🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pivovar létající bezdomovec v Ostravě

Létající pivovar v Ostravě proto, že nemá svůj vlastní pivovar a pivo si nechává vařit licenčně u jiných pivovarů. Od toho je odvozen i název Bezdomovec.

Alej přátelství u jezera Medard

U příležitosti 100. výročí vzniku samostatného Československa vznikla u jezera Medard u Sokolova takzvaná Alej přátelství.

Chata Smetánka nad Pecí pod Sněžkou

Jen 150 metrů nad dolní stanicí lyžařského vleku Bramberg - Hnědý Vrch přímo na nejdelší sjezdovce v Peci se nachází horská bouda Smetánku. Známe je především z filmu Sněženky a machři.

Zámek Příčovy u Sedlčan

Nevelký barokní obdélný jednopatrový zámek s mansardovou střechou se nachází v obci Příčovy nedaleko Sedlčan.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově

Hřbitovní kaple Nanebevzetí Panny Marie v Pekařově u Jindřichova nedaleko Velkých Losin slouží v současné době ke kulturním účelům.

Kubistická synagoga v Milevsku

Synagoga byla postavena za 1. světové války jako náhrada za starou synagogu. Od roku 1950 je budova využívána jako křesťanský kostel Církve československé husitské.

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

V obci Štolmíř u Českého Brodu se nachází replika barokní pece z 18. století. Pec je plně funkční a každý měsíc se zde pořádá veřejné pečení chleba.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Solci u Kněžmostu

Od konce 14. století, kdy byla obec Solec založena je dominantou vsi gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Zaniklá obec Rolava

Rolava je zaniklá obec v Krušných horách, která se nacházela přibližně 1,5 km severně od Přebuzi na Karlovarsku.

Sportovní areál Rolava v Karlových Varech

Areál Rolava je místem pro sportovní vyžití a relaxaci. Nachází se ve středu Karlových Varů, zrekonstruován byl v roce 2010.

Přírodní památka Profil Morávky u Frýdku-Místku

Divoké koryto řeky Morávky se skalními prahy a peřejemi se nachází u obce Staré Město u Frýdku-Místku.

Přírodní památka Niva Morávky u Frýdku-Místku

Přírodní památka Niva Morávky chrání úsek alpínského toku se štěrkovými náplavy u obce Staré Město nedaleko Frýdku-Místku.

Dům u Jonáše v Pardubicích

Dům u Jonáše je jedním z nejcennějších měšťanských domů v Pardubicích. Byl postaven po velkém požáru, kterému roku 1507 padla za oběť velká část města. V současné době je používám ke společenským a kulturním účelům.

Mohyla na Bílé hoře v Praze

Nevysoká mohyla s pomníčkem pochází z roku 1920 stojí v místech, kde proběhla dne 8. listopadu 1620 rozhodující bitva třicetileté války.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte sporty nebo vyrazte na hrady

Léto se ještě nevzdává a toho je třeba využít. Vyrazte strávit odpoledne na pražskou Ladronku, kde si s dětmi můžete vyzkoušet nejrůznější obvyklé i neobvyklé sportovní aktivity. Za sportem můžete vyrazit také do teplického centra Olympia. Pokud dáváte přednost historii, na řadě hradů se konají akce, které vás zavedou mezi indiány, do středověku či období první republiky.

Indiánské městečko na Fifejdách v Ostravě – originální dětské hřiště

Dobrodružná krajina určená k dětským hrám a ukrytá mezi panelovými domy, to je tzv. Indiánské městečko na ostravském sídlišti Fifejdy, které navrhl a sám s jeho realizací pomohl sochař Kurt Gebauer.

In-line a cyklookruh v Karlově pod Pradědem

Jedná se o nový moderní okruh s celoročním provozem, který funkčně navazuje a doplňuje stávající sportovní a turistické atraktivity, které se v místní části Karlov pod Pradědem nacházejí.

Větrný mlýn Vrbice

Dřevěný větrný mlýn nedaleko vrbického hřbitova je replikou původních vrbických mlýnů stávajících v obci. Mlýn vysoký 5 metrů a nikdy nebyl funkční.

Mohyla míru Vrbice

Na památku osvobození obce Vrbice na jižní Moravě za II. Světové války byl postaven pomník na vrcholu Stráž. V jeho blízkosti je umístěno také dělo z II. Světové války.

Klíčovské sady v Praze

Ovocný sad na Klíčově, to je zelená oáza obklopená industriální atmosférou pražských Vysočan. Jedná se o jeden z 36 veřejných ovocných sadů na území hlavního města.

Stezka skalních reliéfů u obce Brniště na Českolipsku

Stezka mezi skalami u areálu Lesní zátiší u obce Brniště, kudy naši předci jezdívali s povozy na pole, se v současnosti stala jakousi uměleckou galerií v přírodě, kterou doplňují nejrůznější přírodní instalace.

Tipy na víkend: Vyrazte na hody. Zvěřinové, jablečné nebo česnekové

Třetí zářijový víkend se ponese především ve znamení jídla. Mlsouni si mohou vybírat z opravdu pestré škály food festivalů a kulinářských slavností. Vyrazit lze třeba na jablečné pochoutky na zámek ve Ctěnicích nebo zvěřinové hody v Klokočné. Jídlo pak doplňují vinobraní, která se konají napříč celou zemí, třeba na Pražském hradě nebo na Kunětické hoře.

Přírodní památka Václavovice - pískovna u Ostravy

Lokalita se nachází v prostoru staré pískovny u Frýdeckého potoka na území obcí Václavovice a Šenov, asi 10 km jihovýchodně od Ostravy. Území bylo pro svůj přírodovědný význam zařazeno mezi tzv. Evropsky významné lokality v rámci evropské soustavy chráněných území Natura 2000.

Jaký je původ a symbol šumavských kohoutích křížů?

V oblasti obce Stachy je možno najít ukázky lidového kovářského umění, spojené s vírou a čerpající z příběhů Nového zákona. Tyto zcela atypické artefakty se dochovaly v počtu tak nicotném, že i prsty jedné ruky převyšují jejich počet.

Jindřichohradecký pedál ukončí hlavní turistickou sezónu i na Stezce železné opony

Letošní hlavní turistickou sezónu v okolí města u Vajgaru ukončí v sobotu 15. září v Jindřichově Hradci tradiční cyklistický výšlap Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. Akci, se startem i cílem na hřišti pod Gymnáziem V. Nováka, si spolu s příznivci cyklistiky užijí také pěší turisté.

Kuchaři a kuchařky mohou soutěžit o nejlepší frgál a klobásu na Karlovském gastrofestivalu

Tradiční Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 6. a 7. října ve Velkých Karlovicích, opět nabídne příležitost k poměření sil amatérským kuchařkám a kuchařům. Zájemci se mohou zapojit do soutěží o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu.

Poutní kostel Montserrat u obce Mutná

Kostelík Mont Serrat stojí uprostřed lesa na romantickém místě, vzdáleném asi kilometr západním směrem od obce Mutná. Kostel bývá označován také jako Montserrat u Cizkrajova. Poutní kostel Bolestné Panny Marie má méno podle slavného španělského poutního místa.

Rozhledna Salingburg ve Františkových Lázních

Salingburg je malá rozhledna ve Františkových Lázních, která svým tvarem napodobuje hradní zříceninu. Postavena byla v roce 1906.

Přírodní rezervace Skučák u Rychvaldu

Přírodní rezervace Skučák se nachází kolem stejnojmenného rybníka v obci Rychvald na Karvinsku.

Přírodní památka Mokřad u Rondelu v Havířově

Významná lokalita výskytu čolka velkého a dalších obojživelníků ve nachází na předměstí Havířova, v nivě řek Lučiny a Sušánky.

Pozůstatek sochy T. G. Masaryka v Rudce u Kunštátu

Dominantou areálu Jeskyně blanických rytířů v Rudce u Kunštátu bývala čtrnáctimetrová socha T. G. Masaryka. Dochovaly se z ní pouze boty na podstavci.

Bývalá funkcionalistická benzinová pumpa na Zličíně

Malá čerpací stanice od architekta Ladislava Machoně je snad nejmenší dochovanou funkcionalistickou stavbu. Dnes z ní zbyla bohužel jen chátrající stavba, které se již desítky let nepoužívá.

Klubovna Lawn Tennis Clubu Praha na Letné

Provizorní budova bývalého Lawn Tennis Clubu (LTC) Praha je dřevěná stavba z roku 1926. Budova se nachází v Letenských sadech.

Nenápadné městečko nad řekou Jizerou se pyšní barokními skvosty

Trochu stranou turistického ruchu na Mladoboleslavsku leží městečko Horky nad Jizerou. Zcela jistě neoprávněně, neboť leží v půvabné krajině Pojizeří a může se pyšnit několika krásnými památkami, mezi nimiž vyniká místní kostel, zejména díky interiérové sochařské výzdobě.

Pomník obětem katastrofy na dole Nelson u Oseka

Pomník obětem katastrofy na dole Nelson stojí na okraji Oseka u Teplic je připomínkou důlní katastrofy z roku 1934.

Vodní nádrž Vrané

Poslední stupeň vltavské kaskády vybudovaná v letech 1930-1935 slouží kromě výroby elektrické energie i k rekreačním účelům.

Plovárna Senohraby

Místo soutoku Sázavy s potokem Mnichovka sloužilo již od středověku k očistě a hospodářskému provozu obyvatel zdejších dvou hradů situovaných přímo nad plovárnou. Na konci 19. století zde vznikly říční lázně s nezaměnitelným koloritem a půvabem, které fungují dodnes.

Bývalé Svatojánské proudy

Vltavské údolí mezi Třebenicemi a Štěchovicemi, kde řeka asi na 7 km klesala o téměř 20 metrů a díky hlubokému a nepřístupnému údolí plnému kamenů a skal se zde tvořila peřeje, byly odedávna známy jako tzv. Štěchovické proudy, od roku 1722 zvané proudy Svatojanské.

Obchodní dům Bílá labuť Praha

Obchodní dům Bílá labuť byl otevřen v roce 1939. V této době byl největším a nejmodernějším obchodním domem ve střední a východní Evropě.

Kovová socha funkčního klavíru v klášterním areálu Ostrov

Klášterní areál Ostrov se pyšní netradičním uměleckým dílem. Vystavena je zde kovová socha barokního klavíru, která vznikla při kovářském sympoziu.

Kaple sv. Antonína Paduánského v Černé

Moderní dřevěná kaple svatého Antonína stojí na návsi v Černé ne Českomoravské vrchovině od roku 2006.

Mumlavský vodopád v Harrachově je v tuzemsku nejnavštěvovanější

Kilometr od obce Harrachov, založené hrabětem Harrachem jako sklářská osada, se řítí přes desetimetrový žulový blok dravá řeka Mumlava. Její vodopád je impozantní v létě i v zimě, kdy bývá zamrzlý. Jeho snadná dostupnost z něj činí nejnavštěvovanější vodopád u nás.

Rozhledna Maruška na Vsetínsku

Krásně řemeslně provedená šestnáctimetrová dřevěná stavba z roku 2014 postavená ve valašském stylu stojí nedaleko Hošťálkové na Vsetínsku.

Zámecký park v Mníšku pod Brdy

Park a zahrada je chloubou zámku v Mníšku pod Brdy. Její historie sahá do 17. století, kdy byl zasypán původní hradní příkop a vznikl základ dnešního parku.

Rekreační areál Pilák u Žďáru nad Sázavou

Rekreační areál u Pilské nádrže je součástí příměstské zóny Žďáru nad Sázavou. Patří autokemp, tábořiště a hotel Tálský mlýn.

Laichterův dům na Vinohradech

V Chopinově ulici s výhledem do Riegrových sadů stojí od roku 1909 dům nakladatele Jana Laichtera. Je postavený podle návrhu předního českého architekta počínající moderny Jana Kotěry.

Kam o víkendu s dětmi: Na dožínky, posvícení nebo prohlídku čokoládovny

Po prvním školním týdnu je nutné si řádně aktivně odpočinout, využít teplého počasí a někam vyrazit. Třeba do dob dávno minulých - buď mezi rytíře nebo na vesnici 18. a 19. století. Se zvyky předků se můžete seznámit na dožínkách, které se uskuteční v Praze a na posvícení na Veselém Kopci. A mlsouni mohou vyrazit na prohlídku čokoládovny.

Popravčí vrch u Hluboké není místo stětí Záviše z Falkenštejna

Místo, kde byla provedena okatá poprava tohoto ambiciózního šlechtice, se nachází v dnešním Zámostí, tedy hlubockém podhradí na pravém břehu Vltavy. Kámen tuto událost z roku 1290 připomínající však pouze přibližně lokalizuje umístění popravčího špalku. Najdeme zde mnoho dalších rozporů a nejasností.

Galerie světců ve Velehradě

Na významném poutním místě ve Velehradu je ohradní zeď, která tvoří základ pro galerii světců.