🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pocta Edisonovi na Malinovského náměstí v Brně

Plastika Pocta Edisonovi stojí na volném prostranství na rozhraní brněnských ulic Kobližná a Jánská na dohled od Malinovského náměstí a přilehlé budovy Mahenova divadla. Jedná se o dílo umělce Tomáše Medka, který vytvořil spleť kovových žárovek obří velikosti, které vytváří hru světla a stínu.

Brněnský drak - symbol města Brna

Povídá se, že brněnského draka, kterého najdete zavěšeného u Staré radnice, dovezli ze svých výprav křižáci, anebo že ho pánům na radnici daroval turecký sultán. Samotní Brňané jsou přesvědčeni, že draka nikdo nepřivezl, ale že kdysi žil u řeky Svratky, kde měl svoji jeskyni.

Kašna Hastrmanka v Polné

Barokní kašna na hlavním náměstí v Polné je doplněná novodobou plastikou hlavy hastrmana. Pochází z dílny polenských sochařů a kameníků Morávků.

Hrob Anežky Hrůzové u Polné

Pietní místo se nachází na místě nálezu těla Anežky Hrůzové v lese Březina, která zde byla v dubnu roku 1899 zavražděna. Z hrůzného činu byl obviněn žid Leopold Hilsner, kterému přitížila domněnka, že se jednalo o rituální vraždu. Celé kauze se pak začalo říkat Hilsneriáda.

Naučná stezka Josefa Klementa v Polné

Okružní naučná stezka v městečku Polná je zaměřená na poznávání přírody a významných památek na trase. Stezka je značena klasickým tzv. Zeleným psaníčkem a začíná a končí na Husově náměstí.

Naučná stezka Karla Jaromíra Erbena v Miletíně

Naučná stezka K. J. Erbena je okruh vedoucí městečkem Miletín a jeho okolím. Byla vybudována s cílem seznámit návštěvníky Miletína s životem a dílem významného spisovatele. Stezka se skládá ze dvou samostatných okruhů - jeden měří 5 km, druhý 14 kilometrů.

Miletínské modlitbičky - perníková pochoutka z Miletína

Řekne-li se jméno Miletín, většině lidí se vybaví rodiště autora Kytice Karla Jaromíra Erbena. Ale již druhým charakteristickým rysem Miletína jsou Erbenovy Miletínské modlitbičky, které zviditelňují toto městečko v kraji pod Zvičinou již od 19. století.

Dny evropského dědictví představí památky v Liberci i nedaleké Žitavě

Dny evropského dědictví je celoevropská akce konající se pod patronací Rady Evropy. Propagují historické dědictví evropské i naše národní. Liberec patří k více než 150 obcím, 900 památkám místního i světového významu a více než 200 akcím přihlášeným do letošního ročníku.

Nová stezka korunami stromů bude i v Krkonoších

Po jihočeském Lipně a Beskydech vyroste další stezka korunami stromů v Krkonoších. Atrakce se začíná stavět na okraji Janských Lázní. Jde o společný projekt Akademie adrenalinových zážitků s Krkonošským národním parkem. Lipenská stezka se rychle stala jedním z hlavních turistických cílů na jihu Čech.

Lesopark U Jakuba v České Kanadě

Lesopark s řadou atrakcí pro děti a naučnými stezkami se nachází v bezprostřední blízkosti rozhledny U Jakuba v lesích na Havlově hoře nedaleko obce Valtínov, mezi Jindřichovým Hradcem a Dačicemi. Najdete zde imitaci staroslovanského opevnění, ale i perníkovou chaloupku.

Přehrada Souš v Jizerských horách

Vodní nádrž Souš (Soušská přehrada) postavená v letech 1911–1915 na Černé Desné leží nad městem Desná v Jizerských horách. Podél přehrady vede cesta na Smědavu, která spojuje Tanvaldsko s Frýdlanstkem, otevřená je však pouze v letních měsících.

Muzeum Frýdlantské dráhy - úzkorozchodné tratě z Frýdlantu do Heřmanic

V bývalé výtopně ve Frýdlantu provozuje Spolek Frýdlantské okresní dráhy železniční muzeum, které připomíná historii úzkokolejky. Spolek také vlastní funkční typ původní lokomotivy, která na trati jezdila ve 40. a 50. letech s několika vagóny.

Černá bašta ve Slaném – bývalé opevnění města

Město Slaný vznikalo v hranicích, které dosud zachovala zástavba historického jádra dnešního Slaného. Náměstí i průběh ulic zůstaly v této části prakticky dodnes stejné jako ve středověku. Z opevnění se na severní straně zachovala právě Černá bašta.

Klášter bosých karmelitánů ve Slaném

Původně františkánský klášter, dnes klášter řádu bosých karmelitánů stojí při kostele Nejsvětější Trojice ve Slaném. Barokní stavba pochází z roku 1662. Karmelitáni zde nabízejí duchovní služby, ale i své produkty – vynikající klášterní džemy.

Přírodní památka Na cvičišti u Mikulova

Přírodní památka Na cvičišti leží asi dva kilometry severovýchodně od Mikulova. Území je domovem řady vzácných druhů živočichů. Žije tu například patrně největší populace celoevropsky chráněného nočního motýla bourovce trnkového, pozoruhodně pestrý je i výskyt dalších bezobratlých.

Břestovce v Ústí nad Labem

Před muzeem v Ústí nad Labem v parku Smetanovy sady se nachází skupina památných stromů – břestovců. Jedná se o zvláštní stromy s rozložitými pokroucenými větvemi, které pamatují konec 19. století.

Libáňská borovička

Symbol městečka Libáň roste u polní cesty do Bystřice v místě známém jako Na Horách. Jedná se přes tři sta let starou památnou borovici lesní, která je vysoká asi 14 m a má obvod kmene kolem 320 cm.

Bratřejovská planá hrušeň

Hrušeň polnička, jak místní láskyplně strom nazývají, vypráví o osudech obyvatel Bratřejovic (horní části vsi zvané Hořansko) ve Zlínském kraji, během prusko-rakouské války.

Masarykův dub v Cellerově štěpnici

Počátkem 20. století T. G. Masaryk společně s lékařem Josefem Tillichem začínali i končili své procházky u dubu na Cellerově štěpnici, jehož mohutná koruna po staletí symbolicky chrání Bojkovice na Uherskohradišťsku.

Cimrmanův kaštan v obci Sklené

Nádherný jírovec v blízkosti obecního úřadu obce Sklené na Vysočině má svou historii. Místní tvrdí, že kaštan, z něhož strom vyrostl, kdysi v obci ztratil český génius Jára Cimrman.

Zámecký areál v Lysé nad Labem zve k návštěvě francouzského i anglického parku

Lysá nad Labem je dnes známá především výstavištěm a zdejším dostihovým závodištěm; nemnoho z jejich návštěvníků zavítá i do rozlehlých zahrad místního zámku ukrývajících řadu překvapení, vzdálených jen několik minut cesty od centra města.

Lysice musíte vidět, na nádherný zámek s impozantní zahradou je pouhý popis málo

Není vidět z dálky, neohromí mimořádným umístěním v krajině, přesto patří mezi nejhezčí zámky, které máme. Kdysi tu stávala prostá tvrz pánů z Kunštátu, postupem věků se z nevýrazného káčete vyklubala architektonicky skvostná labuť.

Severní cesta na znojemský hrad nabídne nové možnosti

Turisté si ve Znojmě v budoucnu budou moci vybrat, zda se vypraví k hradu jižní či severní přístupovou cestou. Ta severní existuje dlouhá léta, přístupná ale není. Město to chce změnit. Chystá projekt úpravy, současně ale začalo i trasu čistit.

Tvrz Kunratice v Praze 4

Areál Tvrz Kunratice vznikl rekonstrukcí budov kunratického zámku. Bývalý panský dvůr byl z valné části vystavěn ve druhé polovině 18. století, kdy Kunratice náležely panství rodu Golčů. Posledním soukromým majitelem zámku i statku byl Karel Korb z Weidenheimu, kterému byl v roce 1945 vyvlastněn.

Vyšehořovická tvrz

Mohutná zřícenina gotické tvrze, založené vladyky z Vyšehořovic v polovině 14. století se nachází mezi Čelákovicemi a Úvaly. Dnes se z tvrze dochovaly mohutné zříceniny, gotická věž zcela zanikla, z ostatních objektů stojí zdi někdy až do původní výše.

Vavřincův důl s vodopády v Krkonoších

Vavřincův potok nad soutokem s Tippltovým potokem protéká divokou soutěskou s řadou vodopádů. Důl spadá se svahů spojeného masivu Černé a Světlé hory pod Černohorským rašeliništěm a ústí do Úpy na spodním konci obce Velká Úpa.

Osvětimanské skály alias Čertovky

Krásné pískovcové skalní městečko v srdci Chřibů se pro velkou rozmanitost jištěných cest stalo oblíbeným místem milovníků climbingu. Značené cesty sem nevedou, proto se výlet do skal může stát skutečným dobrodružstvím. Svou přezdívku dostaly dle romantických pověstech o čertech.

Trpasličí město u Osvětiman

Trpasličí město v Chřibech nedaleko Osvětiman je takovým tajným tipem – nevede k němu žádná turistická značka a ani jiná cesta. Kdo jej však objeví, spatří tři nevšední skalní útvary s množstvím dutin a děr.

Alej mrtvých v lese Svíb

Les Svíb se stal 3. července 1866 místem těch nejkrvavějších bojů bitvy u Hradce Králové v Prusko-Rakouské vílce. Tomu také odpovídá počet válečných hrobů a pomníků v této lokalitě – je zde více než 120 prostých křížů a typových pyramid i monumentálních památníků.

Bosý chodník v Kittelově muzeu na Krásné

Pěšinka pro bosé nohy v Kittelově muzeu v obci Krásná je dlouhá přibližně 50 metrů a všem zájemcům nabízí přes třicet různých druhů povrchů – od žuly z Černostudničního hřebene, přes dřevo z místních stromů až po korálky z jabloneckých mačkáren.

Zřícenina hradu a kláštera Kuklov

Pět vysokých gotických oken bývalého klášterního kostela svatého Ondřeje se vypíná nad vesničkou Kuklov nad údolím Brložského potoka, 3 km západně od Brloha v Blanském lese. Poblíž kláštera se v lese nacházejí také zříceniny hradu Kuglvajt ze 14. století.

Apartmán Sedmihorské léto

Stylový apartmán 2+kk s terasou, kuchyňkou, koupelnou.

Chov koní a jezdecký výcvik Chýnice

Nabízíme jezdecký výcvik pro začínající i pokročilé jezdce.

Ve Sloupu v Čechách najdete hrad, vinohrad, rozhlednu i jeskyni zavražděného poustevníka

Do malebného regionu Lužických hor patří i velmi navštěvovaný skalní hrad Sloup v Čechách. V posledních letech oblast ještě více získala na turistické atraktivitě vybudováním nové rozhledny Na Stráži, upravením skalních vyhlídek či vytvořením několika místních turistických okruhů.

Přírodní rezervace V Horách – největší tisový les v Česku

Les, kde neroste nic kromě jedovatého tisu. Takové místo se nachází v přírodní rezervaci V Horách, nedaleko Zbirohu. V unikátním tisovém lese roste na jednom místě přibližně 3300 tisů, co je asi třetina z celkového počtu tisů v České republice.

Klášterní zahrada na Břevnově

Zahrada břevnovského kláštera, někdy zvaná také Markétská je společně s klášterem chráněna jako národní kulturní památka ČR. Dělí se na dolní (klauzurní) část a horní sad. Dolní část je otevřena během dne, horní sad můžete navštívit kdykoliv. Pavilon Vojtěška je přístupný pouze s průvodcem.

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se na vesnické posvícení nebo dobýt tvrz

Začátek školního roku je tady, a tak nezbývá než se těšit alespoň na víkend. Můžete se o něm vydat třeba na nefalšované vesnické posvícení na Veselém kopci u Hlinska či v Nymburce nebo vyrazte do Malešova na tradiční dobývání tvrze.

Úniková hra v Jihlavě

Vyzkoušejte novou formu skvělé zábavy. Ocitnete se v originální místnosti, kde bude cílem vyřešení úkolů a uniknutí ven. Hledejte správné klíče, použijte nalezené kódy.

Tipy na víkend: Na operu do Šárky, za jídlem do Zlína

První zářijový víkend se můžete vydat na nejrůznější kulturní, sportovní i gastronomické akce. V pražské Šárce se odehraje opera Dvě vdovy, na Trojském zámku gastronomický festival plný dobrého jídla i pití. Podobně laděná akce čeká také ve Zlíně, kam dorazí například i kuchaři Zdeněk Pohlreich či Jan Punčochář.

Za vínem a krásami Podyjí Vinobusem

Za krásami Znojemska a hlavně vínem vyráží třikrát denně z centra Znojma speciální autobus – VINOBUS, který turistům na šestašedesáti kilometrech přibližuje řadu zajímavých vinařských lokalit.

Dancing House Hotel

Nově otevřený luxusní hotel se nachází v centru Prahy, přímo na nábřeží řeky Vltavy. Nabízí celkem 21 luxusních pokojů s nezapomenutelným výhledem na Pražský hrad, za návštěvu určitě stojí kavárna v nejvyšším patře restaurace.

Přírodní rezervace Buglata v Blanském lese

Nejvyšší vrch v severozápadní části Blanského lesa Buglata (832 m) leží asi 7 km jihovýchodně od Lhenic a asi 20 km západně od Českých Budějovic. Na jeho svazích zůstaly zachovány staré porosty smíšeného lesa.

Jaronínská bučina - nejstarší stromy v Blanském lese

Původní lesy Jaronínské bučiny patří k nejstarším porostům na území CHKO Blanský les. Nejstarší stromy zde dosahují staří přes 270 let. Převládají zde listnaté dřeviny, z nichž je nejvíce zastoupený buk a jilm, a z jehličnanů je to především jedle.

Rozhledna Floriánka u Polešovic na Slovácku

Dvacet metrů vysoká rozhledna zdobí polešovický lesopark Skala. Kdo vyšlape 80 schodů, pohlédne z výšky 349 metrů nad mořem na Chřiby, Bílé Karpaty i celý Dolnomoravský úval. Název Floriánka je odvozen z názvu poslední odrůdy vinné révy vyšlechtěné ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích.

Přehradní nádrž Osvětimany

Vodní nádrž Osvětimany se nachází na jižním okraji přírodního parku Chřiby, ve vzdálenosti 1 km severozápadně od městyse Osvětimany.

Smraďavka u Buchlovic

Lázně a rekreační oblast Smraďavka leží asi 1,5 km jihozápadně od Buchlovic v údolí Dlouhé řeky. Svůj název dostala podle sirnatých pramenů v údolí, které byly poprvé popsány již roku 1580.

Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice

V zámeckém parku v Buchlovicích vlevo od brány najdete zámecké zahradnictví - pokud jím projdete, objevíte záchrannou stanici, která pečuje o zraněné volně žijící živočichy a opuštěná mláďata.

Radvaneckej Swamptrejl

Nedaleko Nového Boru, v prostoru mezi Radvaneckým rybníkem a Radvancem, naleznete 2 traily pro horská kola. Jedná se o dvě jednosměrné stezky pro cyklisty na horských kolech.

Září ve znamení Karla IV.: Vyrazte na rodinný festival, ochutnejte víno

Pokud hledáte zajímavý tip na výlet, zkuste nějakou akci, která se pojí se 700. výročím narození císaře Karla IV. Přijďte s dětmi na pražský interaktivní festival VyšeHrátky, který zábavnou formou přiblíží život významného českého panovníka, nebo navštivte vinobraní v Litoměřicích či v Kadani.

Železniční muzeum Sudoměř

Železniční muzeum s expozicí o místní dráze Mělník – Mšeno – Dolní Cetno najdete na historickém nádraží z roku 1897, které je stále v provozu. Expozice se nachází nejen v hlavní nádražní budově, ale také pod širým nebem.