrum Ostravy

Bolí vás záda? Chcete si na chvíli odpočinout? Zapomenout na starosti všedního dne? Pojďte si užít masáž dle vlastního výběru v centru Ostravy.

Dům ČKD na Můstku v Praze

Dům, pod nímž je výstup z metra směrem do ulice Na příkopě, se stavěl v letech 1977-83 pro generální ředitelství podniku ČKD. Znamenal začátek nové postmoderní éry v československé architektuře.

Vlakové nádraží v Havířově

Nádražní budova v Havířově byla postavena v letech 1964-1969 v tzv. Bruselském stylu podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou.

Ústřední telekomunikační budova - Mordor na Žižkově

Ústřední telekomunikační budova byla vybudována v letech 1972 až 1979. Její charakteristická věž se stala výrazným orientačním bodem nedaleko Nákladového nádraží Žižkov.

Vrchol Violík v Krkonoších

Violík neboli Labský štít (1472 m.n.m) je hora nacházející se ve Slezském hřebeni v Krkonoších, na hranicích Česka a Polska.

Vyhlídková věž v Zoo Olomouc na Svatém Kopečku

Raritou olomoucké zoologické zahrady na Svatém Kopečku je vyhlídková věž s moderní kovovou konstrukcí trojúhelníkového půdorysu.

Obchodní dům Kotva - největší obchodní dům v Československu

Na zimě roku 1975 byl v Praze otevřený Obchodní dům Kotva postavený v moderním architektonickém stylu tzv. Brutalismu.

Mlýnské kolo Velkopřevorského mlýna – největší vodní kolo v Evropě

Vodní kolo Velkopřevorského mlýna v Praze je největším dochovaným mlýnským kolem v Evropě. Kolo o průměru 8 metrů je již několikátou kopií původního mlýnského kola. To současné sestavil podle dobových dokumentů na začátku 90. let František Mikyska z Benešovska. K poslední výměně došlo roku 2018.

Lví stopa - cyklistická oslava české státnosti

Na mapě republiky je z cyklistických tras vytvořen obraz českého dvouocasého lva v délce cca 2 000 km. Zapojte se do této cyklo akce a vytvořme největší obrazec státního symbolu na světě.

Půjčovna skútrů v Mikulově

Nasedněte na skútr a vydejte se poznávat krásy Mikulovska, Lednicko-valtického areálu a Pálavy.

Odpoledne na vesnici a toulky s koněm

Odpolední pobyt na krásné chalupě se zahradou včetně prohlídky zvířat a okolí chalupy. Prohlídka je určena pro rodiny s dětmi a zájemce z měst, kteří chtějí poznat život na vesnici a odpočinout si v zeleni a soukromí.

Turisty na šumavské Černé jezero vozí vláček

Novou atrakci letos pro turisty připravila šumavská Železná Ruda. K Černému jezeru se nyní zájemci mohou vypravit speciálním silničním vláčkem, který vyjíždí ze Železné Rudy. O novinku je podle místního starosty Michala Šnebergra velký zájem.

Bobová dráha Klíny

Bobová dráha Klíny se nachází ve stejnojmenném areálu v centru obce Klíny v Krušných horách. Jedná se o jedinou bobovku svého druhu v kraji. Bobová dráha leží v nadmořské výšce 720 m n. M., měří necelých 900 m a překonává převýšení 130 m.

Thermal Park v Hotelu Džbán

Navštivte nový celoroční Thermal Park v hotelu Džbán v Karlově Studánce. Můžete využít venkovní káďě s vířivkou, napuštěny minerálním pramenem.