🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel sv. Vojtěcha v Ústí nad Labem

Kostel svatého Vojtěcha je dominantou města a významným zástupcem barokní architektury na severu Čech.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem

Divadlo bylo postaveno v letech 1908-1909 podle projektu vídeňského architekta Alexandra Grafa v novobarokním stylu s kapacitou 878 návštěvníků. Slavnostního otevření se dočkalo 21. září 1909.

Hvězdárna Turnov

V jižní části města Turnov se nachází hvězdárna, která zde byla otevřena 2. května 1974.

Kostel sv. Františka z Assisi v Turnově

V horní části turnovského náměstí se nachází kostel sv. Františka z Assisi, vystavěný při františkánském klášteru Maxmiliánem z Valdštejna.

Národní přírodní rezervace Jezevčí vrch

Jezevčí vrch je výrazný rozložitý kopec s nadmořskou výškou 665 m. Místní lidé jej často nazývají starým jménem Limberk a na některých mapách se také označuje jako Jílový vrch. Předmětem ochrany je rozsáhlý a zachovaný přirozený smíšený les na znělcovém podkladu, typický pro oblast Lužických hor.

Kostel sv. Bartoloměje v Bakově nad Jizerou

První zmínky o kostelu pochází ze 14. století. Původní gotický kostel byl po roce 1654 barokně opraven a následně několikrát přestavěn.

Přírodní památka Velký Radechov

Nachází se u obce Dolní Krupá v horních partiích neovulkanického vrchu Radechov. Celý prostor byl do počátku 90. let vojenským újezdem. Předtím byl Radechov využíván jako honitba, k tomuto účelu byl postaven u hraniční cesty lovecký zámeček.

Muzeum života na vesnici v Rosicích

Trvalá expozice v budově bývalé cihelny návštěvníkům přibližuje život na vesnici v dobách dávno minulých.

Městské divadlo v Mladé Boleslavi

Secesní budova divadla v Mladé Boleslavi byla postavena v letech 1906 - 1909. Divadelní činnost v tomto městě má však své počátky již ve 40. letech 19. století.

Kostel sv. Bonaventury v Mladé Boleslavi

Kostel se nachází v nejstarší mladoboleslavské části Karmeli. Nyní je kostel odsvěcený a slouží k pořádání výstav, svateb, koncertů a jiných společenských akcí.

Melicharovo vlastivědné muzeum v Unhošti

Melicharovo vlastivědné muzeum sídlí v budově bývalé radnice. Jeho sbírkový fond je tvořen archeologickými nálezy z Unhoště a přilehlého regionu.

Přírodní památka Slánská hora

Přírodní památka Slánská hora je kousek od středu města a tvoří dominantu krajiny. Dnes zalesněná hora je nejjižnějším výběžkem sopečné činnosti Českého středohoří. Skály jsou s charakteristickou sloupcovou odlučností a na jižním svahu byl v minulosti lom.

Kostel Nejsvětější Trojice ve Slaném

Původně renesanční, později barokně přestavěný kostel Nejsvětější Trojice je součástí areálu Kláštera Nejsvětější Trojice, významné dominanty města Slaný.

Městská hvězdárna Slaný

Hvězdárna zahájila svoji činnost v roce 1963. Kromě expozice minerálů a drahých kamenů a astronomických přístrojů je připravena stálá výstava o astronomii a její historii. Samozřejmostí je možnost pozorování oblohy.

Miřejovické kolo v Kralupech nad Vltavou

Kolo se nachází se pod lávkou na levém břehu Vltavy na zvlášť pro ten účel vydlážděném místě. Je to připomínka na elekrifikaci Kralup a vznik vodní elektrárny v nedalekých Miřejovicích.

Podzámecký renesanční mlýn v Brandýse nad Labem

Podzámecký renesanční mlýn se svými 11 moučnými koly byl v době rudolfinské největším v Českém království.

Kaple blahoslaveného Podivena ve Staré Boleslavi

Centrální barokní kaple z roku 1738 od K. I. Dientzenhofera postavená na místě, kde zemřel blahoslavený Podiven, služebník sv. Václava.

Zámek Kamenná Lhota u Tábora

Jednopatrovou barokní budovu postavil v 1. polovině 18. století rod Kopidlanských z Kopidlna. Pobýval taky i hudební skladatel Oskar Nedbal.

Kostel Navštívení Panny Marie Povrly u Ústí nad Labem

Kostel je dodnes jako jeden z mála v majetku obce a má tvar rotundy. Byl postaven v roce 1936 a je jedním z mála katolických kostelů v České republice, který má číslo popisné.

Beskydské rehabilitační centrum v Čeladné

Beskydské rehabilitační centrum v Čeladné bylo založeno v roce 2000 a navazuje na léčebnou tradici původních Lázní Skalka, založených v roce 1902.

Soukromé muzeum dráhy v Radimi u Luže

Soukromé muzeum železnice si vybudoval dnes už důchodce Eda Kapitola (64), kontrolor dopravy z OŘ Hradec Králové. Jako jeden z mála zachraňoval v době divokého rušení a slučování stanic, co se dalo.

Prameny Zaječické hořké

Zaječická hořká je výtěžek z přírodního léčivého zdroje, minerální voda silně mineralizovaná pro léčebné využití pramenící v Českém středohoří u vsi Zaječice u Bečova.

Zámek Kvasiny

Pozdně renesanční tvrz, která byla postupně přestavěna na zámek, založil pravděpodobně Bedřich z Vlkanova někdy po roce 1608. Trojkřídlý klasicistní zámek byl postaven na ostrohu nad řekou Bělou.

Turisté si vyšlápnou na Helfštýn

Brány středověkého hradu Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku se mimořádně otevřou první lednovou sobotu, a to pro účastníky tradičního zimního výstupu na tuto historickou památku.

Skialpinistické trasy v Beskydech

Spolek Beski z.s., ve spolupráci s dalšími partnery, připravil v Beskydech pro všechny příznivce pohybu na „chlupatých“ lyžích skitouringové trasy, které sice nenabízejí extrémní výstupy nebo sjezdy drsnými kuloáry, ale i v Beskydech můžete na skialpových lyžích zažít radost.

Naučná stezka S Kačenkou po stopách sklářů

Trasa zábavně naučné stezky zahrnuje 7 informačních tabulí, které seznamují s historií tavení skla. Stezka vede z Deštného do Orlického Záhoří. Délka naučné stezky je 15,6 km.

Přírodní rezervace Jelení lázeň

Přírodní rezervace Jelení lázeň se rozkládá v sedle mezi Malou a Velkou Deštnou. Rezervace chrání vrchovištní rašeliniště s jezírky, vzácné druhy rostlin a množství drobných savců.

Četnická stanice v Putimi - připomínka Dobrého vojáka Švejka

V Putimi se odehrává část příběhu dobrého vojáka Švejka z románu českého spisovatele Jaroslava Haška. Fiktivní četnická stanice tak stále připomíná tento celosvětově známý román.

Poeziomat v Olomouci

Poeziomat v Olomouci je druhým v České republice.

Poeziomat v Opavě

Opava se v současné době řadí mezi pouhých 12 měst na světě a třetí v České republice, kde Poeziomat najdete.

Neorenesanční Duslova vila v Berouně

Pro průmyslníka a mecenáše Martina Dusla navrhl v roce 1890 významný pražský architekt Antonín Wiehl vilu v pseudorenesančním slohu.

Velká zvonice v Rakovníku

Velká zvonice se nachází ve východním cípu Husova náměstí v Rakovníku, v těsné blízkosti chrámu sv. Bartoloměje.

Chrám sv. Bartoloměje v Rakovníku

Chrám sv. Bartoloměje j největší dominantou celého náměstí. Stojí na východní straně náměstí v místě, kde již ve 13.století stál kostel sv. Mikuláše, ten byl roku 1422 vážně poškozen při husitských bouřích.

Šítkovská vodárenská věž v Praze

Jedna z nejstarších pražských vodárenský věží je právě Šítkovská zvaná také Hořejší novoměstská. Nalézá pravém břehu řeky Vltavy na jižním konci Slovanského ostrova v těsném sousedství budovy Spolku výtvarných umělců Mánes.

Patzeltova jeskyně u Dolní Moravy

Patzeltova jeskyně se nachází v krystalických vápencích masivu Králického Sněžníku. Jde o jednu ze dvou větších jeskyní na tomto svahu. Objevil ji lesní příručí Řehoř Patzelt v roce 1864.

Historická budova staré radnice v Lounech

Empírová budova z let 1824 až 1826 nahradila starší v renesanci upravovanou radnici. V současné době sídlí v domě městská knihovna.

Žlebský vodopád u Hanušovic

Hlavní vodopád má výšku 5 metrů a stéká po stěně skalní pukliny. Nad ním je ještě nevýrazný, 2 metry vysoký stupeň, který zvyšuje celkový dojem z vodopádu.

Obora a lovecká chata Počátka

Obora Počátka byla založena roku 2003, za účelem chovu jelení, dančí a mufloní zvěře. Vznik navazoval na již vybudovanou menší oboru Velké Losiny.

Přírodní památka Štola Mařka

Štola byla vyražena anglickými válečnými zajatci v letech 1941 – 1944 s cílem usnadnit přepravu vytěženého vápence z lomu do vápenky v Bohdíkově. Nachází se v areálu opuštěného Exlerova lomu za pohostinstvím „U Seppla“ v Bohdíkově.

Zrcadlový labyrint v Líbeznicích

Velký unikátní zrcadlový labyrint vás pobaví téměř 70 velkoplošnými zrcadly! Síň smíchu s vtipnými prohnutými zrcadly, antigravitační místnost a levitující stolek.

Průchozí jeskyně Kostelík v Moravském krasu

Jeskyně Kostelík se nachází v Moravském krasu v údolí Křtinského potoka, který ji vytvořil.

Jeskyně Salka u České Kubice

Nedaleko nad obcí Pasečnice, na úbočí porostlého vrchu Skalky (620 m n. M.) se nachází skalní sluj Salka, jejíž dno i přilehlé "štoly" jsou zaplaveny vodou až do výšky 5 metrů.

Rodný dům Kamila Hilberta v Lounech

Dům s fasádou z konce 19. století se nachází na hlavní náměstí v Lounech. V mládí v něm žil architekt Kamil Hilbert.

Vltavská informační centra nespí, rok 2018 přinese rozšíření služeb

Vltavská informační centra, která jsou hlavními obslužnými místy pro turisty na plavební trase Stezky řeky Vltavy mezi Českými Budějovicemi, Hlubokou, Purkarcem, vodním dílem Hněvkovice, Týnem a Koloději nad Lužnicí, po své úspěšné loňské provozní premiéře rozhodně neusnula zimním spánkem.

Železniční muzeum Dubí

V památkové chráněné budově vzniká postupně malé železniční muzeum. Prozatím je v rámci muzea přístupná dopravní kancelář a kancelář přednosty. V budoucnu zde bude expozice osobní a zavazadlové pokladny a čekárna, která by měla sloužit svému původnímu účelu.

Lesní koupaliště v Liberci

Areál lesního koupaliště v Liberci se nachází uprostřed lesa v Lidových sadech. Jedná se o oblíbené koupaliště vystavěné za první republiky v roce 1935. Hlavní zdrojnicí vody pro koupaliště je Jizerský potok, který zaručuje i v těch největších vedrech příjemné osvěžení.

Kostel sv. Jakuba Většího v Železném Brodě

Děkanský kostel svatého Jakuba Většího v Železném Brodě je barokní sakrální stavbou z 18. století stojící mírném návrší nad řekou Jizerou ve farním areálu.

Přírodní památka Vrch Káčov

Na vrchu Káčov u Mnichova Hradiště se do výšky tyčí třetihorní sopka. Důvodem ochrany je skalní útvar vulkanického původu s kontaktními metamorfovanými horninami a nejbližší okolí v severozápadní části stejnojmenného vrchu.

Hrad Kozlov u Dalešické přehrady - jediný ostrovní hrad v České republice

Bývalý hrad Kozlov byl postaven ve 14. století na skalním ostrohu nad řekou Jihlava. Po dokončení Dalešické přehrady obklopila skalní ostroh voda a hrad se tak ocitl na ostrově.

Zámek Třemešek

Památkou renesanční architektury z roku 1587 je zámek romanticky přestavěný v letech 1857 - 1863. Dnešní stav zámku odpovídá v podstatě stavu po jeho přestavbě v 50. letech 19. století. Je nepřístupný a slouží jako ubytovna.