🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Husův sbor Hvozdnice - otevřené multifunkční centrum

Centrum bylo vybudováno v prostorách Farního sboru Českobratrské církve evangelické rekonstrukcí církevních prostor. Jedná se o ojedinělou spolupráci církve a veřejnosti při vytváření občanské společnosti a rozvoji regionu.

Zámek Štěkeň - Domov Panny Marie

V jednoduchých zámeckých pokojích můžete prožít ubytování v atmosféře Svaté rodiny. Prohlédnout si můžete také celý zámek s průvodcem.

Dům hostů klášter Kroměříž

Ubytování se nachází v areálu kláštera milostrdných sester sv. Kříže v Kroměříži.

Krkonošská Stezka korunami stromů láme rekordy

Rekordy v návštěvnosti, počítané za osm měsíců na statisíce, láme loni v létě otevřená Stezka korunami stromů Krkonoše v Rudolfově údolí nad Janskými Lázněmi.

Exerciční dům Český Těšín

Exerciční dům byl zrekonstruován a posvěcen v roce 1994. Je zasvěcen třem košickým mučedníkům, jejich ostatky jsou součástí exerciční kaple. Dům slouží věřícím, ať už k duchovním obnovám nebo různým seminářům a setkáváním.

Dům sv. Josefa - horská chata v Beskydech

Horská chata Dům sv. Josefa leží na travnatém hřebeni Gruně v Moravskoslezských Beskydech. Slouží ke skupinové i individuální rekreaci.

Dům setkání v Dolních Albeřicích

Dům slouží mimo jiné jako místo pro rekreaci pro křesťanské rodiny a společenství. Sestry zde zde žily 45 let - na starších mapách objekt najdete jako Charitní domov.

Na Karlově mostě panuje (téměř) vždy dobrá nálada

V létě, v zimě, za sluneční výhně i za plískanice je procházka po Karlově mostě v Praze uklidňující. Těch 516,76 metru chůze po jednom z nejstarších mostů u nás vám spraví i blbou náladu.

Horské středisko Eljon ve Špindlerově Mlýně

Nachází se v sousedství kostela sv. Petra, v poklidnější a méně zastavěné části Špindlerova Mlýna s výhledem na Medvědín a Ski areál Svatý Petr.

Mezinárodní centrum duchovní obnovy v Hejnicích

Mezinárodní Centrum Duchovní Obnovy se nachází v budově bývalého františkánského kláštera, který původně sloužil jako zázemí pro poutníky, přicházející do chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích.

Na Hluboké se chtěl usadit na konci války K. H. Frank s protektorátní vládou

Romantická Hluboká nad Vltavou měla jako řada našich památek za války nezvané hosty. Schwarzenberské krumlovsko-hlubocké panství bylo pod německou nucenou správou, Hluboká byla v tomto režimu od roku 1940. V okolních objektech sídlily jednotky wehrmachtu, zámek Ohrada využíval Německý Červený kříž.

Městský Podorlický pivovar v Rychnově nad Kněžnou

Původně panský pivovar vznikl přestavbou zámku v údolí říčky Kněžny. Historie pivovaru sahá do 16. století, kdy jej založil rod Kolowratů. Pivo začal rychnovský minipivovar znovu vařit v roce 2008.

Fara sv. Rozálie v Horních Věstonicích

Původní budova fary v sousedství barokního kostela sv. Rozálie byla zrekonstruována a v roce 2014 nově vybavena. Nyní slouží k ubytování hostů přijíždějích do Horních Věstonic. Provozovatelem je Brněnské biskupství.

Rozhledna Velký Roudný v Jeseníkách

Rozhledna na Velkém Roudném, nejvyšším vulkánu v Nízkém Jeseníku, byla postavena v roce 2007.

Kaple na vrchu Velký Roudný v Jeseníkách

Velký Roudný je kupovitý vrchol, který se tyčí nad vodní nádrží Slezská Harta. Hora je nejvyšší a nejzachovalejší stratovulkán Nízkého Jeseníku. Na jeho vrcholu se nachází zděná kaple z roku 1933, která byla obnovena v roce 1998.

Zaniklý hrádek Hengst v Brdech

Severně od nejvyšší hory Jižních Brd Třemšína (827 m) se táhne zdaleka viditelný hřeben. Ten je po 2,5 kilometrech zakončen vrcholem Hengst - též Kobylí hlav,) se zbytky stejnojmenného hrádku.

Areál Markland ve Skalici nad Svitavou

Areálu Markland ve Skalici nad Svitavou se nachází nedaleko nádraží. Je upraven jako bojiště se zákopy a protéká jím řeka Svitava. Konají vojenské bojové ukázky.

Kaple sv. Kříže na Křížové hoře

Na Křížové hoře (563 m n. M.) nad obcí Jiřetín pod Jedlovou vzniklo v 18. století poutní místo spojené s legendou o zjevení Spasitele na kříži - Křížová cesta s kaplí sv. Kříže.

Lužická porucha - hluboký geologický zlom

Nejvýznamnějším zlomem Libereckého kraje je tzv. Lužická porucha – hluboký zlom, který začíná již u německých Dráždan a končí u Jičína.

Hornické muzeum Jiřetín pod Jedlovou

Hornické muzeum sídlí od roku 1998 v rekonstruované budově bývalé fary z roku 1755. Areál hornického muzea zahrnuje také Stříbrný důl - štolu svatého Jana Evangelisty a naučnou stezku Údolí Milířky.

Kostel sv. Pavla ve Vítkovicích

Neogotická stavba podle návrhu Augusta Kirsteina je dominantou náměstí. Původně byla postavena nejdříve věž, ke které byl v letech 1883 – 1886 přistavěn trojlodní chrám. Z věže kostela zní zvuk tří zvonů z vítkovické lité oceli.

Budova radnice ve Vítkovicích

Neogotická stavba vídeňského architekta Maxe von Ferstela je jednou z dominant náměstí. Budova je postavena z režného zdiva a v tzv. Vítkovickém stylu, s novogotickými, novorenesančními, barokními a románskými prvky.

Harrachovský palác v Praze

Barokní budova nazývaná také Goldbergovský dům či palác U Zelené louky stojí v Jindřišské ulici v Praze. Dům vznikl spojením dvou domů. V roce 1856 dům koupil hrabě František Arnošt Harrach zu Rohan a podle tohoto majitele má dům svůj název.

Vinařství Trpělka a Oulehla

Vinařství bylo založeno v roce 1991, dnes hospodaří již na 30 ha vinic. Majitelé přistupují k práci s péčí a láskou, což se projevuje v hroznech ve výsledném víně. Vinařství získalo v roce 2017 ocenění Vinařství roku 2017 v kategorii středních vinařství.

Cyklostezka Thayarunde - ze Slavonic do Rakouska

Celá cyklostezka Thayarunde měří celkem 111 km, přičemž 50 km je po asfaltových cestách po bývalých železničních tratích a 61 km vede po málo frekventovaných silnicích. Úsek mezi Slavonicemi a rakouským Dobersbergem vede po bývalé železniční trati a má 13 km.

Stará radnice v Pohořelicích

Radnice byla postavena v roce 1903 jako reprezentační sídlo městské spořitelny. Radnicí byla od doby své výstavby až do roku 2004, kdy úřady města byly přemístěny do nového objektu.

Socialistický realismus v Ostravě-Porubě – čtvrť podle sovětského vzoru

Široký bulvár, důraz na symetrii a zdobnost, unikátní celky domů, dvorů a vnitrobloků. Mělo zde vzniknout nové město, zalité sluncem, plné zeleně, klidu a spokojených pracujících - protipól původní Ostravy, ve které lidé dosud bydleli v bezprostřední blízkosti hutí a dolů a stovek tun železa a uhlí.

Vonná stezka Botanickou zahradou hlavního města Prahy

Zavřete oči a nechte se vést vůní rostlin – trojskou botanickou zahradou vede Vonná stezka, originální vzdělávací projekt, který postupně zahrnuje jednotlivé expozice. Vznikl díky spolupráci Botanické zahrady hl. M. Prahy s přední českou odbornicí na vůně Petrou Hlavatou.

Klostermannova chalupa u Srní – hájovna z filmu Pod Jezevčí skálou

Původní šumavská roubenka se zvoničkou pokrytá šindelem, se do podvědomí veřejnosti dostala díky trilogii s Tomášem Holým - Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem - v chalupě bydlel jeho filmový dědeček.

Soustava rybníků u Pohořelic

Soustava pohořelických rybníků byla zbudována v 16. století, v polovině 19. století pak zrušena. K obnově většiny rybníků došlo v letech 1946 - 48. Trojice rybníků jižně od Pohořelic sestávající z vodních ploch rybníka Starý, Novoveský a Vrkoč slouží k rybolovu, ale také rekreaci.

Podorlická pivní stezka v Rychnově nad Kněžnou

Podorlická pivní stezka je naprostým unikátem. Jedná se o naučnou stezku o délce 3,5 kilometrů vedoucí převážně po asfaltových a štěrkových cestách lesoparku.

Židovský hřbitov v Pohořelicích

Židovský hřbitov v Pohořelicích představuje jediný hmotný doklad bohatých a dlouhých dějin pohořelické židovské náboženské obce, patřící zřejmě k nejstarším židovským obcím na Moravě.

Kostel sv. Jakuba Staršího v Pohořelicích

Kostel sv. Jakuba, architektonická dominanta Pohořelic, je v jádru raně gotická stavba z 13. století s dochovanými architektonickými články z doby vzniku i z pozdějších gotických úprav.

Dřevouhelná vysoká pec Barbora v Jincích

Dřevouhelná vysoká pec Barbora založena hrabětem z Vrbna a Bruntálu roku 1805. Je to jediná plně zachovaná technická památka tohoto druhu ve střední Evropě.

Galerie Antonína Kroči

Ateliér Antonína Kroči v bývalé škole Mládeži v Rychalticích. Pro veřejnost je otevřena každou sobotu, neděli a o svátcích od 10:00 do 18:00 hodin.

Vodní nádrž Nýrsko

Přehradní nádrž byla vybudována v roce 1969, zatopením Úhlavského údolí. A slouží jako zásobárna pitné vody pro Klatovy, Domažlicko a Plzeň.

Věčné místo - pomník Locus Perennis u Lišova

Jedna z nejvýznamnějších technických památek u nás se nachází západně od jihočeského městečka Lišov u Českých Budějovic.

Výtvarný ateliér Art Generace

Výtvarné kurzy pro děti a dospělé.

Zámek Dívčí hrad u Osoblahy

Opevněný renesanční zámek Dívčí Hrad je dominantou obce. V současné době je v majetku státu a je nepřístupný.

Úniková hra Jumanji Jungle

Máme pro vás jednu ze světově nejpopulárnějších únikových her, která předčí všechna vaše očekávání. Když vás sevře nepropustná džungle, neutečete. Jediná cesta ven je zdolat všechny její nástrahy. Dokážete to?

Znojemské věže uvítají v létě turisty

Putování po znojemských věžích se stane novinkou pro nadcházející turistickou sezónu. Znojemská Beseda po ukončení opravy dvou staveb v areálu Kapucínské zahrady plánuje novou prohlídkovou trasu. Záměr reaguje na ukončenou tříměsíční opravu dvou věží, které jsou součástí historického středověkého opevnění města.

Golf Kotlina Terezín

Jedná se o devítijamkové golfové hřiště. Součástí areálu je driving range, chipping a putting green.

Umělá slalomová dráha v Roudnici nad Labem

Nový 250 m dlouhý umělý vodní kanál vznikl na pravém břehu Labe. Je využíván pro slalom a sjezd na divoké vodě, rafting i rodeo.

Pohádkové muzeum Duchcov

Procházka pohádkovým příběhem vodníků, lidí, čertů i princezen do kterého jsou také aktivně vtaženi malí i velcí návštěvníci. Jak to v pohádce vypadá, když se v jeden den narodí malá hastrmanka, vodníček i ve mlýně malá Anička?

Expivovar Hořice

Areál byl vybudován v letech 1885 - 1895. Jedná se o stavbu ze vzorně opracovaného pískovce z lomu u sv. Josefa v Hořicích. Výroba piva definitivně skončila v roce 1976.

Chrtí dostihová dráha Praskačka

Chrtí dostihová dráha v Praskačce je jedinou dostihovou dráhou v České republice, která splňuje mezinárodní standardy. Dráha je soukromá a závody zde provozuje Česká greyhound dostihová federace.

Lednice ve Smidarech

Unikátní technická stavba z 19. století, postavená v roce 1881 a náležící k zámku.

Muzeum historických rádií v Dolní Čermné

Majitel firmy HaS, která dodává součástky výrobcům elektroniky, vytvořil u svého podniku v Dolní Čermné muzeum historických rádií. Zajímavostí jsou například dvě rádia lidově zvaná Goebbelsova tlama, která nemohla přijímat některé frekvence.

Naučná stezka Perličky víly Terezky

Nová okružní trasa po okolí města o délce cca 2,5 km vede nenáročným terénem po nově opravené historické cestě. Je zde umístěno několik informačních tabulí o různých místních zajímavostech ("perličkách") a pro hravé návštěvníky je zařazeno i pexeso, které je možné si při odpočinku s dětmi zahrát.