🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Brauchitschova vyhlídka v Brdech

Jihozápadně od loveckého zámečku Tři Trubky se svažuje rozsáhlé a strmé kamenné pole. Na jeho vrcholu se nachází polorozpadlá lavice. Místo s opravdu pěkným rozhledem se nazývá Brauchitschova vyhlídka.

Naučná Hraběcí cesta v Králíkách

Trasa vede krásnými vyhlídkami na město Králíky.

Hradiště Kamenná věž u Velešína

Hrad Kamenná věž stával na místě pravěkého hradiště na ostrožně nad soutokem Malše a Velešínského potoka.

Křížová cesta v Římově

Křížová cesta v Římově u Českých Budějovic, zvaná římovská pašijová cesta či římovské pašije, je barokní křížová cesta rozšířená na 25 zastavení, z přelomu 17. a 18. století.

Slovanské hradiště Branišovice u Římova

Slovanské hradiště Branišovice je nejstarší známé slovanské hradiště v jižních Čechách. Osídleno ve starší a střední době hradištní, zaniklo na počátku 9. století.

Obereignerova vila v Poděbradech

První práce Josefa Fanty v Poděbradech byla zadána rodinou Obereignerovou. Tato vila je přestavěna ze staré opukové stodoly na obytný dům.

Foglarova Sluneční zátoka na Sázavě

Zátoku, kde se konalo několik táborů legendárního oddílu Pražská dvojka pod vedením spisovatele Jaroslava Foglara, najdete při trati Posázavského Pacifiku Světlá nad Sázavou – Čerčany. Část řeky Sázavy v těchto místech patří nejen mezi vodácké ráje, ale je i místem známým z knih Jaroslava Foglara.

Kam o víkendu s dětmi: Setkejte se s pohádkovými postavami, užijte si masopustní veselí

Ples se slavnou disneyovskou dvojicí Mickey a Minnie si děti mohou o víkendu užít v Rychnově nad Kněžnou. Na karnevalu ve Strakonicích se potkají se Šmouly, v Pelhřimově zase s Mimoni. Na tradiční masopust vyrazte s dětmi třeba do Roztok u Prahy, Kroměříže nebo Hodonína.

Richtrovy boudy v Peci pod Sněžkou

Nově rekonstruovaná chata ve východní části Krkonoš v Peci pod Sněžkou je jedním z nejvýznamnějších horských středisek zimní, ale i letní rekreace celé oblasti.

Artbike – půjčovna stylových kol v Ostravě

Chcete být také jedním z těch stylových týpků a koček, kteří jezdí na doma opravených trendy kolech? Nebo patříte k vášnivým cyklistům a chtěli byste se podívat na centrum Ostravy ze sedla, i když ne toho koňského? Přijď si půjčit Artbike do Cooltouru!

Stezka mezi korunami stromů Pustevny

Na Pustevnách v Beskydech vzniká nová stezka v korunách stromů, která bude zhruba šest set metrů dlouhá. Součástí stezky bude lanový chodník, jenž překoná rekord a stane se nejdelším zavěšeným lanovým chodníkem v České republice.

Elektrárnu Dlouhé stráně navštívil historicky rekordní počet lidí

Vodní přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně na Šumpersku loni navštívil historicky rekordní počet lidí. Celkem do ní zavítalo 97 661 turistů a zájemců o exkurze, což je o 15 procent více než před rokem. Právo o tom informoval mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Komáří hůrka v Krušných horách

Vrchol Komáří hůrka je významná dominanta hřebenu Krušných hor. Stala se významným střediskem zimní i letní rekreace.

Moravská bouda ve Špindlerově Mlýně

Moravská bouda je menší hote pod hřebeny Krkonoš. Nachází se v lokalitě Sedmidolí nad Špindlerovým Mlýnem zhruba ve výšce 1225 m n. M. Na luční enklávě. Je ideálním nástupním místem pro letní i zimní horskou turistiku.

Horská chata Portášky v Krkonoších

Horská chata Portášky se nachází v 2.zóně Krkonošského národního parku, kde narušení přírody je ještě minimální. Chata je na horní stanici sedačkové lanovky z Velké Úpy, uprostřed nejznámější pěší trasy z Velké Úpy na Sněžku.

Poutní areál Římov

V druhé polovině 17. století v Římově vzniklo na popud jezuity Jana Gurra poutní místo s loretánskou kaplí a křížovou cestou.

Vodní nádrž Římov

Vodní nádrž byla vybudovaná převážně jako zdroj pitné vody pro České Budějovice a okolí v letech 1971 - 1978.. Z hlediska objemu a odebíraného množství vody jde o největší vodárenskou nádrž v jižních Čechách.

Lázeňské hotely a resorty Royal Spa

Český rodinný řetězec lázeňských hotelů a resortů, který působí na území České republiky již více než dvacet let.

Icerink – zimní stadion ve Strašnicích

V pražských Strašnicích, mezi základní školou Olešská a Jižní spojkou, se nachází zimní stadion, otevřený v únoru 2018. Areál nabízí dvě ledové plochy, moderní zázemí, celoroční provoz a perfektní led, za který by se nestyděli ani v NHL.

Nemocnice v Ostravě - Vítkovicích - první závodní nemocnice v Rakousku-Uhersku

Byla založena roku 1853 jako první závodní nemocnice v rakousko-uherském mocnářství a zřejmě i v Evropě. V čele stál vysokoškolsky vzdělaný lékař Dr. Maxmilián Munk, který zde působil 41 let. Nemocnice měla vysokou úroveň a vyhledávaná byla i mezi mimozávodními lidmi.

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun byly odkryty dva původní barokní krby

Počátkem ledna letošního roku začali uvnitř zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun pracovat restaurátoři. Jejich práce byla zahájena v barokních saloncích jižního křídla. V těchto místnostech se mimo jiné nachází jediné dva dochované zámecké krby, pocházející z 18. století.

Famfrpál v Olomouci

Famfrpál (quidditch) je moderní týmový sport, který v posledních letech dobývá Evropu. Pojď si ho s námi zahrát v Olomouci. Je jedno, jestli jsi holka nebo kluk, baví tě sporty nebo spíš fantasy - toto je akce pro tebe. Všechno vybavení máme, hrajeme pro zábavu a zadarmo!

Za Zkamenělou svatbou ke Svatošským skalám nad Ohří

V létě tu zní hlahol vodáků splouvajících Ohři se zastávkou u Lokte, vyplout se dá z Chebu a po jedné z nejhezčích řek až do Podkrušnohoří. Loketská pasáž s tábořištěm je jedna z nejoblíbenějších, bohužel na vodě bývá stále více nacvaknuto.

Skalní hrad s jeskyní Kostelíček na Kokořínsku

Skalní ostroh s jeskyní, zčásti uměle přitesanou, se nachází nedaleko obce Jestřebice na Kokořínsku.

Jeskyně Rozbořenka na Kokořínsku

Jeskyně patří k uměle vyhloubeným jeskyním, neboli skalním bytům. Toto obydlí vzniklo již před rokem 1843, kdy část domu byla roubená a část zahloubena do skály.

Křížová cesta Liběchov

Křížová cesta byla postavena roku 1780 a tvoří ji čtrnáct zděných výklenkových kaplí s pašijovými výjevy.

Zapomenutý kamenný most u Nejdku

Kamenný most přes železnici z Nejdku do Horní Blatné byl postaven společně se železnicí v roce 1898, aby zůstala zachována stará povoznická cesta, kterou trať protínala.

Skalní hrad Nedamy u Dobřeně na Kokořínsku

Dvě skalní jeskyně, jsou pravděpodobně pozůstatkem skalního středověkého hradu.

Minerální pramen v Dolních Pasekách na Chebsku

Tento pramen je zmiňován již ve 12. století a v 16. století byl považován za léčebný. V roce 1930 byl altán přestavěn na zděný pavilon, který zde stojí dodnes.

Zřícenina Starý zámek u Vidimi

Nedaleko Vidimi se nalézá zvláštní skála, která se nazývá Starý zámek. Zde je možné nalézt různé ve skále vytesané komory a schody, zasypanou studnu a přes cestu další vytesanou místnost.

Skalní útvar Sedm chlebů na Kokořínsku

Sedm chlebů je pískovcová formace v oblasti Kokořínska. Název je odvozen od formace, která připomíná sedm na sobě postavených bochníků.

Vrchol Houpák v Brdech

Houpák je jeden z vrcholů ve Středních Brdech. Jeho nadmořská výška je 794 metrů. Unikátnost tohoto místa pramení z jeho využití coby odlesněné cílové dopadové plochy Jordán v dobách, kdy Střední Brdy sloužily jako vojenský výcvikový prostor.

Skiareál Bedřichovka u Orlického Záhoří

Skiareál Bedřichovka v Orlickém Záhoří v Orlických horách láká na klidné prostředí rodiny s dětmi i zdatné lyžaře.

Skiareál Jadrné u Orlického Záhoří

Jadrná u Orlického Záhoří je velmi skromným domáckým areálem s jednou pravidelně upravovanou sjezdovkou o délce 300 metrů a jednoduchým vlekem.

Poloumělé jezírko Krušnohorské oko

Jezítko Krušnohorské oko se nachází nedaleko obce Hora Svatého Šebestiána.

Národní přírodní rezervace Novodomské rašeliniště

Zdejší více než pětisethektarová národní přírodní rezervace vznikla v roce 1967. Jedná se o nejrozsáhlejší komplex rašelinišť v Krušných horách a nachází se u obcí Hora Svatého Šebestiána a Kalek v nadmořské výšce 810–830 metrů.

Vyhlídka Kočičí skála v Krušných horách

U Boleboře nedaleko Jirkova se nachází přírodní vyhlídka Kočičí skála s výhledem na Krušné hory.

Kavárna Coffee Maják v Bohumíně

Do nejvyššího patra bývalého vodojemu v Bohumíně se vrací život. Kavárna Coffee Maják Bohumín, v nejvyšším patře Penzionu ve věži, je nově otevřena.

Dříve utajené tragické frýdlantské železniční neštěstí ožilo téměř po šedesáti letech

Pustošící povodně nejsou fenomén jen posledních let. V létě roku 1958 vydatné srážky sužovaly celou Evropu i Československo. Způsobily rozsáhlé záplavy spojené s mnoha lidskými tragédiemi. Ta největší se odehrála na železniční trati mezi Libercem a Frýdlantem v Čechách. Vzpomínka na ni znovu ožívá.

Muzeum kočárků v Bludově

Soukromé muzeum kočárků funguje od roku 2013. Prohlédnete si 60 kočárků, nejstarší pochází z roku 1880, nejmladší jsou ze 70. let minulého století.

Pravěká mohyla v Nymburce

Pravěká mohyla chrání ostatky muže, který byl zabit na území Nymburka v pozdní době kamenné, a které byly nalezeny v roce 1994. Nachází se uprostřed města, poblíž Kostelního náměstí.

Vrch Klobouček v Brdech

Brdský vrch Klobouček (704 m) tvoří východní výspu nejvyšší brdské hory Toku (865 m). Od západu tvoří kopec nepříliš výrazné návrší, k východu však spadá prudkým srázem do údolí. Na svazích Kloboučku se nachází slepencové skalní stěny vysoké až 15 metrů.

Zámek Trpísty

Architektonickým významem patří zámek k nejvýznamnějším památkám západočeského baroka. Stavitelem a architektem byl Josef Auguston. V současné době je v soukromém vlastnictví, navštívit jej můžete jednou ročně u příležitosti Svatomarkétské pouti.

Poutní místo Clivín u Krnova

Na tzv. Předním cvilínském kopci, nad Krnovem, se majestátně tyčí dvojvěžový červenobílý barokní poutní kostel Povýšení svatého Kříže a Panny Marie Sedmibolestné. Mnoho návštěvníků sem každoročně přijíždí na pravidelné církevní poutě.

Domus Maria v Kašperských Horách

Útulný dům v Kašperských Horách nabízí ubytování jednotlivcům i skupinám, je možné si pronajmout celý dům.

Kostel sv. Mikuláše v Horní Stropnici

Kostel sv. Mikuláše vznikl pravděpodobně na přelomu 12. a 13. století. Kostel je jedinou církevní románskou stavbou z tohoto období, která se zachovala na území jižně od Českých Budějovic.

Barokní návesní kaple Svébohy

Dominanta návsi v obci Svébohy u Horní Stropnice je barokní návesní kaple.

Dům pro hosty v klášteře Rajhrad

Klášter v Rajhradě poskytuje možnost ubytování pro jednotlivce i skupiny. Primárně slouží pro návštěvy sester, ale pokud je volno, může se zde ubytovat i veřejnost.

Unikátní hřbitov v Dolních Břežanech

Nový hřbitov v Dolních Břežanech tvoří přirozenou součást komponované krajiny. V roce 2017 byl oceněn Národní cenou za architekturu. Získal 1. místo v kategorii krajinná architektura.