🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka k chatě Jana Wericha u Velhartic

Příjemná a nenáročná procházka začíná na romantickém velhartickém hradě a končící u chaty velikána české kulturní scény, Jana Wericha. Z městečka stezka uhýbá směrem k přírodní rezervaci Borek, kolem říčky Ostružné a končí u Werichovy chaty, která stojí jen kousek od silnice. Je dlouhá 4,5 km.

Velhartický hřbitov – místo, kterým prostupuje zlo

Jihozápadně od obce Velhartice se nachází děsivé místo, nevhodné k pouhé návštěvě, natož k delšímu pobytu. Proč se nemá chodit na místní hřbitůvek, věděl už Karel Jaromír Erben, který se zde nechal inspirovat k sepsání balady Svatební košile.

Hřbitovní kostel svaté Máří Magdaleny Velhartice

Kostel obklopený poli nedaleko Velhartic byl založen roku 1373. Počátkem 16. století byla přistavěna severovýchodní část a v 19. století byl významně upraven. Právě zde se měl odehrát děsivý příběh z balady Svatební košile ze sbírky Kytice od Karla Jaromíra Erbena.

Karlovy Vary Card - poznejte Karlovy Vary i Karlovarský kraj

Pokud do Karlových Varů míříte nejen za léčivými prameny, je k dispozici nová služba usnadňující pobyt v lázeňském městě i v regionu - KarlovyVARY° CARD. Kupte si kartu a zdarma pak navštěvujte památky, galerie, muzea či regionální výrobce. To vše včetně bezplatné dopravy v Karlových Varech.

Kam o víkendu s dětmi: Za včelami do Šumperka, sportovat do Plzně

První skutečně podzimní víkend můžete s dětmi vyrazit na den Železnice, který se koná po celé republice. Konkrétně se na speciální jízdy můžete vydat například do Chebu či Brna. Za sladkým medem a včelami zamiřte do Šumperku, a pokud chcete své ratolesti přivést ke sportu, tak můžete navštívit v Plzni festival Sporťáček.

Dobrodružná hra v centru Prahy: Tajemná schránka

Přijměte výzvu a vydejte se získat kód k otevření tajemné schránky. Tajemná schránka je týmová hra, která v sobě kombinuje poznávání historického centra Prahy a řešení zapeklitých úkolů.

Muzeum československého opevnění Na Kočičáku

Muzeum československého opevnění se nachází na úpatí Krušných hor na nevýrazném vrchu zvaném Na Kočičáku (571 m.n.m.). Najdete ho jen kilometr za Chomutovem a nabídne vám neobvyklý pohled do historie vojenských opevnění.

Mattoniho rozhledna Bučina nad Kyselkou je po letech chátrání přístupná

Jedna z nejstarších rozhleden u nás, kamenná věž Bučina nad Lázněmi Kyselka, kterou nechal postavit v roce 1880 podnikatel Mattoni, bude od 28. září otevřena. Rozhlednu zrekonstruovali do dřívější podoby pracovníci Vojenských statků a lesů. V Mattoniho době byla vyhledávaným výletním místem.

Buquoyský lovecký zámeček Žofín vymazala z povrchu zemského Pohraniční stráž

Ve všech ročních dobách kouzelné Novohradské hory na hranicích s Rakouskem, kde přecházejí do pohoří Freiwald, jsou přírodním skvostem. Najdeme tu vrcholy s více než tisícovou nadmořskou výškou, ale také dvě nejstarší chráněná území u nás – Žofínský prales a Hojnou Vodu na svahu Vysoké.

Hoffmanův dvůr v pražské Vinoři

Hoffmanův dvůr je areál s romantickou restaurací, prostorným dvorem, velkou zahradou a vinným sklepem. Ideální pro pořádání soukromých i veřejných akcí. Těšíme se na vás.

Expozice o CHKO Brdy v Příbrami

Expozice v Ekologickém centru Orlov se snaží nejen ukázat veřejnosti nejkrásnější místa Brd na fotografiích, ale také vysvětlit, jakým způsobem je o cenné lokality této chráněné krajiné oblasti pečováno.

Československý pavilon z výstavy Expo 1958 na Letné

V roce 1958 se v Bruselu konala první Světová výstava po II. Světové válce. Na této „kulturní olympiádě“ zvítězilo se svou expozicí Československo, které vyhrálo hlavní cenu Zlatou hvězdu a ještě i dalších třináct ocenění. Moderní, jednoduchý a elegantní pavilón si můžete prohlédnout v Praze i dnes.

Kolem domažlických rybníků se otevřela naučná stezka

Domažlice otevřely desetikilometrovou naučnou stezku v Zelenovském údolí podél rybníků. Podobná vzdělávací trasa jedenáctitisícovému městu chyběla. Je na ní 12 interaktivních tabulí, tematicky věnovaných flóře, fauně a rybníkům přírodního parku Zelenov. Dále jsou tam lavičky, altány, stojany na kola a díky speciálním mobilním aplikacím si lze pustit zvuky zvířat, řekla vedoucí infocentra Jana Jankovcová.

Pohyblivé figurky lákají do Krkonošského muzea v Jilemnici

Přehlídka důmyslných mechanismů s pohyblivými figurkami potrvá v Krkonošském muzeu v Jilemnici do 25. září. Využijte několik zbývajících dní a seznamte se s vývojem mechanických hraček a figur od 15. století.

Úzkorozchodná dráha Kateřina v rezervaci Soos

Patříte-li k milovníkům vláčků, přijdete si na své v Národní přírodní rezervaci Soos nedaleko Františkových Lázní. Čeká tu na vás jízda důlní úzkorozchodnou dráhou Kateřina. Vagony, které dřív vozily vytěžený jíl, dnes slouží turistům.

Městský stadion v Ostravě - Vítkovicích

V moderním sportovním areálu v Ostravě-Vítkovicích se hraje fotbal, probíhají zde závody i mistrovství Evropy v lehké atletice a Zlatá tretra. Stadion je domácí půdou FC Vítkovice a FC Baník Ostrava.

Bez potu a námahy přes tatranské pohoří. Výlet malebnou dolinou pro každého

Vysoké Tatry nejsou jen kopce, vrcholy a štíty, nýbrž také zelené doliny. Jedna z nejkrásnějších začíná až u slovensko-polských hranic a končí téměř na druhé straně pohoří. Příjemná celodenní túra bez extrémního stoupání čítá asi 20 kilometrů.

Galerie Czech Photo Centre

Nová výstavní galerie Czech Photo Centre, kde se Pražané a další návštěvníci budou setkávat s díly předních českých i světových fotografů i se street artovými a video instalacemi, se otevře veřejnosti 14.10.2016.

Lučický Mlýn

Lučický Mlýn se nachází 2km od dálnice D11 (exit 62) na okraji obce Lučice. Jedná se o historický areál se tří-patrovou budovu bývalého vodního mlýna, jehož historie sahá do 16. století.

Od protržení nejznámější přehrady Jizerských hor uplyne 100 let

V žádných horách u nás není tolik údolních přehrad jako v Jizerských horách. V roce 1897 nastala na Nové Louce průtrž mračen nemající obdoby. Za 24 hodin spadlo 345 mm srážek, nepřekonaný evropský rekord. Obrovská povodeň si vyžádala 120 obětí a stala se impulsem pro výstavbu komplexu přehrad.

Staň se hulánem na Staré Poště

Dopřejte si krásný a nevšední zážitek kde budete obklopení jen úžasnou přírodou. Na vlastní kůži si vyzkoušíte jak žije hulán.

Kam o víkendu s dětmi: Zažijte bitvu na Bílé hoře, vyrazte za indiány

O víkendu je přichystáno několik historických akcí, na které můžete s dětmi vyrazit. Na pražském hradě se podíváte na dvůr Karla IV., na historický jarmark vyrazte do Škvorce či Zlína. Pokud toužíte po setkání s indiány, navštivte plzeňskou osadu ve West Parku.

Tipy na víkend: Na klobásy do Popovic, za vínem na Pražský hrad

Ačkoli počasí venkovním aktivitám moc přát nebude, nenechte se odradit a vydejte se například do Mikulova na Festival sýra nebo do Velkých Popovic, kde můžete ochutnat klobásku z regionálních udíren. Naskytne se vám také možnost objevit krásy Královských zahrad Pražského hradu v rámci vinobraní či protáhnout nohy na pochodu z Teplic do Adršpachu.

Galerie Na Konci světa

Holandský selský dům na konci zámeckého parku ve Veltrusích po dlouhých letech přivítal své nové obyvatele. Stali se jimi přátelé ze spolku Příroda dětem, z.s.

Mikulov už počtvrté provoní sýry

Víkend 17. a 18. září bude v Mikulově patřit už počtvrté festivalu sýrů a malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska.

Zámek Smečno

Zámek byl původně gotickou tvrzí z roku 1460. V 16. století byl přestavěn na renesanční arkádový zámek s gotickou věží. Do roku 1798 patřil rodu Martiniců. V polovině 18. století byl znovu upraven, ale zachoval si původní vzhled. V zámecké zahradě se nachází salla terrena z roku 1730.

Mattoniho rozhledna na Bučině u Kyselky

Nad Lázněmi Kyselka, v údolí Ohře pod vrcholem Bučiny v Doupovských horách se vypíná desetimetrová kamenná věž, kterou nechal postavit slavný podnikatel rodák Heinrich Mattoni roku 1880.

Vojenský skanzen Smečno

Vojenský skanzen ve Smečně zahrnuje objekt lehkého opevnění vzor 37/B2-80z - jeden z mála zachovaných objektů tzv. Pražské čáry (tzn. Vnější obrana Prahy). Plně vybavená a vyzbrojená pevnůstka se nachází u zdi zámku ve Smečně.

Městské muzeum Přimda

V Městském muzeu Přimda jsou k vidění předměty připomínající život našich předků. Expozice tak přináší pohled na téměř všední a mnohdy už zapomenuté věci denní potřeby dob minulých.

Památky u Kobylé na Jesenicku mají původní barokní podobu

Původní barokní podobu opět mají boží muka a kamenný kříž, památky z druhé poloviny 18. století u Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku. Rekonstruovaly je od letošního května do července Lesy ČR. V rámci projektu za bezmála 700 tisíc korun tam vybudovaly také dřevěný altán s lavicemi a cyklostojany. Právu to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Naučná stezka Babí lom

Na trase dlouhé necelé 2 kilometry je instalováno celkem 10 informačních tabulí, na kterých lesníci představují činnosti, které jsou každodenní součástí jejich práce. Malé čtenáře po stezce provádí mravenec Lesík, který hravou a vtipnou formou vysvětluje zajímavosti z prostředí Brněnských lesů.

Lelkovadlo u Lelekovic - důmyslná past na lelky

Lelkovadlo se nachází nedaleko přírodní rezervace Babí Lom u obce Lelekovice, jen pár kilometrů od centra Brna. Jedná se o originální oddechové místo s dřevěnou plastikou od řezbáře Jana Nováka na křižovatce cest pod stoupáním na Babí Lom.

Kostel sv. Filipa a Jakuba Lelekovice

Lelekovický kostel je nejstarší stojící stavbou v obci. Jeho počátky spadají do doby okolo poloviny 13. století. Na konci 15. století byl celý kostel přestavěn a tehdy byla také zazděna románská okna a přistavěna jižní sakristie.

Vinohradský železniční tunel

Vinohradský železniční tunel spojuje Hlavní nádraží s nádražím Praha Vršovice a s nádražím Praha Smíchov. První dvojkolejný tunel byl vybudován v letech 1869 – 1871 jako součást tehdejší dráhy Františka Josefa.

Šmeralova vila na Sv. Kopečku

Elegantní Šmeralova Vila s útulnou zahradou se nachází v klidné oblasti Olomouce, v části Svatý Kopeček. Vila nabízí pohodlné a kvalitní ubytovací služby v 6 útulně zařízených pokojích. Těšit se můžete také na posezení v krásné zahradě či na relaxaci ve welness centru.

Svatohorské poutní muzeum

Svatohorské muzeum se nachází pod celým severním ambitem. V muzeu uvidíte moderní expozici ze sbírek Svaté Hory včetně nálezů z nedávné rekonstrukce.

Infocafé Četnická stanice Rabštejn nad Střelou

Infocentrum a kavárnu Četnická stanice najdete na rabštejnském náměstí v domě, kde v první polovině dvacátého století sídlila četnická stanice. Infocentrum s kavárnou vzniklo v roce 2012 úsilím několika nadšenců z lásky k Rabštejnu a ke kávě.

Přehrada Láz u Příbrami

Vodní dílo Láz bylo postaveno v letech 1818 – 1822 na horním toku Litavky cca 8 km nad Příbramí. Původně měl tento rybník účel zásobovat stříbrné doly v Březových Horách vodou k pohánění různých mechanizmů a k pohonu pil. Dnes je zásobárnou pitné vody.

Vrch Vladař u Žlutic

Vrch Vladař je odvěkým strategickým bodem zdejšího kraje. Leží v nadmořské výšce 693 m na pravém břehu řeky Střely. Čedičová dvou-kupa je společně s Chlumskou horou krajinnou dominantou jižního výběžku Doupovských hor.

Kostel sv. Jakuba Většího v Církvici

Unikátní románská stavba u nás nemá konkurenci. Byla postavena ve 12. století a je ojedinělá výzdobou jižní stěny hlavní lodi románskými plastikami. Zakladatelkou kostela byla jistá Marie se svými syny Slaviborem a Pavlem. Pocházela z rodu později nazývaného "páni ze Švabenic" ze střední Moravy.

Hrázděný statek v Dětřichově na Frýdlantsku

Hrázděný statek v Dětřichově je významná ukázka lidového stavitelství. Na rozdíl od podobných budov, jinak značně rozšířených v celé oblasti, má tento dvorec jak hrázděnou, tak i obvodovou zeď, která jej uzavírá. Statek stojí při silnici směrem na Frýdlant.

Konopná farma Vranč

Konopná farma Vranč je úžasná oáza klidu, kde si můžete při odpočinku s drinkem rehabilitovat svoje nohy v mořském písku kolem celého baru. Pěstuje se výhradně technické konopí, které má zákonem povolený, téměř nulový obsah psychoaktivní látky THC.

Plavecký bazén Hradec Králové

50m plavecký bazén v Hradci Králové najdete na Eliščině nábřeží, vedle Městských lázní, se kterými je spojen chodbou. Návštěvníci tak mohou využívat služeb jak na Plaveckém bazénu, tak v Městských lázních.

Pohádková zahrada Pardubice

U parku Červeňák v Pardubicích najdete pohádkovou zahradu se zvířátky, které se podařilo zachránit z nevhodných podmínek nebo jatek. Obývají ji hlavně hospodářská zvířata, kozy, ovce, králíci, ale také poník, kočky, morčata, křepelky nebo želvy.

Stezka korunami stromů v Janských Lázních

Stezka korunami stromů vzniká na okraji Janských Lázní v Krkonoších. Bude 1 300 metrů dlouhá a návštěvníky zavede i do podzemí. Stavba by měla být otevřena v červnu 2017.

Dětský svět na výstavišti Floria Kroměříž

Unikátní zábavný park pro celou rodinu v Kroměříži. Aktivní trávení volného času jak dětí od 1 roku, tak pro dospělé. Součástí prostoru je hřiště pro děti, skatepark a areál sportovních hřišť. Ten tvoří nejen multifunkční hřiště, ale také tenisové kurty a beach volejbal.

Filipova Huť - nejvýše položené sídlo v České republice

Šumavská víska Filipova Huť se nachází se na jižních svazích rozsochy hory Sokol, v údolí Filipohuťského potoka, v nadmořské výšce 1093 m. Je nejvýše položeným sídlem v České republice a zároveň křižovatka turistických cest a oblíbené rekreační místo.

Plastika kvasinky v Hustopečích - největší zvětšenina živého organismu v České republice

Kamenná plastikana nádvoří hustopečského Domu U Synků má tvar dělící se vinné kvasinky. Místní vinaři tímto způsobem vzdali hold organismu, kterému vděčí za proces nezbytný pro výrobu vína.

Socha spravedlnosti v Brně

Umělecké dílo akademického sochaře Mariuse Kotrby stojí před budovou Nejvyššího správního soudu v Brně. Znázorňuje muže zvedajícího těžký kvádr, symbol spravedlnosti.