🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Úvalské menhiry

Kamenná spirála tvořena mlatovou cestou vedoucí od vstupu k centrálnímu prostoru se stojícími kameny připomínající Stonehenge. Tato spirála je napojena na stávající lesní cestu.

Bludiště a park Malinová - Chrpová

Středem parku protéká umělý potok s několika vodními tryskami, stín poskytují stříšky na vysokých sloupech. Nechybí dvě nová dětská hřiště, bludiště nebo pítka.

Hudlická skála v Hudlicích

Skála je typickou ukázkou buližníkových skalek, zvaných jinak sluky, nebo cizím slovem monadnoky. Patří k přírodním zvláštnostem berounského regionu.

Minimodel jihočeské vesnice v Plešovicích

Je zde náves, rybník, mlýn, kaplička, hospoda dokonce i vodník a hasič. Jihočeská vesnice se nachází na červené turistické značce vedoucí ze Zlaté Koruny.

Dům U Kantůrků ve Velešíně

Dům U Kantůrků patří k významným architektonickým památkám Velešína. Středověký dům s různými stavebními prvky, černou kuchyní, nabíjecí pecí na chléb nebo dřevěnou pumpou na vodu.

Muzeum loutek a stálé expozice obce Svatý Jan nad Malší

Muzeum loutek a stálá expozice obce Svatý Jan nad Malší se nachází v budově hospody U Kostela. Nachází se zde loutky vyrobené ve 30. letech minulého století.

Přírodní památka Besednické vltavíny

Jedná se o zemědělské a lesní kultury na vltavínonosných štěrcích a bohaté naleziště vltavínů, které jsou součástí tradičně využívané krajiny.

Douchův háj a skalní útvar Vandlička u Besednice

Jde o místo významné z hlediska kulturní historie. Douchův háj je uváděn jako svaté místo předkřesťanských kultur. Na kopečku stojí skupina bochníkovitých žulových balvanů, z nichž jeden má vodní mísu, ve které se neustále udržuje dešťová voda. Tomu kameni se lidově říká vandlička.

Zevlův mlýn v Nových Hradech

Mlýn pochází ze 14. století. V roce 2017 byla dokončena rekonstrukce. Kromě stavební rekonstrukce budov mlýna a úprav jeho nejbližšího okolí bylo obnoveno a zprovozněno mlecí zařízení mající svůj původ na přelomu 19. s 20. století. Mlýn tak dnes mele zcela totožně, jak mlel před více než 100 lety.

Kvítkův dvůr u Českého Krumlova

Někdejší Pidíkův, dnes Kvítkův dvůr se nachází západně od krumlovského zámku na východním svahu masivu Liščího doupěte, u staré poutní cesty do Kájova. Vznikl zřejmě ve 13. - 14. století. Současná podoba objektu pochází z barokní přestavby, prováděné po roce 1750.

Zámek Vinařice u Mladé Boleslavi

Zámek vznikl renesanční přestavbou původní tvrze, která v průběhu 16. století za Adama z Valdštejna probíhala ve dvou fázích. Později prošel zámek ještě barokní úpravou. V současné době se zde konají kulturní akce, svatby a můžete se zde i ubytovat.

Kreativní kurzy pro děti i dospělé

Tvoření z korálků, papíru, malování a barvení, cínování a technika Tiffany, modelování z Fima i ze stříbra, tvorba vinutých/skleněných perlí a mnoho jiného pro vaši tvořivou duši.

Dětská lesní naučná stezka Sedmihorky

Naučná stezka pro malé i velké návštěvníky má 17 zastavení. Na každém zastavení je připraven nějaký úkol či hádanka. Můžete si zahrát na dřevěný xylofon, zahrát si na zvířátka, obkreslit si listy stromů a další.

Vodní nádrž Krásné u Šumperka

Vodní plocha o velikosti 9 ha je známá z filmu Krásno a poskytuje dobré podmínky pro windsurfing. Je vhodná také ke koupání, rybolovu a letnímu odpočinku.

Čarovný les u Šumperka

Nachází se v příměstském lese, na cestě vedoucí k Tulince, v prostoru mezi dvěma studánkami. Nachází se tu dřevěné pohádkové postavy.

Štola Zwergloch - Trpasličí sloj u Jihlavy

Pokusná štola Zwergloch, lidově zvaná Trpasličí sloj, je ražená v rulovém skalním bloku. Štola leží na Smrčenském potoce za obcí Hybrálec. Ústí se nachází v prodloužené hrázi bývalého rybníka.

Dolní mlýn s muzeem u Větrného Jeníkova

Vodní mlýn, který se nachází zhruba 1 km od Jeníkova. V současnosti je vlastníkem mlýna umělecký kovář Leopold Habermann se ženou. Mlýn prošel velmi šetrnou rekonstrukcí. Je stále plně funkční s tím rozdílem, že mlýnské kolo slouží ke kovářskému umění.

Pachtův špejchar - zemědělské muzeum Stanovice

Pozoruhodná patrová sýpka stojí v čele usedlosti č.p.10 v severozápadní části návsi a je nejvýznamnější památkou obce. Nachází se zde malé zemědělské muzeum. Expozice zachycuje život a práci na české vesnici začátkem minulého století.

Industriální areál Dolní Vítkovice: rekordní návštěvnost a další zpřístupněný unikát

Uplynulý rok se do statistik Dolních Vítkovic v Ostravě zapsal jako rekordní. Unikátní industriální areál navštívilo 1 557 784 osob.

Studijní a dokumentační centrum Norbertov Muzea hlavního města Prahy

Nedaleko Müllerovy vily stojí v památkové zóně Staré Střešovice v ulici Nad Hradním vodojemem budova s čp. 53. V objektu je dnes umístěno Studijní a dokumentační centrum Norbertov.

Tipy na víkend: Vyběhněte na Blaník, vyrazte na multižánrový festival

Zima sice není ani v polovině, ale pokud už cítíte, že si potřebujete zasportovat, vyrazte na běh vedoucí na horu Blaník. Závodů se ale můžete zúčastnit také v Hradci Králové. Na kulturu lákají například festivaly Hlína 2018 nebo Štramberské pyré, které nabídnou hudební multižánrovost, ale i divadelní vystoupení.

Naučná stezka Okolo Kostelního vrchu

Nenáročná zážitková trasa Okolo Kostelního vrchu vás zavede do míst, kde stávala Hauswaldská kaple. Od ní se vydáte na 2,6 kilometrů dlouhý okruh, který vás zavede na celkem 5 zastavení. Tato zastavení se věnují jedinému: citátům spisovatele Karla Klostermanna.

Vintířova skála u Dobré Vody

Žulovou skálu s tesanými schody, vyhlídkou a kapličku sv. Vintíře pod ní, najdete na území Národního parku Šumava, nad osadou Dobrá Voda, 3 km jihozápadně od Hartmanic. Za své jméno vděčí sv. Vintíři, který v letech 1040 - 1045 pobýval ve zdejší poustevně.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Karlovicích

Kostel byl postaven v letech 1777 až 1779. Dříve se k bohoslužbám využívala kaplička ze začátku 18. století, která stála uprostřed dnešního hřbitova. Ta však byla zchátralá a její kapacita už nestačila zvyšujícímu se počtu obyvatel.

Zítkovy sady v Praze

Zítkovy sady leží pod Emauzy a vznikly na místech posledních zbytků starého Podskalí. Jsou ohraničeny Palackého náměstím, Rašínovým nábřežím, ulicí Dřevnou a náměstím pod Emauzy.

Kaple sv. Anny v Pustiměři

Původní kaple byla postavena ve 14. století, pravděpodobně biskupem Janem Volkem. Od roku 1687 je spjata s „bratrstvem svaté Anny“ a také poutním místem. Dnešní podoba pochází z 19. století.

Kateřinská zahrada v Praze

Zahrada se nachází u kostela sv. Kateřiny a bývalého kláštera řádu obutých augustiniánek. V současné době se v objektu nachází psychiatrická léčebna, v níž zemřel Bedřich Smetana. Kateřinská zahrada představuje neznámý, až zapomenutý kus přírody v centru Prahy.

Torzo rotundy sv. Pantaleona v Pustiměři

Rotunda svatého Pantaleona v Pustiměři byla svého času největší stavbou svého druhu v Čechách i na Moravě – do svatostánku se mohlo vejít při plné kapacitě až 200 lidí. Za josefinských reforem byla rotunda odsvěcena, většina jejího zdiva rozebrána, dodnes dochovalo jen malé torzo.

Chrám sv. Benedikta v Pustiměři

Dnešní kostel byl postaven v roce 1901 jako náhrada staršího, který byl o rok dříve stržen. Na vině tehdy byly četné trhliny zdiva. Nový kostel byl posvěcen 27.4.1902 olomouckým arcibiskupem Theodorem Kohnem.

Zahrada Ztracenka v Praze

Odlehlá zahrada na albertovských svazích, která byla po mnoho let označována jako ztracená, je nádherným klidným místem v centrum Prahy. Během relaxace se před vámi rozprostře výhled na Albertov, Podskalí a nedaleký Vyšehrad.

Vojanovy sady v Praze

Zahrada bývá označována za nejstarší částečně zachovalou zahradu v Praze. Původně byla založena jako klášterní. Obdivovat zde můžete krápníkovou výzdobu kaple sv. Eliáše s nástěnnými malbami či sluneční hodiny ze 17. století.

Dvořákovo nábřeží v Praze

Dvořákovo nábřeží probíhá od ulice Na rejdišti k Čechovu mostu na náměstí Curieových. Představuje významnou dopravní komunikací, i když stojí stranou turistického centra.

Cukrárna V uličce v Chocni

Cukrárna V uličce Choceň se nachází blízko centra v klidné části u náhonu Tiché Orlice, kde nabízí vnitřní i venkovní posezení s výhledem na Tichou Orlici.

Národní přírodní rezervace Kohoutov

Účelem ochrany přirozeného lesního porostu s odpovídající bylinnou skladbou. Dominující dřevinou je buk lesní, v příměsi jsou přítomni dub zimní a lípa malolistá. Rezervace se nachází v rokycanském okrese.

Štefánikův most v Praze

V pořadí desátým pražským mostem přes Vltavu a zároveň pátým tramvajovým, je Štefánikův most, propojující oblast pod Letnou s centrální částí města.

Národní přírodní rezervace Vrapač

Komplex přirozeného ekosystému lužního lesa. Ochrana se týká systému periodicky zaplavovaných ramen, který je ve střední Evropě již ojedinělým jevem. V tůních žije několik vzácných druhů vodních živočichů. Do rezervace vás zavede naučná stezka Nové Zámky.

Kam o víkendu s dětmi: Zúčastněte se fantaskní bitvy, zajděte na pohádku

Divadelní pohádky, pohádkové výstavy nebo naučné expozice. O víkendu můžete vyrazit na nespočet akcí, ať už budete chtít spíše odpočívat, nebo se aktivně zapojit. Pokud zatoužíte po akčním venkovním programu, nenechte si ujít velkolepou fantasy bitvu, která se uskuteční v Hradci Králové, kde se můžete stát rytířem nebo lukostřelcem.

Národní přírodní rezervace Zástudánčí

Rozkládá se u soutoku Moravy s Bečvou. Jedná se o zachovalý lužní les u neregulovaného toku Moravy a také bohaté ptačí hnízdiště.

Zvonice v Železném Brodě

Železnobrodská zvonice, která doplňuje kostelní vršek je unikátní svou dřevěnou konstrukcí dvou na sobě nezávislých stojen, z nichž jedna nese plášť stavby a druhá zavěšené zvony. Původní zvonice z roku 1761 podlehla téměř celá požáru v roce 2007. O rok později byla rekonstruovaná do původní podoby.

Brněnská zoologická zahrada pozve tento rok i na mamuty

K hlavním lákadlům brněnské zoo budou letos patřit nejen nedávno narozená lvíčata a mláďata levhartů cejlonských, ale i dvě zcela nové expozice – o zvířatech z českých luhů i mamutech.

Vísecká rychta Kravaře s expozicí lidového bydlení

Vísecká rychta, vystavěná roku 1797 pro místního rychtáře Václava Kerna, patří k největším roubeným stavbám v Čechách. Pět komor v patře a trojpodlažní půda byly určeny především k sušení chmele.

Národní přírodní rezervace Velký a Malý Bezděz

Chráněné území se nachází na úbočích Malého (578 m n. M.) a Velkého (603 m n. M.) Bezdězu. Oba kopce vznikly díky vulkanické činnosti cca před 34 mil. Let. Rezervace je také součástí Ptačí oblasti Českolipsko-Dokeské pískovce a mokřady a zároveň je zařazena i mezi Evropsky významné lokality.

Trchalíkova usedlost v Šumicích

Soubor staveb lidové architektury Trchalíkova usedlost je prohlášen za nemovitou kulturní památku. Objekt je v soukromých rukou a dodnes se v jeho části bydlí. Památkově chráněny jsou tři budovy - historická stodola, výminek a vozovna.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Černvíru

Kostel Nanebevzetí Panny Marie, který patří mezi nejpozoruhodnější stavební památky v České republice. Stojí na nejužší severní části skalního ostrohu nad řekou Svratkou.

Národní přírodní rezervace Trčkov

Jedná se o zbytek přirozeného smíšeného porostu dřevin s převahou horského smrku, buku, klenu a dosud vitální jedle v Orlických horách.

Přírodní památka Skalní sruby Jizery

Jedná se o strmý sráz řeky s pseudokrasovým výklenkem, který vznikl boční erozí řeky Jizery. Na dně skalní stěny se nacházejí zvětralé vápnité pískovce.

Zámek Petrovice u Příbrami

Původně tvrz, přestavěná po roce 1650 na barokní jezuitskou rezidenci. Dnes v zámečku sídlí obecní úřad.

Residence Ropička v Beskydech

Turistická chata Ropička stojí na východním úbočí vrcholku Ropička, který se zvedá severovýchodním směrem od podhorské obce Morávka a v oblasti Těšínských Beskyd.

Přírodní památka Magnetovec - Skalní hřib

Důvodem ochrany je bazanitový skalní hřib. Jedná se o vypreparovanou část lávového příkrovu tvořeného dvěma výlevy bazanitové horniny. Spodní výlev je pórovitější a více zvětralý, čímž selektivně vznikla tenká „noha hřibu“, na které sedí mohutná horní část – široký „klobouk“.

Přírodní rezervace Ropice v Beskydech

Přírodní rezervace Ropice představuje lesní porosty v severovýchodní části Moravskoslezských Beskyd v prostoru vrchu Ropice.