🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jaroslav Lobkowicz bude v sobotu provádět na zámku v Křimicích

Nemáte-li ještě žádný program na první říjnový víkend, máme pro vás tip na sobotní odpoledne. Jistě potěší nejen milovníky historie, ale i ty, kteří se zajímají o nedávnou minulost a památkovou péči.

Výstaviště Floria Kroměříž

Výstaviště Floria Kroměříž pořádá v průběhu roku výstavy a akce pro celé rodiny. Areál výstaviště se nachází na území bývalých Rybalkových kasáren v okrajové části Kroměříže.

Hranická propast je hlubší, než se čekalo. Dokonce druhá nejhlubší na světě

Propast, která se nachází poblíž Hranic na Přerovsku, patří k nejhlubším zatopeným sladkovodním jeskyním na světě. Její hloubka je navíc větší, než dosud uváděly učebnice, informační brožury a další propagační materiály. Potvrdil to nejnovější výzkum, který tu v pondělí uskutečnili speleologové z České speleologické společnosti z organizace Hranický kras.

Cvičná štola dolu Paskov - Staříč

Podpovrchovoá výuková štola, která je dokonalou napodobeninou důlního prostředí, s venkovním skanzenem důlních vozů a lokomotiv. V chodbách jsou vybudována pracoviště pro těžbu černého uhlí jako ve skutečném dole a technická zařízení jsou předváděna v chodu.

Rezidence Šardice - reprezentační sídlo brněnských augustiniánů

Bývalé letní sídlo augustiniánského řádu na Starém Brně vzniklo v letech 1740–1742 přestavbou staré sýpky. V Rezidenci mimo jiné členy řádu přebýval Johann Gregor Mendel, zakladatel genetiky.

Výstava Památky světového dědictví v ČR přibližuje jejich proměny za posledních 20 let

V Sále architektů ve 4. patře pražské Staroměstské radnice se od 3. října do 18. listopadu otevře návštěvníkům nová výstava s názvem Památky světového dědictví v ČR. Proměny za posledních 20 let.

Veteran arena v Olomouci láká milovníky historických aut a motocyklů

V Olomouci si v posledních dvou letech přijdou na své nejen milovníci památek, ale i historických aut a motocyklů. Podívanou jim nabízí zdejší Veteran arena v areálu nové centrály a logistického centra společnosti T. S. Bohemia ve Sladovní ulici.

Soumarské rašeliniště s vyhlídkovou věží

Kilometr a půl dlouhá naučná stezka vás zavede na rašeliniště u Soumarského mostu nedaleko Lenory. Stezka končí u 10 metrů vysoké vyhlídkové věže, ze které přehlédnete celou plochu rašeliniště.

Halda Ema v Ostravě - jedinečný pohled na město

Nejvyšší vrchol Ostravy leží ve výšce 315 metrů nad mořem. Původně halda dosahovala výšky 327 metrů, ale prohořením se snížila. Halda měla být zlikvidována, dnes je však památkově chráněna a poskytuje fonomenální výhledy na město.

Medvědí rodinka pomáhá lámat návštěvnické rekordy v zoo Brno

Máma Kamčatka a její dvojčata Kuba a Toby jsou zřejmě největším lákadlem brněnské zoologické zahrady posledních měsíců. Medvíďata se velmi rychle naučila kouskům od své mohutné matky, která je ve svých sedmnácti letech celý život zvyklá na přítomnost lidí a baví návštěvníky například chytáním potravy v letu, prosíkem, kdy si o rybu “řekne“ zdviženou tlapou a podobně.

U Konopiště lze pozorovat muflony a daňky

V zámeckém parku u Konopiště na Benešovsku je nová atrakce pro turisty. Lesy ČR tady zřídily malou oboru pro lesní zvěř. „Zalesněná jednohektarová obůrka vytváří pro život lesní zvěře ideální přirozené prostředí. V současnosti může veřejnost v obůrce obdivovat dva druhy, a to daňka skvrnitého a muflona. Na podzim ještě přibude jelen sika Dybowský,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Ve Strážném si stavějí repliku svého hradu Kunžvartu

Bývalý hraniční přechod Strážný vnímáme většinou nabídkou asijských trhovců a jeho okolí postáváním domácích i nedomácích dívek z blízkých „penzionů“. Někdejší veledůležitou osadu Kunžvart přejmenovali koncem 50. let na Strážný, to už byla v zakázaném pásmu a z velké části zdemolována armádou.

Na Bílou horu u Štramberka je cesta náročná, odměnou je úžasná vyhlídka

Mezi městy Kopřivnice a Štramberk v Moravskoslezském kraji je zdaleka viditelný kopec Bílá hora, na kterém se vypíná rozhledna.

Paintball-camp v Uhersku u Pardubic

Jste neustále v pohybu a rádi zkoušíte nové a nové věci? Říkáte si, že už vás nic nemůže překvapit a všechny adrenalinové aktivity jsou vám známé? Přijďte si užít netradiční zábavu na paintballové hřiště v Uhersku u Pardubic!

Ukrývá strašínská jeskyně tajemství?

Jeskyně poblíž šumavské obce Strašín se může pyšnit nejen pozoruhodnými mísovitými a hrncovitými prohlubněmi ve stropu, které jsou výsledkem chemické koroze vápence, způsobené kondenzovanou vodou, ale také záhadným podzemním jezírkem.

Tvrz Cuknštejn - jedna z nejlépe dochovaných tvrzí v Čechách

Pozdně gotická tvrz Cuknštejn stojí na konci romantického Terčina údolí. Je jedním z nejzachovalejších vladyckých sídel v českých zemích a zároveň se jedná o vzácný příklad přechodového článku mezi zemanskou tvrzí a panským hradem.

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko

Malebná přírodní oblast skal, překrásných jezírek a vesniček s lidovou architekturou. Kokořínsko je proslulé romantickými roklemi a unikátními pískovcovými věžemi, branami, okny a dalšími útvary, které se v takové formě a rozsahu nevyskytují v žádné jiné oblasti České republiky.

Ukážou vám Prahu jako nikdo jiný. Z bezdomovců se stali průvodci

Nikdo nezná lépe všechna tajemná i temná zákoutí Prahy jako lidé, kteří na ulici žili. Dříve zde možná žebrali, dnes vám jako...

Ukážou vám Prahu jako nikdo jiný. Z bezdomovců se stali průvodci

Nikdo nezná lépe všechna tajemná i temná zákoutí Prahy jako lidé, kteří na ulici žili. Dříve zde možná žebrali, dnes vám jako školení průvodci povědí... The post Ukážou vám Prahu jako nikdo jiný. Z bezdomovců se stali průvodci appeared first on TOPZINE.cz.

Ski areál Přimda - menší areál s jedním vlekem a jednou sjezdovkou

Ski areál Přimda leží u stejnojmenné obce na Tachovsku. Tvoří jej dvě sjezdovky se dvěma vleky. Areál je uměle zasněžován a kratší ze svahů je osvětlen. V areálu se nachází i snowtubing, občerstvení i záchranná služba.

Zimní stadion Rokycany - přijďte si zabruslit nebo se bruslení naučit

Zimní stadion v Rokycanech s ledovou plochou 20x28 metrů nabízí veřejné bruslení, ale i bruslení pro školky a školy a pronájem ledové plochy v aréně hobby týmům.

Odpočinek i sportovní aktivity v horském hotelu Dobrá chata na Šumavě

Dobrá chata je ideálním místem pro ty, kdo hledají možnost protáhnout své tělo, nebo jen v klidu příjemně relaxovat v krásné, panenské přírodě Šumavy.

Tipy na prodloužený víkend: Burčákfest, Svatováclavské slavnosti a Noc vědců

Prodloužený víkend patří Svatováclavským slavnostem a Noci vědců, které probíhají po celé republice. Svatého Václava budou oslavovat na zámku Napajedla, pod hradem Kunětická hora, v Českém Krumlově a na Pražském hradě, kde proběhne i vinobraní. Burčák můžete okoštovat také v Brně, Znojmě, Hradci Králové a na Karlštejně. Noc vědců se koná v pátek v Plzni, Jihlavě a Hvězdárně Karlovy Vary.

Pancíř nabízí skvělý rozhled po Šumavě

Turistická chata s rozhlednou na Pancíři (1214 m. N. M.) nad Železnou Rudou oslaví 28. září 89 let trvání. Slavnostně ji otevřeli po 5 měsících práce v roce 1923. Od roku 1880 tu stála dřevěná rozhledna. Výhled z věže je tu úžasný, zvláště na podzim, kdy je vzduch čistý a dohlednost značná.

Na Lemberk za svatou Zdislavou, patronkou Libereckého kraje

Postavu svaté Zdislavy žijící v letech asi 1220 až 1252 objevila většina českého národa v roce 1995 v souvislosti s jejím svatořečením. Možná již o rok dříve, kdy byl natočen film V erbu lvice, inspirovaný jejím životem.

Bruntálská melancholie

Výhodou výletů do toho kraje je, že nemusíte dny předem po večerech vzývat rosničku Pavla Karase. Počasí je tu dobré vždy. Pokud je slunečno, je tady prostě hezké počasí. A pokud mží tři dny v kuse a po stráních se valí mlha, je taky pěkné počasí, protože chladné barvy ke kraji patří. Takové to tu má být...

Svatováclavský víkend ve Velkých Karlovicích: mošty, grilování, kola i nová rozhledna

Návštěvníkům Velkých Karlovic zpestří poslední zářijový víkend hned několik zajímavých akcí. Vyrazit mohou za sportem, krajovými specialitami nebo poznat novou rozhlednu Miloňová.

Design interiéru

Ateliér Praga Prima na Národní tř. 35, Praha 1, výtvarná škola s více než 70letou tradicí nabízí pro zimní semestr nový výtvarný kurz pro dospělé.

25. 9. 2012, 13:44 · Kudy z nudy · Praha, okolí Prahy · Zima · Design interiéru

Naučná stezka v pražských Komořanech uleví přetížené cyklotrase

„Víte, co je to stezka?“ ptala se v pátek malých školáků na oddechové loučce na břehu Vltavy v Komořanech slečna z ekocentra Koniklec. „Cesta,“ hlásily děti. „A když je naučná, tak se na ní něco dozvíte. A právě jednu takovou jsme pro vás otevřeli,“ pokračovala.

Muzeum Karla Zemana v Praze - filmové zázraky na počkání

Muzeum Karla Zemana představuje celoživotní dílo světově uznávaného filmového tvůrce a rovněž filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii 20. století. Seznámíte se zde s původními Zemanovými nákresy filmových scén, fotodokumentací z realizace filmů a jeho filmovými postupy.

Rozhledna na vrchu Miloňová

Nová dřevěná rozhledna u Velkých Karlovic na vrchu Miloňová (846 m.n.m) se tyčí do výšky 24 m a skýtá nádherné výhledy na Javorníky.

Cestovatelský festival Tourfilm slaví v Karlových Varech 45. jubileum

Už za dva týdny začíná v Karlových Varech tradiční cestovatelský festival TOURFILM 2012, nejstarší svého druhu na světě, který letos slaví 45. výročí. Z původních 30 států se jich letos 4. až 6. října sejde 136.

Myslivna na Březníku v Luzenském údolí - místo z románu Ze světa lesních samot

Březník je šumavská samota a bývalá hájovna nedaleko státní hranice. Toto vyhlídkové místo poskytuje úchvatný pohled do Luzenského údolí a na horu Luzný, jehož vrchol se nachází ve výšce 1373 m n.m.

Maiselova synagoga na Židovském městě Pražském

Neobvyklou trojlodní renesanční synagogu s gotickými prvky nechal vystavět v letech 1590 - 1592 primas Židovského města Mordechai Maisel. Dnes zde najdete expozici Dějiny Židů v Čechách a na Moravě od 10. do 18. století.

Výlet do Orlických hor - ze Suchého vrchu na tvrz Bouda

Dominantou jihovýchodní části Orlických hor je vrcholek Suchého vrchu (995 m n. M.) s charakteristickou siluetou Kramářovy chaty a rozhledny, která tu byla otevřena v roce 1928. Počátkem prázdnin začala tato oblíbená chata po řadě let znovu nabízet své služby veřejnosti.

V sobotu se blýsknou parní lokomotivy, oslaví Den železnice

V sobotu 22. září se bude po celé republice oslavovat Den železnice. Parní lokomotivy a historické vlaky si budete moct v celé jejich slávě prohlédnout nejen v Praze, ale i Nymburku, Příbrami, Jindřichově Hradci, Liberci, Frýdlantu, Pardubicích, Ostravě, České Třebové, Sušici a dalších městech.

Starý židovský hřbitov v Praze - nejzachovalejší hřbitov svého druhu v Evropě

Starý židovský hřbitov je bez nadsázky památkou světového významu. Byl založen v první polovině 15. století a spolu se Staronovou synagogou patří k nejvýznamnějším zachovalým památkám pražského Židovského města.

Český Brod: Nechte se provést oázou klidu plnou historických památek

Český Brod je další z perel Středočeského kraje. Město nabízí  díky své bohaté minulosti velké množství památek a pozoruhodností. Pojďte se s...

Český Brod: Nechte se provést oázou klidu plnou historických památek

Český Brod je další z perel Středočeského kraje. Město nabízí  díky své bohaté minulosti velké množství památek a pozoruhodností. Pojďte se s TOPZINE.cz podívat, co by byla škoda při  návštěvě minout.[album:https://www.topzine.cz/wp-content/uploads/dm-albums/cestovani_ceskybrod_2012/] Výletníky a návštěvníky vítá vlakové nádraží svěží budovou. Ještě než se vydáme do historického jádra, které je od nádraží nečekaně blízko, projdeme nejprve pár... The post Český Brod: Nechte se provést oázou klidu plnou historických památek appeared first on TOPZINE.cz.

České muzeum stříbra v Kutné Hoře získalo ocenění TripAdvisor

České muzeum stříbra v Kutné Hoře získalo ocenění nezávislého turistického portálu pro cestovní ruch TripAdvisor. Muzeum se může pochlubit nadprůměrným hodnocením cestovatelů z celého světa. Návštěvníci jej ocenili na pětistupňové škále třemi a více body.

Tipy na víkend: Jablečné slavnosti, vinobraní, festival minipivovarů, Dny NATO

O víkendu můžete ochutnávat sladký burčák na vinobraní v pražských Vysočanech, Litoměřicích, Mělníku a na zámku Kačina. V sobotu se můžete těšit na česká a zahraniční piva na plzeňském festivalu minipivovarů. V Hostětíně se v neděli konají Jablečné slavnosti. Nadšenci letadel a vojenské a letecké techniky se mohou vydat do ostravského Mošnova na Dny NATO.

Čapská palice se skalním hradem Čap - nádherné rozhledy do krajiny Kokořínska

Čapská palice na skalním ostrohu nedaleko Dubé na Kokořínsku je jakýsi mohutný skalní kyj ze železitého pískovce, jenž se zvedá na okraji strmé skály. Nedaleko přírodního útvaru se nachází zbytky skalního hradu Čap ze 14. století.

Za strážci a skvosty šumavské Zlaté stezky

Pro následující výpravu do podhůří i nitra šumavských hvozdů jsme vybrali tři cíle: Prachatice, vrch Libín a hrad Kunžvart. Šumavských strážců a zejména skvostů však najdete na staré kupecké stezce, která později dostala název Zlatá, mnohem více.

Nerušeně se projít pravěkem

Mladí lidé z Finska, Turecka či Tchaj-wanu sem přijeli uklízet kostely a sázet stromy, českého turistu tu ale nepotkáte. Zapomenutý kraj jižně od Jičína má přitom co nabídnout: magické archeologické naleziště, procházky rozkvetlými loukami i místa krvavých bojů husitských vojsk...

Městys Strážný s kaplí Panny Marie Pomocné

Obec Strážný vznikla v 17. století pod stejnojmenným vrchem (dříve se jmenovala Kunžvart). V blízkosti procházela Zlatá stezka, k její ochraně byl koncem 13. století postaven hrad. Nad městysem se tyčí na Kamenném vrchu kaple Panny Marie Pomocné z roku 1834.

V Letohradu otevřeli Uličku Járy Cimrmana, má tu i muzeum

V centru Letohradu otevřeli Uličku Járy Cimrmana. Název bezejmenné cesty navazuje na tamější muzeum se světničkou českého génia na zámku, které je v provozu už dva roky. Informoval o tom starosta Petr Fiala.

Přírodovědné centrum Hradec Králové

Přírodovědné centrum skýtá možnost navštívit malou ZOO zbudovanou v prostorách základní školy. Čekají na vás nejen křečci a morčata, ale také řada ještěrů, hadů, opice a mnoho dalších druhů zvířat.

Rozhledna Mostka na Mostné hoře u Litoměřic

Dvacetimetrová čtyřboká kamenná věž z roku 1910 s přilehlou restaurací poskytuje kruhový výhled na České středohoří, Litoměřice, Říp i Polabí.

Vyhlídková věž Kalich v Litoměřicích

Krásný výhled na Litoměřice a jeho okolí se naskýtá z vyhlídkové věže Kalich umístěné na litoměřické radnici v Domě pod bání. Kalich, který se stal symbolem města, má připomínat zdejší vinařskou tradici.

Lipenská stezka korunami stromů nabízí (nejen) nádherné vyhlídky

Na bavorskou „eifelovku“ u Neuschönau jsem nedal dopustit, dokud jsem se neprošel po naší, lipenské. Je sice hranatá, německé obliny jsou ladnější, ale ta panoramata, ta jsou nádherná. Zvláště večer, kdy nad Lipnem jde slunce pod obzor, Klostermanne, Stiftere, to byste koukali...