🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Sopečné Rázovské tufity

Pokud nejste geologové, budete rádi, že se u nás dozvíte něco nového. Procházka lomem je až neskutečně romantická.

Pražské památky se otevřou zdarma na oslavu 20. výročí zápisu do UNESCO

První prosincový víkend se zdarma otevře řada památek v rámci oslav 20. výročí zapsání památek na seznam světového dědictví UNESCO. Dveře se otevřou v Betlémské kapli, rotundě Nalezení sv. Kříže, Staroměstské mostecké věži s podzemím a krovy, kostele sv. Tomáše, také výstava „Příběh Pražského hradu“ bude zdarma a další.

Na běžky do Vsetínských vrchů

Oblast Vsetínských vrchů je mnohem méně známá než jiná místa v Beskydech, jako jsou Pustevny, Radhošť a Lysá hora, ale v současné době je běžecky velmi atraktivní jak pro turisty, tak sportovní běžkaře.

Mariánské Lázně na běžkách - z lázní do tajgy

O Mariánských Lázních by se dalo říct, že je to univerzální městečko. Má skvělé podmínky pro lyžování a ještě lepší podmínky pro relaxační a kulturní vyžití po lyžování nebo v případě nepříznivého počasí. Oblast má pro zimní sezónu 2012/13 garantováno 90 km strojově upravovaných stop.

Na běžkách Českomoravskou vrchovinou - za krásami krabatiny

Zdálo by se, že tato oblast nemá z lyžařského běžeckého hlediska co nabídnout, ale opak je pravdou. Trasy pro běžce jsou tedy upravovány nejen přímo u Jihlavy a na historicky běžkařsky významném Čeřínku, ale také v Javořické vrchovině v okolí Telče.

Hrad a zámek Staré Hrady očekává o víkendu stotisícího návštěvníka

Hrad a zámek Staré Hrady u Jičína nabízí prohlídky pro děti i dospělé. Po své rekonstrukci nabízí tři okruhy, na nichž se návštěvníci vydávají do doby císaře Františka Josefa I. I do pohádky čaroděje Archibalda I.

Pinkasova synagoga v Praze - památník obětí holocaustu

Gotická Pinkasova synagoga v centru Josefova je věnována památce obětí holocaustu z řad českých a moravských Židů, jejichž jména připomínají nápisy pokrývající zdi hlavní lodi synagogy a přilehlých prostor.

Ski areál Bílá - dětský lyžařský park a profesionální výuka lyžování

Dětský lyžařský park ve Ski areálu Bílá je nejmodernější a nejvybavenější výukové hřiště na Moravě a jedno ze dvou nejlepších v celé ČR, situovaný na jižní straně areálu, kde sluníčko "nikdy nezachází". K dispozici máme super technologie zaručující komfort a bezpečnost při lyžování a snowboardingu.

Do Ski areálu Razula bude nově jezdit skibus z Ostravska

yžaři a běžkaři ze severu Moravy budou moci v nadcházející zimní sezóně k výletům do Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích využívat skibus. Zvláštní autobusový spoj začne jezdit 26. prosince a bude v provozu do 3. března.

Svět techniky ve Vítkovicích se otevírá, páteční prohlídka je zdarma

V duchu příběhů světoznámého spisovatele Julese Verna se nese ojedinělá expozice Malý svět techniky, která vznikla v budově bývalé energetické ústředny v Dolní oblasti Vítkovice a která přivítá již v pátek své první návštěvníky.

Tipy na víkend: Sametové posvícení, Miss Natura, strašidelné prohlídky

V sobotu se můžete přidat do satirického průvodu Sametového posvícení v Praze nebo světluškového ve Znojmě. Na zámku Slavkov se můžete podívat do říše strašidel. V sobotu se koná šestý ročník Miss Natura v Čestlicích. Na pardubickém zámku proběhne knižní veletrh odborné literatury.

Na běžkách Drahanskou vrchovinou

Tento geomorfologický celek na severovýchod od Brna je spíše spojován s jeskyněmi Moravského krasu než s běháním na lyžích. Podmínky pro běžkaření jsou tu však během příznivé zimy výborné. Dokladem toho je řada okruhů v nejvyšší části vrchoviny kolem vrchu Skalky (735 m.n.m.).

Po stopách Petra Bezruče na Lysou horu

Lysá hora je symbolem Moravskoslezských Beskyd a tradičním turistickým cílem. Na její vrchol vystupoval i básník Petr Bezruč. Vydejte se tedy po jeho stopách, hora láká v každém ročním období.

Večerní prohlídka zve do nevšedních zákoutí hradu Špilberk

Chcete poznat nevšední zákoutí hradu Špilberk? Muzeum města Brna pro zájemce společně se serverem Slevuška.cz přichystalo jedinečnou předvánoční nabídku a to vstupenku na prohlídku s průvodcem do nevšedních míst hradu.

Námořníci z Dalešic

Kdyby v Česku nastal obávaný blackout, soustava elektráren Mohelno - Dalešice - Dukovany nás "nahodí". Na hráz Dalešické přehrady si pro pocit téměř 130 milionů krychlových metrů vody za hlavou můžete dojít. A pak se po té vodě projet na lodi Horácko. Nikde jinde v Česku po přehradě v zimě výletní lodě neplují...

Do časů socialismu se o víkendu vrátí návštěvníci zámku Loučeň

Oblíbené oživlé retroprohlídky zámku se soudruhy a soudružkami ze školicího střediska, kterým byl zámek před listopadem 1989, zažijí návštěvníci zámku Loučeň o víkendu v sobotu a neděli 17. a 18. listopadu od 12 do 16 hodin.

Malostranský hřbitov na Smíchově je klenot, o němž nevědí ani rodilí Pražané

Vesměs tušíme, alespoň my, co tudy často jezdíme, že na Bertramce, stanici tramvají od Anděla směrem do Košíř, je hřbitov. Ale jen skuteční znalci Prahy vědí, že jde o Malostranský hřbitov a že všudypřítomný břečťan tady ukryl vzácnou galerii plastik z 19. století.

Středočeské skvosty: Trampskými osadami podle Svatojánských proudů

Zlatožluté a hnědé listí šustí a vzlíná kořeněnou vůní, stoupám nad štěchovickou elektrárnu na stezku vedoucí byvšími Svatojánskými proudy. Na stráních u Vltavy se psaly dějiny trampingu. Osady vznikaly živelně, většinou z toho, co okolní les dal. Legendou se stala Ztracená naděje, zkráceně Ztracenka.

Zimní prohlídky nabízejí i pohádkové Staré Hrady

Zámek a hrad Staré Hrady u Jičína nabízejí pro své návštěvníky prohlídky i v zimě. Od listopadu až do března je tu otevřeno o sobotách, nedělích, o svátcích i o prázdninách. V prohlídkách nazvaných Dračí čarodějné pohádkové prohlídky ožijí příběhy z knihy pohádek čaroděje Archibalda.

Bezdomovci provádějí turisty pražskou Perlovkou i Václavským náměstím

„Ahoj,“ mává Karim, průvodce po Praze, na svého známého. „To je escort (prostitut, který dojíždí za klienty – pozn. Red.), dost luxusní, takže bys to na něm poznala jen těžko,“ hodnotí mladíka kolem dvacítky, který rychlým krokem vyšel z hlavního nádraží a utíká někam směrem k Bolzanově ulici.

Běžkařské trasy Rejvíz

Udržované běžkařské trasy na Rejvízu v nadmořské výšce cca 800 m nabízejí dobré sněhové podmínky, jedinečnou neporušenou přírodu i dostatek příležitostí k občerstvení.

Kdo a proč vytvořil záhadné kruhové objekty u Horního Metelska?

Nenápadná krajina, která se rozprostírá několik kilometrů severozápadně od Horšovského Týna na Domažlicku, ukrývá dosud nerozluštěné tajemství.

Stezka horských nosičů na vrchol Sněžky

Vyzkoušejte si výstup na Sněžku netradičním a při tom unikátním způsobem po cestě, kudy chodili horští nosiči. V hospůdce Horských nosičů ve Velké Úpě vám k tomu půjčí i dřevěné krosny s nákladem.

V Klementinu připomenou první betlém, vystaví unikáty z cukru, chleba i vosku

Jubilejní vánoční výstava připomene první postavení betléma v českých zemích před 450 lety. První zmínka o betlému pochází z roku 1562, kdy stály první české jesličky s jezulátkem právě v pražském klementinském kostele sv. Klimenta. Ve Výstavním sále Galerie Klementinum se výstava s unikátními výtvory otevírá 16. listopadu.

Na kole okolo Bor(ůvk)ovan

Poznejte malebné okolí Borovan s borůvkovými lesy, rybníky, vyhlídkami na Slepičí a Novohradské hory při cyklistickém výletu, který zvládnou i děti. Cestou vás čekají občerstvovací zastávky nebo návštěva místních atraktivit, kde získáte razítko a na konci výletu i borůvkovou odměnu.

Anketa Nejkrásnější nádraží 2012 je v plném proudu. Hlasuje se pro to nejlepší

Už od roku 2007 probíhá pravidelně soutěž Nejkrásnější nádraží ČR. Tato soutěž si klade za úkol zvýšit zájem veřejnosti o cestování vlakem...

Anketa Nejkrásnější nádraží 2012 je v plném proudu. Hlasuje se pro to nejlepší

Už od roku 2007 probíhá pravidelně soutěž Nejkrásnější nádraží ČR. Tato soutěž si klade za úkol zvýšit zájem veřejnosti o cestování vlakem a stejně tak i podpořit rozvoj prostředí železničních nádraží, stanic a zastávek. Znáte letošní aspiranty na vítězství? [album: Soutěž vyhlašuje každoročně nezisková organizace Asociace Entente Florale CZ – Souznění, o.s. Spolu s občanským sdružením... The post Anketa Nejkrásnější nádraží 2012 je v plném proudu. Hlasuje se pro to nejlepší appeared first on TOPZINE.cz.

Techmania zve do historie s Emilem Škodou

Od poloviny listopadu si pro své návštěvníky a příznivce připravila plzeňská Techmania další novinku. Tentokrát zabrousí do industriální minulosti Plzně.

Po stopách dávných židovských obyvatel Spáleného Poříčí

První židovské rodiny byly povolány vrchností do městečka zřejmě již před rokem 1623, jiné prameny hovoří o tom, že se zde Židé usadili až po třicetileté válce na konci 17. století. Byli povoláni vrchností, aby pozvedli místní ekonomiku.

Tipy na víkend: Svatomartinské víno, Gastrofest a mezinárodní konopný veletrh

Nadcházející víkend sice nebude slunečný, přesto stojí za to se vypravit za koštováním Svatomartinského vína, které se bude konat v Praze, Brně, Mikulově, Kutné Hoře, Chebu, Litoměřicích, Svitavách a v Uherském Hradišti. Exotická jídla můžete ochutnávat v Českých Budějovicích na Gastrofestu. Pražský Cannafest představí konopnou kosmetiku, oblečení i stavební materiály.

Muzeum gastronomie v centru Prahy chystá večerní prohlídky

Manželé Nina a Ladislav Provaanovi jsou názorným dokladem toho, že láska prochází žaludkem. Své dlouholeté partnerství zpečetili založením Muzea gastronomie. A protože jsou oba výtvarně nadaní, udělali ho navíc opravdu krásné.

Čajovna U Mořského koníka v Rakovníku

Malá útulná čajovna s chvílí pro soukromí, kvalitním čajem a galerií. . Ochutnáte také dobroty vegetariánské, veganské či klasické kuchyně, jako je kus-kus, baklava s chalvou, slané toasty nebo sladké tortilly. Možno vystavit svoje díla na odiv či využít prostor pro koncerty komornějšího charakteru.

Jarmilina skála u Máchova jezera

Na severním břehu Máchova jezera, přímo na hlavní pláži ve Starých Splavech je Jarmilina skála. Nazval ji tak v roce 1910 František Vaina z Nové Paky. Stalo se tak u příležitosti stého výročí básníkovy smrti a prvního vydání Máje.

Zoo Ostrava nabídne Den otevřených skleníků

Již podruhé se v neděli 11. listopadu otevřou veřejnosti pěstební skleníky v ostravské zoologické zahradě. Návštěvníci se budou moci pokochat pohledem na právě dozrávající citrusy, banány, ananasy a další druhy rostlin z tropických a subtropických oblastí.

Muzeum jihovýchodní Moravy chystá Den řemesel i husí soutěž

Muzeum jihovýchodní Moravy se rozloučí se svým stávajícím sídlem, zlínským zámkem, pro veřejnost v neděli 11. listopadu. Se zámkem se muzejníci rozloučí velkolepě - Dnem řemesel, průvodem sv. Martina a kreativní husí soutěží. Autoři programu mysleli samozřejmě nejvíc na děti.

Památník národního písemnictví v Rajhradě

Památník nabízí stálou expozici zahrnující nejvýznačnější osobnosti literatury na Moravě od 9. do 20. století, temporární výstavy a prohlídku interiéru restaurované historické benediktinské knihovny s osmnácti tisíci knihami. Celkem čítá fond knihovny na 65 000 svazků.

Svatomartinské hody startují, do Brna na bílém koni přijede herec Martin Trnavský

Týden plný dobrého vína, husích pokrmů a zábavy přinese letos návštěvníkům Brna celou řadu novinek. Centrem gurmánské přehlídky a bohatého kulturního dění se ve dnech od 11. do 17. listopadu stane nejen náměstí Svobody a brněnské restaurace, ale také Městské divadlo.

Rudolfinum - budova dvou múz a sídlo České filharmonie

V 19. století postrádala Praha opravdu reprezentativní i kapacitou vyhovující prostory pro potřeby symfonického orchestru a pro umístění obrazárny. Proto vznikl záměr postavit budovu, která by tyto dvě potřeby uspokojila a zároveň by ilustrovala ekonomický i kulturní rozvoj českého národa.

Babiččino údolí v Ratibořicích - na skok do románu Boženy Němcové

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa Východních Čech. Právě sem umístila Božena Němcová děj svého románu Babička. Tady někde chodily skutečné předobrazy babičky, vévodkyně Zaháňské, Barunky a jejích sourozenců, psů Sultána a Tyrla i bláznivé Viktorky.

Protržená přehrada v Jizerských horách

Přehrada na řece Bílé Desné leží u obce Desná, v nadmořské výšce 806 m.n. Její stavba byla dokončena v roce 1915, ale hned v září následujícího roku došlo k jejímu protržení.

Městská knihovna na Mariánském náměstí v Praze

Městská knihovna na Mariánském náměstí byla postavena v letech 1925-1928 podle projektu architekta Františka Roitha, žáka profesora vídeňské akademie Otto Wagnera. Budova byla koncipována jako kulturní instituce s širokými možnostmi svého využití včetně výstavních, přednáškových a koncertních sálů.

Dům Františka Bílka v Chýnově u Tábora

V Chýnově se roku 1872 narodil (a roku 1941 zde zemřel) významný český sochař, výtvarník, architekt Franrišek Bílek. V 1898 si zde umělec na pozemku své rodiny nechal podle svých návrhů postavit dům s velkým ateliérem.

Svatomartinská vína s vůní a chutí ovoce se budou koštovat v Mikulově i Praze

Letošní Svatomartinská vína jsou hravá, s výraznou vůní i chutí ovoce. Všechna vína už prošla hodnocením odborné komise, nakonec byla tato značka udělena 380 vzorkům. V přepočtu na lahve můžeme na trhu očekávat 2 193 000 lahví Svatomartinských vín od 122 vinařů a vinařských firem. V neděli budou mít zájemci první možnost koštovat tyto druhy po celé republice.

Chcete zažít atmosféru nákupů v Plzni devatenáctého století? Máte možnost

Víte, kdo byl forman nebo hokynář? Co prodávali obchodníci koloniálním zbožím? Nejen to se dozvíte na výstavě, kterou pro vás připravili pracovníci Národopisného muzea Plzeňska.

Unikátní kopie Turínského plátna je k vidění v klášteře v Broumově

Unikátní kopii Turínského plátna, pocházející z roku 1651, našli v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově v lednu roku 1999. Vidět ji lze i nyní v rámci plánovaných adventních prohlídek. Kopie Turínského plátna byla zařazena na seznam kulturních památek České republiky.

Za vzácnými drahými kameny do Berouna

Broušené křišťály, záhnědy, citríny z nalezišť na Vysočině, zkamenělá dřeva, opály či barevné turmalíny je možné vidět na výstavě v Muzeu Českého krasu v Berouně do 18. listopadu.

Rozhledna Mařenka - výhledy na Třebíčsko z vrchu Mařenka

Mařenka je nejvyšší vrch v okrese Třebíč s nadmořskou výškou 711 m n.m. Na konci října 2012 zde byla zpřístupněna nová, asi 30 metrů vysoká vyhlídková věž se stejným názvem - Mařenka.

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích

Zážitkové exkurze v moderním závodě na zpracování čajů a koření. . Naši průvodci vás provedou provoněnými sklady i výrobními prostorami, kde můžete zhlédnout zrození nálevového čajového sáčku od výkupu bylinek z regionálních ekofarem až po samotnou výrobu v čejkovickém provozu.

Skalní město Adršpach: Poznejte krásu přírody, která se snoubí s lidskou fantazií

Turistické dilema mezi kulturou a přírodou vyřeší tip na výlet do Adršpachu. Podívejte se s námi, co nabízí Skalní město Adršpach, které...

Skalní město Adršpach: Poznejte krásu přírody, která se snoubí s lidskou fantazií

Turistické dilema mezi kulturou a přírodou vyřeší tip na výlet do Adršpachu. Podívejte se s námi, co nabízí Skalní město Adršpach, které má otevřené své brány i v zimních měsících. Po dlouhá léta se sem lidé neodvážili. Dnes jsou ale Adršpašské skály vyhledávaným cílem mnoha turistů.  První z nich přišli obdivovat krásu skal kolem roku 1700. Paradoxně... The post Skalní město Adršpach: Poznejte krásu přírody, která se snoubí s lidskou fantazií appeared first on TOPZINE.cz.