🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Lesní koupaliště v Liberci

Areál lesního koupaliště v Liberci se nachází uprostřed lesa v Lidových sadech. Jedná se o oblíbené koupaliště vystavěné za první republiky v roce 1935. Hlavní zdrojnicí vody pro koupaliště je Jizerský potok, který zaručuje i v těch největších vedrech příjemné osvěžení.

Kostel sv. Jakuba Většího v Železném Brodě

Děkanský kostel svatého Jakuba Většího v Železném Brodě je barokní sakrální stavbou z 18. století stojící mírném návrší nad řekou Jizerou ve farním areálu.

Přírodní památka Vrch Káčov

Na vrchu Káčov u Mnichova Hradiště se do výšky tyčí třetihorní sopka. Důvodem ochrany je skalní útvar vulkanického původu s kontaktními metamorfovanými horninami a nejbližší okolí v severozápadní části stejnojmenného vrchu.

Hrad Kozlov u Dalešické přehrady - jediný ostrovní hrad v České republice

Bývalý hrad Kozlov byl postaven ve 14. století na skalním ostrohu nad řekou Jihlava. Po dokončení Dalešické přehrady obklopila skalní ostroh voda a hrad se tak ocitl na ostrově.

Zámek Třemešek

Památkou renesanční architektury z roku 1587 je zámek romanticky přestavěný v letech 1857 - 1863. Dnešní stav zámku odpovídá v podstatě stavu po jeho přestavbě v 50. letech 19. století. Je nepřístupný a slouží jako ubytovna.

Průchozí jeskyně Jáchymka v Moravském krasu

Jáchymka je tunelovitou jeskyní, kterou v minulosti protékal Křtinský potok. Jeskyně je pojmenována po poustevníkovi Joachymovi, který v ní údajně žil počátkem 19. století. Je průchozí a celoročně přístupná.

Přírodní rezervace Nová louka

Jedná se o oblast rašeliniště, rašelinné louky a rašelinné smrčiny s výskytem vzácných a ohrožených organismů. Přírodní rezervací protéká Blatný potok.

Městská brána ve Staré Boleslavi

Městská brána, jedna z dvou bran opevnění Staré Boleslavi, které nechal zbudovat římský císař a český král Karel IV., se v centru města dodnes dochovala.

Přírodní rezervace Klikvová louka

Klikvová louka je částečně odtěžené rašeliniště, které je přírodní rezervací. Místo se jmenuje podle rostlinky klikvy, která se v podrostu rašeliniště hojně vyskytuje. Klikvová louka představuje prameniště říčky Bílá Nisa.

Přírodní rezervace Apolena

Přírodní rezervace se nachází u obce Troskovice a hlavním zájmem ochrany je skalní masiv a samostatné věže z měkčího pískovce. Mezi skalami leží puklinová jeskyně Sklepy, nejrozsáhlejší v CHKO Český ráj, která je zimovištěm netopýrů. Z důvodu ochrany oblasti je do odvolání uzavřena.

Zvonkohra na kostele sv. Josefa v Dolním Dvoře

Zvonkohru o 11 zvonech pochází z dílny paní Marie Tomáškové-Dytrychové z Brodku u Přerova. Na kostel sv. Josefa byla instalována v roce 1995 a v květnu téhož roku byla slavnostně vysvěcena tehdejším královéhradeckým biskupem Mons. Karlem Otčenáškem.

Tvrz Čelákovice

Středověká gotická tvrz byla založena kolem roku 1300. Dnes si její prostory můžete prohlédnout v rámci návštěvy expozic Městského muzea.

Příměstský park Mannův les v Osečné

Areál parku je přístupný z Osečné i z areálu Lázní Kundratic. Park je tvořen hlavně lesními pozemky a plochami další vzrostlé nelesní zeleně a je charakteristický výskytem ohrožených druhů rostlin.

Novobarokní radnice v Čelákovicích

Budova radnice stojí na nově zrekonstruovaném náměstí 5. května.

Střehomský vodní mlýn u Dolního Bousova

Jednopatrový roubený mlýn je znám především jako Máchalův mlýn z pohádky S čerty nejsou žerty.

Hornův vodní mlýn na koření v Chřibské

Objekt bývalého mlýna na koření z roku 1884 s původním zařízením. Mlýn v Chřibské byl provozován až do 70. let 20. století.

Muzejní galerie betlémů ve Švábenicích

Výstava totiž čítá tisíc exponátů různých betlémů a ukazuje celou sbírku Libora Pištělky, která je největší soukromou kolekcí betlémů v České republice i na světě.

Stará vodárenská věž v Mladé Boleslavi

Stará vodárenská věž byla postavená v 1. polovině 18. století a je dnes nejstarší památkou historického městského vodovodu, jednoho z nejstarších v Čechách.

Zřícenina kaple sv. Štěpána na Podbořansku

Zřícenina kostela stojí západně od posledních domů Chotěbudic na úbočí Dlouhého vrchu.

Český Hobitín v Orlických horách

Malou hobití vesničku navrhl a vlastníma rukama postavil velký obdivovatel knih a fantastických příběhů J. R. R. Tolkiena pan Svatoslav Hofman na svém pozemku. Nejde o žádnou komerční atrakci, vstup je zcela dobrovolný.

Zřícenina kaple sv. Víta u Moravských Budějovic

Na vrchu Svatý Vít u Lukova stávala barokní kaple augustiniánských poustevníků. Dnes je místo zpustlé a opuštěné.

Zřícenina kaple Popov u Jáchymova

Torzo kamenné kaple je z doby před rokem 1842. Osada Popov společně s kaplí zanikla po roce 1945.

Zřícenina kaple Povýšení sv. Kříže u Bříství

Barokní Kaple Povýšení sv. Kříže byla postavena roku 1714 na vrcholu Břístecké hůry, která se nachází v bezprostřední blízkosti dálnice D11 Praha - Hradec Králové u exitu 18 Bříství.

Parostrojní muzeum a zahradní železnice Skalsko

Jedná se o veřejně přístupnou soukromou zahradní železnici budovanou od roku 2007.

Chmelový maják v Žatci

Chmelový maják je dominantou Chrámu chmele a Piva. Nachází se v srdci celého areálu chmelařských technických památek. Pokud navštívíte Žatec pouze na skok a nestihli byste celou prohlídku Chrámu chmele a piva, pak zvolte pouze Chmelový maják a na vrchol jeďte 3D výtahem.

Goethova vyhlídka v Karlových Varech

Rozhledna na vrchu Věčného života byla otevřena v roce 1889. V neogotické stavbě se nachází restaurace i rozhledna s výhledem na Krušné Hory, Slavkovský les a Doupovské vrchy. Často podle doby měnila název – Štěpánčina, Stifterova, Stalinova a od 60. let 20. století konečně Goethova.

Rozhledna Staré Těchanovice

V obci Staré Těchanovice nedaleko Kružberku v okrese Opava byla na kopci nad obcí postavena pěkná dřevěná rozhledna.

Zřícenina zámečku Lískovice u Hořic

Pseudogotický zámeček pochází z roku 1884. V současné době je velmi špatné stavu.

Přírodní památka Ondříkovický pseudokrasový systém

Součástí přírodní památky v údolí Vazoveckého potoka jsou čtyři části, kterými jsou jeskyně Bartošova pec, Ondříkovický ponor, Ponor u Roudného a Ondříkovické propadání.

Zřícenina zámečku Luby u Chebu

Ruina zámku pánů z Písnice z konce 17. století stojí nedaleko hranic s Německem.

Přírodní rezervace Klíč

Přírodní rezervace se nachází kolem výrazného znělcového vrcholu Lužických hor. Vrchol je porostlý teplomilnými doubravami. Můžete zde spatřit také kamzíka - ten sem byl dovezen v 19. století tehdejším majiteli panství.

Zříceniny Pytlíkovského mlýna

Mlýn stál prokazatelně již ve 2. polovině 18. století, kdy je značen na tzv. Josefských vojenských mapách. V roce 1843 malován v tehdejší katastrální mapě jako dřevěná stavba. Patřil k panství Svijany.

Lovecký zámeček u Rohoznice

Lovecký zámeček nacházející se v lese u Klechtáveckého rybníka u obce Rohoznice dal v roce 1880 postavit majitel velkostatku Dobřenice Karel Daniel Weinrich.

Podvicmanovský mlýn v Českém ráji

Vodní mlýn je roubená stavba s kompletním zachovalým mlecím zařízením z přelomu 19. a 20. století. Nachází se v hlubokém údolí mezi obcemi Vicmanov a Strážiště v Mnichovohradišťsku. Od roku 1965 je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Křižovatka Pěticestí v Orlických horách

Hřebenová křižovatka turistických trasa a významné místo pro turistiku se nachází u Zdobnice v Orlických horách.

Zámek Maníkovice

Barokní lovecký zámeček s mansardovou střechou byl postaven valdštejnským stavitelem Mikulášem Raimondim v roce 1711. Později měl funkci hájovny a od poloviny 19. století v něm sídlil lesní úřad celého panství. V současné době je v soukromém vlastnictví.

Štěchovický most

Železobetonový most Dr. Eduarda Beneše byl postaven v letech 1937-1939 firmou ing. J. Kindla podle projektu architekta Miloslava Klementa. Spojuje Štěchovice a Brunšov na místě historického přívozu. Od roku 1965 je památkově chráněn.

Kulturní centrum Lovoš v Lovosicích

Nově zrekonstruované centrum nabízí moderní sál a elegantní kinokavárnu Lovo Café. Původní socialistická budova sloužila k natáčení filmu Probudím se včera.

Rozhledna Kosice

Stavba soukromé dřevěné 8 metrů vysoké rozhledny (o průměru základny cca 6 metrů) se nalézá na severním okraji obce Kosice u Chlumce nad Cidlinou.

Kavárna V břiše velryby - na kávu i na film

Navštivte kavárnu, kde se budete chtít scházet se svými blízkými a vychutnat si kávu z vlastní pražírny, pivo z minipivovaru Slepý krtek a k tomu domácí čerstvé sladkosti či zapečené bagety.

Kavárna Bioscop v Jihlavě

Kavárna vzdávající hold kinematografii ve stylu 30. let s rozmanitou nabídkou alko i nealko nápojů, s výběrovou kávou z místní pražírny. Jedná se o divadelní kino kavárnu Divadla otevřených dveří.

Halabalacafe

Nekuřácké kavárna s dětským koutkem a zahrádkou s průlizkou a pískovištěm, ve kterém se budou cítit dobře jak rodiče, tak jejich děti.

Skřítkov v Táboře

Poetická expozice pro děti i dospělé, kde na chvíli zapomenete na starosti a přenesete se do báječného světa milých bytostí.

Krajanské muzeum vystěhovalectví do Brazílie

Muzeum představuje krátkodobé i dlouhodobé výstavy. Pořádají se tu kulturní či společenské akce.

Bufetová snídaně v hotelu Lomnice

Jste ubytování ve Špindlu a nemáte snídani v ceně ubytování? Můžete se nasnídat u nás. Náš hotel Lomnice nabízí možnost snídaně pro všechny zájemce o snídani.

Na Nový rok na Nový svět, procházka jedním z nejhezčích koutů staré Prahy

Na rozdíl od přeplněné Malé Strany, Starého Města či Hradčan je těch pár uliček v blízkosti Pražského hradu lokalitou takřka intimní. Kouzelnou za každého počasí, skromnou, bez existence mimořádné architektonické památky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Trmicích

Poutní kostel Narození Panny Marie stojící na náměstí v Trmicích, poprvé zmíněný roku 1645, je původně barokní sakrální stavbou z 18. století, která prošla několika přestavbami.

Kostel sv. Prokopa v Přepychách

Původně gotický kostel je připomínán k roku 1355. Renesančně byl přestavěn v roce 1574. Je vybudován z lomového opukového zdiva s ojedinělými zlomky cihel.

Vypálená usedlost Vařákovy paseky na Vsetínsku

Bývalá pasekářská osada, jejíž obyvatelé podporovali partyzány, byla vypálena gestapem 2. května 1945. Tuto tragickou událost připomíná pomník s pamětní deskou.