🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Letecká bitva nad Jindřichovým Hradcem přitahuje do muzeí

Jedna z největších leteckých bitev nad naším územím za 2. světové války probíhala nad Jindřichohradeckem. V městském muzeu najdete expozici leteckých soubojů, trosky amerických i německých letounů, dokumenty, mapy, fotografie. Další výstava na vás čeká v nedaleké Deštné.

Flora nabídne biblickou Getsemanskou zahradu

Biblická Getsemanská zahrada bude ústředním motivem hlavní expozice letošního letního mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční od 16. do 19. srpna na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. Návštěvníci ji netradičně najdou v pavilónu H, protože ústřední pavilón A je kvůli chystané rekonstrukci uzavřen, jak novináře informoval ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Beskydy mají novinku pro malé děti: Kulíškovu naučnou stezku

Nabídka aktivit a zábavy pro malé cestovatele se v Beskydech rozrostla o další novinku. Ve Velkých Karlovicích byla otevřena nová Kulíškova naučná stezka, která atraktivní formou přibližuje dětem zajímavosti přírody CHKO Beskydy.

Oblastní muzeum Most

Oblastní muzeum na úpatí hradu Hněvín v Mostě. Sbírky oblastního muzea se nacházejí v rekonstruovaných prostorách původního německého reálného gymnázia. Samotné muzeum bylo založeno roku 1888.

Tipy na víkend: Napoleonské dny, Chodské slavnosti, Posvícení v Troji

Víkend slibuje veselé slavnosti. Na Napoleonské dny se můžete vydat do Slavkova u Brna, ochutnávat chodské koláče a zazpívat si můžete v Domažlicích na Chodských slavnostech. V pražské Troji se koná v neděli Posvícení. Hraniční slavnosti pak můžete navštívit ve městě Luby.

Tvrz v Kestřanech je vítaným cílem archeologů i turistů

Ne každému se poštěstí objevit Troju nebo hrobku Tutanchamona, ale na Horní tvrzi v Kestřanech u Písku mají mladí archeologové možnost prakticky se procvičit v hledání, třídění a archivaci nálezů pod dohledem zkušených odborníků.

V Mikulově o víkendu zavřou vinice tradičním zvykem Zarážení hory

Folklórní slavnosti Zarážení hory, někde také Zarážání hory, se konají každý rok na jižní Moravě koncem srpna a počátkem září. Středověká tradice má modlitbou k patronům vinice ochránit zrající hrozny ve vinici až do vinobraní. Na Zarážení hory se můžete vypravit do Bořetic, Velkých Bílovic a Mikulova, kde se koná tento víkend (11. - 12. 8.).

Mojí povinností je pokračovat

Když se v roce 1920 poprvé rozsvítily ve Slabcích lampy elektrického osvětlení, byla to taková záře, že z okolní přijely tři hasičské sbory v domnění, že tu hoří. Proud tehdy do obce tekl z malé vodní elektrárny, kterou ve svém mlýně na Berounce vybudoval Václav Čech. Unikátní technická památka funguje dodnes...

Vsetín je místo zaslíbené cykloturistice, nabízí stovky kilometrů značených okruhů

Vsetín, město v srdci Valašska, může být právem považován za místo zaslíbené cykloturistice. Stovky kilometrů značených okruhů, krásné hřebenové trasy i nenáročná cyklostezka Bečva, to je stručná charakteristika možností, které čekají na návštěvníky.

Do botanického ráje vede žlutě značená turistická stezka z Ústí nad Orlicí

Okolí Ústí nad Orlicí je protkáno množstvím turistických tras ať lemujících povodí Tiché Orlice, tak procházejících předhůřím Orlických hor či vedoucích k památným místům a bývalým hradům. Jedna však doplňuje výčet o nezastupitelné poznání přírody.

Jaškovská krčma v Těrlicku - nejstarší krčma ve Slezsku

Areál hotelu a restaurace Jaškovské krčmy nabízí nespočet sportovních aktivit na břehu Těrlické přehrady. Restaurační část nabízí nevšední gastronomický zážitek spojený s příjemným posezením ve středověké krčmě se středověkou legendou a vyhlášenou kuchyní.

Výstup na Sněžku po málo známé, ale náročnější Stezce česko-polského přátelství

Vyhnuli jsme se davům, které o víkendu míří na Sněžku, a vydali jsme se po méně známé stezce od Horní Malé Úpy. Místy jsme sice úpěli, ale výhledy a krásná příroda bez lidí za tu námahu stála.

Středověká vesnice Villa Nova. Skanzen, kde archeologové pracují i žijí

Na úbočí Orlických hor roste od roku 1992 skanzen Villa Nova. Skupina nadšenců, později občanské sdružení, zde vlastními silami začala...

Středověká vesnice Villa Nova. Skanzen, kde archeologové pracují i žijí

Na úbočí Orlických hor roste od roku 1992 skanzen Villa Nova. Skupina nadšenců, později občanské sdružení, zde vlastními silami začala budovat repliky...

Středověká vesnice Villa Nova. Skanzen, kde archeologové pracují i žijí

Na úbočí Orlických hor roste od roku 1992 skanzen Villa Nova. Skupina nadšenců, později občanské sdružení, zde vlastními silami začala budovat repliky domů, v nichž žili naši předci v období středověku. Nejde jen o repliky, ale o funkční stavby, v nichž lze i dnes s trochou nepohodlí žít. [album:https://www.topzine.cz/wp-content/uploads/dm-albums/cestovani_skanzen_2012/] Když budeme mít štěstí, doprovodí vás... The post Středověká vesnice Villa Nova. Skanzen, kde archeologové pracují i žijí appeared first on TOPZINE.cz.

Skanzen Pertoltice - poznejte ukázky tradičních zvyků a řemesel

V obci Pertoltice u Frýdlantu se dochovaly původní stavby z konce 18. století, které jsou jádrem nově budovaného skanzenu.

Zámecká kovárna a Malé muzeum kovářství v Holešově už týden vítá návštěvníky

Dechová hudba Hulíňané, krojované dívky, které nabízely koláče, točené pivo – to vše bylo v úterý 31. července součástí slavnostního otevření zámecké kovárny a Malého muzea kovářství v Holešově.

Klášter Plasy odkrývá návštěvníkům svou technickou dokonalost

„Bez vody se tato stavba zřítí.“ I tento nápis na jednom ze základových kamenů spatří návštěvníci plaského kláštera během speciálních prohlídek věnovaných vodnímu a vzdušnému systému barokní budovy konventu. Zmíněné prohlídky jsou na programu v sobotu a neděli 11. a 12. srpna.

Galerie umění Karlovy Vary

Galerie od roku 1953 uchovává, zhodnocuje a přibližuje české umění 20. století ve stálých expozicích, krátkodobých výstavách, publikační činnosti a kulturně vzdělávacích programech. Stálá expozice prezentuje bohaté sbírky českého umění 20. století a představuje díla klasiků českého moderního umění.

Zámek Nový Světlov – společenské i kulturní centrum Zlínského kraje

Na úpatí Bílých Karpat v Bojkovicích - Světlově najdete unikátní zámek ve slohu anglické tudorské gotiky. Zámek Nový Světlov je prestižním regionálním kulturním centrem s celoročním provozem. Najdete zde divadelní sál, hotel a restauraci.

Za nejdelšími tobogány v Česku můžete jet do Sokolova, Kladna i na Barrandov

Léto je v plném proudu a teploty šplhají do takových výšek, že většina lidí míří k vodě. Pokud máte rádi jízdu na tobogánech, inspirujte se nejdelšími tobogány v České republice, které dosahují délky až 196 metrů.

Plešné jezero - nejširší ledovcové jezero české části Šumavy

Páté velké jezero na české straně Šumavy je pojmenováno podle hory Plechý, pod kterou leží v nadmořské výšce 1089 m. Vzniklo po ústupu ledovce, který za sebou zanechal 40metrovou čelní morénu a impozantní jezerní stěnu vysokou 250 metrů.

České dráhy otevírají v Olomouci expozici historických vozidel

České dráhy se rozhodly zpřístupnit široké veřejnosti jedinečné exponáty železniční historie odstavené v deponii historických kolejových vozidel v Olomouci. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu 4. srpna v 10 hodin.

Hraniční hora Třístoličník - bájné trůny tří králů

Třístoličník (1311 m) je jedním z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších vrcholů Šumavy s bizardními skalními útvary. Vede přes něj státní hranice mezi Českem a Německem. Na vrcholku je na skalní vyvýšenině vybudováno vyhlídkové místo s dalekým rozhledy.

Prohlídky lednického zámeckého parku pěšky či na kole

Prohlídka zámeckého parku s odborníkem - zahradním architektem, který vás seznámí s vývojem parku s upozorní vás na významné rostliny. Dáváte-li přednost jízdě na kole, je přímo pro vás připravena cykloprohlídka areálem.

Arci-knížecí vodárna v Kroměříži - jedinečně zachovalá technická památka

Jedinečná technická památka umístěná v původním prostředí, v dobrém technickém stavu, dokumentující úroveň vodárenské techniky z přelomu 19. a 20. století.

Posezení u cimbálu a u výtečného vína ve vinném sklepě

Přijeďte zažít krásný večer v moravském vinném sklepě nebo v novém Křížovém sklepě u hotelu Eliška v Mikulově.

Premiérové Dřevorubecké klání zve návštěvníky na Šlakhamr

Pokud hledáte tip na zajímavý výlet, přijměte pozvání na Šlakhamr, technickou památku ve správě Technického muzea v Brně. V sobotu 4. srpna tu proběhne 1. ročník Dřevorubeckého klání.

Komentovaná vycházka představí minulost ostravských vodních mlýnů

Komentovaná vycházka s názvem Voda a město, která návštěvníky seznámí s tím, jak voda ovlivnila vznik a rozvoj Ostravy a naopak, jak město ovlivňovalo v minulosti zdejší vodu, se uskuteční v neděli 5. srpna od 16 hodin. Součástí prohlídky bude také návštěva Muzea ostravských vodních mlýnů.

Skvělý život v domě hrůzy

Bez elektřiny, s kozími bobky na botách, ale s vlastním větrným mlýnem za humny. Takhle se žije v Žijícím skanzenu v Jindřichovicích pod Smrkem. Na výspě Česka, která láká neobyčejné lidi...

Znovuotevření opravené kaple na hradu Malenovice doprovodí sokolníci

Sokolníci s ukázkami své práce budou ve čtvrtek 2. srpna od 10 do 16 hodin k vidění před hradem Malenovice. Pro hrad půjde o velmi slavnostní a výjimečný den, protože bude po dlouhých měsících restaurátorských a stavebních prací znovu zpřístupněna veřejnosti hradní kaple.

Rozhledna na Studeném vrchu už neslouží jen zeměměřičům

Rozhledna na Studeném vrchu v Brdech je cílem dnešní turistické výpravy. Nachází se nad Malým Chlumcem na rozhraní Berounska a Příbramska. Výchozím bodem výletu byla obec Všeradice na trati Zadní Třebáň - Lochovice.

Kočárky, autíčka a barbie vystavují na Chvalském zámku v Praze

Chvalský zámek v pražských Horních Počernicích se stal po dobu prázdnin hostitelem tří výstav, které potěší nejen děti, ale doslova celou rodinu.

Naučná stezka žokeje Váni

Ze Slopného do Vizovic je vyznačena nová naučná turistická stezka dlouhá 5 km, která je pojmenována po žokeji Váňovi, aby bylo jasné, že si Valaši váží svých úspěšných dětí.

Návštěvníky Poličky vítá ve své rodné světničce osobně Bohuslav Martinů

Bohuslav Martinů je ve světě znám nejen svými hudebními skladbami, ale také ojedinělým místem narození. Ono ne každému se poštěstí narodit ve věži kostela, 36 metrů nad zemí. Díky speciálním prohlídkám měli a opět budou mít návštěvníci rodné světničky pocit, jako kdyby se ve dveřích minuli s rodinou Martinů.

Koupání v Mariánském údolí v Brně

V Brně lze vyrazit za koupáním do Mariánského údolí. Tohle místo je mnohem klidnější než Brněnská přehrada. Návštěvníci si zde mohou zvolit z několika nádrží.

Tip na výlet: Poznejte pardubický Zámeček, vilu, kde zabíjeli nacisté

Tato procházka má nádech smutku, či spíše meditativního klidu.  Minulost totiž budovu Zámečku nesmazatelně poskvrnila. Vydejte se na stezku historických vzpomínek v krásné přírodě  města...

Tip na výlet: Poznejte pardubický Zámeček, vilu, kde zabíjeli nacisté

Tato procházka má nádech smutku, či spíše meditativního klidu.  Minulost totiž budovu Zámečku nesmazatelně poskvrnila. Vydejte se na stezku historických vzpomínek v krásné přírodě  města Pardubic. [album:https://www.topzine.cz/wp-content/uploads/dm-albums/cestovani_zamecek_2012/] To, Celý článek. The post Tip na výlet: Poznejte pardubický Zámeček, vilu, kde zabíjeli nacisté appeared first on TOPZINE.cz.

Lobkowiczký zámek v Roudnici nad Labem

Lobkowiczký zámek v Roudnici nad Labem nabízí prohlídky, kde se návštěvník dozví informace o rodu Lobkowiczů, prohlédne si nádvoří zámku, zámeckou kapli s předsálím, románský hrad z nádvoří a výhled z balkónu zámku.

Tipy na víkend: Putimovská lávka, zvířecí olympiáda, medové a pivní slavnosti

O víkendu se můžete pobavit na akci Putimovská lávka aneb Převez svojí starou, ochutnat zlatavý mok můžete na Lužkovických pivních slavnostech. Za medovým vínem a medovinou můžete jen na Chválu medu na Horní hrad. Nevšední zážitek slibuje česko-irský koncert při svíčkách v Jeskyni Na Špičáku. Zvířecí olympiádu si připravila Zoo Praha.

Český Krumlov, rozsáhlý hrad a zámek mnoha zdobených komnat a bohatých sbírek

Český Krumlov, město a zámek nad ním, to je historický komplex, který si zápis do památek UNESCO zaslouží plným právem. S tím nemůže než souhlasit každý, kdo ono čarokrásné místo na dolní toku Vltavy navštívil. Tato krátká pozvánka dává tušit, kolik krásy se skrývá na zámku i v městě pod ním.

Prázdninové prohlídky centra Brna s průvodci

Od 21. července každou sobotu až do 15. září je možné vydat se s profesionálním průvodcem na dvouhodinovou prohlídku centrem města Brna. Prohlídka se koná od 16 hodin.

Muzeum Včelí svět v Hulicích

Unikátní včelařská expozice, která umožní návštěvníkům stát se na chvíli včelou. Lidé se mohou projít velkým včelím úlem s obřími plástvemi, na dotykových monitorech si prohlédnout anatomii včely, zahrát si kvíz ze života včel anebo si pustit zvuky úlu.

Chotkovy sady – první veřejný park v Praze

Pod Královským letohrádkem v Praze mezi ulicí Mariánské hradby a Chotkovou ulicí se rozprostírají Chotkovy sady, které byly prvním městským veřejným parkem v Praze. Park s rozlohou 3,7 ha je celoročně přístupný veřejnosti.

Galerie a kavárna U Prstenu v Praze s interaktivní Krajinou her

Galerie U Prstenu v Jilské ulici na Starém Městě představuje projekty pro dospělé i děti v oblastech výtvarného umění, filmu, hudby, divadla, se zvláštním důrazem na prezentaci současného výtvarného umění. Kulturní prostor galerie je doplněn půvabnou nekuřáckou Kavárnu U Prstenu.

Nejhezčí botanickou minizahradu mají v Jindřichově Hradci

Není to nic světoborného, ale nedaleko Nežárecké brány kousek od malebné hospůdky Pod hradem, která příjemný dojem završila, jsem narazil na jindřichohradeckou botanickou zahradu. Tedy bota-nickou, abych byl přesný.

Podzemní chodby v Českém Brodě

Český Brod je staré historické gotické město a jako takové má své atributy. Jedním z nich jsou i podzemní prostory - chodby a sklepy ze 15. století.

Šumava se pyšní dalším unikátem

Balancování po kladině nebo řetězech, adrenalinová jízda kovovým tubusem toboganu nebo hra na dřevěný xylofon. To vše si vaše děti mohou vyzkoušet mezi korunami šumavských velikánů, zatímco vy si vychutnáváte výhledy na Lipno z nové stezky na 900 metrů vysokém Kramolíně...

Šlechtitelská stanice vinařská Polešovice - víno ze slunečných strání Slovácka

Areál Šlechtitelské stanice, založené již roku 1922, nabízí nejen informační centrum a degustační prostory, ale také vyhlídkovou terasu s posezením a kruhovým výhledem na zdejší vinice. Vyrábí se zde kvalitní vína vyrobená z vlastních hroznů zrajících na slunečných stráních Slovácka.

Za bobrem do vodního světa

Naučná stezka Vodní svět vás provede přírodní památkou Na Kolmu, kde můžete při troše štěstí pozorovat našeho největšího hlodavce, bobra evropského a seznámit se s celou řadou vodních živočichů i historií tohoto podivuhodného místa.