🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Novosvětský průsmyk v Krkonoších

Novosvětský průsmyk je dopravně významné sedlo, oddělující od sebe Jizerské hory a Krkonoše.

Neptunova kašna v Liberci

Na náměstí před libereckou radnici se po dlouhých letech vrátila Neptunova kašna. Dominantou současné kašny je socha Neptuna s trojzubcem stojícího na delfínu.

Mariánskohorské svaté schody u Desné

V prudkém svahu pod Albrechticemi v Jizerských horách je z žulového kamene vytesáno 365 schodů. Vytesány byly osadníky kvůli lepší dostupnosti z údolí Bílé Desné.

Lesopark na Sluneční v Příchovicích u Kořenova

Lesopark na Sluneční je kouzelné a klidné místo s výhledem na příchovický kostelík, na obě zdejší rozhledny i do dalekých kopců.

Kostel sv. Víta v Osečné

Původní kostel v Osečné byl založen již v roce 1350. Současný kostel je trojlodní s vnitřním pseudogotickým vybavením. V kostele sv. Víta se nachází rodinná hrobka rodu Biebersteinů.

Kostel sv. Kryštofa v Kryštofově Údolí

Nejcennější historickou památkou Kryštofova Údolí je raně barokní dřevěný kostel sv. Kryštofa.

Kostel sv. Františka z Assisi v Tanvaldu

Kostel z roku 1901 stojí v městské části Tanvaldu - Šumburk. Základní kámen k jeho stavbě byl položen v roce 1899.

Kam o víkendu s dětmi: Rozlučte se s prázdninami v zoo nebo u indiánů

Prázdniny jsou už pomalu pryč. Pokud se s nimi chcete rozloučit trochu slavnostně, vyrazte do některé z českých zoologických zahrad, například v Jihlavě nebo Ostravě. Říct sbohem létu můžete také v indiánské osadě u Děčína. Vyrazit můžete i na řadu historických akcí, které se konají na hradech a zámcích.

Tipy na víkend: Dejte si první burčák, ochutnejte exotické polévky

Září je za dveřmi. Pokud už teď cítíte, že vám je po létu smutno, zapijte žal třeba na vinném koštu v Brandýse nad Labem nebo v Bohdanči. Ale všeho s mírou, místo klasického vína si můžete dát i první letošní burčák. Pokud zaháníte smutek spíše jídlem, vyrazit můžete na festival polévek do Plzně a za chutěmi Asie zase do Brna.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou

Starokatolický kostel je zřejmě nejcennější secesní památkou města a patří k nejvýznamnějším sakrálním secesním stavbám v Evropě.

Kostel Panny Marie U Obrázku v Liberci

Kostel se nachází v části Liberce zvané Ruprechtice. Celý název kostela je kostel Neposkvrněné Panny Marie Královny andělů U obrázku.

Art District 7 – industriální a bohémské Holešovice

Většina světových metropolí má bohémskou čtvrť, oblast zasvěcenou svobodné kreativitě a multižánrovému vyjádření uměleckého i názorového vidění světa. V Praze jsou takovou oblastí Holešovice – Art District 7.

Teprve podruhé od zapsání na seznam UNESCO. Mladý král projede Skoronicemi

Unikátní Jízda králů vyjede letos potřetí. Tentokrát ve Skoronicích u Kyjova. Obec slaví 75 let od obnovení tohoto pradávného zvyku zapsaného v roce 2011 na seznam světového dědictví UNESCO.

Dlouhý rybník s ornitologickou pozorovatelnou v Lanškrouně

Dlouhý rybník u Lanškrouna je významným hnízdištěm vodního ptactva a důležitou zastávkou tažných ptáků. V roce 2012 vyrostla na břehu Dlouhého rybníka u Lanškrouna ornitologická pozorovatelna. Východní část rybníka slouží jako městské koupaliště.

Centrum dokumentárního filmu

Najdete zde videotéku dokumentárního filmu, knihovnu zaměřenou na film, média, společnost a kulturu obecně. Pořádáme vzdělávací kurzy, výzkumnou činnost.

Adele Restaurant & Bar

Nově zrekonstruovaná restaurace nacházející se náměstí Republiky, v samém srdci stověžaté Prahy vás okouzlí vzdušným interiérem v příjemných barvách a nadchne pestrou nabídkou výborných pokrmů a nápojů.

Degustace vín v Benediktinských sklepích

Pravidelné degustace vín v prostorách sklepů v broumovském klášteře.

Muzeum velkých volantů v Loučni

Provozovatel nymburské autobusové dopravy pan Alois Koutek spolu se synem Aloisem otevřeli v Loučni v srpnu 2018 unikátní muzeum autobusů.

Vodní fontána v Lovosicích

Vodní fontána s večerním podsvícením zkrášluje Václavské náměstí v Lovosicích.

Vesecký rybník v Liberci

Vesecký rybník nazývaný také Teichmühle nebo Tajch se nachází na okraji Liberce ve čtvrti Vesec u zahrádkářské kolonie. V minulosti byl využíván pro potřeby textilní továrny. Dnes slouží k rekreačním účelům.

Vrchol Bílá skála nad Rejdicemi

Bílá skála (německy Heidstein) je hora na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, od Tanvaldu vzdálena 4,5 km a z Příchovic 2 km východním směrem.

Naučná stezka Vesecké údolí v Liberci

Nenáročná stezka vede okrajovými částmi Liberce kolem Veseckého rybníka.

Čertovy skály u Smržovky

Na hřebenové cestě vedoucí od rozhledny Černá studnice do sedla v Beranech je po cca 1 km možno po pravé straně zhlédnout několik mohutných skalních skupin z místní tzv. Černostudniční či železnobrodské žuly. Ty jsou nazývány Čertovy skály.

Kočicí kameny u Lázní Libverda

Kočičí kameny jsou skupinou žulových skal nacházející se jižně od turistické chaty Hubertka nedaleko Lázní Libverda, severně od obce Bílý Potok.

Kostel Nalezení sv. Kříže ve Frýdlantu

Děkanský kostel je po hradu nejvýznamnější historickou památkou ve Frýdlantu, je svědkem celých jeho dějin.

Kostel Nejsvětější Trojice ve Vratislavicích nad Nisou

Ve Vratislavicích nad Nisou u Liberce se vystřídalo během staletí několik kostelů, ovšem do dnešní doby zůstal zachován pouze kostel Nejsvětější Trojice z let 1700-1701.

Rekonstrukci Války bramborové chystá zámek Veltrusy

V sobotu 15. září uspořádá zámek Veltrusy akci s názvem Válka bramborová.

Dům U Modré lišky - bývalé bydliště Jiřího Voskovce, současné sídlo ambasády Estonska

Údajné bývalé místo bydliště Jiřího Voskovce a zároveň současné sídlo estonské ambasády - to je dům na Kampě, na jehož průčelí uvidíte modrou lišku. Ne nadarmo stavba nese název Dům U Modré lišky.

Památník Zámeček - Larischova vila v Pardubicích

Zámeček Pardubice nebo také „Larischova vila“ – více než stodvacetiletý novorenesanční skvost s bohatou, leč smutnou historií - najdeme v Pardubicích. V současnosti Spolek Zámeček usiluje o zápis na seznam národních kulturních památek.

Praděd - nejvyšší hora Moravy

Praděd nejvyšší hora Moravy a Slezska (1492 m) je svou majestátností symbolem Jeseníků i celého kraje.

Naučná stezka Podhradí - Starý Světlov

Naučná stezka vede z obce Podhradí, poblíž Luhačovic, ke zřícenině hradu Starý Světlov.

Naučná stezka Modré putování za zázračnou vodou v Bedřichově

Naučná stezka vznikla na základě tradovaných pověstí, jež se uchovaly až do dnešních časů, vede nás na místa pro mnohé známá, ale přitom jiná a propojená tajemnem.

Skalní útvar Kazatelna v Chřibech

Kazatelna je osamocená skála na hřbetu Chřibů z pískovcových hornin s krásným výhledem do okolí.

Kostel sv. Josefa v Krásné u Pěnčína

Kostel sv. Josefa v Krásné nedaleko Penčína v Jizerských horách nechal téměř jen svými náklady postavit v letech 1756 až 1760 místní nejslavnější rodák Johann Josef Kittel.

Přehrada Mlýnice na Liberecku

Gravitační přehradní nádrž postavená na Albrechtickém potoce slouží k rekreačním účelům a rybnímu hospodářství.

Údolní nádrž U Naděje

Několik kilometrů severozápadně od obce Mařenice leží v hlubokém zalesněném údolí Hamerského potoka přehrada U Naděje.

Askalona - trampská osada u Štěchovic

Druhá nejstarší dochovaná a stále funkční trampská osada se nachází v kaňonu dolního toku řeky Kocáby na půli cesty mezi Bratřínovem a Štěchovicemi.

Kaple sv. Huberta a Galerie dřevěných soch ve Velkých Karlovicích

Kaple sv. Huberta z roku 2014 je zasvěcená patronu myslivců. Dominantou kaple je dřevěný vyřezávaný oltář s výjevy z života svatého Huberta.

Rozhledna Kopaninka v Repechách

Rozhledna zvaná Kopaninka stojí zhruba půl kilometru jižněji od centra obce Repechy na Prostějovsku a 3 kilometry od Protivanova. Rozhledna by se měla otevřít v září 2018.

Naučná stezka Jeřáb v Ralsku

V srdci bývalého vojenského prostoru v Ralsku, v obci Hradčany, přímo u Informačního centra Vojenských lesů a statků ČR, s. P. Začíná naučná stezka Jeřáb.

Kostel svatého Bartoloměje v Přílezích

Původně farní pozdně románský kostel sv. Bartoloměje cisterciáckého typu obklopený hřbitovem byl postaven ve druhé čtvrtině 13. století podle návrhu neznámého architekta na okraji návsi v jižní části vsi Přílezy na Karlovarsku.

Kostel sv. Jakuba Většího s vyhlídkovou věží v Telči

Nejstarší spolehlivá zmínka o farním kostele sv. Jakuba pochází z roku 1372. Kostelu dominuje mohutná, 60 metrů vysoká věž, jež nabízí nádherné výhledy na historické centrum města.

Hamerský mlýn v Terčině údolí u Nových Hradů

Hamerský mlýn se nachází na začátku Terčina údolí. Budova pochází z 18. století, v současné době se zde nachází pension.

Zřícenina Modrého domu v Terčině údolí

Modrý dům vznikl na přelomu 60. a 70. let 18. století jako sezónní panské sídlo Terezie Buquoyové. Byl poničen povodní v roce 1936 a od té doby chátrá.

Lesnická naučná stezka v Terčině údolí

Naučná stezka zaměřená na les a hospodaření vede po části Terčina údolí nedaleko Nových Hradů.

Stropnický vodopád v Terčině údolí

Umělý vodopád v Terčině údolí byl vybudován v roce 1817 na řece Stropnici. Na vodopád je krásný pohled v každém ročním období.

Místo pro veřejné grilování ve Vyškově

Venkovní posezení vzniklo za dětským dopravním hřištěm ve Vyškově.

Ženijní můstek americké armády ve Strážném na Prachaticku

Dvě mohutné železné lávky se nachází poblíž Strážného na Prachaticku. Tudy vstoupila do Československa americká armáda při osvobozování na konci druhé světové války.

Tvrz Kožlí u Čížové

Tvrz Kožlí u Čížové se nachází v prostorách bývalého panského dvora. Jedná se o bývalý renesanční zámeček Kalenických z Kalenic.

Z Vítkova hrádku vyhlíželi pohraničníci, zda se neblíží imperialistický narušitel

Území kolem lipenské přehrady a odtud na východ i na západ bylo po druhé světové válce hraničním pásmem. Zvláště na Šumavě byla „čára“ neprodyšně uzavřena a střežena vojsky.